We need to talk about Kevin

a novel

av (forfatter).

Perennial 2005 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.69 (36 terningkast.)

135 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Heidis eksemplar av We need to talk about Kevin - a novel

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Evas sønn, Kevin, myrder flere personer på den videregående skolen han går på. Gjennom en brevveksling mellom Eva og sin fraværende ektemann kommer det fram at Eva egentlig ikke ønsket å bli mor, og at hun er redd for at hennes uvilje mot sønnen er årsaken til at han har blitt morder.

Omtale fra forlaget

Evas sønn, Kevin, myrder flere personer på den videregående skolen han går på. Gjennom en brevveksling mellom Eva og sin fraværende ektemann kommer det fram at Eva egentlig ikke ønsket å bli mor, og at hun er redd for at hennes uvilje mot sønnen er årsaken til at han har blitt morder.

Bokdetaljer

Forlag Perennial

Utgivelsesår 2005

Format Heftet

ISBN13 9780060724481

EAN 9780060724481

Språk Engelsk

Sider 400

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

11 15 4 2 3 0

Bokomtaler

Denne boken blir jeg nok ikke helt klok på. Og den er på mange måter det britene omtaler som "bleak". Til tross for, til tider, snert av humor, er det ikke mange oppturer i Shrivers tankevekkende bok. Men jeg synes at det var OK språk, mye fin innsikt, og alt i alt kjentes boken virkelig "verdt bryet". Den er definitivt ikke en bok for alle, men jeg lot meg fasinere av historien Eva's enveiskorrespondanse forteller. Dynamikken mellom mor og sønn, og det større/store bildet hvor debatten om "nature vs nurture" er interessant på flere plan.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Oversetteren bør fremheves spesielt her. Fortjener å prisbelønnes! Et sted finner vi rimet om at Evas slitte møbler i det flunka nye huset endres fra noe «jordnært» til noe «skrotsært». Dette er jo nyord som ren poesi! Fint at forlaget spanderte en så dyktig oversetter til en bok som fortjener det. Men forlagets bokomtale forundrer meg: «…kommer det fram at Eva egentlig ikke ønsket å bli mor». Hallo? Av boken fremgår SVÆRT tydelig at Eva er topp motivert for å få barn: Grundig lei av all reisingen, ønsker en endring, f.eks denne morskjærligheten hun har hørt vil forvandle verden rundt henne - uansett er hun 37 og kan ikke uten videre utsette et slikt prosjekt, og hvorfor skulle hun det, når hun har romslig bolig, god økonomi og en stø og barnekjær ektemann? Under tidspress og full av naive forventninger blir hun gravid. Ingenting i boken tyder på at hun «ikke egentlig» ønsket dette. Derimot overraskes hun av at hun, utmattet etter overstått fødsel, opplever den nyfødte som helt fremmed. Men dette er jo ikke uvanlig - og grunnen til at den nyfødte på engelsk kalles «the little stranger». Kvinner rundt meg har gjentatte ganger snakket om at den nyfødte de fikk i armene, kunne vært hvem som helst. Etter hvert ble de kjent med barnet og glad i det, men ikke over natten. Brevene min mor fikk etter at jeg ble født, handler jo også om dette: De første månedene er bare strev, men siden blir du kjent med barnet og knyttet til det. Selv om Eva er gammel nok til å ha hørt dette fra kvinner rundt seg, er det de rosenrøde skildringene hun har festet seg ved. Alt ville likevel gått greit, om ikke spebarnet hadde avvist henne. Men det gjør han, helt konsekvent. Og verre skal det bli. Som tenåring tar han til seg Evas kritiske holdning til gjennomsnittsamerikaneren (som vi forresten gjenkjenner fra norske og andre europeiske medier) og blir enda mer konsekvent i sin opposisjon enn moren. Evas fremmedfølelse i et republikansk forstads-USA kan vel nordmenn flest kjenne seg igjen i. Om hun har skarp tunge, er ikke kritikken hennes egentlig usaklig. Bør hun føle seg skyldig fordi Kevin tar denne forakten ut i dens ytterste konsekvens? Mer skyldig er vel faren, som svikter sin kone og omverdenen grovt ved å avvise alle advarsler og tilbakemeldinger om sønnen, og slutter opp om djevelungen som dermed uforstyrret får klekke seg ut som et psykopatisk monster. Det virker som om Eva føler at hun må sone fordi dette fikk skje. Hvordan det vil gå videre, den dagen sønnen slippes ut og rykker inn på gjesterommet hennes, kan man spørre seg om. Uansett er det en glitrende skildring av maktesløsheten man føler overfor folk som ikke vil innse hva slags krapyl de faktisk er foreldre til, mens alt går fra galt til verre og iblant til fullstendig katastrofe.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen ting er interessante hvis ikke du er interessert.

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Jeg er forfengelig, eller var det en gang, og en del av forfengeligheten gikk ut på å late som om jeg ikke var det.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Bare et land som føler seg usårlig, kan koste på seg politisk oppstyr som underholdning.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Men enhver kvinne som kommer forbi en klynge testosteron-berusede slubberter uten å øke farten, uten å unngå en øyekontakt som kunne bety en utfordring eller invitt, og uten å sukke lettet inni seg når hun kommer til neste kvartal, er zoologisk sett en tosk. En gutt er et farlig dyr.

Godt sagt! (2) Varsle Svar
  • men når en kvinne beskriver en mann som søt, er flørten dødsdømt.
Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Bøker som er gjort til film/serie, som jeg både har lest og sett. Jeg har bare lagt ut den første boka i en bokserie.
Lista er ikke rangert på noen måte.


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Godt sagt! (0) Varsle Svar

A


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Se til meg som liten er" av Ingrid Elfberg
  • "Åstedet" av Jodi Picoult
  • "Mørketid" av Michelle Paver
  • "Datteren" av Jane Shemilt
  • "Død manns fotspor" av Peter James
  • "Komme hjem" av Yaa Gyasi
  • "Lukk øynene" av Josh Malerman
  • "Ingen skal høre hvor stille det er" av Benedicte Meyer Kroneberg
  • "Hånden som først holdt min" av Maggie O'Farrell
  • "Å holde pusten - roman" av Agate Øksendal Kaupang
  • "Den hvite dronningen" av Philippa Gregory
  • "I blodets grep" av Val McDermid
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver