Denne gangens bok er Alt etter havet av Lasse W Fosshaug.
den er fra 2017, og jeg tror den er en rykende aktuell dystopi.

Her kan du lese om den hos NrK:
https://www.nrk.no/kultur/bok/anmeldelse-av-alt-etter-havet-av-lasse-w.-fosshaug-1.13332719

Leseperiode 7. desember til 7. januar. Den er ikke så tykk, så det går nok fint selv om det er jul og alt ☺

Diskusjonen foregår i denne tråden. vi har tatt en pause fra avstemming og velger bok etter tur. det er en egen tråd for forslag der du kan melde deg om du vil være med.

Lesesirkelen er uforpliktende, ingen påmelding, du kan bli med om du vil

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 25 svar.

Leste ferdig boka tidligere i dag. Helt ok roman, men dystopi/sci-fi-settingen var gimmickpreget og opplevdes som unødvendig. Romanen står like fint uten disse elementene og slik sett virker de bare påtatt for å gjøre boka mer interessant enn den er. Terningkast tre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Starta på boka nå i dag,og er allerede inne i del II. I motsetning til en del andre leser jeg stort sett bare ei bok om gangen (synes det fungerer best), og kommer nok til å bli fort ferdig.

I del I var vi med Ivan Ivanovitsj i Årdal, og lurer vel på hva han egentlig har fore der. I del II er vi tilbake til Moskva før reisen til Norge (regner jeg med), og der er det mer dystert og dystopisk.

Spent på hvordan dette utvikler seg!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg lurer på om ankomsten til Vestlandet heilt i starten av del I er inspirert av ankomsten til Arnold Schwartzenegger i Terminator

Ikkje for det, Terminator var sikkert ikkje første historia der ein ankomst fortona seg slik.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da er jeg ferdig med første del. Så langt syns jeg det har vært mer hverdagsfortelling enn en "nyskapende blanding av arbeidsroman og dystopisk sci-fi" (som det står på bak på boka), men det endrer seg forhåpentligvis.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da har vi kommet like langt. Men jeg opplever at det ligger en creepy stemning og lurer under overflaten. Så langt i boka er det nettopp kontrasten mellom det nifse og det dagligdagse som fengsler meg mest, gjør meg nysgjerrig og får meg til å ville lese videre. Må legge bånd på meg for ikke å sluke den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig at det er noe illevarslende som ligger og lurker i kulissene, særlig med tanke på prologen. Men merkelappen "dystopi" forplikter litt ekstra for min del og foreløpig innfrir ikke boka det den lover på baksideteksten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har ikke lest så mange romaner i denne sjangeren, men i følge definisjonen til Store Norske Leksikon(snl.no), så innfrir forfatteren:

"Dystopi er et oppdiktet, fremtidig skrekksamfunn, en skildring av et samfunn hvor dårlige krefter har fått overtaket, for eksempel i form av diktatur, kriminalitet eller miljøsammenbrudd. Dystopier brukes ofte i samfunnskritisk litteratur og film, både for å advare mot en mulig samfunnsutvikling og som satire over eksisterende trekk."

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nja, jeg er ikke enig. Etter å ha lest ferdig de to første delene av boka syns jeg ikke forfatteren viser noen god forståelse av hva kjernen i en dystopi er. I del to er det ett element (kall det gjerne en gimmick) man kan fjerne og så kunne dette like gjerne vært en fiktig skildring av noe som kunne skjedd i Russland i perioden 2000-2018.

Skal man skrive i sjangeren dystopi, så må det være fordi historien ikke lar seg fortelle gjennom andre litterære uttrykk, og så langt har ikke Fosshaug overbevist meg om nødvendigheten av dystopien som rammeverk for sin roman.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er jo noen sider igjen ennå, og jeg regner med at det bygger opp til en spennende utvikling og slutt. Den som leser får se.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Desember er ikke måneden jeg greier å legge bånd på meg når det gjelder noenting, så da jeg fant boka på bibliotekets e-bokutlån, var den slukt i løpet av et drøyt døgn. Jeg ble altfor nysgjerrig. Men for ikke å gå glipp av alle detaljene har begynt å lese den på nytt. Imponert over språket og det underfundige og engasjerende plottet. Likte også slutten, som er viktig for meg.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Skjønner godt at du slukte den, for jeg er også nysgjerrig, men ettersom det er månedens bok i den dystoptiske lesesirkelen og leseperioden går til 7. januar, prøver jeg å få den til å vare en stund. Nå har jeg jo bare lest ca. en tredjedel foreløpig, så jeg har fortsatt noen sider å glede meg til. Betryggende å høre at du likte plottet og slutten – det tegner bra!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da har jeg begynt å lese boken :-) Førsteinntrykket om at boken var litt tung å lese viste seg å være feil. Det tok bare noen sider å komme inn i språket, flyten og handlingen. Foreløpig er det mye som er antydet, jeg er nysgjerrig på hvordan ting henger sammen! Men jeg la den til side nå for jeg vil ikke bare sluke den.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vipps, så var bolk 1 unngajort. Gode skildringar av lokalsamfunnet, og etter kvart ganske tydelege hint om korleis ting heng saman. Men vi får sjå, kanskje forfattaren legg opp til å lure meg?

165 sider på 32 dagar, det skulle bli omlag 5 sider pr dag. Eg er m.a.o. over 8 dagar før skjema. Skal holde hardt å drøye denne heilt til 7. januar.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Også i gang med denne underfundige lille boken. Hvordan henger det sammen? Er redd den ikke vil vare til 7.jan. Men et positivt møte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har også så vidt kommet i gang. Merker at det er en historie jeg blir nysgjerrig på, men skal prøve å få boka til å vare en stund. Derfor bra at jeg leser flere gode bøker samtidig, nå :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Boka er bestilt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da er boka bestilt :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da har jeg vært på biblioteket og fått meg boka. Kommer trolig ikke i gang 7. desember, men boka er ikke alt for tykk, så skal bli ferdig i god tid før 7. januar. Spent på denne. Den forrige norske vi hadde ("Nullingen av Paul Abel" av Bjørn Vatne) var overraskende bra! Jeg ser at denne ser ut til å foregå i Årdal lengst inne i fjorden her, litt lokalt tilsnitt pleier sjelden å være et minus.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Var det felleslesing av "Nullingen av Paul Abel"? Anten har det gått meg hus forbi, eller så har eg fått eit snev av Alzheimer.

"Alt etter havet" er bestilt på den lokale bokhandelen. Så langt eg kan forstå ut frå det eg har lest om den bør den passe meg bra.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nei, når det gjaldt Nullingen av Paul Abel huska jeg visst feil. Men som det er nevnt av andre var den med på ei avstemning. Slik sett har Dystopisk lesesirkel æren for at jeg oppdaga den! Og den kan anbefales.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den var med på avstemmingen. Måtte sjekke jeg og.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi har ikke lest den, men kanskje vi kan gjøre det? Det er en bok jeg ønsker meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lånte den faktisk på biblioteket i forrige uke. Ser lovende ut.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg tror nok jeg skal lese den også, selv om den ikke blir valgt ut til samlesing.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Strålende! Jeg er klar.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

RisRosOgKlagingAlex NietoBjørg Elin NærlandTone SundlandHarald KDemeterJostein Røysetellinoronilleingar hKjell PNeda AlaeiStine ImingenMartine GulbrandsenSivAstrid Terese Bjorland SkjeggerudBjørn SturødKaren RamsvikLine DahleBertyBabynemiReadninggirl20G VoldVersionMarianneerlend kongsvollLeseaaseChrissieMy Criminal MindThomas KlakeggMichelle Engel JegerudElisabethMariarTrine S. AustbøEivind  VaksvikJulie StensethLibraritas vIngunn SArne DaviknesKristine LouiseGroWenke