Såpass må du tåle

sex, krenkelser og offentlig debatt

av (forfatter).

Humanist forlag 2016 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.56 (9 terningkast.)

32 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Carolines eksemplar av Såpass må du tåle - sex, krenkelser og offentlig debatt

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Annet

Lesedato

2016

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Altfor få tør å uttale seg offentlig om temaer som kjønn og overgrep. Altfor få anmelder overgrep. Hvorfor er det slik?

Heidi Helene Sveen har gransket hvordan kvinner blir møtt når de forteller om seksuelle krenkelser, enten det er i rettsalen, i avisene eller på Facebook. Ofte møter de beskyldninger eller bagatellisering: Overgrepene kunne de selv ha avverget, sjikanen burde de ha ledd av. Kort sagt: Såpass må du tåle.

Hva gjør det med oss når vi blir vitne til en så hard retorikk? Hva gjør det med overgrepsofrenes syn på seg selv? Og bidrar mediene til å løfte fram ofrenes stemmer, eller skremmer de befolkningen fra å delta i debatten?

Bokdetaljer

Forlag Humanist forlag

Utgivelsesår 2016

Format Innbundet

ISBN13 9788282821377

EAN 9788282821377

Språk Bokmål

Sider 182

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 3 3 0 1 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Det er svært betenkelig at en representant for politiet både bagatelliserer russevoldtekter og legger byrden for å unngå dem på jentene.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Personlige opplevelser som i en gitt kultur blir bagatellisert, latterliggjort eller omdefinert, hindrer oss i å få gode svar på hvordan virkeligheten er.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Mediene er en viktig premissleverandør for måten et samfunn snakker om ulike fenomener på. Det gjelder også seksuelle krenkelser. Det ligger mye makt i de redigerende hender...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er ganske sprøtt at dette fremdeles terpes på, men altså: Seksuell vold er aldri greit. Det er like ille når en etnisk norsk person forgriper seg som når en ikke etnisk norsk person gjør det samme. Kvinnefiendtlige holdniger skal fordømmes uansett om de har opphav i kristne, muslimske eller buddhistiske trosretninger. Det samme gjelder om holdningene har sosioøkonomiske eller sosiokulturelle utspring.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er fint, flott og helt nødvendig at både Trygdekontoret (NRK - program)og andre sørger for en kontinuerlig drøfting av grensedragninger mellom legitime og illegitime ytringer, ettersom disse grensene stadig flyttes på og endrer seg , i likhet med de fleste andre samfunnsnormer. Det som derimot ikke er greit, er å undergrave det faktum at samfunnet ikke oppleves like fritt for alle.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

De personlige stemmene får oss til å se hvordan det rammer enkeltmennesker når systemet ikke fungerer som det skal.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ved å gå mer konkret inn i de seksuelle krenkelsenes handlingsstruktur blir gjerningspersonenes rolle og ansvar mer synlig. Vi må skjerpe måten vi snakker om kjønn og seksualitet på. Kvinner har ikke ansvar for hva menn måtte finne på fordi de føler seg "fristet" av en kvinnes nærvær. Jeg mener den videre debatten må handle mer om disse tingene, og mindre om hva kvinner bør og ikke bør gjøre. Den ensidige terpingen på kvinners medansvar og delaktighet er sykdommen som forsøker å kurere seg selv. Vi kan ikke helbrede sykdom med mer sykdom.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Noe av det aller viktigste vi kan gjøre for å hjelpe fremtidige voldtektsofre, er å legge bedre til rette for at flere orker eller tør å fortelle og anmelde. Vi må bryte tausheten, ettersom tausheten bidrar til at overgriperne kan voldta nærmest risikofritt.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Et samfunn som legger føringer for hvordan ofrene skal ha det, risikerer å ta definisjonsmakten fra dem samtidig. Det skjer stadig vekk at velmenende retorikk får problematiske utslag. Som når voldtektsofre kan lese i avisen at justisministeren omtaler voldtekt som " nesten- drap". En slik beskrivelse kan i verste fall legge press på ofrene om at de må speile denne dramatiske ordbruken dersom de vil bli oppfattet som " ordentlige" ofre. I virkeligheten er det jo slik at voldtekt oppleves og bearbeides ulikt av det enkelte offer.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Rent statistisk er det de færreste menn som voldtar. Men er det slik at alle som har voldtatt eller kommer til å voldta i fremtiden, først har tenkt det om seg selv, at de er i stand til å voldta ? Det virker lite sannsynlig. Når sovevoldtekter omskrives til "Han tok seg til rette", risikerer vi å definere kriminelle handlinger ut av voldtektsbegrepet. Da hjelper det jo ikke at man prinsipielt er mot voldtekt. Det er altså fullt mulig å ta avstand fra voldtekt på et abstrakt plan, samtidig som man utviser stor villighet til å bagatellisere eller bortforklare helt konkrete handlinger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker lest.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Absolutt 80-tallet" av Vegard B. Normann
  • "Skumle skurker og mystiske mordere - norske forbrytere i gamle dager" av Cecilie Winger
  • "Thorbjørn Egners lesebøker - 4. bok : verden er stor" av Thorbjørn Egner
  • ""Det var ikke voldtekt" - ti menn forsvarer seg i retten" av Heidi Helene Sveen
  • "Norge i vikingtid - våre historiske og kulturelle røtter" av Torgrim Titlestad
  • "Udødelighetens historie - fra Jesus' oppstandelse til zombier, antioksidanter og barn i ilden" av Dag Øistein Endsjø
  • "Dei europeiske trolldomsprosessane" av Rune Blix Hagen
  • "Thorbjørn Egners lesebøker - 2. bok" av Thorbjørn Egner
  • "Kjære verden - en syrisk jentes historie om krig og bønn for fred" av Bana Alabed
  • "Romerinner og romere - livet i Romerriket" av Tore Janson
  • "Barokke damer - dronning Christinas europeiske reise" av Elisabeth Aasen
  • "Den norske slavehandelen" av Anders Totland
Alle bokanbefalinger for dette verket