Det er jo noen sider igjen ennå, og jeg regner med at det bygger opp til en spennende utvikling og slutt. Den som leser får se.
Da har vi kommet like langt. Men jeg opplever at det ligger en creepy stemning og lurer under overflaten. Så langt i boka er det nettopp kontrasten mellom det nifse og det dagligdagse som fengsler meg mest, gjør meg nysgjerrig og får meg til å ville lese videre. Må legge bånd på meg for ikke å sluke den.
Jeg har også så vidt kommet i gang. Merker at det er en historie jeg blir nysgjerrig på, men skal prøve å få boka til å vare en stund. Derfor bra at jeg leser flere gode bøker samtidig, nå :-)
Ja, jeg tror nok jeg skal lese den også, selv om den ikke blir valgt ut til samlesing.
Vi har ikke lest den, men kanskje vi kan gjøre det? Det er en bok jeg ønsker meg.
Og så har vi Der lyset slipper inn av den norske forfatteren Gabriel Michael Vosgraff Moro, med handlingen lagt til Venezia på 1500-tallet.
MOTHER ALWAYS SAID January is a lovely month. Everything starts over again in the New Year. The visitors are all finished with and you won’t see sight nor hear sound of them until next Christmas with the help of God.
The Thing About December av Donal Ryan
Strålende! Jeg er klar.
Evening in Paradise kom ut nå i begynnelsen av november, og er den andre posthume samlingen med noveller av Lucia Berlin. Åpningsnovellen, «The Musical Vanity Boxes» ligger for øvrig gratis tilgjengelig på Electric Literature på nettet, og kan fungere som en fin introduksjon til forfatterskapet hennes.
Evening in Paradise er enda et flott utvalg noveller (22 i tallet) fra forfatteren bak A Manual for Cleaning Women, som jeg leste for tre år siden og skrev litt om her på Bokelskere. Forskjellen på de to samlingene er først og fremst at denne er mørkere og mer burlesk.
Det blir sekser på terningen for denne også fra meg.
I suppose he must have taken about a nine or something in hats. Shows what a rotten thing it is to let your brain develop too much.
“Good Lord, Jeeves! Is there anything you don’t know? ”
“I couldn’t say, sir.”
Dystopitips – Kanskje vi kan finne inspirasjon i disse to sakene fra NRK om norske og skandinaviske dystopier, selv om vi jo har lest noen av dem?
Helt forståelig, det, Ajiniakra :-)
Jeg vil også være med å bestemme, og foreslår Alt etter havet av Lasse W. Fosshaug. En liten sak på bare 164 sider.
Her er NRKs omtale av boka.
Helg igjen!
Nå leser jeg Ud af ensomheden av Benedict Wells, med handlingen lagt Tyskland i mellomkrigsårene. Har ikke kommet så langt, men den virker lovende.
På øre har jeg akkurat kommet i gang med Evening in Paradise: More Stories, som er en helt ny novellesamling av Lucia Berlin, som skrev A Manual for Cleaning Women (norsk tittel: Håndbok for vaskedamer). Den er en av mine favoritter og jeg ga den en sekser, så forventningene er skyhøye. Skrev litt om den her på Bokelskere da jeg leste den for snart tre år siden.
Regner med å begynne på en annen lydbok i løpet av helgen også, nemlig Eksil av den danske forfatteren Jakob Ejersbo. Den er den første i en trilogi som stort sett foregår i Tanzania. Har ikke lest noe av Ejersbo før, så det blir et nytt og spennende møte.
Ønsker alle en fin helg!
Jeg har kendt til døden længe, men nu kender døden også til mig.
Fra Ud af ensomheden av Benedict Wells
Den kjente jeg ikke til. Og vi har Jeg, Claudius og Claudius og Messalina av Robert Graves, som vi har vært inne på før, i et innlegg i denne lenken.
Å, det er mange historiske romaner, og jeg vil gjerne trekke fram en norsk forfatter, Atle Næss. Han har skrevet sakprosa så vel som romaner. Men i denne tråden altså de av de historiske romanene hans jeg har lest:
Kraften som beveger, som handler om Dante i renessansetidens Italia.
Din nestes eiendom, en historisk roman der handlingen er lagt til Hvitsten ved Oslofjorden til tiden omkring 1600, men som også omhandler de første krydderferdene til Det fjerne Østen.
I himmelens tjeneste, om Tycho Brahe (1546-1601), som regnes som grunnleggeren av moderne astronomi.
Den tvilende Thomas – om den italienske maleren Caravaggio (1571 til 1610), som var viktig for utviklingen av barokken i malerkunsten. Det han er mest kjent for, er vel imidlertid bruken av chiaroscuro – altså den sterke kontrasten mellom lys og mørke – i maleriene sine.
Liker alle de fire romanene. Næss skriver godt og medrivende, og det er alltid noe å lære i bøkene hans. Men den definitive favoritten er Den tvilende Thomas – fordi Caravaggio er en maler jeg setter utrolig høyt, men også fordi han var en enfant terrible, og sånt blir det spennende bøker av.
Jeg lenker til forlagets nettside om Atle Næss der det står litt om forfatteren og alle bøkene hans er listet opp.
Enig! Får ikke lest så mye som jeg gjerne skulle for tiden, men er ca halvveis nå, og storkoser meg med den.
Har du lest/hørt flere av bøkene til Boyne?
Ja, utrolig god bok. Skrev følgende om den i forrige ukes Lesehelgtråd:
På Kindle leser jeg romanen Everything Under av den britiske forfatteren Daisy Johnson. Er cirka halvveis, og dette er en roman etter min smak: Velskrevet og medrivende om den vonde og tragiske skjebnen til jenta Gretel, som blir forlatt av moren som ung. Johnson er forresten den yngste forfatteren som er blitt kortlistet til Man Booker-prisen. (Hun var 27 år da hun ble nominert).
Johnson har tidligere skrevet én novellesamling, Fen (2017), så dette er er debutromanen hennes. Håper det kommer flere etterhvert :-)
Vinneren av årets pris ble forresten offentliggjort på tirsdag (16.10). Jeg hadde lest hele kortlisten i år, og som vanlig var det ingen av mine favoritter som vant, men Milkman av Anna Burns. En på alle måter god og leseverdig bok, for all del. Og så var det første gang prisen gikk til en forfatter fra Nord-Irland!
Ja, som jeg skrev i omtalen spriker anmeldelsene veldig. Selv syntes jeg Bog 1 var fantastisk og ga den en sterk femmer.