2013
Omtale fra forlaget
På en skole på landsbygda i Afghanistan lærer en lege landsbyjentene å redde liv. I det skjulte underviser hun dem i fred og kvinnerettigheter, mens jenteskoler blir bombet og brent rundt dem. I et land der krigen er ekstra farlig for kvinner, reiser doktor Khadija den farefulle veien til en skole på et sted som syder av Taliban. Skolen utdanner jordmødre, men doktor Khadija lærer også landsbyjentene om fred og kvinners rettigheter. Hun vet at arbeidet kan koste henne livet, men en gammel sorg fra en tidligere krig driver henne fremover. Elevene hennes har sine egne utfordringer. Nilab, den første jenta i sin familie som kan lese og skrive, skjønner at fremtiden står på spill da Taliban finner ut at hun studerer og truer med å drepe broren hennes hvis hun ikke slutter på skolen. Alle snakker om at ektemannen til Malalai, den smarteste jenta i klassen, har tatt en ny kone i Iran, men at hun ennå ikke vet det. Shagofa har beholdt en klokke dynket i blod som et minne om dagen da hun måtte drepe en mann for å beskytte sin familie, og nå frykter hun at hans slektninger vil hevne seg. De har alle kommet til skolen for å lære å redde liv, men ved å være der risikerer de sine egne. Rundt dem blir krigen stadig verre mens opprørere og utenlandske soldater kjemper sin siste kamp om området. Jenteskoler blir igjen brent ned. Fryktede nattbrev blir delt ut som trusler til dem som ikke oppfører seg slik opprørerne vil. Og utenfor skolemurene planlegger noen et angrep som får katastrofale konsekvenser. I "Livets skole" følger Kristin Solberg doktor Khadija og hennes elever i to turbulente år av deres liv og gir et sjeldent bilde av mennesker klemt mellom alle sider i en krig - i det som regnes som verdens verste land å leve i for kvinner. "Kristin Solberg har skrive ei strålande bok med innleving, medkjensle og kritisk sans for detaljar." Astri Suhrke, Dag og Tid "Kristin Solberg har gjort eit imponerande stykke arbeid for å presentere kvinner som risikerer eigne liv for å redde kvinner og barn, under forhold vi i Vesten ikkje kan førestille oss. Ho har skrive ei søstersolidarisk historie som gjer inntrykk." Alf Skjeseth, Klassekampen
Forlag Aschehoug
Utgivelsesår 2013
Format Innbundet
ISBN13 9788203293412
EAN 9788203293412
Språk Bokmål
Sider 304
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Kvinneliv i Afghanistan
Et kvinneliv som vi i frie Norge har vanskelig for å forestille oss... Det er forbudt for kvinner å bli behandlet av menn i Talibans Afghanistan.
Mødre- og barnedødeligheten er høy.
Derfor driver doktor Khadija en jordmorskole, slik at kvinner skal kunne få hjelp av andre kvinner. Hun snakker også til elevene sine om fredsarbeid og kvinners rettigheter, selv om dette er forbudt og kan koste henne livet.
Boka har forsåvidt gjort inntrykk, selv om jeg ikke syns jeg kom ordentlig inn under huden på hovedpersonen doktor Khadija Safi eller alle de andre medvirkende i denne historien. Jordmorskolen er enormt viktig i et land i verden der kvinner sliter med mange og vanskelige fødsler, og ofte ikke har verken råd eller muligheter til å få hjelp; de blir ofte nektet av storfamilien å komme seg til sykehus eller å få hjelp av leger.
Fikk litt følelsen av at det meste som ble omtalt måtte tildekkes mest mulig, akkurat slik som livet var for alle disse jentene; hijab ble forherliget som et plagg som kvinnene absolutt måtte tildekkes med, fordi (sitat fra boka, side 173):
'Hva er en hijab? Hijab er verdien av en kvinne. Hijab er skjønnheten i verden, og hvordan man oppnår sawab i den neste verden' sa doktor Khadija. Du kan skrive at kvinner er som honning, og at honning alltid trenger å dekkes til.
Utviklingen av bedre levekår, utdannelse og menneskerettigheter for kvinner går altfor langsomt i et land som Afghanistan, og jeg vil påstå at all den gamle overtroen (les: den islamske religionen) og alle de gamle tradisjonene hemmer dem altfor mye i denne utviklingen.
Jeg skjønner forresten ikke helt hvorfor omtalen fra forlaget kaller hovedpersonen i boka for doktor Zeba. Jeg har ikke funnet et eneste sted i teksten hvor doktor Khadija Safi blir kalt doktor Zeba.
Interessant innblikk i liv vi ikke får vite mye om på annen måte: kvinner som under store vanskeligheter utdanner seg til jordmødre i Afghanistan. Boka klarer å formidle godt hvilke tankesystemer hovedpersonene befinner seg innenfor. Kvinnene kommer selv til orde i stor grad i boka. Samtidig klarer den ikke å vekke det store engasjementet i meg, jeg føler ikke sterkt for kvinnene. Jeg klarer ikke å sette fingeren på hvorfor, men boka etterlot meg overraskende lite engasjert.
En bok som gir innblikk i hvordan det er for kvinner i Afghanistan. Boka er nesten som en roman, måtte minne meg på gjennom boka at det ikke var en fiktiv historie.
Å bli overvunnet er ikke å falle.
Å bli overvunnet er å ikke reise seg igjen.
En kunnskapsrik fiende er bedre enn en uvitende venn
Det eneste hun egentlig kunne vite, var at i en krig der man hele tiden hadde balansert hårfint mellom rett og galt, liv og død, oppbygging og nedrivning, kunne man havne på gal side før man rakk å blunke.
Og noen ganger måtte man bare innse at svarene ikke var klare, at det ikke fantes noen fasit.
Hvis du samlet tårene til afghanske kvinner gjennom alle krigene, ville det blitt et hav.
Det var jo ikke egentlig deres valg. Tilgangen til prevensjon var ennå begrenset, selv I Kabul. Noen hadde aldri hørt om det, andre visste ikke hvordan det fungerte, en del mente at det ikke var riktig, for alle barn måtte tas imot som gaver fra Allah. Det hjalp dessuten ikke alltid å informere kvinnene om familieplanlegging, for til syvende og sist var det jo mennene som bestemte over slikt. Innimellom syntes hun at kvinnene nesten ble behandlet som maskiner, de bare fødte og fødte og fødte.
I krigen er døden alltid til stede, selv når livet begynner. For krigen tar liv også med andre midler enn kuler og bomber. Den stjeler livskraft, raserer planer, knuser hjerter.
Her er fagbøker jeg hadde glede av i 2013. Noen av titlene har omtaler.