Har heldigvis samlede verker av F. D. Han har skrevet så mange gode bøker at det er en fryd å lese.
Jeg synest han og Hamsun har en del til felles, deriblandt personbeskrivelser av personer som ikke er helt A4.
Etter en litt plundrete begynnelse begynte de ulike personlighetene og tre fram. Her treffer vi bl.a. folk i ulike yrker som benrensere og søppelsamlere, som kan være en alvorlig nok geskjeft det. Dialogene er så fulle av rariteter og det krever sin leser skal en klare og holde fokus og forstå.
For meg ble ikke bøkene en Dickens-vinner, til det var den litt til tider usammenhengende. Hovedpersonene i boka konkurerte med andre om plass i fortellingen, fokuset ble spredt på kanskje litt for mange til at jeg ble grepet av bøkene.
Men en artig fortelling var det.
I min bok står det at den er bearbeidet, det betyr kanskje at den er forkortet. Uansett, jeg synest det var en god bok .Det finnes mange forkortede utgaver av "De elendige" av Victor Hugo også, dessverre.
Skjønner godt at du reagerer negativt når du har fått ei slik "dum" bok å lese.
Her er så mye bra og ta av, så mange gode bøker som har blitt skrevet.
Her er et knippe jeg vil anbefale:
Lars Mytting - Hel ved
- Vårofferet
Gabriel Scott - Kilden
Johan Bojer - Den siste viking
Sigurd Hoel - En dag i oktober
Jens Bjørneboe - Vi som elsket Amerika
Emile Ajar - Med livet foran seg
Edvard Hoem - Mors og fars historie
John Irving - En bønn for Owen Meany
Sigurd Christiansen - To levende og en død
John Steinbeck - Vår misnøyes vinter
Ernest Hemingway - Farvel til våpnene
Jeg kunne ha ramset opp mange flere, men disse bøkene her er gode, lettleste og interessante.
God tur til deg, Fjodor og Idioten. Ta de begge med deg på tur du, og kos deg både med turen og boka :)
I de bøkene av Dostojevskij som jeg har lest skjer det utrolig mye på kort tid. I begynnelsen av denne boka skjer det mye i løpet av noen timer, fra Fyrst Myskin sitter på toget til det som skjer i selskapet hos Nastasia Filipovna.
Flere av de eldre russiske forfatterne har personer som skriker og bærer seg med voldsomme fakter, ofte for bagateller. Mange er rasløste, spesielt blandt de adelige, de som ikke har noe yrke utover det å ha en tittel da. De går som regel bare på visitter til hverandre, så der finner du mange fornøyelige karakterer kan du tro.
Dostojevskij har mange slike karakterer i bøkene sine.
Jeg ser for meg fyrsten som en karismatisk person. En person som alle lytter til med begreisting når han forteller sine historier.
Han sier selv at de hyppige sykdomsanfallene har gjort han nesten til en idiot. Han kan også fortelle at han aldri har hatt ordentlig undervisning mens han vokste opp med to gamle damer.
Mens han er i Berlin sier han: "Her betrakter de meg som idiot, men jeg har nå likevel min forstand i behold, men det aner de ikke"....
Han er nok en litt spesiell person der han uten blygsel søker kontakt med ukjente "slektninger" og andre mennesker.
Interessant å følge han videre.....
Og en gang imellom var det som om noen kalte på meg fra det fjerne, og det stod for meg at om jeg bare gikk rett frem, alltid lenger og lenger, så vile jeg komme til den linjen hvor himmel og jord møtes, og der ville løsningen på livets gåter ligge, og der ville jeg få se et nytt liv, tusen ganger sterkere og mer berusende enn livet her hos oss.
Er det ikke rart, noen bøker faller en pladask på og denne falt jeg for. Det er så herlig og finne slike bøker, skjønner godt han fikk pris for boka :)
"Stalingrad"har jeg nylig lest, og den gjorde inntrykk. Du trenger ikke en annen fiction-krimbok når du har denne fra virkeligheten. Skrekk og gru for noen tilstander det var under slaget.
Jeg-stemmen i boka er "Momo" en ung arabisk gutt som bor sammen med Madame Rosa i Paris. Mot betaling lever hun av å ta seg av barn av prostituerte. Livet sammen med denne tilårskomne jødedamen og andre barn er historien Momo forteller om her i boka
En utrolig god bok som jeg falt for.
I etterordet skriver Haagen Ringnes bl.a. at Ajar fikk den ettertraktede Concorde-prisen i 1975 for boka, og det skjønner jeg godt han fikk.
Jeg har mange "skal lese" og "ønskebøker" her inne, men enda flere uleste i mine fysiske bokhyller. Har blitt, og blir så inspirert av all bokpraten her inne, samtidig har jeg blitt mye mer kritisk på hvilke bøker jeg velger og ønsker å lese.
Av og til ombestemmer jeg meg ang. å lese ei bok fra bokhylla og da kan de ende som salgsbok eller blir levert videre. Grunnen kan være et øyeblikks begeistring at den havnet i "skal lese hylla" som dabbet av av ulike grunner, men det kommer alltid det nye bøker til. ja, så mange at det begynner å bli vel trangt i hyllene :)
Som dere skjønner er ganske utro og vinglete ang å velge meg skal lese bøker. Det er i allefall veldig godt å ha mange bøker å velge blandt når jeg trenger ei ny bok.
Jeg forbereder meg til å begynne på et nytt og kjært gjensyn med "Idioten", første bind ligger klar og smiler til meg.
Fortsetter samtidig lesningen av Dickens "Vår felles venn", leser også eventyrene i Oscar Wildes bok "Granateplehuset".
Etter som jeg kan se ligger det inne bokomslag fra før. For meg er det ikke så viktig om det ikke er det "riktige" omslaget, det er bedre med et eller ikke noe. Jeg har også lastet ned og lagt til en del bokomslag på eldre bøker her inne.
Et lite tips til deg, jeg ser du legger dette under bokomtaler det er vel ikke noen bokomtale dette, så du bør nok heller poste innlegget ditt under diskusjoner.
Mine bøker er i 2 bind. Bind 1 er 304 sider, bind 2 har 265 sider. Det finnes også en stor heftet utgave av "Idioten", som er 2 bøker i 1 bok.
Mine bøker er ovesatt av Geir Kjetsaa. Solum forlag 1990. Innbundne bøker
Geir Kjetsaa kan du stole på, han var en god oversetter av Dostojevskijs bøker.
Jeg har lest F.D. med ulike oversettere, litt forskjell er det men ikke slik at jeg noen gang har reagert negativt.
3 kapitler er 31 sider i min bok, noe i den duren kanskje? eller litt mer?
Kjell k, du får komme med et forslag så blir det nok bra.
Jeg har begynt å lese "Vår felles venn" bind 1 av Charles Dickens, men jeg sliter med den. Den kommer til å være med meg i mange uker tror jeg, leser nå kun litt av gangen ellers detter jeg ut.
Snar ferdig med Dag Solstads fornøyelige "Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelse som har gjemsøkt vårt land".
"Døden i Venedig" av Thomas Mann ligger klar, og jeg vil nok begynne på den i løpet av helga.
Venter også på beskjed fra Kjell K når vi skal begynne med felleslesningen av Dostojevskijs "Idioten". Den står klar i bokhylla.
Selvfølgelig vil jeg lese denne boka sammen med dere :) med glede.
Fyrsten kan for eksempel ville oppsøke horisontlinjen,
"den linjen hvor himmel og jord møtes, der vil løsningen på livets gåte ligge"
Gleder meg!
Året er 1968, og jeg har gått av toget på Larvik stasjon. Står der og speider etter en taxi for jeg har med meg to store kofferter fulle av bøker og klær. Dette er mitt første møte med byen og jeg er spent på den nye jobben min på Larvik gymnas.
Jeg leser Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelse som har hjemsøkt vårt land av Dag Solstad