USA

en supermakt i krise

av (forfatter).

Kagge 2021 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.12 (8 terningkast.)

18 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Den amerikanske drømmen er over. Tre tiår etter kommunismens fall er stemningsleiet i USA et ganske annet enn da nasjonen sto igjen som seierherre. I dag hersker mismot, uro og til dels kaos. Hva gikk egentlig galt, og hva må gjøres?

I boka tegner professor Espen Hammer et skarpt bilde av landets viktigste konfliktlinjer. Mens Donald Trump ofte pekes på som årsak til urolighetene, viser Hammer hvilke større krefter som over tid har virket under overflaten og forvandlet USA fra et relativt trygt folkehjem til en nasjon med enorme sosiale forskjeller, dyp politisk splittelse og et dysfunksjonelt demokrati. Gjennom å rette søkelyset mot økonomien, høyrepopulismen og krisen i det politiske systemet klargjør Hammer de avgjørende skjæringspunktene i dagens Amerika. Dette er en sylskarp bok som går rett til kjernen av USAs viktigste utfordringer.

«Sylskarp analyse ... Den fortjener både mange lesere og å bli grundig diskutert»
Dagbladet, terningkast 5

Bokdetaljer

Forlag Kagge

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788248927440

EAN 9788248927440

Omtalt tid 2000-2009 2010-2019

Omtalt sted USA

Språk Bokmål

Sider 151

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 5 1 0 0 0

Bokomtaler

Boken er direkte og presis i sine beskrivelser og analyser. Den viser hva som kan skje når kapitalisme og private interesser får tilnærmet fritt spillerom og velferdsstatens sentrale tjenester privatiseres. Demokratiet forvitrer. Det mest skremmende er kanskje at dette skjer i virkeligheten og at vi ser symptomene i Europa og i vårt eget samfunn.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

USAs krise angår hele verden og kan virke som et speil for tendenser vi kan gjenkjenne i vårt eget samfunn. Både fordi vi på så mange måter følger USA og fordi dette landet nyter så stor innflytelse, spiller det som skjer her en betydelig rolle. Jens Bjørneboe skrev en gang under Vietnam-krigen et essay med den megetsigende tittelen «Vi som elsket Amerika Denne tittelen har iblant dukket opp for meg under arbeidet med denne boken. «En kjærlighet», skriver Bjørneboe, «kan begynne brått og voldsomt, men den dør langsomt, litt etter litt. Jeg kan ikke si med bestemthet når det var over, men en dag var jeg klar over at jeg ikke lenger elsket USA.»
Selv har jeg bodd i dette landet i over tjue år — først som student og senere som professor. Mine barn har gått på skole her, jeg har et trivelig hus og gode venner, et variert kulturtilbud i den fascinerende storbyen Philadelphia, og har på mange måter høstet av det beste av hva USA har å tilby. Jeg ville ikke vært mitt amerikanske liv foruten. Det har gitt meg veldig mye. Etter alle disse årene kjenner jeg fremdeles at det banker litt i brystet når jeg ser Manhattans skyline i det Oerne. Jeg har alltid hatt sans for mangfoldet, dynamikken, troen på individet, den enorme gjestfriheten, de veldige storbyene, den varierte naturen, den storslagne kunsten. Kanskje går det fremdeles an å elske dette landet? I så fall trengs det en Idargjøring.

Det har vært mye å lese, se og høre om USA i norsk media i tiden før det amerikanske valget og frem til Donald Trump forlot scenen. Og selv om jeg har fulgt med så godt jeg kan, var det veldig interessant å lese boken skrevet av Espen Hammer: USA en supermakt i krise utgitt i 2021. I boken er Trump statist, heldigvis.

Jeg har lånt boka, men skulle helst ha eid den. Utrolig hvor mye forfatteren har klart å få med på knappe 152 sider. Det er som en anmelder skriver; boken er stramt komponert, skarp i analysen og klar i talen. Heldigvis er det gode nyheter hva angår vaksinering mot Covid 19 i USA. Er man interessert i tema som boken til Espen Hammer omhandler, så er den å anbefale. Sitatet innledningsvis er fra innledningen i boken.
Omtalen er fra dette blogginnlegget

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

For den som vil snakke om amerikansk høyrepopulisme, er det umulig å komme utenom landets langvarige befatning med folkemord, slaveri, segregering samt andre former for strukturell disikriminering av minoriteter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Virkeligheten har forlengst brutt igjennom og ødelagt de mange skjønnmalende amerikanske historiene. Tilbake står en skadet, seldestruktuv og ofte forhatt nasjon, unik i sin makt, men også i sin til tider blendende skjønnhet og mennesklige varme, en nasjon blant andre i et århundre der ingen vissheter vil kunne bli stående uutfordret.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det illiberale demokratiet er det virkelige demokratiets teknokratiske og autoritære parodi.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nøkkelen til en progressiv forandring må bestå i at det nhliberale risikosamfunnet overvinnes og avløses av en samfunnsformasjon preget av solidaritet, likhet og utstrakte sosiale rettigheter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Amerikansk valgkamp - image, penger og moderne politikk" av Hallvard Notaker
 • "Pengeland - hvordan finanseliten og de superrike stjeler fra folket og truer demokratiet" av Oliver Bullough
 • "Iran og det nye Midtøsten" av Mah-Rukh Ali
 • "Nordens Casablanca - nordmenn i Stockholm under krigen" av Alf Skjeseth
 • "Finland 1918 - den finske borgerkrigen og nordmennene som var vitne til den" av Morten Jentoft
 • "1914 - inn i katastrofen" av Roy Andersen
 • "Vi - samarbeid - fra celle til samfunn" av Dag O. Hessen
 • "1917 Petrograd - fanget i den russiske revolusjonen" av Helen Rappaport
 • "Kina - den nye supermakten" av Sun Heidi Sæbø
 • "Demokratiets svanesang - politikk som svikter og vennskap som tar slutt" av Anne Applebaum
 • "Gjerningsmenn - hvordan helt vanlige mennesker blir massemordere" av Harald Welzer
 • "Tredveårskrigen - en europeisk katastrofe 1618-1648" av Dick Harrison
Alle bokanbefalinger for dette verket