Denne gleder jeg meg til! :-) Dette er en av de første bøkene som regnes som dystopi. Den ble først utgitt i 1936.

Den skal være lett å få tak i i bibliotek, og den ligger som lydbok på Storytel. Helt sikkert lett å finne på Amazon, Audible, Kindle osv.

cover salamanderkrigen

Alle som vil kan være med å lese boka. Startdato for lesing er 24. juni, og ferdigdato 24. juli. Diskusjonen om boka holder vi i denne tråden. Ta gjerne kontakt eller skriv under om du lurer på noe! Diskusjon om lesesirkelen og videre bøker kan legges i denne tråden: https://bokelskere.no/tekst/288884/ 2

God lesning! :-) :-)

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 23 svar.

Dette var nok ikke bok for meg, desverre, men jeg har da noen kommentarer til den.

Første del var den delen jeg likte best. Del to var bare kjedelig og forvirrende med alle avisartikler osv.. Del tre var lettere å lese igjen, men ikke veldig engasjerende for min del.

Jeg ser absolutt hvorfor man snakker om at dette er en kommentar til det som var under oppseiling før ww2. Salamanderne blir i første omgang brukt som slaver, de jobber hardt og lenge, for lite. Etterhvert blir de brukt til eksperiment, det snakkes om å sterilisere dem, og de dør pga mistrivsel i fangenskap. I tillegg til at jeg tenker at dette kan være snakk om behandlingen av jødene, synes jeg også det er en kritikk til dette med å holde dyr i fangenskap eller drive testing på dyr.

I del tre får jeg dog en helt annen opplevelse av hvem salamanderne er. Nå får jeg mer inntrykk av at det er de som er de slemme, altså nazistene... Flere som føler det? At salamanderne kan være både jøder og/eller nazister i samme bok?
For hvis de er et bilde på jødene; er ikke da forfatteren ganske jødefiendtlig i del tre? Da fremstilles jo salamanderne som barbarer og diktatoriske...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tror ikke vi kan konkludere med at salamanderne er et bilde på jødene. Har lest litt om romanen i ettertid, og flere steder står det at den tolkes som en roman om kommunismen eller fascismens fremvekst i Europa. I Store norske leksikon på nettet, står det også at den

har brodd mot nazismen

Men her kan vi også lese en annen og interessant tokningsmulighet, nemlig at den gir:

en på samme tid humoristisk og uhyggelig skildring av menneskenes avmakt overfor de krefter de selv maner frem.

Jeg likte Salamanderkrigen godt, og trillet en femmer på terningen :-)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg tenkte også først på salamandere som et bilde på jødenes skjebne, men fikk det ikke helt til å stemme. Valgte etter hvert å se på historien som en advarsel om hva som ofte skjer når de som er utsatt for mishandling og urett blir sterke nok til å slå tilbake. Selve krigen utløses vel etter hvert først og fremst på grunn av kamp om knappe ressurser etter hvert som salamandere blir så mange - et motiv som er lett å kjenne igjen fra mange kriger - også i dag. Men det er kanskje ikke så treffende som årsak til 2. verdenskrig, så jeg ser det mer som en generell allegori. Det er imidlertid skremmende hvordan det nesten kan se ut som Capek forutså de forferdelige medisinske eksperimentene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg ser det er flere utgaver av denne på Kindle, hvor en har fått kritikk for dårlig oversettelse. Er det noen av dere som gikk for en av Kindle-utgavene på denne? :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fiksjon og fakta flaut litt saman for meg i går, eg hadde nyleg lest om den lærde salamanderen Dr. Charles Mercier, "avisutklippet" startar med ei stemningsskildring frå Promenade des Anglais i Nice. Og på nyhenda dukka så denne absurde lastebilmassakren frå same gata opp. Skulle ynskje at det var ei scene frå boka, og ikkje frå røyndomen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Ein ting kan eg iallfall sei; Det er ei spesiell bok som gjer inntrykk! Det er spesielt å lese om salamandrane som får menneskelege eigenskapar, som først let seg utnytte - før dei sjølve er så mange og så sterke at dei tek overtaket. Capek har levert ein allegori over ei gruppe menneske som får maktovertak i verda, og som utnyttar makta til sin eigen fordel. Dei tek lite omsyn til menneska som må lide - deira behov går framfor alt!

Det er også spesielt at han skreiv boka i 1936, før krigen braut ut i Europa, men kanskje han såg det kome?
Eg har bestemt meg for å lese boka ein gong til...seinare...når lesesituasjonen min blir betre.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jeg synes parallellene til slavehandelen er ekkel og ubehagelig. Spesielt med tanken at flere mennesker enn noen sinne lever i slaveri i dag. Mennesker har en tendens til å være lite humane mot hverandre og dyr.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Eg lurer på om ein del av teksta hadde vært enno meir virkningsfull dersom Čapek hadde unnlatt å dra den over i det komsik-groteske. Enkelte passasjar, t.d. med paralleller til slavehandel som du nemner, er så tilforlateleg lagt fram at dersom ein ikkje tenker seg om så kan ein tru at det ikkje er så umoralsk. Men så kjem desse komi-groteske poenga, som eg forøvrig set pris på underhaldningsverdien av, men som gjer at ein slepp å anstrenge seg for å finne ut av rett og gale.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Helt klart. Guffent med laboratorieforsøkene også, synes jeg.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Lenger klarte jeg ikke å drøye boken. Fasinerende lesing, også med det i bakhodet at den er skrevet av en tsjekker få år før 2.verdenskrig.
Tenkte også på landeplagen, kaninene i Australia, som stammer fra noen få eksemplarer satt ut som forlystelse og jaktobjekt. Eller kongekrabben som er en Stillehavsart satt ut nord i Russland som et eksperiment. Ja - vi er utrolig korttenkte. Rask profitt og store problemer i etterkant.
Festet meg ved del av et avsnitt, som kan stå for min opplevelse av boken:
"........ Jeg kom plutselig på at hvert sjakktrekk er gammelt og har allerede blitt utført av en eller annen. Kanskje vår historie også er blitt spilt en gang før, men vi flytter våre brikker med de samme trekk mot de samme nederlag......."
Gir forøvrig boken en helt klar sekser.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Boka er nå ferdiglest. Det er første gang jeg deltar i den dystopiske lesesirkelen. Siden Salamanderkrigen har "ligget på vent" lenge, ble jeg fristet til å slenge meg med, og boka skuffet ikke.

Jeg likte godt variasjonen i skrivestil og innfallsvinkler i de ulike delene av boka. Den spesielle humoren synes jeg også passet godt inn. Best likte jeg den tydelige satiren i del tre hvor han harselerer over den vanvittige logikken partene i en konflikt bruker for å begrunne sine valg, både motstanderne og innad i hver gruppe. Det er mye her man kan kjenne seg igjen i også i dag, så selv om skrivemåten var gammelmodig, opplever jeg boka som ganske tidløs og aktuell.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Har dessverre ikkje fått fart i lesinga, det har gått litt seint- såpass at eg ikkje har fått med meg alle detaljar, eller rettare sagt: Dei viktige delane i boka.
No er eg imidlertid midt inne i andre bok, og det slår meg at Capek har både fantasi og innsikt i det han skriv om. Det ligg heile tida noko under, føler eg. Eg får assosiasjonar både til nazistar og kommunistar og andre totalitære regime. Både snålt og skummelt er det.

Trur at eg også må lese meg meir opp på boka, når eg får tid....

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Ferdig!
Jeg har forsøkt å lese sakte, men klarte ikke! Dette var en bok for meg. Jeg liker veldig godt at det er forskjellige typer tekst, skriftstørrelser og plakater - også er det illustrasjoner i tillegg! Viktigst er allikevel selve innholdet. Mennesket som dyr, flokkdyr og individualister får sitt pass påskrevet, ofte svært humoristisk, noen ganger med skrekk og gru. Denne romanen behøves fortsatt. Vi styres fortsatt av penger og maktbegjær, vi plyndrer fortsatt jorden for alt av verdi. Det eneste jeg savner i denne romanen er hvordan forandringene under vann må ødelegge for andre arter enn mennesket.

Godt sagt! (12) Varsle Svar

Så bra at du likte boken! Det hadde vært kjempespennende å vite hva som skjedde under vann også. Det har jeg ikke tenkt på en gang.

Jeg er også fan av den. Jeg hører lydbok, så jeg går glipp av det visuelle. Men oppleseren gjør en veldig god jobb. Jeg tror det må være en gammel innspilling, for hun leser på en veldig teateraktig måte. Men siden boken er såpass gammel, og skrevet med det språket den er, så passer det veldig fint. =)

Det er lenge siden jeg har lest en bok som er så bra som denne. Det er deilig å stole på forfatteren, og bare nyte turen gjennom historien. =)

Godt sagt! (4) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (5) Varsle Svar

Har også kome ca 100 sider i veg no, boka er lettlest og underhaldande og til tider hylande morosam. Men det er enno uklart for meg kvifor den fell innunder kategorien "dystopi", men dette blir sikkert klarare etter kvart.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg har også lest ca. 100 sider, og er så enig med deg og Eli Hagelund i at det er en morsom og underholdene roman. Liker også dette med at at vi får historien belyst fra så mange, og ulike, sider. Når det gjelder dette med dystopi, får vi vel tro at den videre lesingen oppklarer det, og det ligger vel også en ledetråd i romanens tittel.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg ser nå at jeg har to identiske eksemplarer,så hvis noen trenger kan ett gisbort :-) Send melding i så fall!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg kunne godt være interessert om du fremdeles har en ekstra? :)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hei, det har jeg! =) Bare send meg adressen din som personlig melding, så skal jeg prøve å få sendt den i dag =)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hurra! :D Jeg får ikke sendt privat melding om ikke du følger meg (tror jeg?), men om du sender meg melding så kan jeg svare?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, jeg er godt i gang. 100 sider gikk litt vel kjapt unna - så jeg får legge den litt til side noen dager.
En underlig bok, muligens fordi den nå faktisk er 80 år gammel og skrivestilen sikkert er litt uvant. Kort og konsis med rom for mye egenfantasi, samtidig som den er utrolig innholdsrik. Den krøp inn under huden på meg, og jeg kjenner at det er av de bøkene jeg ikke skal lese på sengen.
Skal bli interessant å finne mer ut av hvordan nazistene fremmarsj har innvirket på boken og hvilke paraleller som er å finne i handlingen.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

bandiniBjørn SturødMarit HåverstadAgnete M. HafskjoldMarianne MTurid KjendlieDemeterHanne Kvernmo RyeIngeborg GTor-Arne JensenCarine OlsrødAnneBeathe SolbergKari MeretePi_MesonPiippokattaKirsten LundTorill RevheimBjørg RistvedtHarald KLinda NyrudTone SundlandIngunn SJulie StensethSolveigMonica CarlsenJBStine SevilhaugTone HRufsetufsaEgil StangelandsvarteperMargrethe  HaugenTine SundalHildeToveHeidiTine VictoriaHelen SkogAndreas Bokleser