Hvilken farge får en smurf når du kveler den?
-Steven Wright
I denne boka har handlingen blitt lagt til 2002, 14 år etter at bok nummer fire i serien sluttet. Thursday har blitt 52 år og lever et tilsynelatende rolig liv med ektemannen Landon deres tre barn og dodoen Pickwick, som for anledningen er fjærløs etter et noe ublidt møte med naboens katt.
Mye er forandret i Swindon og England siden sist vi møtte Thursday Next. Folk leser stadig mindre bøker og tv-titting og dataspill tar mer og mer av folks oppmersomhet. Realityprogrammer, det ene mer smakløst enn det andre er det som ser ut til å fenge nå for tiden og Spec-ops er lagt ned. Men det stopper ikke Thursday Next. I skjul av en gulv- og teppebutikk, som blir finansiert av ulovlig salg av ost smuglet inn fra den Sosialistiske Republikken Wales, arbeider hun og noen få andre fremdeles som litterære detektiver. I tillegg reiser hun tilbake til bokverdenen for å gjøre en sårt tiltrengt innsats i Jurisfiction. Der må hun denne gangen hanskes med opp til flere litterære utgaver av seg selv, fra bøkene om henne, som er blitt utgitt om de foregående sakene hun har jobbet med.
Bokverdenen preges naturlig nok også av at menneskene i den virkelige verdenen leser stadig mindre. Og som et desperat tiltak, prøver noen å gjøre Austens "Pride and Predjudice" om til et utstemmings realityprogram. Kan Thursday redde den gamle klassikeren fra å bli ødelagt?
Selv om jeg elsker denne serien, syns jeg denne boka var svakest så langt. Handlingen, særlig første halvdel ble veldig omstendelig med mye forklaring av de ulike funksjonene i bokverdenen uten at det var noe særlig handling. Noe over halvveis tok det seg kraftig opp og alt i alt vil jeg allikevel si at dette var en lesverdig bok og jeg gleder meg til den neste.
Politiførstebetjenten som tar imot meldingen, er nettopp i ferd med å sette tennene i en velfylt, grov rekebagett når telefonen ringer.
Nu Jävlar! av Heidi Linde.
Det var ikke så mye som fristet, men Atlas over fjerne øyer skal jeg i hvert fall skaffe meg.
The real-life monsters weren't grotesques: they were quiet men and women, people you passed on the street and didn't notice. Rebus was glad he couldn't read people's minds. It would be pure hell.
Vil anbefale Bikubesong av Frode Grytten. I tillegg kom det en ny versjon av Sherlock Holmes klassikeren Hunden Frå Baskerville av Arthur Conan Doyle, oversatt til nynorsk av Ragnar Hovland for noen år siden.
Så denne lista på siden deadgoodbooks, og siden jeg liker krim og jeg ikke har lest noen av disse bøkene før, vil jeg lage en liste av de her som en påminnelse til meg selv. Kanskje andre får lyst til å lese også? Her er lenke til den opprinnelige lista: Deadgoodbooks
En murstein av en roman, med handlinger fra fortid og nåtid som snirkler seg inn i hverandre. Til å begynne med syntes jeg boka var litt tung å komme inn i, noe av handlingen var ganske omstendelig - særlig ordlyden i brevene fra de to poetene ble ganske gammelmodig og litt seig å lese, men etterhvert som jeg kom inn i handlingen ble det hele ganske så spennende.
Vi følger to unge akademikere, Maud og Roland som forsker på hver sin poet, Randolph Henry Ash og Christabel LaMotte . Poetene i historien er oppdiktet og det distraherte meg litt til å begynne med, men forfatteren har bidratt med dikt og andre skrivelser fra begge på en meget overbevisende måte.
Det viser seg at de to poetene har kjent hverandre og brevvekslet, noe som har vært ukjent tidligere. Det er derfor svært attraktivt å finne ut av hva som skjedde mellom de to og finne brevene. Det er ikke bare Maud og Roland som er interessert i å få vite historien om Ash og LaMotte og det blir et spennende kappløp om å være først ute med å finne fram til sannheten.
Jeg er nok ganske kresen og kanskje fordomsfull når det gjelder bøker. Jeg leser krim, fantasy, humoristiske bøker, natur og hagebøker ( jeg er en av de sære folka som leser floraer og soppbøker fra perm til perm), lokalhistorie og vanlige romaner hvis det ser ut til at boken har en handling som appellerer til meg (orker ikke superinnadvente tenkebøker der hovedpersonen bare tenker og tenker og ingenting skjer). Og jeg liker godt flere av de gamle klassikerene. Dickens, Austen osv.
Jeg rører ikke klissete romantikkbøker. Fikk en av Danielle Steel til jul en gang og leste den, men gud bedre for noe møl. Paulo Coelho og den typen bøker styrer jeg også langt unna, I tillegg til serieromaner, slike de selger på dagligvarebutikker, selvhjelpsbøker, biografier av nålevende personer og lyrikk. Er lei meg for at jeg ikke liker lyrikk, men jeg får det bare ikke til.
På et punkt i denne boka ble det så spennende at jeg reiste meg opp for å lese videre, jeg klarte ikke å sitte stille.
Det dreier seg om et fly som har fått en bombetrussel etter at det har tatt av fra Arlanda på vei til New York. Politiet har kun få timer på seg til å avverge en katastrofe. Fredrika Bergman har sluttet i politiet og begynt å jobbe i Justisdepartementet, men i forbindelse med denne saken blir hun overført tilbake til politiet for å samarbeide med dem og for å gi direkte rapporter til departementet. Her blir hun gjenforent med sin gamle sjef Alex Recht. I tillegg er Säpos Eden Lundell sentral i handlingen, en knallhard kvinne med en noe ullen fortid.
Jeg syntes boka var både spennende og underholdende, jeg leste til langt på natt fordi det var vanskelig å legge boka fra seg, jeg måtte vite hva som skjedde videre. Handlingen er kanskje ikke superoriginal og det må kunne settes spørsmål ved en del av etterforskningen, skal ikke si hva her for da røper jeg for mye. Alt i alt en underholdende bok, og noen ganger trenger i hvert fall jeg noen sånne.
Dette syntes jeg var noe ordentlig sludder. Jeg har visst rett og slett ikke legning for å like slike svenske "kosebøker" og så kom jeg i skade for å kjøpe en til av samme forfatter før jeg hadde lest denne (Potensgiverne), vet ærlig talt ikke om det er bryet verdt å lese den.
Måten det var skrevet på skulle sikkert være morsom og sjarmerende, men jeg ble bare irritert, innbiller meg at dette egner seg bedre som småmorsomt tv-drama, noe a la Sommer På Saltön.
Veldig bra liste, jeg er også begeistret for krim fra små øysamfunn ute i havet. Kan anbefale Peter May sin trilogi "The Lewis Trilogy", som foregår på Hebridene.
Idyllen blir brutt i landsbyen Three Pines i Quebec - den fransktalende delen av Canada. Et menneske blir funnet død i skogen med sår etter en pil i brystet. Politietterforskere blir tilkalt og sjefsinspektør og lakrispipeelsker(!) Gamache leder etterforskningen. Den tilsynelatende harmoniske atmosfæren får seg noen riper i lakken i det flere hemmeligheter kommer for dagen.
Dette er første bok i en serie der det foreløpig er kommet 10 bøker, og jeg kommer nok til å lese flere. Dette er en såkalt "cozy mystery", vet ikke helt hva det kalles på norsk, kosekrim? Her skal en ikke vente seg masse action og voldsscener, noe som er helt greit for meg egentlig. Jeg fikk litt "Midsomer Murders" følelse av denne boka, kanskje det var landsbyen og den uortodokse drapsmetoden som gjorde det.
Det eneste som dro litt ned var beskrivelsen av en av politibetjentene, Agent Nichol. Hun skal liksom være nykommeren med masse selvtillit som er ivrig etter å vise hva hun kan, men jeg tenkte mest at hun måtte ha en ganske alvorlig personlighetsforstyrrelse for å være så komplett ute av stand til å ta innover seg kritikk fra sin overordnede.
Det nærmer seg påske i Bishop's-Lacey, og for å markere 500 års dagen for landsbyens egen helgen, St. Tancreds død, har man bestemt seg for - og fått tillatelse til å åpne graven hans. Men da steinen som dekker sakrofagen heves, finner man et lik av langt nyere dato og med ansiktet dekket av en gassmaske.
Flavia de Luce, snart 12, kjemiekspert og selvutnevnt mesterdetektiv er selvsagt på plass der tingene skjer, så også denne gangen. Hun får streng beskjed om å holde seg unna av politiet, men jeg røper vel ikke for mye når jeg sier at det skal mer til for å stoppe henne.
Speaking from among the bones, er bok 5 i serien om Flavia de Luce, og denne boka er etter min mening like strålende som de foregående. Jeg får av en eller annen grunn julestemning av å lese disse bøkene, kanskje det er det store falleferdige herregårdshuset Flavia bor i og den tilsynelatende koselige engelske landsbygda som er beskrevet som gjør det. Eller kanskje det bare er at jeg har hatt for vane å lese en av disse bøkene i jula de siste årene. Det er i alle fall gøy å se at en serie som har vart over 5 bøker fortsatt holder høy kvalitet og lesverdighet. Jeg gleder meg allerede til neste bok. Det spørs om jeg klarer å vente helt til neste jul før jeg skaffer meg den.
Dette er fjerde bok om Thursday Next, og etter å ha oppholdt seg i bokverdenen i et par år, vender hun hjem til Swindon med sønnen Friday, dodoen (dronten) Pickwick og hennes sønn Alan...og Hamlet.
Her får hun nok å henge fingrene i. En ambisiøs romanfigur som har stukket av fra boka si er ute etter å ta over makten i England, han vil ikke bare bli president, han vil bli diktator! Gigantselskapet Goliath er ute med fanteri som vanlig, hun har en leiemorder i hælene og det er opp til henne å sikre at Swindon vinner finalen i krokket, også kalt "The Superhoop", for å forhindre at jorden går under. Never a dull moment!
Denne boka er like morsom som de foregående, vittighetene kommer til tider tett som hagl og det er bare å lene seg tilbake og nyte.
Fikk en skoeske full i år også:
Dying fall av Ellie Griffiths
Children of the Revolution av Peter Robinson
Bad Monkey av Carl Hiaasen
Saints of the Shadow Bible av Ian Rankin
We Have Always Lived in the Castle av Shirley Jackson
Northanger Abbey av Jane Austen
Entry Island av Peter May
Neverwhere av Neil Gaiman
Eric (illustrert utgave) og Moving Pictures av Terry Pratchett
pluss en som nok får meg til å lengte etter våren: Blømande Jærstrender av Harald Vik-Mo
En kvinne blir funnet død i et naust i Reykjavik. Ved første øyekast ser det ut som et overdosedødsfall, men det er noe som ikke stemmer. Politimannen David blir satt på saken og etterforskningen peker etter hvert mot mektige menn i Reykjavik.
Historien er god, og handlingen spennende innimellom, men det er veldig langdrygt til tider. Det blir lagt stor vekt på telefonavlytting og annen overvåking av de mistenkte i saken, og jeg skumleste gjennom flere sider med overvåkningsreferater, bare for å bli ferdig med det. Forfatteren nevner at det ikke er særlig realistisk i krim og detektivserier, når etterforskerne får interessant informasjon kun få minutter inn i overvåkningen, men det blir i hvert fall mer spennende bøker/filmer av det etter min mening. Tror boka kunne blitt mer lesverdig med en strammere redigering.
Det var sånn jeg følte det også, følte meg litt som en grinebiter mens jeg leste og ikke lo, når det er så mange som sier at den er så morsom.
Helt grei og underholdende bok, men føler ikke helt den voldsomme begeistringen mange andre ser ut til å ha for denne boka. Det blir litt for krampaktig, "Nå skal det være moro dere!" for min smak.
Første boka jeg leser av Jørgen Gunnerud, og det kommer til å bli flere hvis jeg får tak i de foregående. Veldig spennende blanding av kriminalroman og thriller som foregår på vestkysten av Finnmark.
Den pensjonerte lensmannen Magnus Akselsen, han foretrekker å bli kalt Akselsen, blir vekket av at hunden hans klynker og skraper på døra midt på natta, og da han går ut, hører han motordur fra en båt som driver inn mot land. Da han får halt inn båten ser han at det ligger et lik om bord. På samme tid blir niesa til Akselsen meldt savnet og han går motvillig med på å gå tilbake til jobben som lensmann for å prøve å oppklare de to sakene.
Dette er en veldig spennende bok med action så og si hele veien, det er nesten utrolig hvor mye som kan skje på et så lite sted, men underholdende er det. Denne boka er nr. 2 i en serie om lensmann Akselsen og det hadde nok vært en fordel å ha lest den første først.