Jeg må bare hive meg på anbefalingen av Jussi Adler-Olsens bøker om Avdeling Q. Jeg slukte de tre første bøkene og gleder meg til bok fire kommer på norsk.

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Les om hvorfor jeg valgte å gjøre et dypdykk i Thorkild Hansen sitt forfatterskap på huvenes

Godt sagt! (1) Varsle Svar

En ny helg står for døren. Det betyr en ny bokhelg. Kommenter gjerne hva du leser på huvenes

Ha en god bokhelg!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det var da hyggelig at du har funnet den og likte den. (også heter den Blå blondie) :-)

Godt sagt! (0) Varsle Svar

En liten korreksjon som jeg mottok fra den norske ambassaden i Ungarn idag. Ibsen besøkte Budapest og så Emilia Markus som Nora i 1891. Det var imidlertid ikke premieren. Den var i 1889. Ibsens besøk i Budapest samsvarer imidlertid godt med den tiden da han sannsynligvis skrev på Bygmester Solness.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har lyst til å komme med en liten og ubekreftet Ibsen-anekdote.

På 1850-tallet startet den 15 år gamle Modum-gutten Gudbrand Gregersen sin livsvandring fra et norsk bondesamfunn via byggmester-utdanning i Kristiania og København gjennom store deler av Europa inntil han endte som eier av et av Ungarns største entreprenørselskap.

Da Henrik Ibsen besøkte Budapest på 1880-tallet for å overvære premiæren på Et Dukkehjem på det ungarske Nasjonalteater var han gjest i Gudbrand Gregersens hjem. Her så han norsk byggekunst og norsk treverk i alt interiør. Han besøkte også byggearbeidene ved Stefansbasilikaen, der Gregersens byggmesterkunst var i ferd med å bli installert i dører og vinduer. Det sies at Ibsen utvidet sitt opphold i Budapest og at han og Gregersen ble gode venner.

Om byggmester Gregersen ga inspirasjon til Bygmester Solness tier historien. Likevel finnes det likhetstrekk. Gregersens hjem kan fortsatt besøkes i Budapest. Det ble anektert av kommunistene etter andre verdenskrig. Gregersens etterkommere ble sendt i plikttjeneste på gårdene utenfor byen. Sirkelen ble sluttet. Byggmester Gregersens livsverk ble langsomt tilintetgjort. Kanskje Ibsen var framsynt, uten å være klar over det. :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg vil bare honorere deg for den innsatsen du har gjort for oss ibsen-fans ved å sette lys på hele hans forfatterskap og å sette i gang en rekke interessante diskusjoner om hans enkeltverk. Synd at du ikke har fått hundre stjerner for innlegget ditt, for dette vitner om sterkt engasjement!

Selv har jeg brukt Ibsen som terapi fra jeg i 14-års-alderen falt ned i en slags tenåringsdepresjon/identitetskrise som jeg tror er ganske vanlig for alderen. Det viste seg at Peer Gynt, Brand og en rekke andre Ibsen-dramaer var svært nyttig tankegods for en livstrett 14-åring.

Da jeg var 15 skrev jeg særoppgave om Kongsemnerne. Tastet inn på en gammel Remington uten rettetast. Siden har Ibsen hatt en stor plass i mitt litterære liv og jeg forsøker å få med meg det meste av oppsetningene av hans dramatikk på teatrene både her hjemme og når jeg er ute og reiser.

I tillegg finner jeg fortsatt en indre ro ved å oppsøke Ibsens steder i hovedstaden. Det er vidunderlig å rusle rundt i hans leilighet i Arbins gate (nå Ibsenmuseet i Henrik Ibsens gate) eller å ta en kaffe "sammen med ham" på Grand Café.

Hilsen en ekte Ibsen-romantiker.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg er selv inne i en krim/spenning-periode. Av og til må man slappe litt av mellom de tunge litterære opplevelsene!

Hvis du liker krim-forfatterne ovenfor vil jeg anbefale deg å titte litt på Michael Connelly. De fleste av bøkene hans er oversatt til norsk og hans helt Harry Bosch har klare fellestrekk med vår hjemlige Harry Hole.

Og likte du Havets Katedral, vil du sikkert like Zafons bøker fra Barcelona (Vindens skygge og Englenes spill).

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Så bra! Stephen King funker kanskje best om natta når man er 15.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Selv har jeg vokst opp med Anne Cath Vestly og Alf Prøysen. Barna mine ble matet med Roald Dahl til minst like stor glede for meg. Nynorske barnebøker jeg har hørt mye positivt om, er Gummi-Tarzan av Kirkegaard og monster-bøkene til Petra Helgesen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Liker spenning mer enn feelgood. De beste "pageturnerne" jeg har lest er av John Grisham. Det er han som har skrevet The Firm, Pelikanrapporten osv. og de fleste av romanene hans er brukt som manus for filmer. Bøkene er oversatt til norsk og man nærmest raser gjennom dem, både fordi de er godt fortalt og fordi de er spennende. Ingen stor litteratur, men perfekt reiselektyre. Han har skrevet til sammen 24 romaner, så man blir liksom aldri ferdig heller. :)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Glem ikke Tarjei Vesaas, Arne Garborg og Olav Duun. De er blant våre største forfattere. Romanene Isslottet og Fuglane av Vesaas er nesten obligatorisk lesning. Jeg hadde også stor glede av Medmenneske-trilogien til Duun og den lille, men sterke romanen Fred av Garborg.

Og så er det jo masse flott lyrikk på nynorsk. Hvis du liker å lese dikt bør du kunne kose deg med Aslaug Vaa, Halldis Moren Vesaas, Olav H. Hauge, Tor Jonsson og mange flere.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hei Ida, interessant å se at du også figurerer som leksikon. :)

Som representant for et produkt vil jeg anta at rollen i diskusjoner her inne bør være mer lyttende enn deltagende. Bokelskere gjenspeiler det som det lesende "folket" mener og slik bør det være. Jeg er faktisk usikker på hvilken rolle en institusjon skal spille som deltager på dette nettstedet.

Det blir som om enkelte forlag også hadde egne konti og deltok i diskusjoner og anbefalte bøker. Her er det en hårfin grense over mot det man på godt norsk kan kalle skjult reklame. At du som Ida deltar ser jeg imidlertid på som særdeles verdifullt, da du besitter kompetanse innen områder av litteraturen som ikke er alle forunnt å kjenne til. Dessuten skriver du godt og har gjort blant annet meg oppmerksom på bøker jeg ikke kjente til tidligere.

Godt sagt! (13) Varsle Svar

Jeg leste denne i natt og fikk nesten ikke sove. Skummelt! Hilde Hagerup lager mennesker av spøkelsene, det gjør det til å tro på - og ekkelt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har trukket ut en vinner. Sjekk ut hvem det er på huvenes

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg legger til en lenke til et nytt intervju på bloggen min. Idag med filosofen Lars Fr Svendsen. http://dipsolitteraten.blogspot.com/2011/09/dipsolitteraten-intervjuer.html

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Gjør det, et par ting som er greit å ha i bakhodet: Boken har ungdom mellom 12-16 år som målgruppe. Det er første bok av tre.

Jeg likte den men det er ikke non stop action her, den er litt mer saktegående. Det er jo ikke alle som er så glad i det, men for meg fungerte det.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundAnneWangKristine87SolveigBjørg L.Grete AastorpBeathe SolbergErlend Rødal VikhagenHarald KRandiTove Obrestad WøienToveKristine LouiseEmil ChristiansenStig TLars Johann MiljeTjommiBeate KristinReidun SvensliLene AndresenMads Leonard HolvikAstrid SæverhagenVannflaskeKaren PatriciaReidun Anette AugustinFindusReadninggirl30Marianne MBenedikteMaria Festli EriksenMonica CarlsenSynnøve H HoelsiljehusmorSigrid NygaardrubbelTonesen81NorahIngeborg GTine SundalKarete