Velkommen til Amerika

av (forfatter) og Monica Aasprong (oversetter).

Oktober 2017 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.40 (30 terningkast.)

81 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Omtale fra forlaget

I «Velkommen til Amerika» møter vi en familie på randen av katastrofe. Jenta i familien har sluttet å prate. Moren, skuespilleren, og broren, som spikrer igjen soveromsdøren sin og tisser på flasker, har vent seg til tausheten hennes. Alle tre vil være i fred. Samtidig lengter de voldsomt etter hverandre.

Den døde faren kan plutselig sitte i jentas seng når hun kommer hjem fra skolen. Bare jenta vet at hans død er hennes skyld. «Vi er en lys familie», gjentar moren. Men jentas mørke siver inn under dørkarmer og renner ut av baderomskranene. Spørsmålet om hvem som er sterkest, finnes der hele tiden. Og en kjærlighet så stor at den truer med å slå dem i stykker.

Bokdetaljer

Forlag Oktober

Utgivelsesår 2017

Format Innbundet

ISBN13 9788249517602

EAN 9788249517602

Språk Bokmål

Sider 92

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

5 9 10 5 1 0

Bokomtaler

Paradoksalt nok en nydelig skrevet kortroman om sammenbrudd i en "lys" familie, der særlig fortelleren, den elleveårige Ellen, reagerer sterkt på familiens problemer. Boka er på under hundre sider, men intenst og konsist skrevet i en bevisshetstrømstil. Som i Bostrøm Knausgårds forrige roman har hovedpersonen et sjeldent sterkt forhold til Gud. Det gir henne både følelse av makt og skyldfølelse. Når hun reagerer på farens død ved å slutte å snakke og skrive, bidrar det rimeligvis til å forsterke kommunikasjonsproblemene, men også til å styrke Ellens innsikt i morens og brorens situasjon. Anbefales!

Godt sagt! (5) Varsle Svar

En kort, men veldig kompakt historie om den unge jenta som som bestemmer seg for ikke å snakke.

Særlig åpningen synes jeg er veldig sterk. Man kommer under huden på jenta som måler sin styrke gjennom å ikke si noe og moren som glatter over og har som mantra "vi er en lys familie". Det er som et lite kammerspill, der kreftene blir målt mot hverandre innad i den lille familien, som på hver sin måte har sine demoner å bekjempe.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boström Knausgård skriver kort og knapt, men med masse dybde og innhold. Intens fortelling fortalt av jenta på 11 år som slutter å snakke etter at pappaen dør. Hun har bedt til Gud om at han måtte dø, og opplever at ordene hennes har stor makt. Den lille familien, mamma, storebroren og jenta har ulike måter å håndtere farens død og ikke minst minnene om et vanskelig liv med en syk og alkoholisert mann. Moren som holder på at de er en lys familie, i samsvar med hennes eget lyse sinn, broren som stenger seg fysisk inne på rommet og opptrer truende overfor lillesøsteren, og jenta som altså hårdnakket slutter å kommunisere. Forfatteren har et vakkert språk, og evner å formidle det vanskelige i å være i verden på en god måte. Under hundre sider og fort lest, men den gjør inntrykk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette er en bok skrevet i telegramstil. Hele boka er skrevet under ett, knapt uten et avsnitt. Forfatteren veksler mellom nåtid og fortid, og det er slitsomt å lese en bok som i den ene setningen beskriver nåtid, den forrige fortid og den neste fantasi. Boka minner om en middels god skolestil, med et godt forsøk på å beskrive en jente med selektiv mutisme, men dessverre ble denne boka bare slitsom å lese, og det eneste positive jeg kan si om den at den var kort, så man slipper å bruke så mye tid på den.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Pappas død var en triumf for meg og Gud. Det var vårt første samarbeid. (Min oversettelse)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

 • "Det gule bladet, den svarte pupillen - dikt" av Katrine Heiberg
 • "Noveller i utvalg" av Tove Ditlevsen
 • "Devotion" av Patti Smith
 • "Stedene - en samtale med Marguerite Duras" av Marguerite Duras
 • "Nær livets ville hjerte - roman" av Clarice Lispector
 • "Det er alt" av Marguerite Duras
 • "On earth we're briefly gorgeous" av Ocean Vuong
 • "Bebo - roman" av Anne Helene Guddal
 • "Ene | skissen - roman" av Ida Hegazi Høyer
 • "Argonautene" av Maggie Nelson
 • "Den siste hjelperen - roman" av Cathrine Knudsen
 • "Nøkkerosene - roman" av Anne Helene Guddal
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver