Nordlands trompet

av (forfatter) og Thorolf Holmboe (illustratør).

Gyldendal 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.67 (9 terningkast.)

56 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Nordlands Trompet handler om hvordan Nord-Norge ser ut, hvem som bor der, og om hva slags liv som leves der både av folk og fe, fisk og fugl. Det ble skrevet på slutten av 1600-tallet, men ble ikke trykt før i 1739, 32 år etter Petter Dass' død.

Omtale fra forlaget

Nordlands Trompet . Petter Dass’ (1647.1707) store nasjonale dikt om nordnorsk natur og om den norske fiskerbonden . ble skrevet i 1696 . Men verket ble ikke trykt før i 1739 . 32 år etter dikterprestens død. Nordlands Trompet handler om hvordan Nord-Norge ser ut, om hvem som bor der, og om hva slags liv som leves der både av folk og fe, fisk og fugl. Så gode og treffende er disse beskrivelsene at store deler av diktverket er blitt gjengitt som fargerike kraftuttrykk i dagliglivet eller som sitater ved bryllupsfester og på åremålsdager.Forord av Nils Magne KnutsenIllustrasjoner av Thorolf HolmboeInitialer av Karl Erik Harr

Bokdetaljer

Forlag Gyldendal

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788205377141

EAN 9788205377141

Omtalt sted Nordland

Språk Bokmål

Sider 120

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 3 3 1 0 0

Bokomtaler

Ikke så lettlest beskrivelse av Nordland og Troms på slutten av 1600-tallet. Etterhvert ble jeg likevel revet med av dikterens begeistring for den nordnorske kysten og sterke sympati for kystbefolkningens strev. Det er stort sett fiskeriene det handler om, men Dass er også såvidt innom samenes reindrift. Derimot har han ikke noe til overs for handelsfolk som skjenker fiskerne fulle.

Prestene dengang var avhengige av tiende. Dass redegjør grundig hvordan den ble beregnet i varer og penger rundtomkring. Innimellom skyter han inn korte historier og anekdoter, men forholder seg nøkternt til slikt som sjøormen, som han har hørt om men ikke sett selv. Dass uttrykker begeistring for det nord-norske kostholdet - som rimelig nok først og fremst består av alle mulige fiskeslag og noen ganger hval (mens skalldyr ikke nevnes med et ord).

Språkformen i min utgave fra 1980/97 er ikke modernisert, og ordforklaringene er sparsomme.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ney! Fisken i Vandet, det er vores Brød,
Og miste vi hannem, da lide vi Nød,

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Vær hilset I Nordlands bebyggede mænd, fra værten I huuset, til trælende svend, vær hilset I kofte-klæd bønder; ja samtlig, saavel ud til fiære som field, saa vel den der bruger med fisken paa gield, som salter graa-torsken i tønder.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her Æde vi Leiver i steden for Stump,
Durksigtig er Brødet, men Maven er plump
Han kræver hver Maaltid en Skrukke,
Den stoppes i Mølie med Lefver og Tran,
Og saa gaaer i Værret det Giestebud an,
Der slikkes baad’ Boller og Krukke,
Toe Leiver, som ere tilsammen vel lagt,
Det giør os en Skrukke, som før er omsagt,
Kast Lefver af Torsken i Gryde,
Skum siden det fedest fra Lefveren af,
Saa faaer du den Mølie, som smager saa brav,
At mange sig derved maae fryde.

(Skrukke – et par flatbrødleiver som er lagt sammen to ganger.)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Kom over denne lista fra 2007 på Dagbladet. En fagjury har valgt 25 norske bøker de mener vi må lese, gamle og nye.

Her er lista.

Noen av diktsamlingene på lista mangler, og da har jeg lagt inn en annen bok og skrevet navnet på den opprinnelige ved siden av den.


Godt sagt! (5) Varsle Svar

Opp gjennom årene har flere norske litterære kanoner blitt utarbeidet. En av nyere dato ble presentert på Norsk Litteraturfestival i 2007. Bøkene vil bi satt opp i synkende rekkefølge.

Lista kan for øvrig òg finnes her.

Juryen besto av:

Liv Bliksrud (professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo), Inger Bråtveit (forfattar), Ane Farsethås (bokmeldar i Dagens Næringsliv), Ragnar Hovland (forfattar), Jan Kjærstad (forfattar), Janike Kampevold Larsen (juryleiar, litteraturvitar), Audun Lindholm (redaktør i Gasspedal og Vagant), Marta Norheim (bokmeldar i NRK), Eirik Vassenden (kritikar, post.dok.stipendiat ved Universitetet i Bergen), Henning Howlid Wærp (professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Tromsø).

Omtale fra ABC Nyheter-artikkelen:

Det som overraska mest med verka som juryen hadde vald ut, var diktsamlinga Solaris korrigert av Øyvind Rimbereid, som kom ut i 2004. Andre uventa verk var Fridtjof Nansens reiseskildring «På ski over Grønland».

Ei liste på 25 verk som blei presentert i dag under litteraturfestivalen på Lillehammer. Juryen hadde sitt første møte 18. desember 2006.

Omtale fra Wikipedia:

Norsk Litteraturfestival presenterte i 2007 en liste på 25 verk, utarbeidet av en jury med ti personer, ledet av Janike Kampevold Larsen. Av de 25 verkene er det – i forhold til andre lister – mange diktsamlinger, seks eller åtte, alt etter hvordan man regner.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Huskeliste over bøker eg godt kan sjå etter når eg skulle vere så uheldig å ramle innom ein bruktbutikk eller loppemarknad. Men som tittelen seier, det hastar ikkje, eg har plenty av uleste bøker i bokhylla.


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Bøkene på denne lista dekker en periode i Vest-Europa på 300 år fra begynnelsen av 1500-tallet til slutten av 1700-tallet. Mye har preg av framveksten av individualisme, rasjonalisme og samfunnskritikk. Forfatterne jeg har lest i det siste driver gjøn med meste, men pakker gjerne - av forsiktighetshensyn - satiren sin inn i fantasifulle utopier, en tidlig form for science fiction. Men her er også bøker som innvarsler et mer humant, tolerant syn på tilværelsen. Forfatterne på 1700-tallet legger gjerne vekt på betydningen av et fantasi- og følelelsliv som ikke lar seg innordne strenge rasjonalitetspåbud. Med andre ord begynnelsen på romantikken.

Nederst på lista finnes en rekke faktabøker som jeg synes har vært nyttige for å se forfatterne og deres bøker i sammenheng med tiden de er skrevet i. Her får du også forklaringen på at det er temmelig tynt med med nordiske forfattere på leselisten min. Holberg og Wessel kommer kanskje med ved et seinere høve. (Skrevet 14.7.2019, redigert 18.2.2023).


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Bøker med hyllest til, eller innslag av, naturen, naturvitenskapen og biologi.


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Norges litteraturhistorie. Bd. 1-8" av Edvard Beyer
  • "Stillheten" av Siegfried Lenz
  • "Fuglene var hans - roman" av Marja-Liisa Vartio
  • "Indianerne forteller" av Yngvar Ustvedt
  • "Undringens labyrinter - forelesninger over filosofiens historie" av Trond Berg Eriksen
  • "Finland forteller - noveller fra Fi" av Eeva-Liisa Jor
  • "Sangen om Sørlandet - historien om en øy og et hus" av Ferdinand Finne
  • "Kulturelt nødverge - Zapffes efterlatte skrifter" av Peter Wessel Zapffe
  • "Afrika forteller - afrikanske novel" av Yngvar Ustvedt
  • "Juleroser 2020" av Herborg Kråkevik
  • "Macbeth ; Kong Lear" av William Shakespeare
  • "Edda-dikt - band 1" av Knut Ødegård
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver