Flere steder i boka dukket det opp detaljer som sikkert hadde fortjent mer oppmerksomhet, blant annet disse edderkoppbeina. Der prøvde jeg faktisk å google fram forklaringer, men det eneste sporet jeg fant, var Wikipedias korte omtale av en mytologisk skikkelse kalt Bestemor Edderkopp, en variant av Moder Jord.
Der ble det henvist til boka Jorden - vår mor, fra Bokklubbens serie om religioner, redigert og med forord av Tor Åge Bringsværd. Jeg har ikke boka sjøl, og Nasjonalbibliotekets utgave kan man bare lese ved personlig frammøte. Ergerlig, for jeg har en følelse av at edderkoppbeina betyr noe for hvordan vi oppfatter personene.
Andre som har denne boka eller kan utdype?
Og utenfor parken brer markene seg, et riktig høstlandskap, drivende vått, rusket og trøstesløst ... Hjemme - de har et tosket ordtak her i byen: Det er bra at husene er hule innvendig, så det går an å bo i dem.
Espedal er jo kjent for sine "spissformuleringer" ...
Du er ikke aleine om å være misfornøyd med juryens liste; bare se her!
Jeg har ikke noe forhold til denne gruppa, men teksten har jo linjer som kan peke på flere sentrale problemstilliger i boka:
-Just 'cos you feel it, doesn't mean it's there
-We are accidents waiting to happen
-There's someone on your shoulder
God bok! Terningen min endte på en femmer. Svært engasjerende, iallfall fra et kvinnesynspunkt!
Det er en jury som har valgt ut de 50 bøkene. Se her.
Regner med at man må følge med på Bok 365, som Torill har lenket til. Jeg er innom der rett som det er fordi de har mange morsomme litteraturkvisser, anmeldelser og annet interessant innhold.
Gertrude Stein-versjonen er jeg klar over: Som jeg prøvde å si over her, følelsen av et "der" som ikke er der lenger. Spørsmålet er om det kan tenkes at Orange bevisst har valgt en tittel som kan tolkes på flere måter.
Både du og Lillevi spinner videre og konkretiserer tanker jeg har gjort meg gjennom hele boka, som nå er utlest: Er det ikke noe allmennmenneskelig vi leser om, egentlig? Noen av oss slår oss til ro med at "der"-stedet eller -tilstanden ikke er der lenger, mens andre aktivt prøver å gjenskape fortida med en "powwow" i ny og ne: Festivaler, landskappleiker, slektsstevner, tradisjonelle antrekk osv. Med den mobiliteten vi har i moderne samfunn over hele verden i dag, kan det likevel være vanskelig å finne tilbake til de røttene vi leter etter. Jeg spør meg om dette nødvendigvis er annerledes for dagens urbefolkninger enn for resten av befolkningen.
Jeg har forresten lurt litt på om originaltittelen kan være et litt ironisk ordspill: Vi har et "der" bak oss som ikke er der lenger, men "There, there" er jo også et uttrykk for trøst og beroligelse: "Så, så, - ikke gråt ..."
Jeg er godt i gang med å lese En kikkert av rav. Dette er den 3 boka i den mørke materien. Det blir spennende å se hvordan dette ender.
Ha en fortsatt fin søndag.
Bokelskere er et diskusjonsforum, ikke en nettbokhandel. Det går ikke an å bestille bøker her, og noe telefonnummer finnes ikke. Hvis du skal ha opplysninger om spesielle bøker, må du kontakte et av forlagene/firmaene som selger disse bøkene. Du har jo fått et par tips her allerede.
Kent Andersen, Frp-politiker, ateist og kommentator i Document, oppsummerer sitt syn på islam (men altså ikke over muslimer, ikke over de med mørk hud) som ideologi på sin karakteristiske harde måte: "Det er ikke noe å lære av islam. Den bidrar ikke med noe, og tilfører ingenting av verdi. Den har naturligvis verdi for de troende rent personlig, men samfunnsmessig er islam en ørken: Ingen kunnskap, ingen fremgang, ingen teknologi, ingen nyvinninger, ingen frihet, ingen glede, ingen kreativitet, ingen musikk- eller kunstutvikling, ingen kjærlighet, ingen likestilling, ingen respekt og ingen raushet. Bare stillestående underkastelse, fatalisme, kvinnehat, machoverdier, synd, brutalitet, gruppepress, vold, slaveri, dødsstraff og mørke - samt en ekkel understrøm av kjærlighetsløs sex på mannepremisser for å lage flere muslimske menn. Se til Iran eller Pakistan og grøss."
Jalving poengterer: "Innerst inne ved det borgerlige mennesket godt at et kontinent, en kultur og en nasjon som ikke vil forsvare seg, er dømt til å bli invadert eller gå under i et langstrakt sukk. Det er logikk for høns, men ikke for høyrefløyen. Hvorfor? Fordi den har mistet sine instinkter og er blitt uborgerlig. Å være uborgerlig betyr å dyrke menneskerettigheter fremfor borgerrettigheter og borgerplikter. Å være uborgerlig innebærer en forkjærlighet for "verdenssamfunnet", mens den borgerlige etikken tilsier at man har plikt til å passe på sitt konkrete hjem.
Stort sett holder jeg meg på hjemmebane for tida, men i dag har jeg vært ute i verden og flotta meg litt: Koronasveisen er vekk (nesten bokstavelig talt!); jeg kom hjem med ekstrem sommersveis - og med Powwow i veska. Bok kjøpt til full pris for første gang på mange måneder. Noen ganger er det befriende å være litt ekstravagant. Ser fram til å lese!
Takk for mange enestående lesestunder gjennom mange år!
Har lest flere av de du nevner. Astrid Lindgren var blant mine absolutte favoritter. Mener å huske at « God bok» også var navnet på et program på NRK der kjente skuespillere leste utdrag fra ungdomsbøker. God helg :)
Jeg har lest ferdig det gyldne kompasset av Philip Pulman i helga, så da er det bare å se hva de neste to bøkene i serien vil bringe.
Hvis du ennå ikke har lest den, syns jeg absolutt du burde prioritere litt tid på denne boka.
Lykke til!