2020
Ingen favoritt
Ingen omtale
Omtale fra Den Norske Bokdatabasen
Året er 1591. En gruppe miniatyrmalere har fått i oppdrag av sultanen å illustrere en bok i anledning tusenårsjubileet for den islamske kalenderen i 1592. De blir viklet inn i et komplott. Sultanen ønsker at illustrasjonene skal være i europeisk stil. Dette er en farlig oppgave, for prinsippene for europeisk malerkunst er i strid med islams påbud, og fundamentalistiske grupper har begynt å gjøre seg gjeldende i Istanbul. Idet den ene miniatyrmaleren forsvinner, begynner ryktene å gå om at han er blitt drept på grunn av arbeidet med sultanens bok.
Omtale fra forlaget
En uhyre rik, ny roman fra tyrkiske Orhan Pamuk. En spennende og fargerik bok, i form av en historisk kriminalroman. Året er 1591, og romanens handling foregår over ni dager i et snøkledd Istanbul. Den første som tar ordet, er en død mann som ligger i en brønn. Han kjenner sin morder, og han vet hvorfor han er myrdet. Det fins et komplott mot hele det osmanske riket, mot kulturen, religionen og tradisjonene. En gruppe av miniatyrmalere, kolleger av den drepte mannen, som har fått i oppdrag av sultanen å illustrere boksider, blir viklet inn i dette komplottet. Både morderen og ofrene hans kommer til orde i denne beretningen. Det samme gjør en hund og et pengestykke og selve fargen rød, eller karmosin, for å være helt nøyaktig. Med kalligrafisk detaljnærhet og en fargerikhet som kan ligne på sultanens håndkolorerte boksider gir denne boka fra seg kunnskap samtidig som den underholder og driver leseren videre. Gjennom å legge handlingen tilbake i historien får Pamuk sagt mye om dagens politiske forhold. Orhan Pamuk har omgjort både bensinstasjoner i Anatolia, på den tyrkiske landsbygda, så vel som storbyen Istanbul til landskap som etter hvert hører hjemme i verdenslitteraturen. Han ble tildelt the International IMPAC Dublin literary award 2003 (den største og mest internasjonale prisen i sitt slag) for Mitt navn er Karmosin.
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2003
Format Innbundet
ISBN13 9788205311862
EAN 9788205311862
Genre Historisk litteratur
Omtalt tid 1500-tallet
Omtalt sted Tyrkia
Språk Bokmål
Sider 493
Utgave 1
Tildelt litteraturpris Impac-prisen 2003
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Wikipedia forteller meg at Orhan Pamuk er en tyrkisk forfatter, meget populær i hjemlandet, fått Nobelprisen i litteratur og ellers en drøss med priser. Mitt navn er Karmosin er boka som gav ham internasjonalt gjennombrudd.
Mange skriver at boka handler om endringer, om brytning mellom tradisjon og nye ideer. For meg handlet den like mye om kjærlighet til kunst. Og forfatteren selv tegner og maler bilder med ord. Jeg synes språket er fantastisk. Det er ikke alle «bildene» jeg liker motivene av men jeg er like fullt imponert over kunstneren.
Det forekommer både overgrep og det vi vil betegne som mishandling. I utgangspunktet har jeg lite sansen for forfattere som dytter på meg den typen action for å få opp spenningsnivået i bøkene sine, men her har det på sett og vis sin plass som en del av livet.
Dette er ikke en bok der du leser en strømlinjeformet fortelling fra start til slutt. Det er like greit å vite det før man begynner, for hvis man leser boka som en vanlig krim er det lett å bli frustrert. Spesielt i første halvdel av boka er det en mengde sidefortellinger før tempoet drar seg til i siste halvdel. Kanskje det beste er å bare flyte med, også inn i evjer og viker.
En annen kultur, en annen tid. En bok om endringer, en kjærlighetshistorie, en krimfortelling, en bok om arabisk billedkunst , en bok om mennesker. Og svært vakkert skrevet.
En solid introduksjon til sammenstøtet mellom islamske og europeiske ideer om malerikunsten kamuflert som en historisk roman om kjærlighet og kriminalitet. Handlingen er lagt til Konstantinopel / Istanbul rundt 1600. Selv synes jeg det var nyttig å ha for hånden en illustrert bok om islamsk kunst. (Lest 2012).
Mesterlig, interessant, underholdende, spennende,
Jeg ble grepet av en merkelig følelse av ensomhet slik man blir når man ikke vet hva man skal gjøre med livet sitt.
Er det kjærligheten som gjør folk til idioter, eller er det bare idioter som blir forelsket?
Farge er øyets berøring, de døves musikk og et ord i mørket.
Det å male er å huske.
...og åpner blomster av lykke i hjertene deres.
Dette er en liste over skjønnlitteratur og dokumentarromaner (ikke faglitteratur denne gangen)med handling lagt til Midt-Østen. Har lyst til å få større innblikk i dette områdets kultur og litteratur også, og ikke bare høre om konfliktene der på nyhetene. Nå tar jo mye litteratur også for seg konfliktene, men syns det kan være interessant å se disse i litteraturens lys.
Vet dere om flere gode bøker, mottas tips med takk! :-)
Jeg utvider Midt-Østen-begrepet til også å gjelde noen av landene i det som på engelsk kalles The Greater Middle East, og tenker på følgende land:
Her er alleboktitlene nevnt i boka Livet! Litteraturen! av Tor Eystein Øverås.
Bøker jeg ikke finner på Bokelskere: