JEG ER alene
Ingen skygger
uten de jeg kaster selv […]

Godt sagt! (3) Varsle Svar

[…]grusomhetene Bernanos beskriver etter å ha sett menneskene på sitt aller mørkeste, etter å ha sett hatet og raseriet deres, forsterker den frykten jeg kjenner når jeg ser hvordan enkelte drittsekker i dag plukker opp et forpestet tankegods jeg trodde hadde slumret inn for lengst.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne helgen leser jeg videre i Vernon Subutex Two av Virginie Despentes, og foreløpig er den like god som eneren.

Har også begynt på novellesamlingen Velsignelser av danske Caroline Albertine Minor. Den handler om sorg etter dødsfall, og bearbeidelse av denne. Det jeg har lest foreløpig virker svært lovende. Hun skriver utrolig godt.

På øret har jeg Libra av Don Delillo, som handler om Lee Harvey Osvald. Dette var en Delillo-roman som hadde gått meg hus forbi, til jeg leste omtalen til Harald K her på Bokelskere. Takk igjen, Harald!

Ellers har jeg lånt Ikke gråte av Lydie Salvayre på biblioteket, og har så vidt kommet i gang med den. Handlingen er lagt til Spania i 1936 og den spanske borgerkrigen, og romanen har fått strålende omtaler, bla:

«Roman som river – Den spanske borgerkrigen er temaet for en uvanlig velkomponert og rystende roman. Men tittelen er aldeles misvisende.» Anne Cathrine Straume, NRK
«Denne boka MÅ du få med deg.» Cathrine Krøger, Dagbladet. Terningkast 6
«Medrivende mesterverk.» Steinar Sivertsen, Stavanger Aftenblad. Terningkast 6

Fortsatt god helg!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har lest, eller rettere sagt hørt Philipp Meyers The Son som lydbok på engelsk, og ser hva du mener. Men jeg likte nok Fortellingen om sju bål bedre, ikke minst språklig. Jeg ble så grepet av drivet, rytmen og skrivemåten i denne.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg er enig i det du skriver om Fortellingen Om Sju Bål av Johan Mjønes :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ser at du ikke har fått svar på dette ennå. Du kan jo ta en titt på de bøkene vi har lest i denne tråden, og se hva du finner.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne pocketutgaven av Ikke noe av dette handler om meg, inneholder også andre av forfatterens tekster, deriblant den 30 år gamle diktsamlingen Dyrene drømmer, menneskene sover, som her utgis for første gang. Sæterbakken kan altså ikke ha vært mer enn 19–20 år gammel da han skrev den. Da forfatteren Øivind Hånes, som er en god venn, fortalte meg om bakgrunnen til at den først utgis nå, trodde jeg nesten ikke det kunne være sant! Han skriver om det i sitt forord til samlingen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

DEN ULMENDE frykten
for gjenkjennelsen av det ukjente
Smerten ved å kjenne
det som ligner deg mer enn du selv

Fra Dyrene drømmer, menneskene sover i Stig Sæterbakkens Ikke noe av dette handler om meg (ny 2018-utgave som foruten denne helt nyutgitte diktsamlingen også inneholder Der jeg tenker er det alltid mørkt –boksinglene fra Flamme Forlag).

Godt sagt! (1) Varsle Svar

“The older you get,” he explained, “the more you have to do before you can go to bed. I’m up to a hundred things.”

Godt sagt! (2) Varsle Svar

As soon as you are born the sand starts falling and only by demanding to be remembered do you stand a chance of it being upturned again and again.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

A mediocre writer serves a life sentence. He has to go on. It's too late to change professions.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

God lesing!

Og til:

Alt jeg ikke vet!

som du skriver: Det er jo det som er noe av det fine med Bokelskere, at vi kan inspirere hverandre. Jeg har i hvert fall stiftet mange nye og spennende literlære bekjentskaper, etter tips fra andre bokelskere om bøker og forfattere jeg sikkert ikke ville funnet fram til på egen hånd.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Tusen takk for tips, krira.
Liz Nugent var helt ukjent for meg. Men siden jeg vet at vi liker mange av de samme bøkene, prøver jeg meg heller på henne, og har lastet ned den første, Unravelling Oliver, fra Audible :-)
Gleder meg til denne!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hans første roman, ja, men han har gitt ut en mengde novellesamlinger, kortromaner, essays og barnebøker, og han er en bestselgende forfatter i USA. I Norge er han vel forholdsvis ukjent, eller var det før han vant Man Booker-prisen, selv om flere av bøkene hans er oversatt til norsk gjennom årene (De jeg kjenner til er novellesamlingene Lykkeland (2008) og Tiende desember : fortellinger (2013) samt barneboka De utrolig utrettelige gappere fra Fripp (2008)).

Jeg oppfattet som du sikker skjønner ikke mangfoldet av stemmer som en terskel, snarere som en berikelse!

Saunders er for øvrig en av mine absolutte favorittforfattere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ingen fotball her i huset, men derimot mange flotte romaner!

Jeg er godt over halvveis i Mnem av Simon Stranger. Har planlagt å lese den lenge, og nå har jeg endelig fått somlet meg til å låne den på biblioteket, og er godt i gang. En fantastisk roman!

I går leste jeg ut Murakamis foreløpig siste roman, Mordet på kommandanten
(Bog 1)
, og jeg har skrevet litt om den her på Bokelskere. Gleder meg til det avsluttende bindet, Bog 2, som kommer på dansk i oktober.

På Kindlen har jeg nettopp begynt på Vernon Subutex Two av Virginie Despentes. Leste eneren i våres, og det er absolutt en roman som ga mersmak. Så er det bare å håpe at det ikke går for lang tid før treeren kommer.

På øret har jeg Asymmetry av Lisa Halliday, en debutant som har fått masse positiv omtale og vant Whiting Award 2017 (for de som er interessert, står det litt om prisen på Wikipedia).

Ønsker alle en fortsatt god helg!

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Er så enig med deg når det gjelder George Saunders Lincoln in the Bardo, som er den engelske tittelen. Leste den i fjor og skrev litt om den her på Bokelskere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for tips, Ava. Joyce Carol Oates har jeg stor sans for, og denne er nå kjøpt og lastet ned.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg ser du leser Everything Is Lies av Helen Callaghan. Hva synes du? Jeg har nemlig snust litt på den, men har ikke helt klart å bestemme meg for om jeg skal kjøpe den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Ah. Takk for at du minnet meg på denne. Fikk lyst til å lese den da dere hadde den som samlesingsbok, men det er jo så mange spennende bøker, så jeg glemte det helt bort. Men nå har jeg lånt den på biblioteket, og jeg sluker den!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mordet på kommandanten (Bog 1) ble utgitt i Japan i 2017 og kommer på engelsk i oktober med tittelen Killing Commendatore).

Romanen handler i grove trekk om en billedkunstner som blir skilt fra kona og mister inspirasjonen, og den er en hylles til The Great Gatsby. Den minner mer om Murakamis tidligere bøker enn om de nyere, og inneholder et vell av referanser til klassisk musikk og ikke minst billedkunst.

Det er ikke så mange omtaler av boka foreløpig, og de jeg har funnet er svært blandede. Blant annet skriver The Japan Times at: «Haruki Murakami has lost his magic.», mens den danske avisen Politiken ga den 5 hjerter og skriver: «Mystikken kommer snigende i Murakamis nye store kunstroman.»
Selv er jeg enig med Politiken, jeg likte jeg den veldig godt, og triller en sterk femmer på terningen.

Nå gleder jeg meg til fortsettelsen, Bog 2, som kommer som e-bok på dansk i oktober.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sist sett

Alice NordliLailaReidun SvensliBertyTor Arne DahlBjørn SturødHilde H HelsethStine AskeAnniken RøilIna Elisabeth Bøgh VigreLinda RastenRoger MartinsenHarald KTonje-Elisabeth StørkersenElisabeth SveeStig TEivind  VaksvikTovesveinKorianderTone SundlandSigrid NygaardTonje SivertsenTorTone Maria Jonassenanniken sandvikLars MæhlumMarit AamdalTanteMamiePiippokattaReidun VærnesSilje HvalstadFrisk NordvestBente NogvaMorten MüllerTor-Arne JensenKirsten LundDemeterSynnøve H HoelBjørg L.