Russell Stone er forfatter og lærer i skriving. På kveldskurset han holder, havner 23 år gamle Thassa. Hun er algerisk flyktning, og foreldreløs. I sitt unge liv har hun opplevd flere grusomme ting enn læreren sin. Allikevel er hun blid som en lerke - hele tiden. Thassa blir fort midtpunktet i klassen. Alle trekkes mot hennes magnetiske utstråling. Stone blir bekymret, og søker seg til internett og Wikipedia. Thassa må, i følge ham, ha en diagnose. Da han så kontakter en ekspert, begynner ballen å rulle. En ellevill jakt på Thassas gener starter.
Underfundig og original historie, som er godt skrevet.
Leses i forbindelse med Trondheim folkebiblioteks månedsutfordring, som i år tar for seg FNs bærekraftsmål. Denne måneden er det nr. 3 - god helse og livskvalitet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Denne klassikeren er hermed lagt til min ønskeliste. Tusen takk, gretemor!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den australske forfatteren, Elizabeth Costello, begynner å nærme seg sytti. Hun blir stadig invitert til å holde foredrag og motta priser, men hun er lei. De fleste vil helst snakke om gjennombruddsboken, men den ligger jo så langt tilbake i tid. John, Elizabeths eneste sønn, følger henne pliktskyldigst rundt i verden. Han og søsteren hadde en lettere traumatisk barndom, med en skrivende mor som krevde stillhet til enhver tid. Dette er nok også grunnen til at han ikke leste noe moren hadde skrevet før han var godt voksen. Moren kommer heller ikke spesielt godt overens med svigerdatteren, så det hele er ganske kinkig.
Gjennom åtte "leksjoner" følger vi Elizabeth og John, både til lands og til vanns. Veldig godt skrevet, og original, men også ujevn og noe vanskelig å forstå seg på.
Leses i Elidas 1001-lesesirkel, der det i februar skal leses afrikanske forfattere.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har hatt denne boken på ønskelisten lenge. Nå rykker den sannsynligvis frem i køen. Takk!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Da er det vel bare å gå i gang med "An-Magritt" :-)))

Lykke til!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Giovanna er 13 år. Hun vokser opp i Napoli som enebarn. Foreldrene er akademikere, og Giovanna er ikke døpt, og familien går heller ikke i kirken. Giovanna husker morens foreldre som snille, men de er døde. Farens familie nevnes så og si aldri. Giovanna vet at faren har en søster, Vittoria, men de har ingen kontakt. I følge faren er hun et forferdelig kvinnemenneske. Grov, stygg, uten utdannelse, sjalu, og hevngjerrig. Giovanna får derfor sjokk da hun en dag overhører at faren sammenligner henne med den forferdelige tanten. Hun blir fortvilet, og skjønner at hun må ta tyren ved hornene. Giovanna presser foreldrene, og får lov til å besøke tanten. Besøket skal endre Giovannas liv for alltid. Hun oppdager at ikke alt er som hun har trodd.
Uhyre interessant og fascinerende familiehistorie, der en ung jente kommer i skvis mellom foreldrene og den øvrige familien. Ferrante skriver utrolig godt og drivende.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Siden jeg ikke kjenner deg og heller ikke vet hva du vanligvis leser, er det vanskelig for meg å si om «An-Magritt» er noe for deg. Men jeg synes du gjør lurt i å gi boken en sjanse! Lurt også å bare låne An-Magritt til å begynne med, så kan du se hvordan det går.

Jeg brukte ikke ordlisten mye (syntes det ble forstyrrende). Selv om jeg ikke er trønder, er ikke dialekten så ukjent for meg. Jeg har bodd lenge i Trondheim og har også vært mye på Røros.

Lykke til!
Hilsen Lillevi

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Forfatteren og tvillingbroren, ble adoptert fra Sør-Korea til Norge på 70-tallet. Da broren besøker landet som voksen, drar han innom barnehjemmet de var på. I papirene deres ligger en lapp fra deres biologiske foreldre. De ønsker kontakt.
Synne er voksen, gift, og mor til to gutter. Hun lever et vanlig norsk liv med tidsklemma og det hele. I Sør-Korea har hun en et år yngre søster. Søsteren er singel og karrierekvinne. Arbeidsdagen varer fra 9-23. Forfatteren blir nysgjerrig. Ligner de to på hverandre til tross for ulik oppvekst og liv? De begynner å skrive til hverandre, og brevene utgjør denne boken.
Fascinerende og interessant med kulturforskjeller, likheter, humor, politikk, og familie.
Skal diskuteres i lesesirkelen til uka, og her er det mye å ta tak i!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ja, det var en fantastisk opplevelse. Jeg var på klassetur og vi sto ved Brandenburger tor i folkemassen der da de begynte å rive muren. Vi bodde i Øst-Berlin og måtte gjennom check point Charlie med full personssjekk for å komme inn i Vest-Berlin. Forskjellen i de to delene var enorm.
Ha en god søndag!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Sitter her med hender rundt kaffekoppen og drømmer om et japansk varmebord (kotatsu) eller en Kinesisk Kang som er stor ovn med sengeplasser oppå...det er kjølig inne hos meg nå, haha.
I går tittet jeg i et lite offentlig bokskap i sentrum og der fant jeg Richard Llewellyn: "Grønn var min barndoms dal" har lest den da jeg var veldig ung så det var stor gjensynsglede! Så jeg har begynt på den. Ellers leser jeg videre i "Allesjele" av Cees Nooteboom, jeg er halveis kommet. Har registrert at det er stort mannefall av lesningen av denne boka i lesesirkelen her på bokelskere men jeg har tenkt å holde ut for alt jeg forstår er så utrolig bra, men spesielt skrevet... dessuten var jeg i Berlin akkurat på den tiden muren falt og kjenner igjen stemningen og forskjellene.
Ha en fin helg videre alle sjeler som leser helgetråden.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Jeg har lest lite tysk litteratur selv, men siden du ikke har fått noen respons, får du mine anbefalinger.

Den tyske forfatteren Siegfrid Lenz (1926–2014) har skrevet flere svært gode bøker. Min favoritt er Tysktime, som vi har diskutert i flere omganger her på Bokelskere.no. Jeg liker også godt Ett minutts stillhet, en helt annen type bok, stillferdig, kort og lettere. (Dermed ikke sagt at «Tysktime» er tung.)

En eldre og glitrende forfatter er Erich Maria Remarque (1898–1970). Hans Intet nytt fra vestfronten er en nesten uutholdelig rystende skildring fra frontlinjen under 1. verdenskrig.
I Tre kamerater møter vi igjen noen av mennene fra «Intet nytt fra vestfronten». Boken forteller om hvordan denne mellomkrigsgenerasjonen sliter – skrevet med presisjon, varme og humor. Også en av mine favoritter.
Disse to bøkene kan fint leses uavhengig av hverandre. Jeg leste «Tre kamerater» (som jeg tilfeldig fant i en feriebolig) først.

Håper du finner noe du liker, Vannflaske – og håper på flere tips!

Godt sagt! (9) Varsle Svar
  1. september 1705 skal slaveskipet "Cron Printzen af Danmark" sette kursen fra Guineakysten mot Karibien med 800 slaver og gull. I stedet går skipet i luften natten før, og ingen overlever.
    I februar 1707, ankommer Petter Hortten med famlien, og Thomas av Boueberge samme sted med skipet "Christianus Quintus". De skal etterforske hva som egentlig skjedde den natten for to år siden. Husværet deres er Fort Christiansborg, og alt det fremmede framstår som eksotisk - et paradis. Allerede første dag, oppdager Petter Hortten at det kun er fasade. Ved fortet finnes ondskap han sjelden eller aldri har vært vitne til. Hvordan skal han og Thomas klare å overleve når de skal etterforske noe som kong Fredrik tydeligvis har godkjent?

Nok en spennende og interessant bok om Thomas og Petter, (den åttende, og siste i rekken). Det historiske bakteppet er både grusomt og fascinerende.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det handler antakelig ikke om din «kulturelle kapital», Vannflaske men om at boken er full av referanser til personer og hendelser, ukjente for de fleste av oss. Tyskland var før andre verdenskrig et kulturelt kjerneområde i Europa. Det var dit kunstnere, forfattere, malere, musikere (også norske) reiste for å studere. Det er et tankekors tysk etterkrigslitteratur og kunst er så lite kjent i dag.

I utgangspunktet har jeg trukket meg tilbake fra lesesirkelen, men så hadde jeg altså «Allesjele» på ønskelisten. Min motivasjon var nettopp å bøte på noe av det nevnte. Jeg har lest snaut femti sider, men melder som deg pass. Det er så mye jeg må slå opp for å for å få tak i tankerekkene. Slik situasjonen nå er, har jeg valgt noe lettere og mer medrivende.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Trondheim november 1916: sesongens første snøfall er et faktum, og doktor Wilberg tar seg en kveldstur i byen. I nærheten av Vår Frues kirke, hører han et skrik, og da han kommer nærmere, finner han en knivstukket mann. Han er såvidt i live, men det varer ikke lenge. Et stikkvåpen har gjennomboret hjertet. Mannen viser seg å være den tyske konsulen. Politiet går ut fra at det er et ran som har gått galt, men Wilberg har ikke troen på det. Han blir kontaktet av privatetterforsker Astor Falkener, og sammen prøver de å nøste opp i den kompliserte saken, noe som viser seg å være noe av et vågestykke.
Snill, men interessant krim fra byen jeg bor i. (Den ligger nærmere Sherlock Holmes enn Jo Nesbø i utførelse). Første bok i en serie på fire.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Beth Harmon blir foreldreløs som åtteåring, og havner på barnehjem. Barna får beroligende piller, og Beth blir raskt avhengig. Da hun blir sendt ned i kjelleren for å rengjøre svamper, oppdager hun vaktmesteren, herr Shaibel. Han sitter og spiller et slags brettspill. Beth blir fascinert, og lar seg ikke skremme av den gretne vaktmesteren. Spillet heter sjakk, og etter mye om og men, får Beth spille mot herr Shaibel - alltid med svarte brikker. Beth lærer raskt, og viser seg å være et naturtalent. Bare ni år gammel, slår hun motstanderen hver gang. Herr Shaibel kontakter den lokale sjakklubben, og Beth får tillatelse til å dra dit for å spille. Hun slår alle sammen. Dette skal bli starten på et sjakkeventyr av de sjeldne for den innadvendte jenta.

Fascinerende og rørende historie, som også har blitt en hit på Netflix. Anbefales, selv om man ikke er sjakk-nerd.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Kan du vise til forskningsresultater som motbeviser for eksempel eksistensen av enhjørningen? Det er umulig for vitenskapen å bevise eller motbevise produkter av menneskets fantasi. Gud er et slikt «produkt», sant og nyttig for noen, usant og unyttig for andre. Vitenskapen beskjeftiger seg ikke med slikt.

Ifølge min barnelærdom dreier det seg om nettopp tro. Ernst Orvil gir svaret; Gud eksisterer for dem som tror på ham, og eksisterer ikke for dem som ikke tror på ham (se diktet fra Ava). Det er hele poenget, så enkelt er det - med mindre du ikke aksepterer at andre tror noe annet enn deg.

Godt sagt! (8) Varsle Svar

Bør ikke du og Randi få et prisavslag!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Da dropper jeg kjempen (til fullpris!). Jeg er igjen enig med deg, "Resten av dagen" var i særklasse. Gleder meg til "krepsene".

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Goodreads? Tror det er noe lignende bokelskere.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

En fin helg har det vært så langt. Lesemessig er jeg i humor/koselesing. På engelsk så jeg får litt utfordring også og da er det Roald Dahl som gjelder nå. " The twits". Dustene på norsk. Mange Dahl-bøker på libby...så har jeg funnet frem noen gamle Agatha Christie på engelsk og har også noen av Wodehouse.
På norsk begynte jeg såvidt på "Allesjele" av Nooteboom i går kveld. Den skal de begynne med i lesesirkelen her på bokelskere og jeg følger med på sidelinja.
God søndags kveld.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Eivind  VaksvikRisRosOgKlagingKikkan HaugenLailaKaramasov11PiippokattaBente NogvaNina J.B.Tove Obrestad WøienMorten MüllerTor Arne DahlEgil StangelandLilleviLindaBOddvarGGro-Anita RoenAgnete M. HafskjoldKirsten LundTanteMamieLars MæhlumCecilie MEileen BørresenBård Støremay britt FagertveitAndré NesseKristin_PirelliMorten JensenAvaÅsmund ÅdnøyMarenLene AndresenKaren PatriciaSynnøve H HoelNabodamaMaikenHeidiBjørg L.EvaJulie Stenseth