La Scala

roman

av (forfatter).

Fair forlag 2020 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.88 (8 terningkast.)

10 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Toril Kopperuds eksemplar av La Scala - roman

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Norsk litteratur

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Gino er tre år da faren kommer hjem fra krigens grusomheter til Korsika i 1917. Det første han gjør er å hente sønnen hos munkene som har tatt vare på ham siden moren døde. Faren har mistet en hånd i en skyttergrav vest for Verdun. Når de senere skal ut på fiske, ror faren med venstre hånd mens Gino holder rundt den andre åren med begge sine. Til sammen blir de en slags hel mann. Med stor kunnskap og innlevelse tar Andreas Markusson oss med til den gamle havnen i Bastia. Vi følger den fattige fiskerfamilien med Gino og barna hans helt fram til den skjebnesvangre turen til La Scala operaen i Milano. Dette er en varm og vakker roman fra Middelhavet som sikkert vil frembringe både tårer og smil.

Bokdetaljer

Forlag Fair forlag

Utgivelsesår 2020

Format Innbundet

ISBN13 9788282970549

EAN 9788282970549

Genre Historisk litteratur

Omtalt tid 1918-1939

Omtalt sted Korsika

Språk Bokmål

Sider 326

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

7 1 0 0 0 0

Bokomtaler

På tide å dra til Middelhavet

Det tok ikke mange dagene på denne siden av 2021 å innse at Middelhavet og min faste ferieøy, Korsika, var en utopi også denne sommeren.
Derfor er det ekstra hyggelig å lese den dramatiske romanen La Scala mens man kan glede seg til et glass kald korsikansk rosévin – post-korona – under et skyggefullt tre på den særegne franske fjelløya. Romanen skildrer fattigdom og slit på Korsika før, under og etter andre verdenskrig, men også mye kjærlighet og det gode liv. Det er mye sol, mye vind, mye hav og mye tomater. Napoleon med sin hær møter de italienske soldater, og når romantisk middelhavsblod renner i alles årer, er det ikke så lett å skjelne mellom de gode og de onde.

Les den! En nydelig roman.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Andreas Markussons siste bok La Scala går rett til hjertet hos alle med et forhold til kulturen og landskapet ved Middelhavet. Han er en norsk forfatter og dramatiker fra Larvik som har bodd mer enn tretti år i Nice, og på Korsika.

Med stor kunnskap og innlevelse tar han i denne boka med leserne til den gamle havnen i Bastia. Vi følger en fattig fiskerfamilie gjennom tre generasjoner, helt fram til en skjebnesvanger tur til La Scala i Milano. Handlingen starter da fiskeren Ernest kommer hjem til Korsika i 1917. Det første han gjør er å hente sønnen Gino hos munkene som har tatt vare på ham siden moren døde. Den tre år gamle Gino har aldri sett sin far. Ernest, som har mistet en hånd i en skyttergrav vest for Verdun, ror med sin venstre hånd, mens Gino holder om den andre åren med begge sine. Til sammen blir de som en slags hel mann.

Gjennom to verdenskriger følger vi fiskerfamilien, den hardt prøvede bakerfamilien, presten og de okkuperende italienske soldatene, mens Ginos barn Norma, Carmen og Othello blir voksne og møter livets utfordringer. Bokas miljø og personer griper mer og mer tak i leseren utover i boka. Boka er en lang rekke av gode formuleringer som gir liv og troverdighet til det originale og fargerike persongalleriet.

Andreas Markusson tegner karakterene med respektfull varme og innsikt. Ved å vise, mer enn å fortelle, gir han leserne den nødvendige forståelsen for karakterenes valg, muligheter og begrensninger. Derfor føler vi med både Ernest som bare kunne ro med én hånd, Laititia som ble gift nesten uten at det gjorde vondt, Fader Roberto som syndet hver fredag kveld klokken halv elleve, Annonciade med sine forutanelser og det onde øyet og med Gino, som ga de tre barna sine et løfte han ikke skulle gitt...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Et smykke av en bok!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nydelig skildring av livet på Korsika under krigen

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

-


Godt sagt! (0) Varsle Svar