Denne gangens bok er Alt etter havet av Lasse W Fosshaug.
den er fra 2017, og jeg tror den er en rykende aktuell dystopi.

Her kan du lese om den hos NrK:
https://www.nrk.no/kultur/bok/anmeldelse-av-alt-etter-havet-av-lasse-w.-fosshaug-1.13332719

Leseperiode 7. desember til 7. januar. Den er ikke så tykk, så det går nok fint selv om det er jul og alt ☺

Diskusjonen foregår i denne tråden. vi har tatt en pause fra avstemming og velger bok etter tur. det er en egen tråd for forslag der du kan melde deg om du vil være med.

Lesesirkelen er uforpliktende, ingen påmelding, du kan bli med om du vil

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Viser 54 svar.

Jeg hadde en sterk leseopplevelse med denne boken. Jeg liker veldig godt lokalsamfunnet i Årdal og hvordan Ivan fant plassen sin der. Det er noe som murrer, som ikke henger helt på greip, og det gjorde meg veldig nysgjerrig i videre lesning. Så er vi i Moskva. Vi får innblikk i et samfunn som har kollapset. Homofile forfølges, det mangler mat, ogjeg begynte å skjønne hovedpersonens motivasjon. Sekvensen hvor de beveger seg gjennom metroen er frydefullt bra skrevet. Hvordan de utvikler seg til en motstandsgruppe. Hvordan de lider og seirer. Og så-vusj: tilbake i Årdal. Hvor
Ivan plutselig tror han ser (hva het han igjen- Aleks ?). Og så er det full action og dramatikk!

Det er så mange tema her å tenke på. Identitet: hvem er vi når livet blir snudd til det verste? Kan vi ofre enkeltpersoner for å redde mange? Hvordan kan miljøer endre oss?

Og jeg liker veldig godt at Norge på en måte stilles til ansvar. Ja, det er idyllisk hos oss. Men skjønner vi konsekvensene av det vi sender ut i verden? Angår det ikke oss hvem vi selger våpen til, f.eks?

Var det noen andre som opplevde at boken startet maaasse tankeprosesser? :-)

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg hadde også en sterk leseopplevelse med denne, og er skjønt enig at romanen er tankevekkende. Interessante tanker du gjør deg om dette med at Norge stilles til ansvar, synes jeg. Det slo ikke meg under lesingen, men ja, du har jo helt rett!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Av en eller annen grunn ble jeg ikke "dratt inn" i denne historien, og har derfor ikke lest mer enn 30 sider av boka. Jeg ble overrasket av de korte kapitlene. Fine skildringer av ulykken på verftet, av havet ... og jeg lurer jo forsåvidt på hvem hovedpersonen er og hva som har ført ham akkurat dit. Likevel har det altså stoppet litt opp for meg, men jeg skal lese boka ferdig altså.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Du er ikke NØDT å lese den ferdig hvis den ikke gir deg noe da =)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ble ferdig med boka i går. Jeg har ikke så veldig stor erfaring i sjangeren, men har lest noen bøker tidligere. Jeg synes ikke denne nådde opp. Boka var veldig lettlest, det skal den ha, men for meg ble ikke dette dystopi. Jeg synes også det var vanskelig å skjønne forskjellene i tid mens jeg leste. Terningkast 3.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så spennende =) Er det noen andre i sjangeren du har likt godt? Ble nysgjerrig =)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg likte godt Nullingen av Paul Abel av Bjørn Vatne. Leste den i fjor. Animal Farm av George Orwell var også veldig interessant. Hva med deg?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg og likte animal farm! =) Ellers tror jeg favorittene mine fra denne gruppen er Veggen av Marlen Haushofer og Vi av Jevgenij Zamjatin. Hm, kanskje jeg har en greie for gamle dystopier! =)
Men, jeg elsker også Hunger games og Divergent. ;)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå har jeg lest del en og to. Boka er lettlest, i og med at det er mange korte sekvenser. Jeg merker at jeg blir nysgjerrig på hva som har skjedd, og hvorfor hovedpersonen er i Norge. Men ikke nysgjerrig nok. Synes ikke boka innfrir i forhold til sjangeren foreløpig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den syvende boken i denne lesesirkelen var Meteo 2033. Var det noen som leste den og fikk nytte av den i lesingen av denne boken?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Ikke annet enn at jeg syns Metro 2033 var en langt bedre bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Eg las først "Metoo 2033" og trudde det var ein tilsikta spøk, men så såg at at det var noko midt mellom dette og "Metro 2033". Jaja, det er snart jul ...

Men attende til sprøsmålet, ja eg las Metro 2033. Det har ikkje slått meg enno at det var noko der som var relevant for boka vi les no, men så har eg også lest berre del 1 enno. Eg forstår det slik at ein del av boka vidare gjeng føre seg i Moskva, og gjeng ut frå at eventuell relevans vil bli tydelegare då. Eg skal prøve å følge med på dette.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg lurer veldig på tittelen på boken. er det noen som har ideer eller får assosiasjoner?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det er ikkje lett å finne ut av kva tittelen viser til, nei.
Det nærmaste eg kjem, er å setje den i samanheng med dette sitatet frå side 33, der hovudpersonen sit og funderer over verdshistoria i eit geologisk tidsperspektiv:

Alt kom fra havet. Til og med fjellet jeg satt på, fjellene jeg så rundt meg, hadde reist seg opp fra et hav sydende av fremtid, for slik å danne de landmassene som krevdes for at livet skulle kunne innta den stadig mindre giftige lufta ovenfor. Alt jeg så, alt jeg var, hadde på et eller annet tidspunkt vært under vann.

"Alt etter havet" viser kanskje til evolusjonshistoria, og der den teknologiske evolusjonen ser ut til å ha tatt overhand i framtidsvisjons-delen av boka.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Love it!!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Godt resonnement.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Nå er jeg ferdig med boka også, men har fortsatt ikke blitt noe klokere på tittelen. Tror gretemor kan ha rett i at den henspeiler på hendelsen på havet mot slutten. Fin bok, og jeg synes det er helt greit å plassere den i dystopisjangeren.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Reagerer litt på at et bilde av den sovjet-russiske maleren Arkadij Plastov har engelsk tittel –«Harvest» – i en bok av en norsk forfatter men, men … Her er det ihvert fall, maleriet. skriv bildebeskrivelse her

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Lurer på det samme som deg. På slutten av boka skjer det noe helt spesielt ute på havet, har noen tanker om at tittelen har noe med følgende av denne hendelsen. Alt etter havet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fin tittel, synes jeg. Men nei, ingen ideer eller assosiasjoner så langt. Skal ha det i bakhodet mens jeg leser den ferdig :-)

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Leste ferdig boka tidligere i dag. Helt ok roman, men dystopi/sci-fi-settingen var gimmickpreget og opplevdes som unødvendig. Romanen står like fint uten disse elementene og slik sett virker de bare påtatt for å gjøre boka mer interessant enn den er. Terningkast tre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (4) Varsle Svar

Tidsaspektet gjorde meg veldig forvirra også, men det bidro til at jeg ble mer nysgjerrig, og det var ikke før etter at jeg ble ferdig med boka og hadde reflektert litt at jeg skjønte opplegget. Så helt enig i det du skriver i det siste avsnittet ditt.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Hvilken sjanger ville du gitt romanen hvis du var forfatteren eller forlaget?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Tja, det var det da. Tror ikke jeg orker gruble frem noe til et slikt hypotetisk spørsmål.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Starta på boka nå i dag,og er allerede inne i del II. I motsetning til en del andre leser jeg stort sett bare ei bok om gangen (synes det fungerer best), og kommer nok til å bli fort ferdig.

I del I var vi med Ivan Ivanovitsj i Årdal, og lurer vel på hva han egentlig har fore der. I del II er vi tilbake til Moskva før reisen til Norge (regner jeg med), og der er det mer dystert og dystopisk.

Spent på hvordan dette utvikler seg!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Eg lurer på om ankomsten til Vestlandet heilt i starten av del I er inspirert av ankomsten til Arnold Schwartzenegger i Terminator

Ikkje for det, Terminator var sikkert ikkje første historia der ein ankomst fortona seg slik.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ein annan ting eg tenkte på ved starten av boka; valdsame eksplosjonar i fabrikkar er sikkert ein ingrediens i mange romanar, men merkeleg nok kan eg berre hugse norske romanar der dette er med.
Kniven på strupen av Kjartan Fløgstad
Hvite niggere av Ingvar Ambjørnsen.
fleire?
nokon utanlandske?

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Da er jeg ferdig med første del. Så langt syns jeg det har vært mer hverdagsfortelling enn en "nyskapende blanding av arbeidsroman og dystopisk sci-fi" (som det står på bak på boka), men det endrer seg forhåpentligvis.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Da har vi kommet like langt. Men jeg opplever at det ligger en creepy stemning og lurer under overflaten. Så langt i boka er det nettopp kontrasten mellom det nifse og det dagligdagse som fengsler meg mest, gjør meg nysgjerrig og får meg til å ville lese videre. Må legge bånd på meg for ikke å sluke den.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Enig at det er noe illevarslende som ligger og lurker i kulissene, særlig med tanke på prologen. Men merkelappen "dystopi" forplikter litt ekstra for min del og foreløpig innfrir ikke boka det den lover på baksideteksten.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har ikke lest så mange romaner i denne sjangeren, men i følge definisjonen til Store Norske Leksikon(snl.no), så innfrir forfatteren:

"Dystopi er et oppdiktet, fremtidig skrekksamfunn, en skildring av et samfunn hvor dårlige krefter har fått overtaket, for eksempel i form av diktatur, kriminalitet eller miljøsammenbrudd. Dystopier brukes ofte i samfunnskritisk litteratur og film, både for å advare mot en mulig samfunnsutvikling og som satire over eksisterende trekk."

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nettopp, så en.Wikipedia (dagens utfordrer til 'Anemias i Tårnet')
deler temaet i oppslagsord 'Dystopia' og 'Utopian and dystopian fiction' .

"A dystopia .. is a community or society that is undesirable or frightening.
It is translated as 'not-good place'"..
som tema vil det helst plassere seg nær velkjent geografi og historie, mer enn i
vilkårlig spekulative variasjoner -- i fiksjon såvel som realia ?

Her lister utlandsavd. endel eksempler på dystopisk 'Uskjønn'-litteratur
som altså kan fortjene systematisk katalognummer -- mer fag enn underholdning,

enda endel opus er både aktuell saks/ problem-litteratur og legger inn
momenter av dikt og eventyr, som Herman Wouk ( 103 ) kan ha håndlag med -
som sitert her, litt fagavdeling i et bra detaljtro eventyr om en ganske så
velkjent krig.

Skjønn-dystopikere er vel også oftest opptatt av vår tid og planet, mer enn av
spekulativ kvasi-vitenskapelig universkonstruksjon og eksotiske
primate dyrearter?

det mener nok konstruktøren av denne artikkelen, 'Dystopia IS Realism' .

"The process of writing a literary dystopia helps you realize the extent
to which you are already living in a real one."

Diskusjonen kan nok utvikle seg,
noen har til og med satt opp en liste på de mest omtalte
ikke-fiktive usa-hjemhørende bøker år for år -- siden 1918.

ser ut som langt større interesse for optimisme og begynnende
selv[utviklings]hjelp, enn dysterhet og apokalyptikk.
Men bare det mest hettselgende ble listet, ikke vurdert etter hva
professorer og statsmenn var opptatt av, presis..
Har vi løst så mange grunnleggende kriser og dilemma de siste 3000 år,
eller mest utdypet de vi forlengst hadde ?

Dystopi skal helst utvikle folkelig tenke- og selvforsvarsevne,
gjerne blande seg midt i politikken --
og kan være direkteste vei til å få snodd nye momenter inn i den ?

..ved siden av satiretegninger iblant da... (en dystopi-dialekt)   B}

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Nja, jeg er ikke enig. Etter å ha lest ferdig de to første delene av boka syns jeg ikke forfatteren viser noen god forståelse av hva kjernen i en dystopi er. I del to er det ett element (kall det gjerne en gimmick) man kan fjerne og så kunne dette like gjerne vært en fiktig skildring av noe som kunne skjedd i Russland i perioden 2000-2018.

Skal man skrive i sjangeren dystopi, så må det være fordi historien ikke lar seg fortelle gjennom andre litterære uttrykk, og så langt har ikke Fosshaug overbevist meg om nødvendigheten av dystopien som rammeverk for sin roman.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg synea denne boken treffer dystopibegrepet på en helt kurant og veldig god måte. Å løsrive plottet fra vår tid gir frihet og muligheten til å reise en advarsel.

Jeg tror ikke jeg har vært borti dystopi med tidsreise før. det er veldig spennende. hva ville andre dystopikarakterer gjort dersom de hadde fått sjansen? :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er jo noen sider igjen ennå, og jeg regner med at det bygger opp til en spennende utvikling og slutt. Den som leser får se.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Desember er ikke måneden jeg greier å legge bånd på meg når det gjelder noenting, så da jeg fant boka på bibliotekets e-bokutlån, var den slukt i løpet av et drøyt døgn. Jeg ble altfor nysgjerrig. Men for ikke å gå glipp av alle detaljene har begynt å lese den på nytt. Imponert over språket og det underfundige og engasjerende plottet. Likte også slutten, som er viktig for meg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Skjønner godt at du slukte den, for jeg er også nysgjerrig, men ettersom det er månedens bok i den dystoptiske lesesirkelen og leseperioden går til 7. januar, prøver jeg å få den til å vare en stund. Nå har jeg jo bare lest ca. en tredjedel foreløpig, så jeg har fortsatt noen sider å glede meg til. Betryggende å høre at du likte plottet og slutten – det tegner bra!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg skulle spare den litt, men så ble jeg så hekta og leste den ferdig nå. Ikke lett å styre seg alltid!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ok. Jeg sjekket akkurat, og det ser ikke ut som du er den eneste. Vi er bare tre som fortsatt ikke er ferdige med boka. Da tror jeg rett og slett at jeg ikke prøver å drøye den lenger, men leser i vei, jeg også :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da har jeg begynt å lese boken :-) Førsteinntrykket om at boken var litt tung å lese viste seg å være feil. Det tok bare noen sider å komme inn i språket, flyten og handlingen. Foreløpig er det mye som er antydet, jeg er nysgjerrig på hvordan ting henger sammen! Men jeg la den til side nå for jeg vil ikke bare sluke den.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vipps, så var bolk 1 unngajort. Gode skildringar av lokalsamfunnet, og etter kvart ganske tydelege hint om korleis ting heng saman. Men vi får sjå, kanskje forfattaren legg opp til å lure meg?

165 sider på 32 dagar, det skulle bli omlag 5 sider pr dag. Eg er m.a.o. over 8 dagar før skjema. Skal holde hardt å drøye denne heilt til 7. januar.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Også i gang med denne underfundige lille boken. Hvordan henger det sammen? Er redd den ikke vil vare til 7.jan. Men et positivt møte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har også så vidt kommet i gang. Merker at det er en historie jeg blir nysgjerrig på, men skal prøve å få boka til å vare en stund. Derfor bra at jeg leser flere gode bøker samtidig, nå :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Boka er bestilt!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da er boka bestilt :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da har jeg vært på biblioteket og fått meg boka. Kommer trolig ikke i gang 7. desember, men boka er ikke alt for tykk, så skal bli ferdig i god tid før 7. januar. Spent på denne. Den forrige norske vi hadde ("Nullingen av Paul Abel" av Bjørn Vatne) var overraskende bra! Jeg ser at denne ser ut til å foregå i Årdal lengst inne i fjorden her, litt lokalt tilsnitt pleier sjelden å være et minus.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Var det felleslesing av "Nullingen av Paul Abel"? Anten har det gått meg hus forbi, eller så har eg fått eit snev av Alzheimer.

"Alt etter havet" er bestilt på den lokale bokhandelen. Så langt eg kan forstå ut frå det eg har lest om den bør den passe meg bra.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Nei, når det gjaldt Nullingen av Paul Abel huska jeg visst feil. Men som det er nevnt av andre var den med på ei avstemning. Slik sett har Dystopisk lesesirkel æren for at jeg oppdaga den! Og den kan anbefales.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Den var med på avstemmingen. Måtte sjekke jeg og.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Vi har ikke lest den, men kanskje vi kan gjøre det? Det er en bok jeg ønsker meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lånte den faktisk på biblioteket i forrige uke. Ser lovende ut.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg tror nok jeg skal lese den også, selv om den ikke blir valgt ut til samlesing.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Strålende! Jeg er klar.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

GVsveinkjell kHeleneLasse LervikMarteToveIngunn SIngvild SBerit RÅsmund ÅdnøyØyvind NeeraasAnjaBeathe SolbergJoannRolf IngemundsenIngunn ØvrebøJan Erik  OlsenmarithcHallgrim BarlaupTherese HolmJostein RøysetAnne MereteLilleviKuboaaTorgrim VåganConnieKnut SimonsenmgeBjørn  BakkenMy Criminal MindJulie StensethGrete AastorpLibraritas vMarie WOle Jacob OddenesWenkeTorill Elisabeth RevheimAnniken LThomas Kihlman