Dersom den julikalenderen har noe med reise/bok-nettstedsutviklingen til Norli, så har jeg kanskje bidratt til den utviklingen ved å anspore Caroline til å nevne julikalenderen. Nå tipper jeg at de to tingene er ulike markedstiltak, uten innbyrdes sammenheng, men ved å nevne at jeg synes en reinspikka konkurranse hadde vært greiere, har jeg visst gitt Caroline et incitament til å fortelle om julikalenderen. Helt greit for meg!
Jeg bør kanskje understreke at jeg ikke - på ingen måte - er motstander av nettsiden Caroline i Norli utvikler?
Hallo Caroline, jeg tror absolutt på at du brenner for dette bok/reise-prosjektet - det ville garantert mange andre bokelskere også gjort, enten de drev med det i jobbsammenheng eller på fritiden. Men det er nå likevel slik at du har fått anledning til å jobbe med dette prosjektet fordi din arbeidsgiver Norli mener det vil gavne forretningsvirksomheten. Og da er prosjektet kommersielt, og du representerer en aktør i bokbransjen når du skriver om det her på bokelskere.no. De som gir deg boktips til reise/bok-nettsidene du jobber med, er med på å utvikle Norlis markedsprodukt. Og jeg synes ikke det kommer så veldig godt frem i trådstarten din, at det er Norli folk hjelper dersom de gir boktips til deg. Særlig fordi du har vært aktiv her på bokelskere.no ganske lenge, og mange derfor forholder seg til deg som en privatperson. Hadde ditt trådstart-innlegg vært postet av nykommeren "Nils Nilsen, ansatt i Tanum", tror jeg flere bokelskere ville problematisert forespørselen og tenkt "hvorfor kommer han plutselig inn på denne arenaen og ber om gratishjelp?". Du flyter litt på at du er en gammel kjenning som folk har et positivt inntrykk av - folk vil gjerne hjelpe deg. (Jeg mener ikke at du bevisst utnytter din egen goodwill, men at det er det som skjer de facto.)
Du skriver:
Men konsekvensen kan også bli at eventuelle bibliotekarer som bruker siden, vil kunne gi bedre råd til folk som kommer på biblioteket og skal ha litteratur til ferier. Eller at noen husker bøker de selv har i hylla, som kan ha relevans for venner som skal reise. Gode nettjenester er nyttige for folk - selv om det er noen som eier dem.
Dette synes jeg i beste fall er en avsporing. Klart at Norli gjerne ser at bibliotekarer bruker Norlis nettsider - og ikke eventuelle tilsvarende tjenester hos konkurrenter eller ikke-kommersielle aktører. At Norlis reise/bok-tjeneste kan hjelpe på folks hukommelse - sikkert, men hva så? Jada, "gode nettjenester er nyttige for folk, selv om det er noen som eier dem" - og jeg har ingen problemer med at en forretningskjede utvikler noe som blir allment tilgjengelig på nettet. Men også dette synes jeg er på siden av mitt ankepunkt: jeg synes du i beste fall beveger deg på grensen til rolle-sammenblanding her.
Du skriver også:
I nyhetsbrev fra Norli kan det godt hende vi tar med "Send inn forslag - vinn bok". (Godt forslag!) Men i et forum hvor jeg (tror at jeg) har digitale venner, og hvor jeg har vært medlem i flere år, opplever jeg det som distanserende og unaturlig.
Vel - hvorfor blir dét annerledes enn dine tidligere innlegg om Libris/Norlis julekalendere, eller andre kampanjer? Jeg kan ikke se forskjellen. (Det var faktisk de innleggene jeg hadde i tankene da jeg skrev at jeg ikke ville hatt problemer med et innlegg av typen "Send inn forslag - vinn bok". Da du postet julekalender-innleggene syntes jeg du var helt innenfor!)
Dette spørsmålet er ikke en diger sak i mine øyne, men jeg tolker altså henvendelsen din som en helkommers henvendelse. Og synes at det er fint om andre bokelskere er oppmerksom på at det er en forretningsvirksomhet de hjelper, dersom de gir deg boktips her.
Jeg oppfatter jo ikke deg som en "publikummer" med overdreven affinitet for nasjonalromantikk, Lillevi! Så det var ikke deg som utløste min assosiasjon til det nasjonalromantiske som et mulig alternativ til det formspråket Dahl Torp/Miljeteig har valgt for videoen sin. Bare så dét er klart - det er Haugtussa som verk (og jeg har ikke lest det, bare så jeg ikke har underslått den opplysningen) jeg mistenker kan utløse nasjonalromantisk patos hos noen iscenesettere.
I og med at du (altså i motsetning til meg) har lest Haugtussa, hadde du nok mer spesifikke forventninger enn meg da du spilte av videoen. Jeg har bare en vag forestilling om tematikken - så kanskje det er derfor jeg syntes videoen var mer tiltalende enn du fant den? Men det er jo slett ikke sikkert selve forestillingen er ferdig ennå - den skal ikke opp før til høsten, og mye kan skje innen den tid! Siden du har lest Haugtussa (både nå nettopp og tidligere, mener jeg å ha fått med meg av trådene her?), synes jeg du skal overveie å gå og se forestillingen uansett - for om du ikke skulle synes at Dahl Torp og Miljeteig har løst "oppgaven" bra nok, så vil du garantert derved få en enda mer avklart opplevelse av verket og de kvalitetene du opplever ved det. Og om det blir en forestilling som du blir gledelig overrasket over - ja, da er det vel ikke mer å si om saken, vel? ;)
Jeg er enig med deg i at det Caroline Heitmann gjør her, det gjør hun ganske åpent. Dog synes jeg ikke det er helt åpent - og kanskje ikke helt gjennomtenkt fra hennes side, heller? (Jeg håper hun selv kommer på banen, det er ikke min intensjon å polemisere mot henne i et innlegg til en annen bokelsker!) For det er nå en gang slik, at uten å si det direkte, så er det ikke som privatperson men som ansatt i Norli at hun ber om hjelp her. Og hun legger ikke skjul på at hun jobber i Norli - den delen av saken er helt grei. Men det hun faktisk gjør her, er å be om hjelp til å gjøre sin lønnede jobb - og ærlig talt, dersom bokhandlerkjeden Norli ikke selv har folk som kan nok om litteratur til å lage et nettsted om bøker og reisemål, så er det da i alle fall litt pussig at de ikke sørger for å ansette folk med den nødvendige kompetansen, men heller ber om gratishjelp på et liebhaber-forum? Og fordi jeg antar at mange bokelskere (også jeg!) synes koblingen bøker/reiser er veldig morsom/interessant/givende, så kan det være lett å overse at det man blir bedt om å bidra til, er å lage en markedsførings-/salgsplattform for Norli. Uten så mye som et håp om å bli med i en trekning om en bokpremie....
Nei, Jostein - jeg synes ikke dette er helt greit. For dette nye nettstedet inngår faktisk i Norlis totale forretningsvirksomhet - ren butikk, med andre ord. Og fordi bokelskere.no er så veldig lite kommerst, så tror jeg at Norlis fremstøt her vil bli oppfattet mer som en anmodning om en vennetjeneste, enn som det det er: et forsøk på å få utført gratisarbeid innen virksomhetens kjerneområde. Dersom det ikke hadde vært en kommersiell aktør som stod bak dette nettstedet, skulle jeg gjerne bidratt - men hvorfor skal Norli, og ikke f.eks. Tanum eller Tronsmo, få min hjelp til å tjene penger? Og hvorfor skal jeg fore en kommersiell aktør med boktips, slik at de kan klare seg uten ansatte som har de kunnskapene? Caroline, dette er ikke ment som en nedvurdering av dine individuelle kunnskaper - det er de prinsipielle sidene av saken jeg vil rette oppmerksomheten mot, nå som Jostein tok opp stafettpinnen.
ETA: Jeg hadde faktisk ikke hatt de samme innvendingene dersom Norli hadde invitert til en slags konkurranse for å få inn bidrag. "Send inn dine boktips - bli med i trekningen" - da hadde jeg antagelig holdt tann for tunge! For da hadde det etter mitt syn vært mer åpenbart at her var Norli ute og ba om hjelp til forretningsvirksomheten sin...
ETA 2: For å understreke poenget mitt ytterligere: tittelen på denne tråden lyder: "Noen som har lyst til å hjelpe meg?". Heitmann har vært medlem av bokelskere.no lenge, hun har vært en konstruktiv og trivelig "digital omgangsvenn" for mange her inne. Klart man har lyst til å hjelpe noen man "kjenner" og liker! Men for å dekke det forespørselen egentlig dreier seg om, burde overskriften faktisk lyde: "Noen som har lyst til å hjelpe Norli?".
Jeg gikk inn og så videoen nå, etter å ha lest ditt innlegg, Lillevi - for dét gjorde meg jo nysgjerrig! Og jeg må si at jeg synes dette var mer spennende enn skuffende. Jeg har jo lest (og glemt igjen) tidligere at ekteparet Ane Dahl Torp og Sjur Miljeteig skal sette opp sin tolkning av Haugtussa på Det norske, og jeg tror ikke helt du skal sette likhetstegn mellom video og det som blir den endelige forestillingen. Jeg vil anta at teksten må komme mer i sentrum på scenen; denne videoen oppfatter jeg som mer en "teaser", og her er nok målgruppen ikke minst et publikum som er noen tiår yngre enn både deg og meg.... Det Dahl Torp og Miljeteig har gjort, synes jeg, er å kle fortellingen om Veslemøy i en nåtidig "drakt", visuelt og auditivt. De maner frem en stemning ved hjelp av virkemidler som jeg vil tro yngre seere mer Game of Thrones og annen fantasy vil være mer fortrolige med enn (for eksempel) nasjonalromantiske bilder og toner. Jeg er enig i at i videoen forsvinner teksten litt - men jeg tror altså ikke dét nødvendigvis vil skje på scenen.
Jeg synes det er kjempebra at noen gjør et forsøk på å hente Haugtussa frem fra glemselen og appellere til (også) yngre deler av publikum - dette kan bli interessant på scenen, tror jeg!
Tja, hvis Norli er ute og søker etter prosjektmedarbeider, kan jeg absolutt vurdere å legge inn en søknad - jeg har erfaring med både prosjektarbeid og litteratur, jeg! For dette er jo en jobb du får betalt for å gjøre, ikke sant, og som Norli skal markedsføre seg på? Da er det sikkert ikke meningen at bokelskerne skal gjøre (deler av) jobben gratis for Norli...
Nasjonalbiblioteket (NB) har etter hvert lagt ut en anseelig mengde digitale utgaver av norske bøker fra flere sekler - og de kan leses gratis fra alle norske IP-adresser. Og NB legger stadig ut flere bøker - som kan søkes opp på www.bokhylla.no (eller eventuelt www.nb.no).
Det hadde vært fint om "bokprofil-sidene" på nettstedet bokelskere.no kunne ha et eget felt der vi bokelskere kunne legge til lenke til digitalutgave hos bokhylla.no/nb.no. Selv har jeg stor glede av å veksle mellom å lese nye og eldre bøker, og jeg vil også gjerne dele og diskutere eldre litteratur. Men hvis nesten ingen andre har tilgang på de samme, eldre bøkene som jeg har slått kloa i - tja, da er det kanskje mindre interessant å skrive om dem her inne?
Pr. i dag har jeg lagt lenke til digital-utgaven som en linje på en bokomtale-side - slik som på denne bokprofil-siden. Men da jeg registrerte selve boken - som jeg måtte gjøre manuelt; dette er en bok fra 1950 og den finnes ikke i bokdatabasen/søketreffene på bokelskere.no - savnet jeg et eget felt for å legge denne lenken til bokhylla.no. (Og jeg er usikker på hva som skjedde da jeg skrev inn "Digital" i feltet for hva slags utgave det var snakk om - forslagene om "Innbundet"/"Heftet"/"E-bok" passet jo ikke...)
Digital utgave av boken på Nasjonalbibliotekets nettsider.
En underholdende bok om keiserinne Teodora, som var keiser Justinians gemalinne - de hersket i Bysants i første halvdel av 500-tallet. Boken kom ut i 1961, og forfatteren Yngvar Hauge var visstnok populær og produktiv på den tiden, ifølge vaskeseddelen. Jeg fant boken på et loppemarked eller en brukthandel for en del år siden, og kjøpte den fordi jeg har lest om bysantinsk kunst da jeg studerte kunsthistorie, men vet temmelig lite om de historiske begivenhetene i Østromerriket. Og da er historiske romaner en flott måte å skaffe seg litt bedre oversikt. Imidlertid gikk det flere år før jeg nå i mai 2014 omsider fant boken frem fra hyllen.
Dette er vel ikke stor litteratur, men som sagt - underholdende. Teodora var datter av en bjørnetemmer i Hippodromen i Konstantinopel (nåtidens Istanbul); det innebar at hun tilhørte den absolutte underklassen. Bedre ble det ikke av at faren døde da hun var 7-8 år, hvorpå enken og de tre døtrene ble kastet ut av hjemmet. Tidlig i tenårene ble imidlertid Teodora plukket ut til å bli danserinne - et lite respektabelt yrke, men like fullt med muligheter til å oppnå berømmelse og penger. Gjennom beinhard trening og en vilje av stål klarte hun å klatre seg oppover i samfunnet - og endte altså som en mektig hersker og statspolitiker. Som keiserinne var hun nemlig sterkt involvert i rikets anliggender - og brukte de midler hun anså nødvendige for å beholde makten. Samtidig er det ikke minst interessant at hun påvirket lovgivningen i riket slik at kvinner fikk større rettigheter.
På Wikipedia kan man lese mer om Teodora, og mer om forfatteren Yngvar Hauge.
Jeg har gitt boken terningkast 4 - litt under tvil, for historiekunnskapene jeg har fått gjennom boken synes jeg er verdt en femmer!
Og boken er nok ikke den aller letteste å få tak i lenger, men Nasjonalbiblioteket har tilgjengeliggjort en digital utgave av boken "Teodora - Hippodromens datter" for eventuelle interesserte!
Så morsomt - jeg leste i forrige uke min første Neil Gaiman-bok, og likte den veldig godt. Nå spørs det om jeg har anledning til å få med meg besøket hans om en uke, men pussig timing var det nå likevel... ;)
Nemlig!!! ;P
Fryseren er én mulighet - min kuratorvenninne ga meg ett til (da jeg hadde kjøpt en bok på et marked i Frankrike, og fant noen døde kryp inni den):
Legg boken i sort plast (en søppelsekk, for eksempel), og legg så pakken i solsteken. Da blir det etter hvert så varmt der inne at eventuelle levende kryp dør.
Å ja - den husker jeg jo! - Ja, ikke fra da den var ny, da, men den har jo dukket opp som klipp fra arkivet på nrk i blant... Kan det være at jeg har blandet Deep River Boys med lektor Tørdal???
ETA: Og så oppdaget jeg en blunder på det YouTube-klippet med (lyden av) Deep River Boys, for der tillegges Einar Skjæraasen æren for Småsporven. Ikke så greit...
Oj, så spennende - og da jeg så anmelderen i Politiken (lenke i Avas innlegg nedenfor) trakk paralleller til Marilynne Robinson og hennes "Gilead", skjønte jeg at denne boken må jeg jo bare lese. Takk gretemor - og Monica, krira og Ava!
Å - er det Catharinus Elling som har komponert den? Fabelaktig - selv om jeg nok bare kan de to første strofene av sangen (hvor jeg nå har fått dem fra - jeg har en følelse av at jeg har fått dem fra lektor Tørrdal i Stompa-filmene, men dét høres jo litt usannsynlig ut...). For jeg har i årevis vært veldig fascinert av mannens fantastiske fornavn, som vel i dag må sies å være en sjeldenhet - og jeg trodde verkene hans var gått totalt i glemmeboken. (Nåja, som du er inne på, Marit, er vel heller ikke Småsporven gjeng i tunet allemannseie lenger, men...)
Jeg hadde jo en mistanke om dét, at du allerede hadde pløyd gjennom noen klassikertitler av kvinnelige forfattere, og at de derfor ikke trengte noen plass på Bøker jeg skal lese-listen din... ;)
Jeg synes du snarest bør utvikle en brennende lyst til å lese blant annet Pride and Prejudice, Gösta Berlings saga, Kristin Lavransdatter og Wuthering Heights - for eksempel. Og kanskje Frankenstein's Monster til dessert? ;P
I påvente av at Eirik Røkkum selv kommer på banen: på denne listen har han jo samlet en rekke gamle klassikere (i tillegg til et par forfattere/titler som i alle fall jeg ikke hadde hørt om) - og da er det jo dessverre slik at blant dem er det flest mannlige forfattere. I tillegg til de to kvinnene som faktisk finnes på listen hans (Carson McCullers og Charlotte Brontë), så er det ikke så veldig mange kvinnelige forfattere som vi i dag plasserer i samme bås. Antagelig fordi det var vanskeligere for kvinner å få utgitt bøker, enn si å skape seg et forfatternavn, den gangen disse mannlige forfatterne levde og virket. Med utgangspunkt i denne listen assosierer jeg for mitt vedkommende til blant annet Jane Austen, de andre Brontë-søstrene, Virginia Woolf, Selma Lagerlöf og Sigrid Undset - og det kan jo rett og slett være at Eirik allerede har lest de mest kjente av deres bøker? Det blir interessant å høre Eirik Røkkums respons - jeg håper at han oppdager at det har kommet kommentarer til listen hans. Såvidt jeg husker, er liste-respons ikke like lett å oppdage som svarene man får i diskusjonstråder...
Så leit, Rebecca - stemmen din vil bli savnet her inne, husk at det er lov å ombestemme seg!
Jeg oppdaget at filmatiseringen av romanen "Yacoubians hus" vises på SVT1 i kveld (onsdag 7. mai 2014) kl. 23.20. Her er omtalen i tv-tablået på svt.se:
Egyptisk långfilm från 2006. En episk skildring av olika samhällsskikt genom hyresgästerna i Yacoubian Building i Kairo, som speglar landets utveckling från kolonialtiden till idag.Regi: Marwan Hamed. I rollerna: Adel Imam, Yousra, Nour El Sherif, Hind Sabry, Khaled El Sawy, m.fl. (Omaret Yacoubian)
Da jeg var i Kairo i 2010 spurte jeg vår velskolerte, unge guide om han hadde lest denne boken, som da var en bestselger i hele Vesten. Det hadde han ikke (egyptere flest er ikke store lesehester, viser opplagstallene) - men han hadde sett og likt filmen!