Da har du noe å glede deg til. God påske!
Ja, det er lenge mellom hver gang det dukker opp bøker som treffer slik at de sitter igjen lenge etter at de er lest. Da jeg så Terje Eidsvågs anmeldelse, husket jeg godt at jeg hadde lest den for mange år siden og at jeg da syntes den var god. Jeg tok derfor sjansen på å lese den på nytt, og ble ikke skuffet.
Jeg fant forresten enda en perle nylig da jeg leste Løgneren av Martin A. Hansen. Ei tynn flis av ei bok med stort innhold. Det er så artig å finne sånne skatter innimellom!
Jeg sjekker hver dag for å se om Multelandet har tatt ledelsen i avstemmingen, men det skjer jo ingenting. Har lesesirkelen tatt påskeferie?
Denne helgen leser jeg på London Urban Legends - The Corpse on the Tube and Other Stories og Doctor Who - Character Encyclopedia. Den sistnevnte startet jeg på til frokosten idag, den første tidligere i uka. Har også tenkt å lese Draug denne helgen da den er et fjernlån som forfaller før påske, og jeg skal kanskje starte på påskekrimmen med Mysteriet Ingeborg Køber - en sann historie om spiritisme, kjærlighet og et mulig mord. Har lest en bok av Tor Edvin Dahl - Død - Hvor er din brodd? om samme sak for 4 år siden.
Her i Sarpsborg er det nydelig vårvær, ikke et snøfnugg å se.
Helt enig, første gang at jeg synes det ble litt langdrygt til tider.
Her er det stor lykke i heimen. Mannen min kom hjem med et nytt beist av en motorsykkel og jeg har hentet bøker på biblioteket. Hver sin lyst! Jeg startet å lese The taming of the shrew i går og i dag kom Edvard Hoems gjendiktning i hus. Jeg har likt Hoems utgaver av Shakespeare veldig godt og gleder meg til å begynne på denne. Vår, sol og bøker som får det til å kile i magen - noen ganger er det all right!
Jeg avstår fra å komme med forslag denne runden også. Hodet mitt er i Shakespearemodus og det som ville passet best er et stykke av Ibsen, men det har jo "alle" lest før. Allis sønn, Fuglane, Landstrykere og Multelandet står klare i bokhyllene, men det er bare Multelandet jeg ikke har lest tidligere og som dermed frister mest. Det er også fint å få opp kvinneandelen litt. Tror stillingen er 6 - 25 og jeg er på taperlaget!
Leste 3 av de 6 planlagt på denne utfordringen i Mars:
17 - 'A speculative fiction (i.e. fantasy, scifi, horror, dystopia)' - Øyvind Myhre - Demoner i dagslys - Tretten fortellinger
29 - 'A book published before 1950' - Fridtjof Nansen - Nord i tåkeheimen - Utforskningen av jordens nordlige strøk i tidlige tider
42 - 'A book with a monster or "monstrous" character' - Doctor Who - 100 Scariest Monsters
For April har jeg planlagt 5 bøker:
52 - 'A book with a weird or intriguing title' - Peder Kjøs - Draug
Denne sto avetert bak i en av bøkene av Øystein Myhre som jeg lånte på biblioteket i forrige måned. På baksideteksten blir draug sett på som norges svar på zombies og tenkte det kunne gå som en sær tittel.
9 - 'A book from one of the top 5 money making genres (romance/erotica, crime/mystery, religious/inspirational, science fiction/fantasy or horror)' - Star wars character encyclopedia
Kjøpte denne på boksalg i romjula, og Bjørn får den av meg etter at jeg har lest den. Siden alle Star Wars bøkene hans er pakket ned og han ikke husker han ikke om han har den (er fra 2015), får han den siden jeg kun betalte 39 kr for den.
51 - 'A book published in 2019' - Hugo Lauritz Jenssen - En samisk verdenshistorie - hvordan et arktisk urfolk erobret verden, kolliderte med rasismen og blandet blod med kapitalismen
Hadde resevert denne på biblioteket, men trodde det var en stund til den var klar siden den fortsatt stod 'til innkjøp', men fikk melding og at den var 'klar til henting' etter kun 2-3 dager. De fortalte meg på biblioteket at den kom kjapt inn. Har tidligere ventet 3-4 måneder på bøker 'til innkjøp'. Så den først i en mail fra Haugenbok, og bestillte den samme dag.
19 - 'A book by an author who has more than one book on your TBR' - Amy Stewart - The Drunken Botanist - The Plants That Create The World's Great Drinks
Har faktisk også en norsk utgave av denne boka, kjøpt på et boksalg, mest for oppskriftene. Skal lese 'Wicked Plants' av samme forfatter for PopSugar ReCha denne måneden.
2 - 'A book with one of the 5 W's in the title (Who, What, Where, When, Why)' - Marcus Hearn & Steven Moffat (forord) - Doctor Who The Vault - Treasures from the First 50 Years
Siden jeg allerede nylig har lest en DrWho bok nylig og startet på Doctor Who - Character Encyclopedia er det store sjanser for at jeg leser denne også i April.
Leste kun en av de jeg hadde planlagt for Mars, 'A book about a hobby' - Thomas Karlsen - Hoppuka - en reiseskildring: Til gjengjeld leste jeg Zodiac Types (Pocket Reference) for punktet 'A book with a zodiac sign or astrology term in the title', for det meste som utebok.
Nå for April har jeg allerede startet på (lest 45s):
21 - 'A book by two female authors' - Sheena Blackhall & Grace Banks - Scottish Urban Myths and Ancient Legends (Urban Legends)
Har 3 bøker til i denne serien om urban legends, om London, Dublin og Kent og en til om Bristol på ønskelisten
De andre planlagt for April er :
47 - 'Two books that share the same title (1)' - Lina Bengtsdotter - Annabelle
Valgte Annabell framfor 'Felicia forsvant', når jeg fant Francesca, oppfølgeren på Strömstad biblitek på siste handletur.
26 - 'A book that’s published in 2019' - Ingmar Karlsson - Det omaka paret
Den siste boka hans om tchekkernes og slovakenes historie, hadde opprinnelig tenkt å vente til de eventuellt kjøpte den inn på Strömstad bibliotek, mens siden jeg liker bøkene has så godt bestilte jeg den sammen med 2 jeg hadde lest og to til jeg ikke hadde lest fra AdLibris. Denne og en annen inb kostet kun 184 pr stk. De 3 andre var i pocket til under kr 50 pr stk.
6 - 'A book with a plant in the title or on the cover' - Amy Stewart - Wicked Plants - The A-Z of Plants that Kill, Maim, Intoxicate and Otherwise Offend
Har hatt denne en stund og har allerede smålest i den, og skal lese 'The Drunken Botanist' for Goodreads Reading Ch denne måneden.
I dag foregår det en politisk kamp i EU og USA om retten til å reparere, det vil si at kunden skal ha rett til å få produktet sitt reparert hos en uavhengig reparatør, og at produsenten skal være forpliktet til å tilby informasjon som gjør dette mulig. Produsentene kjemper mot, fordi det bryter med tanken om planlagt foreldelse, Foreldelse er lønnsomt. Foreldelse driver hjulene i økonomien.
Hønsene fant jeg ikke, men jeg fant den første hestehoven, en søvnig og ullkledd liten fyr, ikke lenger i halsen enn Henrik den åttende av England.
I fergekroen er det bare lys i den lille slyngelstuen, som folk kaller den, og som er hyggeligere enn de såkalte pene lokalene. I slyngelstuen er gulvet slitt mellom kvistene, på de bare plankene ser en furutreets grove, røde speil. Her står den svarte, herjede buffeten med de skinnende glassene. Og her er luften som en saftig skrå.
Tjelden er kommet. En halv time før solnedgang, da strålene var lange og messinggule, kom jeg gående langs strandengene. Her ute har tuene nå slitt seg gjennom skorpe-isen som tærne gjennom en strømpefot.
Konen sto og tok ned vasken av klessnoren, et par gutteskjorter og noen lommetørklær, stive som papp av frosten. Snoren var spent over den lille haven, hvor barn og høns hadde slitt bort alt annet liv enn benranglene av et par stikkelsbærbusker.
Frederik er en ærgjerrig herre. Han kan ikke nøye seg med Sandøen og Næs, han vil til vers. Det kommer han nok også. Men han er ikke en sjef som står med fingrene i ermegapet mens folkene hans arbeider. Han er alltid med selv. Et flyvende menneske er Frederik, spinkel og aktiv, en virkelig dobbeltbekkasin. Han går i ridebukse og gammel offisersjakke, enda han bare har vært korporal, men det kler ham. Flekker og søle virker dekorativt på den fikse Frederik.
Solen gjør skolestuen lummer. Det lukter ulmende torv her, utstoppede fugler, tørkete havdyr fra samlingen over hodene våre, et hengeskap med besynderlige ting, funnet på land og i hav. Det lukter rugbrød, fett og rullepølse av de åpne barnemunnene. Munnene står jo åpne, vi er på langfart, og munnen er sjelens og fantasiens dør, den må stå åpen når sjelen skal reise.
Jeg har kommet godt igang med Hogarth Shakespeare boken Shylock er mitt navn. Den begynte litt trått, men nå har jeg kommet inn i handlingen, kjenner igjen historien og gleder meg til resten. Det er meldt strålende sol her i morgen, så planen er utfart til nærmeste terrasse med solkrem, bok og kaffe. Det betyr at jeg må gjøre mange kjedelig oppgaver i dag, men har heldigvis flere episoder av podcasten Kjente bøker på 4 minutter som kan holde meg med selskap. Det er artigst å høre om de bøkene jeg faktisk har lest, men jeg hygger meg med de humoristiske kommentarene uansett.
For en fantastisk bok. Digger bøkene til kona/samboeren hans, og hadde ikke forventet meg at det gikk ann å toppe henne, men dette var bra saker:-) Denne forfatteren skal jeg lese mer av og gleder meg til å se om nivået på de andre bøkene hans er like bra. Annbefales.
Det er disse systemene. De er bare pyntet opp litt. Et system for å kjøpe billett, og så vente. Kjøpe billett og så gjerne stå i kø enda en gang for å få vist frem billetten, og kanskje enda en gang for å få varen. Jeg husker de køene. Én kø for å oppgi hvilken sko man ville kjøpe. Én kø for å betale for skoene. Og én kø for å få dem. Og overalt disse kvinnene bak skranker og resepsjoner, kledd i noe som skulle ligne på uniformer, men som så mer ut som lagerfrakker. De var så uforskammede som de kunne mot kundene. Som om de ville inngi kundene en følelse av at de skulle være takknemlig for at man fikk lov til å handle der. Gjør slik at de føler seg små og forvirrede. La dem stå og vente. Ignorer dem.
Valget er: ensomheten i dette landet, med alt man kjenner, med det språket man behersker, med de vennene man har, de slektningene, kollegene, naboene, bekjente. Eller den fullstendige ensomheten i et annet land, et ukjent land med et ukjent språk og ukjente vaner og måter å omgås på.