Godt tenkt og fine bøker du har valgt!
Takk for godt tips. Har bare lyst til å legge til at Kristian Smidt sikkert er kjent for mange av oss "gamlinger" som tok engelsk på Blindern for 40 år siden eller sånn omtrent. Han var en glimrende lærer - jeg fulgte undervisningen hans om de engelske romantikerne og var helt betatt både av litteraturen og lærer'n ;-)
Ja, det er nok den. Er spent på hvordan den er i forhold til "Invention of Solitude"' som er en av mine absolutte favoritter.
Enig! Har du forresten sett at han kommer med en ny bok i slutten av måneden?
Marguerite Yourcenar er en fransk forfatter, født i Belgia i 1903. Hun var det første kvinnelige medlem av l'Academie Francaise (1980). Denne boka kom ut i 1951 i Frankrike, etter at hun hadde arbeidet med den i flere år.
Romanen ble en suksess både blant lesere og kritikere. Her gjenskaper Yourcenar livet og døden til en av de største herskerne i antikken, den romerske keiser Hadrian. Romanen har form av en "selvbiografi", Hadrian skriver et langt brev til Marcus Aurelius, sønn og arving etter Antoninus Pius, hans etterfølger og adoptivsønn. Keiseren mediterer over livet sitt, beskriver både sine triumfer og sine feilgrep, sin store kjærlighet og sin filosofi. Det er utrolig at tankene til en keiser som levde for nesten 2000 år siden kan berøre så sterkt!
Doris Lessing: Briefing for a Descent into Hell, tror jeg må være svaret.
Nå har jeg lest Madame Bovary for andre gang, denne gangen på fransk. Har tatt det rolig, ett kapittel hver dag, med god hjelp av ordboka. Når man kjenner handlingen er det flott å kunne konsentrere seg om språket og skrivemåten. En av mine favoritter!
Dette syns jeg var litt strengt. Enig i at Alnæs ikke har lagt opp boka særlig pedagogisk, men fordi den er full av kjærlighet til byen og litteraturen, hadde jeg stor glede av å lese den før og etter at jeg besøkte Lisboa igjen for et år siden. Men du har rett i at fotoene burde vært datert!
Herlig at flere har sansen! Boka er rett og slett full av gullkorn, dessuten en fantastisk skildring av den engleske landsbygda på 1830-tallet.
Det skal jeg gjøre, :-)
Nettopp, derfor er det så rart at det er så lite snakk om den. Husker du om filmatisingen var god? Og vet du om det går an å få fatt i den ennå?
Dette var en sjelden leseropplevelse, kan nesten ikke forstå at ikke flere er opptatt av denne frodige romanen fra 1900-tallet! Middelmarch og Gorge Eliot (pseudomym for Mary ann Evans)har ikke stått på min leseliste, selv om jeg er glad i engelsk litteratur. Hadde det ikke vært for Siri Hustvedt som roser boka i et av sine essays, ville jeg aldri ha funnet den fram.
Romanen er gripende, filosofisk, morsom, lærd (uten av være anmassende)og ikke minst fengende. A.B. Byatt skriver i forordet at det er den beste engelske romanen noen sinne, intet mindre.
Tror oversetteren har gjort en god jobb, med sin forsiktige modernisering.
Jeg syns også trilogien er kjempegod, og i likhet med deg er jeg usikker på hvor mye jeg forstår og hva forfatterne egentlig vil. Har lest boka tre ganger, med års mellomrom og blir like fascinert hver gang - Dessuten er plottet såpass inviklet at jeg glemmer det og kan leve i spenning når jeg leser på nytt.
Paul Auster er den forfatteren jeg har lest alt av, hadde det som prosjekt i fjor. Veldig givende, de forskjellige bøkene belyser hverandre. Særlig anbefaler jeg essayene i Collected Prose, der han er personlig og forteller hvem han er og hva han har som idealer. En sjelden sympatisk type!Det skader ikke litteraturen.
Veldig bra bok,rå og følsom på samme tid. Forfatteren er opprinnelig fra Bosnia, nå bosatt i USA siden 1992 og skriver et ypperlig engelsk. Minner både om Sebald og Philip Roth i valg av tema.
Boka ble nominert både til the National Book Award og the National Book Critics Sircle Award da den kom ut i 2008.
Helt enig i det du skriver om at f orfatteren filosoferer. Og det er akkurat det jeg liker ved den, fordi det får meg selv til å tenke. Dessuten er den veldig poetisk og ganske "skremmende".
Nå har jeg snart lest hvert eneste ord Paul Auster har publisert (med unntak av oversettelsene, men jeg har fått dem i hus). Forfatterskapet hans er et stort skattkammer, med små og store overraskelser. Det er utrolig givende å lese alt og se hvordan det henger sammen og hvordan forfatterskapet har utviklet seg.
Collected Prose anbefales spesielt, den inneholder en del selvbiografiske tekster, blant annet den viktige Invention of Solitude, men også tekster som ikke finnes andre steder, bokanmeldelser, kritiske essays og personlige betraktninger. Ikke minst har jeg gledeav de to intervjuene bakerst i boka.
En forfatter som virkelig byr på seg selv. Jeg har tenkt å fortsette å lese omigjen flere av bøkene hans!
Jeg syns Paul holder seg godt,jeg, dette er slett ingen gammelmanns resignasjon. Har heller ikke tenkt på ungdommelig pågangsmot som typisk særtrekk ved tidligere bøker,men derimot refleksjon og sorg, slik vi også finner i Sunset Park. Har vært hekta på boka til siste side, hovedkonflikten mellom far og sønn er gripende. Men jeg må tenke mer over hvor god jeg egentlig syns helheten er.
Var ikke klar over Bengt Ohlsson, den skal jeg skaffe meg. Har dessuten nettopp kjøpt Kerstin Ekmans Mordets praktik, som vel også er en spin-off bok. Tror den er bra.
Ja, originalspråket er best, og anstrengelsen gir noe ekstra, syns jeg. Kerstin Ekman har forresten nylig gitt ut en lignende bok, ser jeg, denne gangen om blomster. Skal skaffe meg den også, etterhvert.
Flott at du følger opp Zazie! Dessuten ser lenken til L'Express sine boksider veldig interessant ut. Har lagt den inn som favoritt.