Hva er det som får folk til å frivillig lese bøker? Hvorfor finner noen så mye glede i å lese? Hva kan litteratur lære oss? Dette er noen av spørsmålene det blir fokusert på i denne lille skatten av en bok. Dronning Elizabeth II kommer en dag over bokbussen og låner pliktskyldig en bok. Hun liker den ikke noe særlig, men leser den for å være høflig. Hun leverer den og låner nok en bok for å være høflig, men denne boka faller faktisk i smak. Hun vil lese enda en, og enda en og vips så er Storbritannias monark blir forvandlet til en bokorm. Hun vil heller lese enn å gjøre sine plikter som monark. Hun vil diskutere forfattere og bøker med alle hun møter, til familien, statsministerens og stabens store frustrasjon. Kan ikke dronningen slutte med all lesingen? Det kan da ikke komme noe godt ut av dette. Hva blir det neste?
Dette er en meget spesiell bok. Den er liten i format, pen å se på og innholdet er rett på sak. Jeg vil tro at enhver leser vil kunne kjenne seg i igjen i mange av tankene hennes majestet gjør seg mens hun leser. Selv om dette er ren fantasi ble jeg stadig sittende å forestille meg Elizabeth II sittende og lese til enhver tid. Jeg ville det skulle være sant, for jeg så det hele så levende for meg mens jeg leste. Tenk deg, en lesende monark!?!
CLG
Dette er noe så sjeldent som en bok oversatt fra katalansk. Utenpå står det at den er solgt til 18 land. Den kunne godt vært solgt til 18 til! Boka er rett og slett ei lita perle. Kanskje ikke den største poetiske opplevelsen, men her er litteratur, musikk og filosofi. Den har alt som skal til for å underholde, få deg til å tenke, le med, riste på hodet…
Hovedpersonen Samuel er lektor ved universitetet i Barcelona. Han underviser små klasser i tysk litteratur. Han forbereder seg godt til timene og har god kontakt med studentene. Men i privatlivet er det ikke mange han har kontakt med, bare en søster og svoger han egentlig ikke liker, men likevel pleier å feire jul sammen med.
En dag smetter en katt inn i leiligheten mellom beina på ham da han låser seg inn. Den vil ikke gå igjen og han gir den mat og bestemmer seg for å legge ut en annonse om katten etter helga. Han våkner på sofaen og blir forundret over at katten har lagt seg til på brystet hans. Han gir den navnet Mishima etter en japansk forfatter han har en bok av i bokhylla. Han skjønner fort at katten har kommet for å bli. En dag løper katten opp trappa til leiligheten over. Samuel går etter og dermed får han kontakt med naboen Titus, som er forfatter. Møtet med katten endret livet hans fullstendig. Han må også ta den med til dyrlegen, som viser seg å være en tiltrekkende kvinne. En dag han er ute og går gjenkjenner han plutselig sin store kjærlighet fra tidlige barneår. Han setter seg ned på en uteservering like ved og kommer flere ganger tilbake dit for om mulig å se henne igjen. Der får han kontakt med en Valdemar, raring som er veldig opptatt av månen og muligheten for å reise dit og som bærer rundt på et stort manuskript. . Plutselig har han opptil flere personer han snakker med og omgås. Men hvordan går det med kjærligheten? Les selv!
EMN
Jeg sier ja takk til alle tre versjonene :) Hver til sitt bruk! Lydboka i bilen og når man må male eller luke, e-boka fra biblioteket på reiser med begrenset bagasjeplass og papirboka hjemme når jeg virkelig skal kose meg med en bok.
Litt avhengig av sjanger er det også... Kan ikke høre på krim som lydbok i bilen, det går utover kjøringen.. Og noen bøker er slik at du trenger å markere sider og avsnitt for å kunne gå tilbake for å lese de om igjen, da funker både ebok og lydbøk dårlig.
Som du ser så er papirboka fortsatt favoritten, og er det bøker jeg virkelig har gledet meg til å lese, så kjøper/låner jeg papirboka. Men lydboka gjør at jeg får utnyttet ca 2 timer hver dag til lesing mens jeg er på reise, og det blir en del bøker i året :) Når jeg leser e-bøker kjenner jeg ikke den store forskjellen fra papirbøker, Ebok-bib appen kan stilles inn mht skriftstørrelse, lysstyrke og bakgrunnsfarge, så her kan jeg lese det meste, men ender ofte opp med det som ikke er utlånt, og det hender at det er litt smalere litteratur enn de største bestselgere, så på den måten får jeg med meg litt mer "ukjent" litteratur også.
Skal du bruke data for første gang, ønsker du å lese mer om sikkerhet, er du usikker på om du tør å begi deg ut i den digitale verdenen? Da er dette boken for deg. «Internett for oss voksne» gir deg en nøye, detaljert og gjennomillustrert vei gjennom windows 7, e-post, underholdning, hvordan du kan drive med slektsforskning og digitalfotografering. Denne boken er beregnet for deg som har null forkunnskaper, og du vil motta mange nyttige tips underveis i teksten. Når du bruker internett er det mye du må tenke på for å beholde tryggheten og sikkerheten på internett. Disse tipsene og anbefalingene vil du få i denne boken. Anbefaler boken på det sterkeste, da den også er veldig lettlest. Du vil garantert få en god opplevelse med internettbruken.
BT
Ønsker du nå å kjøpe en ny maskin er det nesten ikke til å unngå at maskinen har operativsystemet Windows 8. Det har kommet flere versjoner de siste årene, men Windows 8 har nok hatt den aller største endringen. Designet er helt annerledes, og det har kommet flere nye funksjoner. Hvis du velger bare å kjøpe en windows 8 maskin og vil teste deg frem anbefales denne boken/heftet. Det gjelder også hvis du vil lese om windows 8 før maskinen blir kjøpt. I dette heftet vil du få informasjon om apper, tips og triks til hvordan du bruker windows 8, hvordan du kan tilpasse det til deg pluss mye mer informasjon. Kan virkelig anbefales, den har allerede hjulpet mange, og vil garantert gjøre opplevelsen enklere for deg.
BT
Alt endrer seg og fornyer seg i nyere tid, det gjelder også tekstbehandlingsverktøy. Microsoft Word er intet unntak. Hvis du skal lese og jobbe med denne boken er det en fordel at du har en grunnleggende forståelse for hvordan en PC blir brukt, og at du har brukt Windows før. Foreløpig er Word 2010 den siste versjonen som er lansert, og etter at denne boken er lest er du klar til å ta Word i bruk. Hovedpunktene som gås igjennom i denne boken er hvordan du kan opprette dokumenter, formatering, hvilke verktøy som kan være lure å ta i bruk, sist men ikke minst hvordan du skriver ut fra Word. Denne boken passer for både nybegynnere og viderekomne, og er veldig lettlest. Anbefales på det sterkeste.
BT
Har du noen gang lurt på hva som skjuler seg under havoverflaten her i Norge? Da er dette boka for deg. Henning Røed er Marinbiolog, og sammen med fotograf Erling Svensen har de kommet nært på livet i havet langs norskekysten. Visste du at brennmaneten ikke bare er farlig, men også kan beskytte småfisk mot fiender? At det finnes fisk som har en fiskestang? Eller at en stim med sild kan prompe så kraftig at du kan høre det med en mikrofon og se det på et ekkolodd? Her er det mye å lære både for voksne og barn. Dette er en flott bok å lese sammen. Kanskje dere blir så inspirert at dere tar en tur i fjæra eller drar til et akvarium etterpå.
MRT
Dette er en fin bok om ett år i livet til en flaggermus. Boka er en fortelling, med fakta-ruter og flotte illustrasjoner. Du får se hvordan flaggermusen jakter, og hvem den må passe seg for. Her kan du blant annet finne svarene på følgende spørsmål: hva spiser en flaggermus? Hvor/hvordan sover den? Hva gjør flaggermusen om vinteren? Er flaggermus egentlig en mus? Anbefales til alle som er nysgjerrige på dette fascinerende nattdyret.
MRT
En bokhandel kan være en magisk verden. Det var bokhandelen på øya Alice utenfor Cape Cod i USA. Men da bokhandlerens kone døde i en bilulykke og bokhandleren selv ble bitter og kranglevoren og stadig prøvde å drukne sorgen i alkohol forandret saken seg. En markedskonsulent fra et lite forlag kommer en dag for å presentere forlagets vinterliste. Hun blir ganske bryskt mottatt, men har likevel satt varige spor - viser det seg. En dag dukker det opp en ung kvinne med en datter på ca 2 år. Datteren plasserer hun i bokhandelen før hun tar selvmord ved å drukne seg i sjøen. Det blir klart etter hvert at barnet har en tilknytning til øya. A.J. Fikry, bokhandleren, tar seg av barnet over helga inntil barnevernet kan overta. Han har ingen erfaring, har aldri hatt egne barn, men har prøver å finne svar via internett: hva skal et barn spise, hvordan skal det stelles etc. Han ender opp med å adoptere lille Maya, som ganske fort kaller ham pappa. Dermed vokser den lille jenta opp i bokhandelen, mellom bøkene og i leiligheten som ligger i 2. etasje. Hun lærer seg fort å elske bøkene og alle kundene som kommer innom. Alle liker å snakke med denne intelligente, lille damen og bokhandelen får et skikkelig oppsving. De arrangerer lesesirkler, og politimannen som knapt har lest en bok før blir leder av en krim-leseklubb.
I starten av hvert kapittel presenterer bokhandleren en novelle han er glad i. Det er også en oversikt over disse bakerst i boka. Ellers skjer det så mangt, både triste og morsomme ting. Alt i alt er fornøyelig roman som anbefales både for unge og gamle!
EMN
Forfatteren er en av Italias mest suksessrike yngre forfattere(født 1976). Han har reist mye og bodd i en rekke ulike byer i Europa.
Handlingen i denne boka foregår på et barnehjem på landsbygda i Ungarn og i London.
Hovedpersonen Imi er en gutt som er oppvokst på barnehjemmet. Barnehjemmet fungerer bra. De ansatte er gode omsorgspersoner. Barna har det godt, men fattigslig. De lærer seg fort å bytte bort en luksusgjenstand mot en annen eller mot en ønsket tjeneste. Beskrivelsen om en bursdag er spesielt god og rørende; da føler barna at de lever i luksus for en dag. Imi tenker stadig på barnehjemmet med glede.
Så blir Imi 18 år og vi møter han igjen i London. Lynne, en kvinne i femtiårene lar hvert år et av de foreldreløse barna fra barnehjemmet bo hos seg i London. Det til tross for at hun er nedsyltet i gjeld. Imi får seg raskt jobb i kaffebaren «Proper Coffee». Først som rydde- og oppvaskhjelp, men han stiger fort i gradene og blir barista. Kaffekjeden har en detaljert manual for hvordan tingene skal gjøres og problemer løses. Imi og kameraten Jordi finner fort ut at ikke alle eventualiteter er tatt med. Imi får en venn i den nærliggende bokhandelen. Han stiller opp den dagen Imi blir sagt opp fordi han ikke vil kaste mat som går ut på dato i søpla. Han mener den fortsatt kan spises. Kameraten viser til hans bakgrunn og forstår dette fullt ut. Han skaffer hjelp ved å «aktivere» en nobelprisvinner i litteratur som nærmest har gått i hi. Akkurat den historien er ganske festlig. For øvrig setter boka fingeren på strikse regler og åpenbare feil, dårlig lønn og utnytting av arbeidskraften hos kaffekjeden. Den er oppdiktet, men det kan vel være at de finnes noen som ligner….
EMN
Dette er en fin bok, kanskje spesielt for alle som er glad i å stelle i hagen. Noe var veldig amerikansk, noe allmenn-menneskelig. Handlingen utspiller seg i en mindre by i Virginia, USA.
Boka har egentlig to hovedpersoner: Carol Wall, som bor i en villa med en forsømt hage, har mann, voksne barn, hund og aldrende, pleietrengende foreldre og en stor bekymring for at brystkreften skal vende tilbake. Den andre personen er Giles Owita, svart innvandrer fra Kenya med kone og barn. Han bor selvsagt på de "fattiges side" av byen i et rekkehus med liten hage. Det viser seg at denne mannen har doktorgrad i hagekultur fra et amerikansk universitet og så får han ikke jobb som tilsvarer hans kunnskaper, men går isteden og steller folks hager, jobber på et hagesenter og i en matbutikk for å få endene til å møtes. Fru Wall blir ganske flau da hun oppdager dette. Der har hun gått og fortalt ham hva og hvordan ting skal gjøres Det er slik her hos oss også: mange innvandrere har god utdannelse, men får ikke jobb som svarer til utdannelse.
De to hovedpersonene blir likevel gode venner og snakker godt sammen. Fru Wall snakker, eller kanskje så sterkt som gnåler mye om sin sykdom og sine problemer. Owita lytter og gir råd. Det viser seg etter hvert at han har sitt å slite med, men det snakker han ikke mye om. Hvordan ulike mennesker takler sykdom og problemer er individuelt. Kanskje noen og enhver kan få noe å tenke på etter å ha lest denne boka!
EMN
Det er ikke så ofte jeg leser selvhjelpsbøker, men etter å ha lest flere gode omtaler av boka, fant jeg ut at dette var noe jeg måtte få med meg.
Forlaget skriver om boka: «Sjekkar du Facebook på mobilen mens du les godnatthistorier for ungane? Har du konsentrasjonsvanskar og manglande impulskontroll? Ikkje-eksisterande treningsvanar og eit kosthald lagt opp etter innfallsmetoden? Då er denne boka for deg!»
Selv sier forfatteren at det er en tynn selvhjelpsbok for folk som ikke kan fordra selvhjelpsbøker. Den inneholder praktiske og enkle råd om hvordan en kan gjenvinne konsentrasjonen og impulskontrollen, bli friere fra de digitale fristelsene som omgir livene våre, bryte dårlige vaner og få lavere hvilepuls.
I starten av boka forteller Ravatn at alle våre små og store valg gjennom dagen påvirker vår viljestyrke. Om morgenen begynner vi dagen med en uthvilt «viljestyrkemuskel». Men så kommer alt en må ta stilling til: Brødskive eller frokostblanding? Skjorte eller genser? Sykle, busse eller spasere til jobb? Alle disse små valgene tapper viljestyrken vår. «Det vil seie at bruker du krefter på å vurdere fram og tilbake om du skal ha ost eller syltetøy på skiva, har du mindre krefter igjen til å lese for barna dine om kvelden (utan å sjekke Twitter på mobilen mens du les).» Med andre ord: Reduser antall valg ved å spise det samme til frokost hver dag, legg fram klær kvelden i forveien osv.
Hun viser til president Barack Obama som er bevisst på akkurat dette, og som i et intervju en gang fortalte at han kun brukte grå og blå dresser. Han måtte ta så mange avgjørelser i løpet av en dag, så han kunne rett og slett ikke bruke energi på å bestemme hva han skulle ha på seg av tøy - eller hva han skulle spise…
Videre kommer Ravatn med mange enkle og konkrete tips, og rådene oppleves som gode fordi de enkelt kan gjennomføres. Hun kommer med artige eksempler fra eget liv, og viser også til mange interessante og vitenskapelige forsøk.
Denne boka gikk fort å lese! Den er underholdene, språket er lett og en kjenner seg jo litt igjen i eksemplene. Forfatteren bruker mye humor, noe jeg synes gjør boka ekstra leseverdig. I tillegg har en jo fått med seg noen kjekke tips på veien - så vil det heller vise seg om en også har fått litt mer orden på selvdisiplinen...
SN
Jeg begynte med Da Vinci-koden, så leste jeg engler og demoner, ingen problemer! :)
Jeg tror det blir vanskelig, men jeg kan se om jeg finner noen favoritter i kategorier :)
Favoritt-gjenlesing: "En mann ved navn Ove".
Favorittbok - tankevekkende: "Et helt halvt år". Den satte i gang noen tanker, og selv om det er ting å pirke på med boken, så er det nok den som blir værende i hodet mens tankene går.
Favorittbok - stemning: "Stekte grønne tomater på Whistle stop cafe". Blir så glad i folkene og stemningen i boken!
Det tror jeg var de tre bøkene som jeg kommer til å huske best. Jeg har kanskje blitt like mye underholdt av mange andre bøker i løpet av 2014, men jeg tror disse står igjen på toppen :)
Jeg husker de grove trekkene i ca 70-80 % av bøkene jeg har lest, andre har helt forsvunnet ut av hodet, og noen har blitt igjen i hukommelsen nesten komplette. Men det er ikke alltid jeg husker pga tittel eller forfatter, noen ganger må jeg ha coveret på boken for å kunne si; åja, det var den..
Jeg tenker at det må være greit, noen bøker er laget for ren underholdning, lest og forsvunnet igjen. Noen er helt OK bøker, som det kan være greit å huske trekk av for å anbefale videre. Noen bøker er laget slik at du husker de, leenge, og så ønsker man å friske opp hukommelsen innimellom og gjenleser dem. Jeg setter pris på å ha en litt glemsom tendens, da gjenleser jeg gode bøker med glede! :)
Måtte jekke hva jeg leste i 2014, tror ikke jeg har husket å registrere alle... og jeg som husker så dårlig hva jeg har lest... i fjor gav jeg 1 sekser, til Bursdagsgaven av Sue Monk KId, men en jeg husker enda bedre er Reisen hjem av Lori Lansen, godt leseår !
Bøkene hun skrev om taterne var min første leseopplevelse, jeg ble kjempebegeistret ! Gled deg til å lese dem !
http://boknerd.blogspot.no/2014/11/the-duff-av-kody-keplinger-mini.html
Forfatter: Kody Keplinger
Først utgitt: 1. januar 2010
Forlag: Little Brown/Poppy
Språk: Engelsk
Medium: Kindle
Boken handler om 17 år gammle Bianca helg etter helg blir dradd med på ungdomsklubben i bygden. Hun liker seg ikke der og skulle helst hold seg hjemme med en god film. En av disse kveldene i klubben kommer Wesley, skolens Casanova, og kaller henne "the DUFF" - designater, ugly, fat friend. Bianca tar dette til seg og funderer på dette gjennom hele boken, hun sammenligner seg selv med alle og klarer ikke slippe tak i utrykket selv om det plager henne.
Etter hvert skjer det ting i Biancas liv som får henne til å ville flykte. Moren går fra faren og det oppstår mange problemer i familien. En kveld finner hun seg selv i å kysse Wesley, og alle følelsene forsvinner. Hun har funnet en måte å stenge alle følelsene og problemene ute. Hun forteller ingen om Wesley, eller dramaet som foregår hjemme og hemmelighetene samler seg opp. Dette skaper nye problemer med folkene rundt henne.
Boken var spennende, original og fikk meg til å tenke en del. Vi føler oss alle av og til som den stygge jenten i gjengen. Jeg følte også at det var lett å relatere til Bianca, for selv om jeg ikke hadde løpt rett i armene på skolens vakreste gutt, så har jeg også problemer med å dele og uttrykke følelsene mine til alle jeg er glad i hele tiden. Noen ganger baller det seg opp og du sitter igjen med en haug med følelser du ikke vet hva du skal gjøre med. Forholdet mellom Bianca og Wesley utviklet seg også til et solidarisk bond og jeg var glad for at de hadde hverandre gjennom boka. Jeg likte også godt at forfatteren ikke var redd for å ta opp tema som familieforhold, sex og det å ikke ha det bra med seg selv. Så alt i alt syng jeg dette var en kreativ og spennende contemporary bok.
Et lite tillegg: Det var traileren fikk meg til å ville lese boken. Da jeg bare hadde lest et fåtall av sider i boken merket jeg allerede en stor forskjell. Boken tar fatt i store problemer som å ikke vite hvem man er, å mangle selvtillit, alvorlige familieproblemer og problemer med å stole på andre. Traileren derimot var overfladisk og ekstremt amerikanisert. Den tok for seg hvordan en jente ble kalt stygg og så løper hun tilbake til gutten som kaller henne dette og ber han om å hjelpe henne bli penere. Jeg føler dette gikk i mot alt boken stod for, og ble veldig overfladisk. Så selv om filmen ser bra ut for eg selv, syns jeg det er synd om filmen blir slik som traileren fremstilte den. De har sikkert tatt bort alt av sexscenet, familieforholdene og tankene som Bianca holder for seg selv om det å være "the DUFF".
4.5 / 5
eg plukket denne opp samme kveld som jeg fullførte the DUFF. Boken handler om partyjenta Whitley som tilbringer hver sommer sammen med faren sin som lever et liv som ungkar. Dette året er derimot alt forandret, faren har anskaffet seg en helt ny familie. Og det værste av det hele, Whitley har ligget med stesønnen på fest.
Denne boken for meg ble veldig urealistisk og jeg likte veldig få av karakterene. Whitley var en partyjente som drakk i smug, gjorde seg vanskelig og og brydde seg mer om klær enn å bli del av den nye familien. Jeg hadde også medfølelse med Whitley med tanke på situasjonen hun ble satt i, og at hun generelt var i en dårlig familiesituasjon hjemme, men personligheten hennes gjorde henne vanskelig å like. Alt i alt trakk karakterene boken veldig ned for meg, samt det skjedde noe mot slutten som "snudde historien/ karakterene" på hode som ble en veldig unaturlig og urealistisk overgang i mine øyne. Skrivestilen til Kody Keplinger var fremdeles noe jeg likte ved boken, og jeg har lyst til å prøve ut flere bøker hun har skrevet. 3 av 5 stjerner
Først utgitt: 6. august 2008
Forlag: Mangschou forlag
Språk: Norsk
Medium: Innbundet
Leseeksemplar
Sammendrag:
"Jeg flykter, farer ned trappene til tross for at det ikke er noen som kan jage meg. Det er faktisk ingen. Alle er døde. Mamma er død. Pappa er død. Lillebroren min Ludvig er død. Og sannsynligvis alle andre også."
Feberen har drept familien hennes og alle på skolen og i resten av samfunnet. Hedvig forlater alt. Hun må bort. Det ligger lik i gatene, og motorveien er full av bilvrak. Hun er ensom i verden. Eller fins det noen andre der ute?"Ett sekund om gangen" er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for barn og ungdom.
Jeg leste denne boka for noen måneder siden og glemte i flyttestresset å skrive en anmeldelse. Hovedkarakteren Hedvig er 13 år gammel. Alle rundt henne er død og hun er nødt til å ta vare på seg selv. Hun er i fornektelse om at det hele virkelig har skjedd, men hun reiser til skolen hennes samler sammen camping utstyr og drar for å bo på en bondegård.
Det første jeg merket meg var hvor smart Hedvig var. Mye av det hun vet er almen kunnskap, men jeg tror ikke så mange 13 år gammle jenter nå hadde gjort det samme. Hun bruker kunnskap hun har om dyr og gårdsliv, leser bøker og klarer å overleve alene. Hun fornekter også at det hele har skjedd, hun er redd for å bryte ned om hun godtar at hun kan være den eneste personen igjen i verden. Følelsene hennes er realistiske og du føler deg skremt, sint og trist sammen med henne.
Selv om boken er lettlest og rask å komme gjennom så får deg virkelig til å tenke. Hva hadde du gjort om alle rundt deg falt om døde. Hadde du funnet deg et fast hjem og dyrket din egen mat. Hadde du levd på rømmen, hamstret det du kunne fra butikk til butikk og funnet mat der det var noe igjen? Og hva var det egentlig som gjorde slik at menneskene ble syke og døde.
Det er et veldig skummelt og tungt tema men jeg syns forfatteren skriver bra. Jeg tror jeg hadde likt boka ekstra godt om jeg var noen år yngre. Selv om det blir noe urealistisk da jeg ikke tror at alt hadde vært mulig for en liten jente å gjøre så er det hele skremmende å tenke på. Det og at Hedvig kan være sta og nekte å snakke om alt som har skjedd kan være noe irriterende. Unntatt dette likte jeg boken svært godt og er glad for å høre at det er blir en triologi. Hva kommer til å skje videre? Finnes det andre mennesker der ute?