Jeg har ekstremt mange uleste bøker i bokhylla, i lista over bøker jeg vil lese og bibliotek bøker, så det å lese til tider føles som en plikt, mer enn noe jeg gjør for å kose meg.
Syns dette er veldig synd da jeg egentlig er veldig glad i å lese, og det gir meg stor glede da jeg klarer å slappe av og bare nyte boka jeg holder på med.
Virker som dette er en tanke fler her kan kjenne seg igjen i etter å ha sett på forskjellige diskusjoner her inne. Er det noen som har noen tanker rundt dette eller tips for å unngå denne følelsen?

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Viser 64 svar.

Har lyst å fortelle dere at etter jeg åpnet denne diskusjonen har jeg hatt en stor opprydding og solgt unna og lagt ut masse bøker til salgs. Dette er mye bøker jeg har fått som jeg kanskje egentlig ikke har sånn veldig lyst å lese. Det er de bøkene som har skapt den største stress-følelsen i meg.
Det er veldig godt!
Denne prosessen har også gjort meg veldig mye mer bevisst på hvilke bøker jeg faktisk vil bruke tid på, og hvilke som jeg bare vil kvitte meg med. Noe som igjen gjør meg bevisst på hvilke bøker jeg har lyst å kjøpe meg, istedet for å kjøpe "fordi de var jo så billige...".
Da jeg har solgt unna masse bøker som bare har tatt opp masse plass og skapt stress kan jeg også kjøpe noen nye som jeg virkelig har lyst å lese :) Dette skaper leseglede!!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har ikke "ekstremt mange" uleste bøker i hylla, men fra å utgjøre ca. 30 % av hylleplassen før jeg fikk barn, så har det nok økt til minst 50 % nå... (Det er fortsatt slik at jeg klarer å kjøpe dem.) Jeg leser for lite og savner det veldig, men mest fordi det er så lystbetont å lese. Jeg lar meg ikke stresse av det, men tenker at de bøkene som står i hylla "står til modning". Det er hyggelig å finne "glemte skatter" i sin egen bokhylle - eller gjerne i en kasse på loftet... Det er ikke alt som kommer inn i huset som jeg er klar for å lese "der og da".

Nå merker jeg at jeg er litt i utakt med tiden for jeg har omtrent sluttet å kjøpe og lese "nye bøker". Jeg går heller løs på de som står på skal lese-listen og gjerne en klassiker - og så blir det en krim innimellom bare for å slappe av.

Det er jo hyggelig å ha en lang liste av gode bøker å glede seg til!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg ble så glad når jeg leste innlegget ditt. For sånn har jeg det også til tider. Jeg har ikke så mange bokelskere blant mine nærmeste venner og har tenkt at det er litt sært å ha det sånn, og da er det godt å vite at man ikke er alene.

Men mange kloke ord fra flere av innleggene her har fått meg til å se på denne ettehvert lange listen som en ressurs/idebank og det har hjulpet på stress-/pliktfølelsen min. Vi er jo tross alt bokelskere og man skal jo kose seg med bøkene, glemme tid og sted og tas med inn i forfatterens univers.

Takk for at du tok opp temaet og takk for kloke svar fra andre bokelskere.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Enig med deg! Det er godt å kunne gjenkjenne seg i andre :) Da føler man seg litt mindre sær ;)
Listene mine her inne klarer jeg å se på som noe veldig positivt med masse bøker jeg har lyst å lese. Litt verre med alle de uleste bøkene som hoper seg opp i bokhylla.
Har veldig mange bøker som jeg har fått brukt fra andre, begynner å lure på å kvitte meg med disse uten å ha lest de selv. Det er de som skaper denne følelsen.....

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sett dem ute av syne, på et tørt loft eller kjeller, det har jeg gjort, for jeg har kassevis jeg har fått av andre og som har ligget der i flere år. Gå på "skattejakt" en gang i blant og se om noe inspirerer. Gå igjennom alt før du setter det bort og ta ut og gi bort de du er sikker på du ikke kommer til å lese... Kanskje noe som får deg til å føle deg bedre?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har solgt unna noe og prøver å selge mer. Det er endel bøker jeg har fått som ikke frister sånn veldig, så like greit bli kvitt de ;) Bøkene jeg har kjøpt frister mye mer, de gir ikke stress på den måten! De gleder jeg meg til! :)
Her er det smekk fullt av bøker både på boden og alle steder i leiligheten.. hehe!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er selv en person som har veldig mange uleste bøker i både hyllen min og i bokelskere hyllen min. Jeg tenker som så de uleste bøker blir ofte ikke lest, fordi jeg finner noe annet som vekker min lyst.

Derfor blir de gjerne liggende. Det kan ta av og til måneder og år før de blir lest og kan hende disse er bedre. Likevel er det slik at man ikke skal presse til og lese. Lesning skal være noe man har det gøy med og koser seg med. Som tips til deg er at jeg pleier og sortere tankene mine etter bokser. Altså hører tre bokser inn i tankene mine.

Første er: Hva har du lyst og lese? Har du et behov? Fenger boka din interesse( er coveret bra)? Det som står bak på boka er det bra nok?
Andre er: Har noen anbefalt denne til deg?
Tredje er: Det kan være greit og lese de første kapitelene og se om det er bok som er verd og legge tiden sin på.

Ellers må jeg si lesning skal man kose seg med.

Ha en fine dag og god lesning :)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg syns det er gøy, i grunn, å ha så mange uleste bøker i hylla. Så mange univers jeg kan oppdage når jeg selv vil, i min egen tid. Å ha så mange bøker jeg "skal" lese er ikke stressende på noen som helst måte for meg, istedenfor er det godt å kunne ha den valgfriheten i bokhylla. Jeg pleier å lese flere bøker samtidig, en på sengen og en imens jeg sitter på trikken. Dette gjør at jeg bruker lenger tid på å lese en bok enn jeg vanligvis ville, men jeg får også lest flere bøker fortere.

Jeg har kjøpt bøker det har tatt meg flere år å få lest ferdig, rett og slett fordi jeg ikke var moden nok for dem d jeg først kjøpte dem, men jeg skjønte jeg kom til å like dem etterhvert. Å ha så mange uleste bøker i bokhylla gjør at jeg har mer valgfrihet og jeg kan velge den boken jeg vil lese akkurat der og da, ikke den boken jeg kjøpte sist :)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Mitt problem kan være at når jeg har begynt på en bok, finner jeg en annen som er bedre, og da tar det lang tid før jeg blir ferdig med nr 1. Noen flere som har det slik?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skjønner godt hva du mener! Jeg prøver derfor å være konsekvent med å lese maks to bøker om gangen: En skjønnlitterær og en fagbok av et eller annet slag. Dette blir min måte å kunne glede meg til neste bok på, hvis jeg har store forventninger til den :)
Hvis jeg leser mange bøker på en gang eller det går for lenge mellom hver gang jeg leser i en bok så føler jeg at jeg detter litt ut av handlingen.. Da gir den ikke de samme følelsene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Artig at du har en egen katagori for skuffede bøker....Den har jeg glemt å finne opp...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe :) Syns det er veldig greit for bøker som jeg rett og slett ikke syns holder mål. Jeg husker ofte at jeg har lest de, men da folk spør meg hva jeg mener om de husker jeg ingenting av de.... Ligger de der er det ingenting å lure på ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg leser tre for tiden. Historisk bibelatlas som er en historiebok om det som står i Bibelen om folkeslag, kultur, andre riker osv. Så har jeg boka om Helser utgitt av en som har forsket på dette. Blix -Hagen.

Så er det boka av Aase om frimurernes indre hemmelige liv. Er snart ferdig, men den har jeg holdt på med en god stund...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hvis du føler at det å lese er en plikt, synes jeg du skal slutte med det en stund. Gjør noe helt annet i stedet; lytte til musikk, sy, brodere, strikke, tegne, snekre, fotografere .... hva du nå enn har mest lyst til selv. Lysten til å lese kommer tilbake etter hvert. Men slutt for all del med å stille krav til deg selv om hva/hvor mye du skal lese.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Leselysten er der, og det er fortsatt endel bøker jeg koser meg med... Det går mer på det siste du skriver hva og hvor mye. Har endel bøker jeg føler jeg burde lese, og veldig mange som står på vent i hylla. Det er disse som stresser meg...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har operert foten i vinter, ute er det så glatt at det er umulig å gå med krykker. Nå har jeg lest nesten alle bøkene i bokhyllene. Aldri så galt, så er det gått for noe.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Enkel løysing: ikkje legg inn bøker som du ikkje les no eller er ferdig med å lese.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ser at tittelen nok er litt upresis.. Det er ikke listene i seg selv som stresser meg, men å se alle de fysiske bøkene som venter...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har veldig mange bøker i "skal lese" bokhylla her inne, men har aldri tenkt på det som stress. Det er en rent praktisk ting, på den måten husker jeg hva jeg har å velge mellom når jeg skal finne meg ei ny bok å lese. I de fysiske bokhyllene hjemme er det ganske kaotisk, så det er en måte å holde oversikten. Gleder meg til å plukke ut nye bøker å lese.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"I was put on Earth to read a certain number of books. Right now I am so far behind that I will never die."

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Jeg kan for øvrig legge til at jeg på grunn av særlige omstendigheter akkurat nå er så fattig at jeg på ingen måte vil kunne kjøpe meg så mye som en eneste bok på sikkert et års tid. Dette er egentlig en helt fantastisk anledning til å pløye gjennom alle de uleste bøkene i hyllene. Jeg har jo dårlig samvittighet for å ha brukt penger på bøker som ENNÅ ikke er blitt lest.

Hvis du er typen som kjøper flere bøker enn du leser, er vel nettopp løsningen så enkel som å slutte å kjøpe bøker til du har lest dem du har. Hvis du bare ikke har lyst bør du heller gi dem bort. Det er helt greit ikke å ha kjempelyst til å lese Ulysses liksom.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ulysses er jo 1 000 sider , og trenger år på å komme gjennom slike bøker. Noen av bøkene i Tidshjulet er på 5-600 sider, og en over 700....Likevel skal det noe til å sette seg ned å lese Ulysses...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg prøver å ha innkjøpsstopp, men det er ikke så lettvindt! ;)
Prøver også å selge unna endel for å få ryddet litt... hehe..

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg klarte å slutte å kjøpe meg nye (unødvendige) klær ved aktivt å slutte å gå inn i klesbutikker. Etter et par uker hadde jeg ikke lenger trangen til å gå i butikkene og kjøpe meg noe. Ser allerede at det samme skjer med bokhandler. Kjøpeavhengighet er som sukkeravhengighet og alle andre uvaner. Det var nemlig slik at kjøpetrangen oppsto separat fra at jeg så noe jeg ville ha – jeg fikk altså lyst til å kjøpe noe før jeg hadde funnet meg noe å kjøpe! Derfor gikk jeg inn i butikker med den hensikt å la meg friste.

Det samme er tilfellet med bokhandler. Min kjøpetrang og min leselyst/bokinteresse er to forskjellige ting. Et eksempel er hvordan jeg desperat har lett etter bøker jeg har lyst på når det har vært mange billige bøker tilgjengelig. Når jeg så har fulgt kjøpetrangen min og ikke leselysten har jeg endt opp med å kjøpe bøker som viser seg, ikke overraskende, å være ganske dårlige når jeg leser dem. Unntaket er selvfølgelig hvis jeg ønsket meg boka før jeg fant salget.

Hvis du "må" kjøpe en bestemt bok, altså en som har en spesiell verdi/interesse for deg, er det vel bedre å bruke 200 kr på den etter nøye gjennomtenking (og plassering i budsjettet!) enn å kjøpe 3-5 halvgode eller kjedelige bøker for samme pris? Du har uansett mer lyst til å lese denne ene boka enn de 5 du "rasket med deg".

Jeg har innsett at kjøpingen min er et problem. Jeg kjøper for å kjøpe, ikke for å lese. Siden jeg er bokinteressert kjøper jeg bøker, men det kunne like gjerne vært noe annet jeg føler at jeg "trenger". Det er ganske tåpelig selv når man har penger til det. Jeg tror mange bokelskere lider av det samme. At du kjøper så mange bøker betyr ikke bare at du er så ekstremt glad i bøker (som er noe positivt), det betyr også at du er altfor glad i å kjøpe.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Innsiktsfullt av deg, Jenni, lykke til!

Merker at når det er salg av forskjellige slag, har jeg lett for å gå inn bare for å snoke... (Har det sånn bare med bøker, for jeg er ikke særlig glad i å finne klær/ sko etc.). Finner jeg noen av forfatterne jeg liker/ interesserer meg for, blir det med hjem, men jeg kan fint gå ut igjen uten å ha kjøpt noe. Heldigvis. Bare det at veldig ofte finner jeg faktisk noe... Uff

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ja, samler på frimerker og kjøper av og til en del ting for å bytte bort, ikke til egen samling. Blir noe av dem samme, men som med bøker er det ulike priser på dem. Bøker er jo dyrere også...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det finnes jo bibliotekr som kan ha masse rarer bøker også.... De er jo gratis.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er stor tilhenger av biblioteker i teorien, men har aldri fått til å låne en bok uten at det ble veldig dyrt for meg. Så nå går jeg ikke dit noe mer, uansett hvor mye det skulle friste!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hva var det som ble så dyrt?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

hvordan går det med innkjøpsstoppen? Må begrense meg selv pga dårlig plass.....

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ser at du blir kalt tar og nerdete. Da er vi to....Er også interessert i språk, og kan eng, tysk og spansk og har skrevet en liten norsk-poslk ordbok for turistbruk i 1990. Ellers så har jeg en del bøker av Ole Wikander som er svensk og som har en del peiling på gamle, utdødde språk.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sprøtt!! Bokhyllene dine hadde jeg fråtset i!!! Du har vilt mye artig :D

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Artig at vi har så mange bøker og interesser til felles. Hva synes du om boka døde Jesus i Kashmir? Thomasevangeliet er jo veldig interessant også.....Er IKKE RELIGIØS, MEN det er mer mellom himmel og jord.

Synd at du ikek har alle 8 bøkene i serien om mystiske steder osv. Ellers så er det bra at du har Sandemo. Ikke mange menn som jeg vet om som leser alle disse seriene hennes...Vet om en på 80-tallet som var med i Kvitt eller Dobbelt om Isfolket. Sjøl har jeg prøvd meg i emne Donald to ganger...

Havets myter og mysterier KAN være den boka som jeg er ute etter,men min heter Havets myterog legender....Ukjent fiorfatter....

Du bør prøve å få tak i Terry Brooks serie om Shannara og Jordan Tidshjulet. Alle disse er godt kjente...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Men jeg HAR alle 8 bøkene om mystiske steder osv, men det var ett eller annet rart da jeg skulle legge dem inn... Tror du finner dem i Mytologi/ overtro-hylla mi, om jeg ikke husker helt feil. Har tenkt mye på Terry Brooks, men har annen fantasy foran i køen... Digger fortidsmysterier, naturens underligheter, naturkreftene som skaper myter, mytologi, osv, kult å møte på flere som liker det!! Farfar (eks-svigerfar...) til guttungen min er forøvrig professor i antropologi med Meso-Amerika som spesialfelt... Kult å få bedre oversikt over fx Mayakalenderen, men jeg visste litt fra før jeg traff far til guttungen.

Jesus døde i Kashmir har jeg neimen ikke lest siden jeg var femten, jeg husker den nesten ikke. Men siden den gang har jeg lest Hellig blod, hellig gral (moden for omlesing nå 8 år etter), og mye av det jeg kan om bibelen har jeg derfra... Avfeier i det hele tatt kristendom som en levende mytologi selv, men kan ikke påstå at jeg er ateist heller... Og agnostiker blir for svevende og new age for meg. Livssynet mitt har rom for mye, så sånn sett er vel sjamanisme nærmeste religionsform...? Hehe

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg så Star Wars 3 ganger på 2 dager i 1978, og da sa mor at det var nok...Etterpå ble det bøker om universet, ufo, osv, og så ble det Daniken etterhvert. Har alle de 25 bøkene av ham på norsk, og siden har det blitt 4-500 bøker m alt mulig unaturlig osv.

Artig at du har en i familien som er proff i mesoamerika. Jeg har lest en del på engelsk bla Poplu Vuh, Mayaindianernes hellige bok, både den egyptoske og tobetanske dødeboka og Kebra Negest som er bibelen eller Kongeboka til de gamle eitopiske rikene . Der står det en del som du ikke finner i Bibelen...

Er nok ateist, men bibelen er kun en bok av mange som tar for seg guder osv. Ikke alt som står der er blitt bekreftet av f.eks arkeologien. Mye kan de ikke finne noe bevis for så da blir det å tro eller ikke tro...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Takk for deg. Jeg har mange av Bovseybarna og Lykkebarna som jeg enda ikke har lagt inn. Må finne dem først....

Jeg skal ellers legge inn bøker som jeg har til salgs og som jeg mangler. Kan du kan hjelpe, eller er interssert i noen. Har plassmangel selv så det må begrense seg til en og anne bok heretter...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

...da er vi tre, liker nettopp sånne quirky, nerdete emner og ønsker med litt bedre tid og et stort bord å brette utover sånne bøker og studere dem, ikke bare lese. Jeg har også oppdaget Ola Wikander. Jeg har ordbøker på langt flere språk enn jeg kan... Vant med svensk og dansk, greit engelsk og noe tysk, men er over 50-ordsbarrieren i sikkert et dusin språk - sånn kunnskap en kanskje har bruk for i blant, men umulig å regne for noe, for jeg kan jo ikke språket da... hehe

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Foruten eng, tysk og spansk, kan jeg en del italiensk, nederlandsk, polsk, gresk og litt sveitsertysk. Mange språk er jo veldig like i enten skrift eller tale, så det er ikke så vanskelig hvis du gidder å sette deg ned å pugge litt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hehe, kjenner meg igjen i den!
Jeg også er kjempe fan av bibliotek i teorien.
Problemet er bare at jeg vil ha alle de bra bøkene i hylla, jeg vil samle serier og emner. Også jeg liker å markere i de :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fin analyse, men eg kjenner at eg er berre delvis samd. Eg har hatt mange gode leseopplevingar med bøker eg tilfeldigvis har kome over på salg, i restkasser etc. og som eg ikkje kjende til frå før. Men det er sjølvsagt ein fordel å ikkje kjøpe meir enn ein greier å lese, og eg er også samd i at ein må stelle seg slik at ein også får lest dei bøkene ein ynskjer seg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har også funnet noen av mine favorittbøker til 20-50 kroner i billigkasser. Men dette er bøker som jeg ville blitt like lysten på å kjøpe dersom de kostet mer.

Det jeg mente var vel mer at det er dumt når man først ser "billige bøker!!", bestemmer seg for at man VIL sikre seg en billig bok eller to, og ender opp med å ta til takke med noe fordi det ikke var noe umiddelbart fengende der likevel. Jeg er egentlig veldig kresen med bøker og dette har skjedd meg ofte. Det har liksom vært bare enten Cecilia Samartin eller flyplasskrim på billigbordet og enda føler jeg at jeg må jo utnytte de lave prisene. Jeg SPARER jo penger! Det er vanskelig å innse at man ikke sparer penger på å kjøpe noe billig som man aldri ville kjøpt ellers...

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Kjenner meg veldig igjen i mye av det du skriver her, og har dratt endel av de samme slutningene selv! Unngår salg osv og planlegger når og hvilken bok jeg evt skal unne meg å kjøpe, istedet for å være som en magnet til billige bøker slik jeg var før.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tenk på alle bøkene å glede seg til, og skaffer men seg flere, er det enda mer glede seg til :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jepp, prøver å tenke slik på det :) Er jo endel bøker i ulest-hylla som jeg er spent på om lever opp til forventningene! :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hadde det sånn, og får følelsen når jeg begynner å tenke på hvor mye jeg har liggende. Men jeg bestemte meg for et år siden og ikke stresse. Lese det jeg har lyst til å lese der og da, enten det er en bok jeg har liggende som skal leses, eller en ny jeg kjøper. Og det hjalp faktisk på å gi meg igjen leselysten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vurderte å slette alle bøkene som jeg ønsker meg/ ikke har lest , her inne. Fordi det stresset meg litt, men da ville jeg jo glemme alle de fine oppdagelsene av bøker jeg har notert meg. Stadig oppdager jeg nye spennende bøker som andre her inne leser og anbefaler. Hjemme i bokhyllene er det få uleste bøker, de har jeg ingen egen hylle til, men de stikker en halv cm frem , foran de andre bøkene, slik at de minner meg på at jeg ikke skal glemme dem. Også dytter jeg dem inn sammen med de andre når de er lest.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Har de bøkene jeg skal lese i et eget rom (garderobe, vedheng til soverommet), har også DVDene jeg skal se på soverommet de fleste i egne hyller. Det har være fullt lenge nå! Men har mye forskjellig å velge i, det er bare å finne dem.

Har i det siste gått igjennom først ønskelista mi og lagt til de jeg kunne finne på de 4 bibliotekene jeg er registrert på i Østfold (Sarpsborg, Fredrikstad, Halden og Moss), er nå igang med å legge til her på ønskelista her de jeg har lyst til å lese og de jeg husker at jeg har lest fra årets populære bøker og legger samtidig flere til biblioteketenes huskeliste. Er igang med 1999.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har også mange bøker som jeg ikke har lest i min fysiske bokhylle hjemme, samt en liste på biblioteket over bøker som jeg ønsker å lese som sikkert vil ta 100 år før jeg er kommet igjen. I tillegg legger jeg til nye bøker i biblioteklisten min når jeg får øye på bøker i bokhandelen som kunne være av interesse.

Det jeg har gjort for og ikke føle dette lese presset er å lese en bok fra bokhyllen hjemme, etter ønske og humør. Når boken er ferdiglest velger jeg den siste boken i huskelisten på biblioteket. Så velger jeg på nytt en bok fra bokhyllen. Har funnet mye glede med å lese på denne måten. Jeg har også kjøpenekt på bøker, siden jeg som så mange andre sliter med plassen. Bøker som blir favoritter ønsker jeg meg/eller kjøper jeg selv. De andre bøkene går jeg ikke til innkjøp av, med unntak av Lee Child sine Jack Reacher bøker og 1. utgaven av bøker skrevet av norske forfattere (da med tanke på de gamle forfatterne våre som Alexander Kielland o.l.). Fant første utgaven av Grågubben skrevet av Hulda Garborg. Den gleder jeg meg til å starte på.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har mange "skal lese" og "ønskebøker" her inne, men enda flere uleste i mine fysiske bokhyller. Har blitt, og blir så inspirert av all bokpraten her inne, samtidig har jeg blitt mye mer kritisk på hvilke bøker jeg velger og ønsker å lese.
Av og til ombestemmer jeg meg ang. å lese ei bok fra bokhylla og da kan de ende som salgsbok eller blir levert videre. Grunnen kan være et øyeblikks begeistring at den havnet i "skal lese hylla" som dabbet av av ulike grunner, men det kommer alltid det nye bøker til. ja, så mange at det begynner å bli vel trangt i hyllene :)
Som dere skjønner er ganske utro og vinglete ang å velge meg skal lese bøker. Det er i allefall veldig godt å ha mange bøker å velge blandt når jeg trenger ei ny bok.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Så godt som alt jeg leser lånes på biblioteket. Men jeg tror ikke det innvirker så mye på stressnivået. På samme måte som dem som eier alle bøkene de leser selv, har jeg en lang "skal lese-liste". Som regel føles det å ha planer om framtidig lesing som en glede og en berikelse, men av og til blir det mer som en tvangstrøye, og da legger jeg heller planene til side og kjenner etter hva jeg har lyst til akkurat nå.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det som er det fine med bøker som står i hylla, er at de ikke forsvinner :p Har ganske mange på "skal lese"-listen min, enda flere på "ønsker meg"-listen..men gidder ikke stresse. Jeg leser det jeg har lyst til, og er det en bok som ikke fenger meg, legger jeg den til side. Kanskje tar jeg den opp og prøver et par ganger til, men jeg gidder sjelden å bruke mye tid på noe jeg ikke finner interessant. Jeg fant ut for lenge siden at det finnes altfor mange gode bøker i verden til å bruke tid på de som jeg ikke liker så godt.
En bok er noe man skal kose seg med. Man skal kunne slappe av og nyte den, og ikke stresse med å bli ferdig med den fordi man har så mange andre man "MÅ" lese i hylla si...
Så mitt tips er: Slapp av, kos deg og ikke tenk på alle bøkene som finnes der ute som du tror du må lese ;)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg unngår å se på min "skal lese/ønsker meg"- listene.....Har ingen leseplaner, men innimellom fristes jeg av det som andre bokelskere forteller de skal lese i helga, og begynner på nye bøker selv om de andre 3 jeg leser bare er halvleste.....
Føler ikke stress, men synes det blir mange personligheter å holde styr på når jeg leser altfor mange samtidig :D Så det er viktig for meg at bøkene er ulike......Nå leser jeg "Steinhuggeren" og "Tante Augusta" samtidig, det fungerer fint :-)
Låner sjelden på biblioteket (men av og til hos venner/familie), så jeg kan bruke den tiden jeg trenger.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg kjenner meg igjen, og slik jeg opplever det så blir valgfriheten for stor, og med det øker stresset. De to siste årene har jeg kjøpt over firehundre bøker, og de aller fleste har jeg lyst til å hive meg over med engang. Men det går jo ikke. I tillegg til alle de som har stått der i mange, mange år.

Så jeg bestemte meg i fjor for å lage en leseplan. Vet at mange her inne er motstander av det, men jeg legger inn en del valgfrihet underveis, så for meg fungerer det veldig bra. Dermed vet jeg til en hver tid hvilken bok jeg skal lese, og dukker det opp noe ekstremt fristende, så er ikke det noe problem.

Prioriterer fortrinnsvis de bøkene som har stått lengst i hyllene. Det føles veldig tilfredsstillende å hente ned bøker som nærmest har støvet ned, og kanskje oppdage en ny favoritt eller en ny skuffelse. Man kan aldri vite, og apropos det, jeg unngår så langt jeg kan å lese bokomtaler av bøker jeg har i hyllene. Kun de jeg har lest eller kanskje kommer til å lese.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Poenget er å finne den metoden som passer best for en selv.
Jeg er ikke like systematisk som deg, gretemor. Men jeg må medgi at dette nettstedet har gjort noe med lesevanene mine. Noe skyldes de felleslesningene jeg deltar i, og som gir meg så mye. I år er jeg, inspirert av Karin, Kjell m.fl. hektet på gamle russiske forfattere. Jo, jeg leser litt mer planmessig nå enn jeg gjorde før - ikke mer enn at jeg plutselig kan gripe til noe helt tilfeldig.

Det bokelskere kanskje aller mest har fått øynene mine opp for, er hva jeg faktisk har i bokhyllene. Hva jeg selv har samlet, og hva min kjære har brakt i hus.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ja, jeg vet, inspirasjon mangler det ikke på her inne. Har lest noen kapitler i Idioten, og det frister veldig. Mitt første møte med Dostojevskij, og han krever sin leser. Er jeg klar for det akkurat nå, vet ikke helt ennå.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da er kanskje Spilleren lettere å lese. Det er en bok man ikke "skummer" gjennom, men en bok med dybde og til ettertanke. Forøvrig den eneste jeg har lest av Dostojevskij. Har lyst til å lese Idioten også. Lykke til med Idioten.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mitt eneste møte med Dostojevskij så langt, er Raskolnikov for mange år siden. Jeg har som deg, lest noen få kapitler av Idioten. Kjenner den samme stemningen, det samme suget som jeg gjorde da jeg leste om forbrytelse og straff.
La meg høre om du fortsetter med Idioten, og hva du synes. Krevende ja, men du verden så givende.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det er som du sier, de bøkene som krever mest er også de som gir mest tilbake. Og uten å vite særlig mye om Dostojevksij, er vel han en forfatter som også gir sine lesere i mangfold tilbake. Jeg fortsetter å lese, så får jeg se ... allikevel har jeg en sterk følelse av at jeg har foran meg en forfatter som kommer til å ta meg med storm. Da er det deilig å tenke på at jeg har både Dobbeltgjengeren, Spilleren, Forbrytelse og straff og Brødrene Karamasov i hyllene.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Heldiggris! Våre Dostojevsij er kommet bort.
For en tid siden laget jeg en liste, Min russiske skattekiste. Om du er interessert, finner du den her

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg vet om skattekisten din :) Jeg har sluttet å låne bort bøker, med unntak av datteren min. Dessverre er det sånn at ikke alle ser verdien i en lånt bok.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

I mitt hode har jeg omdøpt disse listene til "Bøker jeg vil se nærmere på", "Bøker jeg ikke vil glemme, men ha i bakhodet" o.l. Jeg har ikke til hensikt å lese alle (og det er virkelig mange!) bøkene jeg har på "Skal lese"- og "Ønskeliste".
Dermed har jeg heller ikke noe stressforhold til disse listene. Ser på dem som en skattekiste!

Håper du også kan gjøre det.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Så enig med deg;-)har også planer om å lese mange bøker,som jeg har på min bokliste,men jeg gidder heller ikke å stresse for å lese dem;-) jeg tar det etterhvert,har ikke noe bestemt mål at da og da skal jeg være ferdig med den og den boka,jeg
skal kose seg med bøkene jeg leser også:-),synes det er en viktig del av lesingen:-)) og selve opplevelsen av å lese...

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Veldig enig med deg at det er viktig og kose seg med bøkene og opplevelsene de gir! Det er den følelsen som fort kan bli litt borte da jeg har for mange bøker på vent, og den følelsen jeg ønsker å finne mer tilbake til som standard istedet for at det hører til sjeldenheten.
Ønsker å få tilbake den følelsen av å virkelig glede meg til ei bok litt oftere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Listene mine over bøker jeg ønsker å lese ser jeg på som du sier, et skattekammer.
Det er verre med alle bøkene som hoper seg opp i bokhyllene... Får liksom ikke lest de fort nok, det er så mange bøker der jeg er veldig spent på hvordan er, om de lever opp til forventningene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Egil StangelandHarald KReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangStig TAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaKirsten LundJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie UvaagConnieNerakntschjrldMarit HøvdeTurid KjendlieVioleta JakobsensomniferumRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt Tøsdal