2020
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Historien gjentar seg ikke, men vi kan lære av den.
USA og Europa er i endring. Totali.tære tanker er igjen blitt dagligdagse, demokratiske institusjoner er under press. Det er grunn til uro, hevder Timothy Snyder. Vi er hverken smartere eller bedre enn dem som levde før oss, men vi kan lære av deres feil. Med Om tyranni har en av verdens ledende historikere skrevet en håndbok om hva hver enkelt av oss kan gjøre for å beskytte demokratiet.
Forlag Press
Utgivelsesår 2017
Format Innbundet
ISBN13 9788232801534
EAN 9788232801534
Språk Bokmål
Sider 110
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Jeg hadde kanskje forventet mer av denne boken. Den lister opp flere momenter som er viktig for å stå i mot politiske strømninger som begrenser åpenhet og demokrati, som grunnlag for maktmisbruk. Eksemplene er i hovedsak hentet fra mellomkrigstidens Tyskland og Russland. Jeg mener dette kanskje er et litt snevert utgangspunkt da det finnes flere eksempler på maktmissbruk og underminering av demokratiske prinsipper også i nyere historie. (Naomi Klein har for eksempel beskrevet hvordan USA har utnyttet dette i Latin Amerika, Asia, Afrika og Midt Østen.)
En lettlest og forståelig bok som jeg føler gir meg gode råd og hjelp til å tenke kritisk. Jeg anbefaler boka til alle, samfunnsengasjerte eller ei, alle bør ha lest den minst én gang!
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketÅ gi avkall på fakta er å gi avkall på friheten. Hvis ingenting er sant, kan ingen kritisere makten, siden det ikke finnes noen fast grunn å gjøre det fra. Hvis ingenting er sant, er alt blendverk. Den feteste lommeboken betaler for de sterkeste lysene.
De som bedyrer at du bare kan oppnå trygghet ved å gi avkall på frihet, er som regel ute etter å ta fra deg begge deler.
Når sannhet var blitt til noe som kom fra et orakel snarere enn fakta, ble dokumentasjon irrelevant.
En leder som misliker dem som undersøker, er en potensiell tyrann.
Vi ser ikke tankene vi skader når vi sprer usannheter, men det er ikke dermed sagt at vi ikke utretter skade.
Den underlige amerikanske forestillingen om at pengegaver til politiske partiers valgkamp er en form for ytringsfrihet, fører til at de svært rike kan ytre seg mer, og dermed i praksis får større påvirkningskraft i valg, enn andre borgere.
De som bedyrer at du bare kan oppnå trygghet ved å gi avkall på frihet, er som regel ute etter å ta fra deg begge deler.
Før du gjør narr av "mainstream"-mediene, bør du merke deg at de ikke lenger er mainstream.
Postfaktuell er det samme som prefacistisk.
I evighetens politikk lar vi oss forføre av en mystisk fortid som hindrer oss i å tenke over fremtidens muligheter.
Sakprosabøker som indikerer at det er all grunn til å være pessimistisk. Kall dem gjerne faktabaserte dystopier.