Plutselig høre noen åpne en dør

roman

av (forfatter).

Oktober 2001 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.50 (54 terningkast.)

207 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Lita Ellingsens eksemplar av Plutselig høre noen åpne en dør - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Moderne norsk

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Romanen består av en rekke innblikk i hverdagen for en ung mor og hennes fire år gamle datter Sara, i løpet av den tiden det tar moren å skrive ferdig en hovedfagsoppgave. Hovedpersonen er svært bevisst og kritisk til sine egne handlinger, med behov for å reflektere over hva som er naturlig og ekte i oppdragelsen av Sara og i forholdet til andre mennesker, kontra det klisjefylte eller tillærte. Uten å fortelle om egentlig dramatiske hendelser, og også uten å forlate det allment gjenkjennelige i forholdet mellom mor og barn, tetter teksten seg til rundt de to på en måte som er egnet til å uroe leseren: Hva slags selvbilde har egentlig hovedpersonen, og hva slags oppvekst får Sara?

Omtale fra forlaget

Plutselig høre noen åpne en dør er en roman bestående av en rekke innblikk i hverdagen for en ung mor og hennes fire år gamle datter Sara, i løpet av den tiden det tar moren å skrive ferdig en hovedfagsoppgave. Som i debutboken demonstrerer Marstein sin evne til presise iakttagelser. Samtidig fremstiller hun denne gang en hovedperson som er svært bevisst og kritisk til sine egne handlinger, med behov for å reflektere over hva som er "naturlig" og "ekte" - i oppdragelsen av Sara og i forholdet til andre mennesker - kontra "klisjéfylt" eller "tillært". Uten å fortelle om egentlig dramatiske hendelser, og også uten å forlate det allmennt gjenkjennelige i forholdet mellom mor og barn, tetter teksten seg til rundt de to på en måte som er egnet til å uroe leseren: Hvilket grunnlag i virkeligheten har hovedpersonens selvbilde, og hva skal man mene om den oppveksten Sara får? Trude Marstein (f. 1973) er bosatt i Oslo. Hun debuterte med Sterk sult, plutselig kvalme i 1998 og for den ble hun tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2001

Format Heftet

ISBN13 9788249500512

EAN 9788249500512

Serie Oktober paperback

Språk Bokmål

Sider 255

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 27 14 4 1 2

Bokomtaler

Det hender at bøker ligger lenge hos meg før jeg leser dem. Noen ganger mer enn tjue år. Jeg er glad for at jeg endelig plukka opp denne. Intens beskrivelse av hverdagene til en mor og datteren Sara på fire år. Ubehagelig gjenkjennbare følelser.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Intens og god beskrivelse av en alenemor, og hvordan hun forsøker å holde holdet over vannet. Boken er skrevet i jeg form og formidler alenemorens tanker. Det fremstår som svært troverdig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Marstein skriver godt psykologisk om mor - datterforhold. Mye detaljer , men det må til og gjør Marsteins bøker til det de er. Det gjør litt vondt å lese om denne moren som nærmest litt overintelektuell og analytisk krenker datteren samtidig som hun elsker henne inderlig høyt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Med en grenseløs lojalitet og en forståelse av situasjonen på grensen til det uhyggelige ser hun på meg og sier, du mente det ikke, det gjorde ikke så vondt. Først da jeg bryter sammen i gråt fordi dette er mer enn jeg kan mestre, begynner hun å gråte, vi gråter begge to mens vi ser på hverandre, og jeg hører noen åpne en dør.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Av hvilken verdi er den ekte, virkelige kjærligheten tenker jeg, når det ikke vises ikke brukes, bare ligger tung og gnager.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Vi vil ha barn, tenker jeg, for å ha noe å degge for så lenge det varer; et hjelpeløst nurk med hele spedbarns- og småbarnsalderen foran seg og all den tid fullstendig avhengig av oss... Behovet for barn er ingenting annet enn en fysisk drift.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Det er sikkert flere enn meg som har lagt merke til den voksende tendensen mot lengre titler i moderne samtidslitteratur. I denne listen har jeg samlet sammen de mest poetiske, nye som eldre. Og i tråd med temaet er listen også ganske lang.


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Bøker eg ikkke eig


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Sterk sult, plutselig kvalme - fortelling" av Trude Marstein
 • "Elin og Hans - roman" av Trude Marstein
 • "Biler og dyr" av Helle Helle
 • "Hus og hjem - roman" av Helle Helle
 • "Biopsi" av Lars Ramslie
 • "Gjøre godt - roman" av Trude Marstein
 • "Ingenting å angre på - roman" av Trude Marstein
 • "Våkner om natten og vil noe annet - roman" av Geir Gulliksen
 • "Alle ting skinner - roman" av Mattis Øybø
 • "Søvnens lekkasje" av Beate Grimsrud
 • "Rødby - Puttgarden - roman" av Helle Helle
 • "Forestillingen om et ukomplisert liv med en mann - roman" av Helle Helle
Alle bokanbefalinger for dette verket