Tilslørt, avslørt

et oppgjør med norsk naivisme

av (forfatter).

Kagge 2007 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.17 (6 terningkast.)

19 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Forfatteren mener at bruk av slør svekker sentrale menneskerettigheter. Hun tar et oppgjør med den unnfallenhet og naivisme som hun mener preger norsk debatt om tildekking av kvinner.

Omtale fra forlaget

Ifølge Hege Storhaug er sløret det mest utbredte religionspolitiske symbolet i verden, og jo vanligere tildekking av jenter og kvinner blir i samfunnet, desto mer svekkes sentrale menneskerettigheter: Sløret er frihetsberøvelse. Tildekking av jenter og kvinner forteller at de er annenrangs borgere. Sløret skaper kjønnsapartheid. I norske byer møter vi stadig flere jenter i barneskolen som er tilslørt. Tilslørte butikkmedarbeidere og offentlig ansatte er blitt et dagligdags syn. Slørets forsvarere er mange, både i muslimske miljøer og blant norske akademikere, politikere og journalister. Kunnskapsrik og engasjert tar Storhaug et oppgjør med den unnfallenhet og naivisme som hun mener preger norsk debatt om tildekking av kvinner. Budskapet er: Vi kan ikke forholde oss likegyldige.

Bokdetaljer

Forlag Kagge

Utgivelsesår 2007

Format Innbundet

ISBN13 9788248907404

EAN 9788248907404

Omtalt sted Norge

Språk Bokmål

Sider 177

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 1 3 0 1 0

Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Det første skriftlig formulerte kravet om forandring av kvinners klesdrakt ble ført i pennen av en egyptisk mann ved navnet Qasim Amin. Amin var jurist og skrev i 1899 boken Kvinnens frigjørelse. Her tok han et ramsalt oppgjør med den islamske undertrykkingen og talte for modernisering av Egypt ved å løfte kvinnene aktivt inn i samfunnslivet. Hans dristigste forslag var å fjerne ansiktssløret på kvinnene og avskaffe polygami og menns nærmest ensidige og enkle vei ut av ekteskapet. Amin direkte latterliggjorde idègrunnlaget for tilsløring av kvinner og kjønnssegregeringen. Han spurte: Hvem er det egentlig som beskyttes av slør og kjønnssegregering? For hvis det er slik at menn frykter at kvinner ikke kan motstå "maskulin tiltrekning, hvorfor innfører de (menn) ikke slør for dem selv?" Tror menn at "deres evne til å motstå fristelse er svakere enn kvinners? Betraktes menn som mindre dyktige enn kvinner til å kontrollere og motstå deres seksuelle impulser?" Amin konkluderte ertende med at "hvis menn er det svake kjønnet, så er det de som trenger beskyttelse og derfor de som burde dekke seg til."

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg kjenner knapt en eneste perser i Norge som ikke er ateist. Det kan synes som om perserne, som kom hit på 1980- og 1990-tallet som flyktninger fra Ayatollah Khomeinis Iran, har fått en vaksine mot religion for resten av livet.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Det er ikke vanntette skott mellom islam og islamisme, ettersom det religiøse systemet islam også handler om politikk og juss, manifestert gjennom Muhammeds liv da han etablerte et samfunn basert på sharialover. Nettopp derfor er det så avgjørende å være på vakt i den pågående islamdebatten for å kunne identifisere når islam blir en politisk ideologi, og slik glir over i islamisme. For hva er islamisme? Islamisme er vår tids totalitære ideologi med mål om å utslette de europeiske demokratiene basert på respekt for menneskerettigheter og atskillelse av politikk og religion. Islamismens ideologi er diktatorisk og tyrannisk i sine grunnelementer, der et av målene er å styre og kontrollere folks privatliv, endog den enkeltes tanker. Virkemidlene er av diktatorisk karakter. Det stimuleres til sosial kontroll, der borgerne selv blir diktaturets forlengede armer i de offentlige gatene og institusjonene, ja, helt inn i de private hjem, slik vi så det under kommunismen i det tidligere Sovjetunionen og Øst-Europa.

Godt sagt! (4) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (4) Varsle Svar

Det er paralleller mellom islamismen, kommunismen og nazismen. Nazistene appellerte til folkets rasemessige identitet, og de så på den ariske rasen som overlegen andre raser. Kommunistene lokket til seg arbeiderklassen ved å spille på det sosiale, klasseidentiteten. Islamistene spiller på den religiøse identiteten, som bokstavelig talt er grenseløs og som ikke krever fornuftig resonnement. Islamismens mål om verdensomspennende utbredelse er slik ikke ulikt Stalins og Hitlers ambisjoner. Samtlige tre ideologier er totalitære. Jødehatet som preger islamismen, preget også Hitlers nazisme og Stalins kommunisme. Troen på overmennesket er også felles for islamistene, kommunistene og nazistene.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Her er listen over hva jeg har klart å raske sammen under høstens loppemarkeder!


Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Hellig tvang - unge norske muslimer om kjærlighet og ekteskap" av Hege Storhaug
 • "Mashallah - en reise blant kvinner i Pakistan" av Hege Storhaug
 • "Mullaløft" av Shabana Rehman
 • "Fanget i Iran" av Maryam Rostampour
 • "Rundlurt - om innvandring og islam i Norge" av Hege Storhaug
 • "Saudi-Arabia - sverdet og stemmene" av Ina Tin
 • "Norsk islam - hvordan elske Norge og Koranen samtidig" av Mohammad Usman Rana
 • "Hymne til friheten" av Flemming Rose
 • "Jeg kommer fra Iran" av Lily Bandehy
 • "Terror i Europas hjerte" av Vibeke Knoop Rachline
 • "Det store sviket - æresvold og æresdrap i Norge" av Wenche Fuglehaug
 • "Siste jul i Kairo - en fortelling om de kristne i Midtøsten" av Lars Akerhaug
Alle bokanbefalinger for dette verket