Nå har jeg frihælj, etter å ha jobba ti av de siste 11 dagene. Har lest litt den tia, men ikke mye. Har igjen 100 sider av "Mengele Zoo" av Gjert Nygårdshaug (lånt på biblioteket); virkelig en bra bok! Har visst om den i mange år, og nå kan jeg ikke begripe at jeg ikke har lest den før. Etter den skal jeg lese "La meg synge deg stille sanger" av Linda Olsson (lånt av venninne). Skulle jeg få lest mye denne hælja, rekker jeg kanskje også å starte på "Phantom of the opera" av Susan Kay (dansk oversettelse, lånt av kollega).
Glassklokken av Sylvia Plath er veldig bra!
Dette var nok ikke bok for meg, desverre, men jeg har da noen kommentarer til den.
Første del var den delen jeg likte best. Del to var bare kjedelig og forvirrende med alle avisartikler osv.. Del tre var lettere å lese igjen, men ikke veldig engasjerende for min del.
Jeg ser absolutt hvorfor man snakker om at dette er en kommentar til det som var under oppseiling før ww2. Salamanderne blir i første omgang brukt som slaver, de jobber hardt og lenge, for lite. Etterhvert blir de brukt til eksperiment, det snakkes om å sterilisere dem, og de dør pga mistrivsel i fangenskap. I tillegg til at jeg tenker at dette kan være snakk om behandlingen av jødene, synes jeg også det er en kritikk til dette med å holde dyr i fangenskap eller drive testing på dyr.
I del tre får jeg dog en helt annen opplevelse av hvem salamanderne er. Nå får jeg mer inntrykk av at det er de som er de slemme, altså nazistene... Flere som føler det? At salamanderne kan være både jøder og/eller nazister i samme bok?
For hvis de er et bilde på jødene; er ikke da forfatteren ganske jødefiendtlig i del tre? Da fremstilles jo salamanderne som barbarer og diktatoriske...
Fin, liten historie! Lett og kjapp å lese. Denne utgaven (1979), hadde de samme tegningene som den aller første utgivelsen kom med.
Velkommen til bøkenes verden! Jeg har aldri brydd meg så mye om gamle klassikere, men har lest noe i det siste. Har allikevel lyst til å tipse deg om moderne klassikere ( i mine øyne):
"En bønn for Owen Meany" av John Irving
"Beatles" av Lars Saabye Christensen
"Sangen om den røde rubin" av Agnar Mykle er også en norsk klassiker det kan være verdt å lese :)
Hvis du liker sci-fi, så er "Klodenes kamp" av HG Wells å anbefale. Utgitt i 1898. Og "Frankenstein" av Mary Shelley, utgitt i 1838 (hvis jeg husker riktig).
Leser "Salamanderkrigen". Har holdt på i ei uke med den, og er enda ikke lenger enn halvveis. Årsaken er vel mest at det har vært veldig travelt denne uka, men også at jeg kanskje ikke har blitt helt "hekta" på boka.. Men bra nok til at jeg skal fullføre den!
Jeg har flere ganger sett filmen som er basert på boka, med Tom Cruise i hovedrollen. Det morsomme med å lese boka, er at man møter en annen tid. Filmen er laget i moderne tid, mens boka ble utgitt første gang i 1898. Feks bruker de biler da de rømmer fra marsboerne i filmen, mens i boka bruker de hest og kjerre. Synes HG Wells skriver veldig bra om menneskers reaksjon på katastrofe. Jeg tenker at hans beskrivelse av mennesker i krise, er like gjeldende i dag.
Har du noen gang lurt på hvordan det er å vokse opp på et indianerreservat? Det får du svar på i denne boka. Junior vokser opp på reservatet i Spokane, på vestkysten av USA. Han er intelligent, misfornøyd med reservatskolen og søker derfor overflytting til skolen nabobyen. Dermed faller han mellom to stoler: Ikke bare er han den eneste indianeren på den nye skolen, han er også som forræder å regne på reservatet. En humoristisk, men brutal fortelling om å følge sine drømmer.
https://karisbokprat.wordpress.com/2016/07/09/sommertipset-atte-fantastiske-ungdomsboker/
Kan én eneste dag forandre deg som menneske? Dette er hovedtemaet i denne boka. Allyson er på rundreise i Europa da hun møter nederlandske Willem i Stratford-upon-Avon i England. Sammen stikker de av fra Allysons reisefølge for å tilbringe en dag sammen i Paris. Just one day er en fengslende og sår dannelses- og kjærlighetsroman. Allyson mister kanskje Willem i Paris, men møtet hjelper henne å finne seg selv.
https://karisbokprat.wordpress.com/2016/07/09/sommertipset-atte-fantastiske-ungdomsboker/