Kadaverdoktoren

av (forfatter) og Elisabeth Bjørnson (oversetter).

Gyldendal 2011 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.32 (79 terningkast.)

200 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Astri Ullands eksemplar av Kadaverdoktoren

Lesetilstand

Leser denne nå

Hylle

Krimelementer

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

I 1894 blir en ung kvinne funnet død i en by i Frankrike. Legen Albert Karno undersøker liket, og sammen med sin datter og assistent Madeleine forsøker han å finne ut hva som har skjedd. Dette er den første boken i en trilogi.

Omtale fra forlaget

En ung kvinne blir i 1894 funnet død utenfor sitt hjem. Noen timer senere kommer små midd krypende ut av neseborene hennes. Det er starten på en foruroligende og dramatisk beretning. Den første boken i en trilogi. En prest våker over liket av en ung kvinne, uten å legge merke til at ørsmå midd kommer krypende ut av neseborene hennes. Året er 1894, stedet en større provinsby i Frankrike, og en av byens leger, enkemannen Albert Karno, bedre kjent som kadaverdoktoren, skal fastslå dødsårsaken. Kadaverdoktoren handler om Albert Karno, som forsøker å forstå døden for å hjelpe de levende. Og fullmektigen, venn og samarbeidspartner, som har til oppgave å registrere alle dødsfall i byen. Og ikke minst om den 20-årige Madeleine Karno, kadaverdoktorens assistent og datter. Sammen følger de tre et dødbringende spor gjennom en foruroligende og dramatisk historie, der tidens vitenskapelige fremskritt settes opp mot krefter som er like gamle som mennesket - eller enda eldre. For hvor er det mennesket tar slutt og Dyret begynner? Lene Kaaberbøls fantasy-romaner for barn er solgt i 2 millioner eksemplarer i mer enn 30 land. Sammen med Agnete Friis har hun skrevet to kriminalromaner.

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2011

Format Innbundet

ISBN13 9788205411272

EAN 9788205411272

Serie Madeleine Karno, Kadaverdoktoren (1)

Genre Krim

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Frankrike

Språk Bokmål

Sider 352

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

6 26 37 7 3 0

Bokomtaler

En godt skrevet roman som i tillegg til å gi et interessant blikk inn i livet på tidlig 1800 tallet, med dets konservative kjønnsroller og kirkens (altfor) store makt, også skaper god spenning og troverdige rollefigurer.
Det blir imidlertid litt rotete på slutten synes jeg, og "løsningen" fikk jeg vel stregnt tatt ikke helt tak i.
Språket er bra, men hører for det meste hjemme i vårt århundre. Ikke som i Kurt Austs bøker om Petter Horten og Thomas av Bouberge, hvor ordbruk, fraser og betegnelser i mye større grad er hentet fra samtiden (1700) og gir en fasinerende, neste magisk, feeling av å være til stede.
Gleder meg likevel til å lese bok no. 2, som ennå ikke er oversatt til norsk, såvidt jeg vet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Gav denne meg assosiasjoner til tenåringstidens lesning av Sagaen om Isfolket?? Neeei så langt skal jeg kanskje ikke trekke det. Selv om denne boken skaper en sterk atmosfære av mystikk, erotikk og roter borti tabu-tematikk så er her ingenting overnaturlig i sving. Man vet det fra starten av fordi det fra første stund er vitenskap og fakta som får hovedrollen i etterforskingen og som leser faller jeg til ro med det. Jeg forventer ikke noe overnaturlig når jeg ledes inn i handlingen av hovedpersonens fortellerstemme. Men noe ved denne romanen virket "ung" på meg. Det kan være så enkelt som at hovedpersonen som er en ung, intelligent kvinne og lever i en tid hvor kvinnens rolle var annerledes enn i dag, så tydelig tar et oppgjør med det. Der jeg ellers hadde funnet hovedpersonen interessant og spennende ble hun med ett litt enklere, klisjèaktig kanskje. Det ble på et vis så politisk korrekt i moderne forstand at troverdigheten til historien ble svekket. Hun er som sagt ung og vi blir tidvis kjent med henne som privatperson også og jeg tenker det hadde kledt romanen bedre dersom hovedpersonen hadde hatt det samme forholdet til sin rolle som kvinne som den hun har til sin gryende seksualitet: spørrende, utforskende, ikke helt avklart, men hun er allikevel sterk og trygg på seg selv og man vet at hun ikke vil være noen det er lett å kue. Da kunne hennes krav om frihet og selvstendighet blitt interessant å følge. Nå ble det som sagt litt kort og konsist og "ferdig med det" og litt urealistisk(?).

Men det er nå ikke kvinnesak som er romanens hovedtema. Det er drapsgåter som skal løses og vi vikles inn i et ganske grotesk drama hvor religiøsitet og vitenskap kjemper om plassen slik at man godt kan kjenne det rive i mage og følelser til tider. Her er det forbudte følelser, tabuer og en mørk atmosfære. Mennesket og dyret eller det dyriske mennesket synes å være tema og det er i grunnen godt håndtert. Noe blir sagt om menneskets kamp for å skape orden og kontroll når dets skjebne blir krevende og når religiøse, metaforiske og vitenskapelige forklaringer går hånd i hånd og ikke er lett å skille for den enkle mann og kvinne. Spennende og sårt.

Boken tilfredstilte min forkjærlighet for mystikk, "kostymedrama" , vitenskap / religion -tematikk, tabuemner og som allerede nevnt når mennesket skal forsøke å forstå sin virkelighet. Jeg lot meg underholde.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En spennende og annerledes bok som holdt meg engasjert fra perm til perm. Jeg synes slutten ble litt raskt avsluttet med mange løsninger om årsakene til episodene tidligere i boka. For meg som leser boka over en uke, ble avslutningen litt rotete og jeg måtte tenke over hvorfor det var sånn og slik etter at jeg hadde lagt fra meg boka. Kommer nok til å kjøpe bok nr. 2 i denne triologien.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne begynte bra! Spennende og annerledes med handling lagt til 1800-tallet, men likevel med en sterk kvinnelig hovedrolle og det at biologisk fakta har en så stor rolle.
Slutten ble likevel en stor nedtur, og jeg må innrømme at jeg klarte ikke helt å følge med på løsningene :(

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Har satt meg som mål å lese meg verden rundt ved hjelp av bøker :)
Eneste kriteriet jeg har er at handlingen er lagt til et land. Forfatteren trenger ikke å være fra samme land.

Land I Europa:
✔Albania‎ , Andorra‎, Armenia, Belgia‎, Bosnia-Hercegovina‎, Bulgaria‎, Danmark‎, Estland‎, ✔Finland‎, ✔Frankrike‎ , Færøyene, Georgia, Guernsey‎, ✔Hellas‎, Hviterussland‎, ✔Irland, ✔Island, ✔Italia‎, Jersey‎, Kosovo‎, Kroatia‎, Latvia‎, Liechtenstein‎, Litauen‎, Luxembourg‎, Makedonia‎, Malta‎, Man‎, Moldova‎, Monaco‎, Montenegro‎, Nederland‎, ✔Norge‎. Polen‎, Portugal‎, Romania‎, ✔Russland‎, San Marino‎, Serbia‎, Slovakia‎, Slovenia‎ , ✔Spania‎,‎ ✔England, ✔Skottland og ✔Wales), Sveits‎, ✔Sverige‎, Tsjekkia‎, ✔Tyrkia‎, ✔Tyskland‎, Ukraina‎, Ungarn‎, Vatikanstaten‎ og Østerrike‎

Antall besøkte land i Europa hittil er: 16


Godt sagt! (3) Varsle Svar

De bøkene jeg rakk å lese i det Herrens år 2012.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Det levende kjød" av Lene Kaaberbøl
 • "På den onde dag" av Peter Temple
 • "Nattergalens død - en Nina Borg-roman" av Lene Kaaberbøl
 • "Zack" av Mons Kallentoft
 • "Blodåkeren" av Denise Mina
 • "Død sjel" av Birger Baug
 • "Pokerfjes - en Eveline Enger-krim" av Ulrik Høisæther
 • "Sannheten om livet og døden" av Belinda Bauer
 • "Ensomme hjerter" av Lotte Hammer
 • "Et stille, umerkelig drap - en Nina Borg-roman" av Lene Kaaberbøl
 • "Sov godt" av Mark Billingham
 • "Den synske" av Belinda Bauer
Alle bokanbefalinger for dette verket