Omtale fra forlaget
Mary er ei engelsk jente som har budd i India, men som har mista begge foreldra. Derfor er ho flytta til onkelen sin i Yorkshire, England. Onkelen er grev Craven og bur på ein stor, gammal herregard. Mary er eit vanskeleg barn, ho er bortskjemd og van med å herse med dei indiske tenarane sine. Den nye heimen har over hundre rom som skjuler så mange løyndommar, at Mary reint gløymer å vere sur og tverr. Kven er det som græt ein stad i det store huset om natta? Kva finst bak den grøne døra i hagemuren, og kvifor har onkelen hennar grave ned nøkkelen? Mary bestemmer seg for å finne ut av dette ...
Frances Hodgson Burnett (1849-1924) skreiv både romanar og skodespel, men er særleg kjend for barnebøkene Lille Lord Fauntleroy og Den løyndomsfulle hagen. Millionar av barn verda over har lese bøkene hennar.
Boka er omsett av Inger Hagerup.
Forlag Samlaget
Utgivelsesår 2016
Format E-bok
ISBN13 9788252191400
EAN 9788252191400
Genre Klassisk litteratur
Omtalt tid 1900-1914
Språk Nynorsk
Sider 236
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Noe av det beste bardomsminner jeg har er denne boka. Husker jeg synes den var så spennende, rørende og koselig. Håper datter nr 2 synes den er fin også. Datter nr 1 var ikke interessert... Sønnen min derimot fikk jeg lese til, men han likte ikke å lese sjøl.
Jeg leste denne som liten - mange, mange ganger. Jeg håper virkelig at den aldri blir glemt, fordi det er en helt spesiell bok. Min verden endret seg med den. Boka formidler så mange sider ved mennesket som jeg til da ikke hadde opplevd, og som det er så viktig å forstå. Jeg elsket personene, huset, hver eneste detalj - og hagen. Det gjør jeg fortsatt.
Den hemmelige Hagen er skrevet av Frances Burnett og den ble først utgitt i 1911. Boken handler om en bortskjemt, liten, tiårige, gretten, ung pike, Mary Lennox. Hun vokste opp i India, og da foreldrene døde i en koleraepidemi flytter hun til onkelen Archibald Craven. Han bor i Misselthwaite i England på et svært gods. På godset er det mange låste værelser og en avistegner hage bak en høy eføymur. Hva befinner seg bak den?
Jeg likte boken svært godt, fordi den klarer å formidle hvordan en jente forandrer seg med omgivelsene og menneskene rundt seg. Den er veldig klassisk og gammeldags, men det er vel ikke så rart i og med at den ble utgitt i 1911. Hvem bruker vel ord som: halvkvedede, avspise med forbud og eføymur nå til dags? Jeg anbefaler boken for 13+, men man bør ha lest endel bøker for å skjønne boken, for det ligger faktisk et lite budskap bak hele handlingen.
Terningkast: 5
Han måtte ikke snakke for mye, han måtte ikke glemme at han var syk, han måtte ikke glemme at han lett ble sliten. Mary tenkte at det var visst ganske mange ubehagelige ting han ikke måtte glemme.
Om han hadde hatt noen å snakke med om sine hemmelige engstelser, hadde tort å stille spørsmål, hadde hatt noen jevnaldringer å være sammen med og ikke bare ligget på rygg i det digre, avstengte huset og pustet inn luft som var tung av frykten hos folk som stort sett var både uvitende og lei hele ham, så ville han ha oppdaget at det meste av hans engstelser og sykelighet var skapt av ham selv.
"No kjem våren", sa han."Kan du ikkje lukte det"?
Mary snuste og syntes hun kunne. "Jeg lukter noe godt og friskt og vått", sa hun.
"Det er den gode, rike jorda", svarte han og spadde i vei. "Ho er i godlage og gjer seg ferdig til det skal gro. Ho er glad når tida kjem. Det er keisamt om vinteren når det ikkje er noko å gjere. I blomsterhagen der ute er det noko som rører seg djupt nede i mørkret. Sola verner det. Og snart får du sjå små grøne skot stikke opp or svarte jorda".
Det virket som andre barn tilhørte fedrene og mødrene sine, men hun hadde aldri vært noens lille pike.
Og lykken hersket uinnskrenket.
1630 bokelskere følger dette verket.
Se alle bokelskere som følger dette verketHvor mange av disse 99 bøkene har du lest?
Er denne like aktuell i Norge, eller er det noen bøker i lista dere absolutt IKKE ville lest?
Jeg har en hobby. Denne gleder jeg meg stort over! Jeg samler på barnebøker, gode barnebøker! Men jeg har også kjøpt noen sinnsyke barnebøker som jeg aldri ønsker å lese for et barn. Gleden jeg får av en god ikonotekst, en god historie, fantastiske komposisjoner og illustrasjoner er noe annet enn å kose seg med en god roman. Jeg ønsker derfor å lage en liste over bøkene i hylla, og kanskje inspirere noen andre til å gi barna sine og seg selv gode opplevelser. Foreldre flest er ikke oppdatert i forhold til barnelitteratur og tilbyr ofte barna bøker de selv har lest da de var små, eller kjøper på tilbud. Kvalitet innenfor og utenfor permen er det veldig stor forskjell på. Jeg oppfordrer alle til å bruke penger på gode bildebøker og gi norske bildebokforfattere et levebrød. Vi trenger dem! Jeg trenger dem! Store deler av lønna mi går til min store glede, kunsten for alle aldre. La deg rive med!
Denne lista ble lang og litt av en jobb å kommentere. Kommer derfor til å åpne den og skrive kommentarer innimellom. Den er altså ikke ferdig, men under konstruksjon.
Håper den kan inspirere til fine gaver, gode opplevelser og engasjement.
Bøker jeg føler at jeg godt kan lese om igen, fordi det ikke gjør noe at du vet hva som skjer.
Øyekroken blir våt, som regel allerede ved synet av ordene på første side. Hver gang. Noen bøker fortsetter å røre oss. Og godt er det.
Det er så populært for tida og sette opp lister over de 15 bøkene man har lest som har gjort mest inntrykk.
En formidabel oppgave å velge, men jeg har fundert gjennom noen søvnløse timer, og valgt ut 15 bøker som har endret kursen på livet mitt i ei anna retning, eller åpenbart en sannhet for meg på noe vis.