Takk for en inspirerende omtale! Er nylig ferdig med boka selv, og synes den var både velskrevet og spennende. Heldigvis var den heller ikke full av spekulative og groteske detaljer slik som mange krim-/spenningsromaner skjemmes av.
Håper Spaniaturen går greit og at du får ordnet leiligheten! Jeg holder på med min første Murakami nå, Trekkoppfuglen. Er kommet halvveis, og vet ikke helt hva jeg synes. På en måte glir lesingen greit, men jeg fristes stadig til å lese andre bøker innimellom. Satser på at jeg kommer til å bruke sommeren på å komme igjennom den :-)
Ærlig talt, kan du ikke ta deg en pause snart?
Jeg er veldig begeistret for Oates. Hun er solid og har en god fortellerstemme. Denne skal jeg selvfølgelig lese etter din flotte anmelselse...
Mellom to slott er første bok i Kairo-trilogien. Her møter vi familien til kjøpmannen Ahmed Abd el-Gawad: hans kone Amina, barna Jasin, Kamal, Fahmi, Aisja og Khadiga. Vi følger familiehistorien i perioden 1917-1919 parallelt med at vi får presentert Egypts historie.
Ahmed er en hustyrann som på hjemmebane praktiserer en svært streng Koran-tolkning, mens han utenfor hjemmet slår seg løs og ikke nekter seg noen fornøyelser selv. Ute er han sjarmerende, omgjengelig og løssluppen, mens han styrer familien hjemme med jernhånd og er mye strengere enn hva mennene i vennekretsen hans er. Kvinnene i familien er i praksis fanger i huset.
Det oppstår spenninger og en ny dynamikk når barna vokser til og de gjennom giftermål får andre erfaringer. Andre skikker enn de han vil godta, gir konflikter og truer hans autoritet.
I andre halvdel av romanen får de politiske begivenhetene mer plass, og disse griper mer direkte inn i deres liv. Det er opprør og demonstrasjoner som krever frigjøring fra det britiske protektoratet.
Historien presenteres gjennom en allvitende forteller som gir oss innblikk i hvordan den oppleves for de ulike medlemmene i familien. Det er levende beskrivelser av sammensatte personligheter. Spesielt godt synes jeg han får fram hvorfor kona Amina som måtte tilpasse seg å være underkuet, reagerer som hun gjør når det kommer inn en annen kvinne i familien som ikke vil innordne seg dette. Er det mest nærliggende å støtte henne, eller skal hun bidra til å slå ned opprøret?
Den store og den lille historien fletter seg godt inn i hverandre, og jeg ser fram til å lese de to neste bøkene i trilogien.
Enig, en av mine favoritter og skuffer aldri. Solid svenske❤️
Enig med deg i at «Diskusjoner om boka» bør komme før bokomtalene. Tror du har rett i at mange skriver i det første området som dukker opp uten å reflektere noe nærmere over sorteringen.
Takk for svar, Lillevi. Jeg spilte inn et ønske om bedre funksjonalitet for lesesirkler/samlesing, slik at lesesirkeldiskusjonene skilles ut og automatisk knyttes opp mot boka. I dag kan det være vanskelig å finne igjen disse diskusjonene hvis ingen aktivt har lenket dem opp. Noe jeg glemte å ta med, er det merkelige at det ikke er mulighet til å sende direktemeldinger til andre bokelskere hvis man ikke «følger» hverandre. Jeg tenker at det er mer hensiktsmessig å legge inn en mulighet for at hver enkelt kan blokkere eventuelle ubehagelige avsendere, enn å sperre for slik kommunikasjon i utgangspunktet.
Motivet for å drive dette nettstedet er sikkert mer idealisme enn økonomi, så jeg har forståelse for at det ikke skjer så mye videreutvikling. Når de gjennomfører en spørreundersøkelse, skapes det likevel en forventning om at noe skal skje, men det ble merkelig stille etterpå.
Her var det visst ingen hjemme ;-)
Denne påsken skal jeg lese Monica Kristensens Svalbard serie, har allerede lest de 2 første og har såvitt startet på den tredje, Operasjon Fritham. Denne og den femte, Ekspedisjonen er lånt på biblioteket, mens bok 4 Den døde i Barentsburg har jeg selv. Bestemte meg for å lese disse denne påsken. I tillegg har jeg en bok med 10 skrekknoveller, De odöda - skräcknoveller på svensk. 8 av forfatterne er svenske og de 2 siste er Lovecraft og Edgar Allan Poe.
«Mer er ulikt.» Da Philip Warren Andersson skrev det, siktet han til elektroner og molekyler, men han snakket også om oss: Den samlede effekten av våre enkelthandlinger på fellesskapet er ulik summen av enkelteffekter. Er vi mange, vil hver av våre handlinger ha globale ringvirkninger som er abstrakte og vanskelig å overskue. I smittens tid er mangelen på solidaritet først og fremst en mangel på forestillingsevne.
For en tid tilbake fikk man opp en spørreundersøkelse når man logget seg inn på bokelskere.no, hvor det blant annet ble spurt om ønsker til videreutvikling av nettstedet. Det hadde vært interessant å høre litt om hvilke svar som kom inn, og om det er noen planer for videreutvikling. Kanskje administrator kan si noe om det? Eventuelt dere andre - hvilke ønsker spilte dere inn?
Jeg fikk dessverre ikke boken i hus før i dag. Jeg har forstått av kommentarene at denne teksten fortjener å bli lest sakte, så jeg danner baktropp i denne runden. Ved en feiltakelse bestilte jeg Veier til verket og planlegger å kikke i den underveis for å berike leseropplevelsen.
Kjell Einar Thorkildsen har skrive ein svært lesverdig og lettlesen roman om to middelaldrande menn som har møtt kvarandre på psykiatrisk institusjon, og som reiser til Spania for å gå den mykje omtalte pilegrimsruta til Santiago de Compostela. Romanen er kort, men rommar likevel mykje. Dette er på ei og same tid ei fin reiseskildring, eit usminka portrett av to fortumla menn som er lette å kjenna igjen og ein kritikk av psykiatrien.
Det viktigaste er likevel at Thorkildsen skriv romanen med liv og overskot. Ein får lyst til å lesa vidare når ein les "Langt frå kort".
Ja, det var veldig artig å lese disse bøkene sammen med dere. Det var mange forskjellige innfallsvinkler som ga fine diskusjoner og beriket leseopplevelsen.
Ha, ha - der ble jeg avslørt som litt i overkant opptatt av sidetall på bøker ;-)
Husker ikke boken, men mener jeg har sett filmen. Du vet at de er basert på en historie fra virkeligheten? (jfr. troverdighet)
Jeg ønsker ikke ar Nooteboom skal lære seg noe som helst. Det er nok denne leseren som har mangler og hodet fullt av andre tanker. Leve mangfoldet i litteraturen!
Jeg gir opp denne boken. Har forsøkt å lese i den flere ganger, men har bare kommet til side 20 og er fint lite interessert i det som står der. Det var kanskje dumt av meg å prøve, jeg vet jo at jeg foretrekker bøker med handling framfor tankespinn.
Selvom denne boken ikke falt i smak hos meg synes jeg måten vi foreslår og stemmer fram bøker på fungerer greit. Som regel er det de litt "tunge" bøkene som gir mest og sitter lengst i hukommelsen.