Fin og morsom tråd, dette :-) Har plukka ut noen titler jeg kommer på sånn i farta en fredags morgen i ferien:
1. Det Small Et Skott, ei samling med korte noveller av Hans Børli. Denne lille boka kom opprinnelig ut i 1948 mens min utgave som jeg nylig fant i ei tikronerskasse i den snart nedlagte bokhandelen her i Odda, er fra 1979. Mye mulig dette er Børlis eneste novellesamling...? Uansett er dette vakre tekster om jakt og annet fra skogens, småbrukets og kulturlandskapets realiteter.
2. Alle De Vakre Hestene av Cormac McCarthy. Har prøvd å se filmen to ganger - og sovna begge! - men boka er i mine leseøyne en klassiker. Forfatteren har ofte et korthogd og usentimentalt språk i sine bøker, som funker helt flott, men i denne boka overgår han seg sjøl i sitt poetiske språk!
3. Tallet tre står for tre titler av samme mann, Jon Kalmàn Stefansson: Englenes Sorg, Himmelrike Og Helvete og Menneskets Hjerte. Dette er som dere sikkert veit en trilogi hvorav jeg for min del ikke har lest den siste enda. Den spises som kvelds- og nattmat i høst. Jeg forventer samme nydelige språk i den som i de to første.
4. I Ulvens Skygge av Stef Penney. Foreløpig ulest, men dattera mi, som jeg kjøpte boka til, likte den godt. Blir høstmat den også.
5. Dagen Skal Komme Som En Blå Vind av Levi Henriksen. Mer høstmat i vente.
Jeg fant boka hos Libris i Sauda, på en liten utflukt i helga. På morran i dag har jeg lest meg 60 sider av gårde. Begynnelsen er skremmende god, om du skjønner ordspillet. Grugleder meg til resten...
Jeg har aldri lest boka. Spørs om jeg faktisk må gjøre det etter å ha lest anmeldelsen din. Takk for en effektiv anmeldelse!
En flott skrevet anmeldelse, Rose-Marie :-) Har hatt denne på radar`n min sida jeg leste en annen anmeldelse nylig, og du har ikke gjort denne boka mindre attraktiv!
Gamlingene leser barne- og ungdomsbøker ;-) Om to år er du like ung som meg ;-). Jajamen sann!
Jeg fant Jungelboken under et opphørssalg og bruker lesetida i pinsen på den. Våken i sekstida på morran og plutselig er jeg førti-femti sider underveis. Aldri lest denne før. God bok, sier en på 49 :-)
Da har også jeg besvart spørsmålene dine. Som andre her sier, var det greie og gode spørsmål.
Jeg ser ikke forskjell på påskekrim og krim som sendes uavlatelig på alle kanaler til så å si alle døgnets tider året rundt. Jeg blei metta på denslags for lenge sida, og har eksempelvis heller aldri tatt i ei bok av Jo Nesbø - som en av få nordmenn, virker det som. Men det kan faktisk hende jeg etter hvert går laus på de gamle klassikerne igjen, som Chandler, Hammett med videre, som jeg nesten bokstavelig talt harva over i en alder av 15-17. Det var ikke mye av Den Svarte Serie som jeg lot sto ulest den gangen for henimot 35 år sida.
Har lest den første, er i ferd med å avslutte nummer to og gleder meg som en unge til den tredje, som du nå refererer til. Begge de to første er stor skrivekunst og jeg blir særdeles overraska om Stefanson svikter i Menneskets Hjerte. Høres ikke sånn, akkurat :-)
Ingen krim på meg. Foreløpig er jeg bokmett på den slags, og det er nok krim på tv. Skal derimot ferdiglese Jon Kalman Stefanson sin Engelenes Sorg, som er like strålende som hans første i trilogien, Himmelrike Og Helvete, og John Boyne sin Gutten I Den Stripete Pyjamasen - som visstnok skal sendes som film i løpet av påsken (uvisst hvilken kanal).
Jeg oppfatta ikke dette diktet som et "barnedikt", sjøl om det kanskje er opprinnelsen, heller et strålende eksempel på de mjuke verdiene som omgir oss, som noen verdsetter altfor lavt. Takker også damene for tittelen :-)
Dette er pinadø et varmt og flott dikt som jeg aldri har sett før. Men rett i diktboka mi bærer det, håndskrevet med kulepenn. Jeg tenker videre at det er herlig å være en smule feminist, for da setter en i alle fall stor pris på dikt som dette :-)
Har diktet et navn også?
Ei god bok dette. Tru det eller ei, men dette er den første krimboka jeg har lest på kanskje 20 år! Leste mye som tenåring/ungdom og da særlig voksenkrim. Forleste meg, er vel rett å si, i tillegg til at tv-kanalenes stadig voksende antall inneholder alskens krim. Men Lier Horst sin var et positivt innslag!
For ei herlig gåsehudbok. Det ene gullkornet tar det andre!
Det er jo fint at vi er uenige med hverandre i bokheimen som i livet ellers, det gjør livet til en berikelse. For meg er dette ei seksstjernersbok, en favoritt, og det samme tenker jeg om oppfølgeren Kongens Hjerte. Den siste, som jeg ikke husker navnet på, har jeg ikke lest.
Der dukka pinadø det navnet opp igjen, etter veldig mange års fravær: Fredhøis. Husker jeg leste en westernserie utgitt gjennom det forlaget, men jeg husker absolutt ingenting av forfattere og titler - for det var flere, og jeg husker jeg anså dem for ganske gode, bedre enn Morgan Kane, og jeg har på følelsen at det var den westernserien som fikk meg interessert i Louis Lamour, som blei et vakkert litterært vennskap og jeg vil trolig lese hele L
amours gullrekke om igjen.
Gåsehudbok! Leste boka på norsk riktignok, men en fryd for både øyet og hjernen. Hadde aldri lest islandsk før - nå står begge oppfølgerbøkene til Stefanson på leselista mi!
Ei bok jeg kan tenke meg å lese er Mammas Svik. Det er enkelte faktabøker jeg føler sterkt for å lese, og dette er en av dem. Jeg er opptatt av barn og ungdom på fritida, så interessen for denne boka er såre naturlig. Men vår lokale Libris er bare delvis med på denne mammuten. De skal avvikle firmaet og har bare mammuttitlene fra eget lager på salg. Der er ikke Mammas Svik med. Men en vakker dag kommer den boka meg i hende :-)
Leste som deg denne på ungdomsskolen. Husker boka som en sidevrenger. Lå aldri i faresonen for å begynne med noe som helst, gårdsgutt på Romerike som jeg var. Men jeg reiste med buss til Oslo en gang og to i måneden, lørdag for det meste, og jeg tenkte at det miljøet og skjebnen som forfatteren beskriver, som er sitt eget, egentlig var historien mange i en storby kunne fortalt. Når jeg gikk i Oslos gater kikka jeg meg rundt for å se etter byens Christiane. Jeg så jo flere må sies.
Bor nå i Odda i Hardanger, og for noen få år siden blei det et slags flashback da ei ung jente herfra døde etter å ha sniffa lightergass. Saken fikk en del oppslag også i riksdekkende medier. Jenta het Christiane. På barneskolen gikk hun i samme klasse som den eldste dattera mi, og to ganger var hun i bursdag hjemme hos oss. Hun ble flyttet bort fra mora før ungdomsskolen og bodde hos fosterforeldre både i Bergen og i Stavangerområdet. Men genet(?) som mora hadde utvikla mtp rusavhengighet, var blitt en del av Christiane også. Hun var på hjemmebesøk da det fatale skjedde.
Hele vår familie var i begravelsen her i Odda. Kapellet på gravplassen var overfylt og det sto mange utenfor også. Nesten hver gang jeg er på eller går forbi gravplassen stopper jeg ved den flotte gravsteinen. For å mimre. Eller like gjerne banne og ergre meg innabords.
Hensikten med Osloturene mine rundt 1980 var å kjøpe LP-plater. Bowie, Dylan, ABBA, Smokie, Cash og en del alternative band. Jeg skjønner i dag ikke at jeg turte aleine å besøke den litt lugubre Grønland t-banestasjon og platesjappa der nede. På den tida, før Grønlandsområdet blei pussa opp til det langt bedre, var det ymse der. Fikk stort sett hver gang spørsmål oppe utenfor eller nede, om jeg skulle kjøpe noe. Stoff sjølsagt, men også kvinneting. Jeg var ikke for ung tydeligvis, mente de ulike selgerne. Men jeg skulle alltid hjem med LP`ene mine, til gården med traktoren og kalvene på båsen, kattene og kaninene. Det trygge.
Hm! Trur jeg får lese boka igjen. Takk for at du minnet meg på den igjen :-)