2022
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
"En gang for ikke lenge siden kom et barn, stakkar, krypende ut fra skogen. Ungen kløv opp grøftekanten og begynte å lunte på måfå bortetter grusveien. Det var et sørgelig skue. Denne ungen var ustelt og fæl. Håret lå i pølser. Pannen vred seg. Et skremt blikk stakk ut, øynene virret over to skorpete nesehull. Leppene var stive og blå og halsen altfor tynn. Rundt overkroppen slang en lang klut eller fillete vest, og nedenfor stavret to spinkle ben med kneledd bredere enn både legg og lår. Ungen var uskodd. De overdimensjonerte føttene liknet våte raggsokker. Knokene på den ene hånden støtte nå og da i bakken. Og inntil ribbena klemte den spede, krumme figuren en slitt mappe, kanskje en konvolutt, som om et dyr kom ut fra skogholtet med en beskjed." Den ensomme fostergutten Oskar jobber på bruket til Aud og Olav Blum for kost og losji. En dag oppdager han et barn i skogen, en utemmet unge, som han fanger og tar med seg hjem. Ungen lider av veksthemming og er nesten helt uten språk. Men under Oskars forpleining begynner den å utvikle seg i en rasende fart. Matias Faldbakkens sjette roman "Stakkar" er en kjærlighetsfabel og en dannelsesroman på skakke. Den er skrevet med stor forestillingskraft, språklig overskudd og en særegen blanding av glød og ironi. Fortellingen veksler fritt mellom realistiske romantradisjoner, samtidssatire, romanse og folkediktning, og flere historiske epoker er i sving samtidig. "Stakkar" er en original, underholdende og fengslende roman om utstøtelse, ensomhet, begjær og omsorg. Under handlingen ligger hele tiden spørsmålet: Hva er et traume?
Forlag Oktober
Utgivelsesår 2022
Format Lydfil
ISBN13 9788249526154
EAN 9788249526154
Språk Bokmål
Utgave 3
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Dette sitatet fra VG oppsummerer egentlig alt, og er grunnen til at jeg mener at Matias Faldbakken er Norges mest spennende forfatter for øyeblikket:
«Noe av det fineste med å lese Matias Faldbakken er at du ikke aner hvilken vei fortellingen vil ta.
Du vet bare at det blir bra. Veldig bra.»
Som jeg gleder meg til neste bok!!!!
Faldbakkens språk og lekenhet er enorm underholdning nesten uavhengig av plott. Når plottet i tillegg er både spennende, vondt og rørende blir det hele en meget god leseopplevelse. Mistenker at det er en ypperlig bok for gjenlesing, for her er det nok å gruble og fundere over. Noe her går nok (i likhet med i "Vi er fem") over hodet på meg, men må man egentlig forstå alt, så lenge man er underholdt?
For ei snodig bok! Gammeldags og moderne, komisk og dyster, vulgær og traust. Jeg var irritert, men oppslukt. Fascinerende. En gut på en gard finner et villt menneskebarn i skogen. Deler av boka ga meg John Ajvide Lindqvist-vibber!
«Man kan bruke hele livet på å ta avskjed fra familie, venner, folk, steder. Men når man skal si adjø til seg selv, kommer de fleste til kort. «
Jeg er forundret over hvor godt jeg liker bøkene som Matias Faldbakken har utgitt. Jeg liker at romaner med handling og karakterer som får meg til å le, og det er nok en av årsakene til at romanen til Matias Faldbakken faller i smak. I tillegg er handlingen i romanene uforutsigbar. Til tider ellevill. Slik er det også i Stakkar, romanen som ble utgitt i 2022. Hovedpersonen er Oscar:
«Det som er verd å nevne fra Oskars forhistorie, uten at man skal drive og fråtse i slike ting, er at han kom fra en situasjon med stusslig stell. Stellet i løpet av Oskars første år hadde vært til de grader skralt at det var risikabelt, ja, bent frem farlig for en ung gutt å vokse opp i. Såpass trasig hadde situasjonen vært at Oskar måtte omplasseres til en annen familie, det vil si Blums. Det hadde vært en usunn og knusende atmosfære i barndomshjemmet. Derfor hadde Oskar havnet her, omplassert, på Blums bruk, i en alder av tolv, og nå var han nitten. På bruket fikk han kost og losji pluss relativ stabilitet og en ukentlig pengeseddel i bytte mot de manntimene han la ned ved hjelp av sin unge, smidige kropp.»
Forlaget omtaler romanen slik:
«Den ensomme fostergutten Oskar jobber for kost og losji på bruket til Aud og Olav Blum. En dag oppdager Oskar et barn i skogen, en utemmet unge, som han fanger og tar med seg hjem. Ungen lider av veksthemming og er nesten helt uten språk. Men under Oskars forpleining begynner den å utvikle seg i en rasende fart.»
Det er lett å tenke at romanen har likhet med romanen Vi er fem som ble utgitt i 2019, når man leser forlagets omtale. Men det er ingen sammenheng mellom romanene. Jeg synes første del av romanen var best, når handlingen foregår på «bøgda». Herlige karakterer. Når handlingen flyttes til Oslo synes jeg den mister det som jeg liker godt med hans romaner, humoren. Da sniker det seg inn noe mørkt i handlingen.
Gårdsgutten, Oskar, finner en villunge i skogen, og klarer til slutt å fange den. Ungen er liten, misformet, og mangler språk. Under Oskars omsorg, vokser ungen urovekkende raskt, og det går etterhvert over stokk og stein, noe som ikke akkurat er uvanlig i Faldbakkens univers.
Plottet er interessant, men det hele blir litt vel overdrevet og til slutt uforståelig for min del. Savner nok den sedvanlige humoren.
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketI fotsid kjole og med snerpen sin strålte hun blidt side om side med her Blum, som var brylet, samt deres to tenåringsdøtre, som var kjent for å masse følelser men ingen følsomhet.
Rundt bena deres strøk den leverfargede katta, et utyske som alle på bruket hatet.
Alene hadde de gått og alene skulle de gå, men i en uanselig periode som er gjengitt i denne boka, tilhørte de hverandre.
Bøker eg har lest/hørt i 2023.
2023 var dessverre eit år med dårlig leselyst,
men då er det godt at det finnes lydbøker.