Ingen lesedato
Favoritt!
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Da boken kom ut for første gang i 1854-55, var den det dristigste og mest moderne arbeid i norsk litteratur. Romanen var et kraftig innlegg for kvinnens rett til å velge i forholdet mellom mann og kvinne, en kvass og bitter anklage mot fornuftsekteskap og mannssamfunnet, og den første norske tendensroman. Den handler om Amtmann Ramms fire døtre som er oppdradd og tilpasset den tids kvinneidealer og som derfor blir ulykkelige.
Forlag Gyldendal
Utgivelsesår 2006
Format Heftet
ISBN13 9788205351608
EAN 9788205351608
Serie Gyldendal klassiker
Omtalt tid 1850-1899
Språk Bokmål
Sider 328
Utgave 9
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Ti, når det kommer til stykket, var måskje Adam ennu vel så svak som Eva; han fristedes dog blott av sin egen like mens hun hadde djevelen selv å verge seg mot.
Vi velger ikke en mann fordi han er den beste, men fordi vi ved han vil bli best
Det er ikke for mennenes skyld, det er for min egen jeg lærer.
«Kvinnene har bare en kilde til sine erfaringer; deres kjærlighet er deres forstand, deres tro, deres genialitet, deres emansipasjon.»
Vår bestemmelse er å giftes, ikke å bli lykkelige.
Han var i den tilstand der for alle av hans like er den skrekkeligste: han var edru
Jeg kan nedskrive dette uten skadefryd, men også uten sorg, ikke likegyldig, men dog uten bevegelse, som noe der ikke angår mig, skal ikke angå mig mere.
Hvis vi fikk den vi ville ha, hvor skulde så de mannfolk som er stygge og ulikelige, få koner fra?
Men den attenårige frykt resonnerer ikke, den er instinktmessig, ubendig grenseløs;den overveier ikke, den skjelver blott i råhetens nærhet
O, du sørgelige By, hvor man er fordømt til evig at tømme Erindringens Berme! Eier du ingen Drik for Haabet og Glemselen! Den, der engang i dit Skjød er bleven hjerte-bedrøvet, kan aldrig blive glad mere. Overalt, hvor man gaar, støder man paa Kors, der betegner, hvor en Glæde, en Illusion ligger jordet. Overalt spøger de omkring, disse hvileløse Aander. De svæver dig forbi paa Trapperne, de møder dig paa Gade-hjørnerne, de vinker dig fra Vinduerne snart fra dette, snart fra hint Hus, som selv staar der som et Monument, øde og for-stenet ---
Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finne på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt av oss som jobber på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske undertoner. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier.
Kom over denne lista fra 2007 på Dagbladet. En fagjury har valgt 25 norske bøker de mener vi må lese, gamle og nye.
Noen av diktsamlingene på lista mangler, og da har jeg lagt inn en annen bok og skrevet navnet på den opprinnelige ved siden av den.
Opp gjennom årene har flere norske litterære kanoner blitt utarbeidet. En av nyere dato ble presentert på Norsk Litteraturfestival i 2007. Bøkene vil bi satt opp i synkende rekkefølge.
Lista kan for øvrig òg finnes her.
Juryen besto av:
Liv Bliksrud (professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo), Inger Bråtveit (forfattar), Ane Farsethås (bokmeldar i Dagens Næringsliv), Ragnar Hovland (forfattar), Jan Kjærstad (forfattar), Janike Kampevold Larsen (juryleiar, litteraturvitar), Audun Lindholm (redaktør i Gasspedal og Vagant), Marta Norheim (bokmeldar i NRK), Eirik Vassenden (kritikar, post.dok.stipendiat ved Universitetet i Bergen), Henning Howlid Wærp (professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Tromsø).
Omtale fra ABC Nyheter-artikkelen:
Det som overraska mest med verka som juryen hadde vald ut, var diktsamlinga Solaris korrigert av Øyvind Rimbereid, som kom ut i 2004. Andre uventa verk var Fridtjof Nansens reiseskildring «På ski over Grønland».
Ei liste på 25 verk som blei presentert i dag under litteraturfestivalen på Lillehammer. Juryen hadde sitt første møte 18. desember 2006.
Omtale fra Wikipedia:
Norsk Litteraturfestival presenterte i 2007 en liste på 25 verk, utarbeidet av en jury med ti personer, ledet av Janike Kampevold Larsen. Av de 25 verkene er det – i forhold til andre lister – mange diktsamlinger, seks eller åtte, alt etter hvordan man regner.
"Kjernesamlingen er 100 utvalgte bøker innen skjønnlitteratur for voksne. Litterær kvalitet har stått sentralt i utvelgelsen, i tillegg ønsker vi å vise Bergen Offentlige Biblioteks identitet og egenart, og fremheve bredden av litteratur som finnes på biblioteket. Derfor vil allerede kanoniserte verker stå side om side med det beste innen tegneserier og krim. 100 bøker er svært få, så dette er ingen komplett kanon, men et utvalg av det beste biblioteket har å by på. Samlingen er valgt ut av oss som jobber her på biblioteket, gjennom en demokratisk prosess med diktatoriske islett. For å få bredde i samlingen, har vi etterstrebet å ha representanter fra underkategoriene verdens kanon, norsk kanon, bergen og omegn, og i tillegg sjangrene poesi, skuespill, krim og spenning, fabelprosa og tegneserier."
https://bergenbibliotek.no/inspirasjon/litteratur/til-kjernen/kjerneboker
I tillegg til bøkene nedenfor fant jeg novellesamlinger av Pusjkin, Gogol og Tsjekhov samt en diktsamling av Pär Lagerkvist. Betalte 20 kr per bok. Er det noen andre som har funnet fine bøker på loppis i helgen?
Har sluttet i denne lesesirkelen, men dette var en liste fra tidligere bøker som ble lest.
I løpet av 2015 har jeg lest disse bøkene som jeg har plukket ut fra kriterier i en liste jeg fant her på bokelskere.no.
Disse punktene rakk jeg ikke å hake av: En bok på bunnen av leselisten din, en bok som utkom det året du ble født, en bok med dårlige kritikker, en bok fra din barndom, en bok som foregår i din hjemby.