Ingen hylle
Ingen lesedato
Ingen favoritt
Ingen terningkast
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Bea Britt bor alene i farmorens hus på Vettakollen i Oslo, der faren hennes vokste opp. En tidlig morgen er det folk i hagen, de leter etter en 12 år gammel jente som har forsvunnet. Bea Britt har pleid å se henne gå tur med den lille hunden sin. Politiet finner jentas sekk i hagen, og slik blir Bea Britt en av politiets mistenkte. Samtidig lever farmorens historie i henne, alt som har blitt sagt og gjort i huset hun bor i.
"Bare et menneske" er en inntrengende og rik roman om å holde ut med seg selv og andre, om hva som skal til når eksistensen blir tynnslitt, og om kjærlighetens lysende kraft.
Forlag Oktober
Utgivelsesår 2014
Format Innbundet
ISBN13 9788249512027
EAN 9788249512027
Omtalt sted Oslo
Språk Bokmål
Sider 267
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
En foruroligende roman ot Bea Britt i eksistensiell krise. Velskrevet, kompleks, der den tar for seg flere generasjoner. Om sosial arv, slektsmørket som går igjen. Ikke så lystig, men en bok med mange bilder og refleksjoner over å være kvinne i dag, før, om ekteskap, om å være mor, om menn, samliv, kjælighet, kunst, å være, å holde ut..
Nominert til Nordisk Råds litteraturpris..hm...tja..... glimtvis var det gode beskrivelser av generasjoner, kvinneliv, dysfunksjonelle oppvekstsvilkår. Samtidig var det lange stykker som kjedet meg og irriterte meg. Og det er jo også interessant å reflektere over; hvorfor kjeder det meg? hvorfor blir jeg irritert nå? En bok skal uansett berøre på et vis. Og det gjorde den jo, men jeg kommer ikke til å si til venner: denne må du lese.
"Bare et menneske", Kristine Næss
En ting er i hvert fall bra sikkert, og det er at det er to ting jeg ikke har greie på; kvinnfolk og litteratur.
Denne boka burde hete "Uro, før og nå".
En kriminalsak ligger som et bakteppe når vi følger noen kvinnskikkelser i kvinneperspektiv og føleri, overføleri, gjennom flere generasjoner. Kriminalsaksteppet var syltynt, og jeg skjønner ikke hvorfor den er nominert til Nordisk råds litteraturpris. At Jon Fosse også er det forstår jeg godt. Håper og tror han vinner, men hva vet jeg - jeg har ikke greie på sånt.
Det pågår en leteaksjon i nabolaget til Bea Britt. 12 år gamle Emilie er forsvunnet. Så finner politiet jentas sekk i hagen til Bea Britt, og ingenting blir noensinne det samme.
Samtidig som vi følger Bea Britt og hennes vanskelige forhold til kreti og pleti, får vi farmorens historie. Hun led av dårlige nerver, noe som gikk ut over både mann og barn. Kan disse "nervene" gå i arv? Det kan virke sånn.
Godt språk og interessant historie, men kunne ønske meg litt mer kjøtt på beina mot slutten.
Jeg er rett og slett litt usikker på slutten?
Ingen diskusjoner ennå.
Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verketDu må lete i mørket etter drømmene, ikke i drømmene etter mørket.
Alltid denne indre gnålingen.
Det rørte seg noe i brystet mitt, før jeg kom på at alt sånt var for sent, menn, sex og den slags. Jeg hadde brukt min erotiske glansperiode på personer med alvorlige feil og mangler. Med sviktende selvfølelse, som hos meg selv, jeg visste det godt.
Men selvkritikken har avtatt, ikke fordi jeg har modnet, men fordi tiden min skrumper inn og flyter ut, jeg må skynde meg. Det jeg ikke får med meg nå, kommer aldri til å komme noen til nytte, det jeg ikke leser, vil ikke bli lest av meg og det jeg ikke skriver, vil ikke bli skrevet av noen.
For er det ikke sånn, at når du kommer tett nok på et menneske, glemmer du at du noensinne ønsket å komme noen så nær, glemmer du hvordan du forestilte deg at du elsket en mann [...]
Jeg gjentar suksessen fra i fjor, og setter meg som mål å lese 52 bøker i løpet av 2015. Hver fullførte bok legges fortløpende til listen. Har du en bok å anbefale, eller et lignende prosjekt, må du gjerne legge igjen som en kommentar :)
I løpet av 2015 har jeg lest disse bøkene som jeg har plukket ut fra kriterier i en liste jeg fant her på bokelskere.no.
Disse punktene rakk jeg ikke å hake av: En bok på bunnen av leselisten din, en bok som utkom det året du ble født, en bok med dårlige kritikker, en bok fra din barndom, en bok som foregår i din hjemby.