Hei Annelingua, og takk for betraktninger!

Her på bokelskere skriver jeg i hovedsak som meg selv, ansatt i Norli. Ikke som Norli. Og ikke som anonym. Hvis jeg konsekvent skulle skrive som Norli, vil det være distanserende og kjedelig. Hvis jeg skriver som anonym, vil jeg (og andre) oppleve at jeg ikke er ærlig - fordi det kan ligge kommersielle hensyn bak.

Det stemmer at jeg inviterte til å komme med innspill til meg, den "digitale omgangsvennen", som du kaller det - vedr. et prosjekt jeg holder på med i jobbsammenheng. Jeg brenner for prosjektet, og vil gjerne diskutere det med digitale bekjentskaper som synes slike ting er interessant. Konsekvensen av tips (tusen takk for de jeg har fått i mailboksen!) vil bli at Norli kan tilby en bedre tjeneste, og kanskje selge flere bøker.

Men konsekvensen kan også bli at eventuelle bibliotekarer som bruker siden, vil kunne gi bedre råd til folk som kommer på biblioteket og skal ha litteratur til ferier. Eller at noen husker bøker de selv har i hylla, som kan ha relevans for venner som skal reise. Gode nettjenester er nyttige for folk - selv om det er noen som eier dem.

I nyhetsbrev fra Norli kan det godt hende vi tar med "Send inn forslag - vinn bok". (Godt forslag!) Men i et forum hvor jeg (tror at jeg) har digitale venner, og hvor jeg har vært medlem i flere år, opplever jeg det som distanserende og unaturlig.

Selv synes jeg det er veldig artig å bidra dersom andre skulle be om innspill på ting de holder på med – også i jobbsammenheng – hvis jeg har tid og det dreier seg om noe jeg liker. Av respekt for folk som ikke deler denne oppfatningen, markerer jeg svært tydelig hvilken rolle jeg har – slik at de lett kan scrolle forbi innleggene.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Viser 7 svar.

Hallo Caroline, jeg tror absolutt på at du brenner for dette bok/reise-prosjektet - det ville garantert mange andre bokelskere også gjort, enten de drev med det i jobbsammenheng eller på fritiden. Men det er nå likevel slik at du har fått anledning til å jobbe med dette prosjektet fordi din arbeidsgiver Norli mener det vil gavne forretningsvirksomheten. Og da er prosjektet kommersielt, og du representerer en aktør i bokbransjen når du skriver om det her på bokelskere.no. De som gir deg boktips til reise/bok-nettsidene du jobber med, er med på å utvikle Norlis markedsprodukt. Og jeg synes ikke det kommer så veldig godt frem i trådstarten din, at det er Norli folk hjelper dersom de gir boktips til deg. Særlig fordi du har vært aktiv her på bokelskere.no ganske lenge, og mange derfor forholder seg til deg som en privatperson. Hadde ditt trådstart-innlegg vært postet av nykommeren "Nils Nilsen, ansatt i Tanum", tror jeg flere bokelskere ville problematisert forespørselen og tenkt "hvorfor kommer han plutselig inn på denne arenaen og ber om gratishjelp?". Du flyter litt på at du er en gammel kjenning som folk har et positivt inntrykk av - folk vil gjerne hjelpe deg. (Jeg mener ikke at du bevisst utnytter din egen goodwill, men at det er det som skjer de facto.)

Du skriver:

Men konsekvensen kan også bli at eventuelle bibliotekarer som bruker siden, vil kunne gi bedre råd til folk som kommer på biblioteket og skal ha litteratur til ferier. Eller at noen husker bøker de selv har i hylla, som kan ha relevans for venner som skal reise. Gode nettjenester er nyttige for folk - selv om det er noen som eier dem.

Dette synes jeg i beste fall er en avsporing. Klart at Norli gjerne ser at bibliotekarer bruker Norlis nettsider - og ikke eventuelle tilsvarende tjenester hos konkurrenter eller ikke-kommersielle aktører. At Norlis reise/bok-tjeneste kan hjelpe på folks hukommelse - sikkert, men hva så? Jada, "gode nettjenester er nyttige for folk, selv om det er noen som eier dem" - og jeg har ingen problemer med at en forretningskjede utvikler noe som blir allment tilgjengelig på nettet. Men også dette synes jeg er på siden av mitt ankepunkt: jeg synes du i beste fall beveger deg på grensen til rolle-sammenblanding her.

Du skriver også:

I nyhetsbrev fra Norli kan det godt hende vi tar med "Send inn forslag - vinn bok". (Godt forslag!) Men i et forum hvor jeg (tror at jeg) har digitale venner, og hvor jeg har vært medlem i flere år, opplever jeg det som distanserende og unaturlig.

Vel - hvorfor blir dét annerledes enn dine tidligere innlegg om Libris/Norlis julekalendere, eller andre kampanjer? Jeg kan ikke se forskjellen. (Det var faktisk de innleggene jeg hadde i tankene da jeg skrev at jeg ikke ville hatt problemer med et innlegg av typen "Send inn forslag - vinn bok". Da du postet julekalender-innleggene syntes jeg du var helt innenfor!)

Dette spørsmålet er ikke en diger sak i mine øyne, men jeg tolker altså henvendelsen din som en helkommers henvendelse. Og synes at det er fint om andre bokelskere er oppmerksom på at det er en forretningsvirksomhet de hjelper, dersom de gir deg boktips her.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Det ligger allerede påmelding til en juli-kalender på boktilreisen.no - med en ganske grei premie. Du skal ikke se bort fra at den får en egen lenke etterhvert - som kanskje er mer etter din smak!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Konkurranse eller ikke konkurranse er jeg i og for seg ikke så opptatt av! Mitt poeng er at jeg fortsatt synes du blander roller: så lenge du jobber i Norli, er du en Norli-representant her inne. Og din bønn om hjelp til å utvikle bok/reisemål-nettstedet er et fremstøt som Norli har fremsatt inne på bokelskere.no. Min holdning (og neida, jeg ække sur nå, dette er en helt nøktern ytring) er 1) at jeg fremdeles synes driver rolleblanding - du kan ikke selv bestemme at "nå er jeg privatperson her inne, i motsetning til i går da jeg ytret meg som Norli-ansatt", og 2) at jeg ikke har lyst til at Norli vederlagsfritt skal dra nytte av min "litterære grunnforskning". Så får det være opp til andre bokelskere hva de har lyst til å bidra til.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så kanskje blir det ironisk nok slik at annelingua, utan å ville det, likevel bidrar til å utvikle boktilreisen.no?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Dersom den julikalenderen har noe med reise/bok-nettstedsutviklingen til Norli, så har jeg kanskje bidratt til den utviklingen ved å anspore Caroline til å nevne julikalenderen. Nå tipper jeg at de to tingene er ulike markedstiltak, uten innbyrdes sammenheng, men ved å nevne at jeg synes en reinspikka konkurranse hadde vært greiere, har jeg visst gitt Caroline et incitament til å fortelle om julikalenderen. Helt greit for meg!

Jeg bør kanskje understreke at jeg ikke - på ingen måte - er motstander av nettsiden Caroline i Norli utvikler?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det var eit billig poeng av meg, beklager

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg tok ikke anstøt av det, Jostein - ingen fare. (At jeg syntes det var litt skivebom, er en annen sak... ;P)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Karin BergLars Johann MiljeJarmo LarsenBjørg  FrøysaaEllen E. MartolPer Åge SerigstadSilje-Vera Wiik ValeCecilie69Amanda AKjersti SK. H.Heidi HoltanLailaBrit HonningsvågHarald AndersenRuneEvaBookiacLesevimsaLisbeth Kingsrud KvistenPirelliNorahPiippokattaTurid KjendlieIna Elisabeth Bøgh VigreMonika SvarstadAnneTorill RevheimIngunn SBeathe SolbergKirsten LundGrofornixHarald KAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBenedikteSynnøve H HoelDemeterTor Arne DahlJulie Stenseth