QXL er en fin side. Kjøpte i går "Davitas Harpe" av Chaim Potok. Jeg har også bøker tilsalgs der inne, har også inne bud på flere bøker. Må si det er litt morro :)
Helt enig, denne boka er faktisk ganske bra. Her er familierelasjonene fremtredene som de er i hans senere bøker.
Den boka forteller bl.a. om en families problemer og om deres skuffelser, avmakt, redsel og sinne innenfor husets fire vegger.
Men hvor blir alle gutta av?
Det tviler jeg ikke på :)
Se en annen tråd under "Moulin Rouge", der vil du finne flere kommentarer til boka.
Så flott at du også likte boka da. Ja, den er noe helt for seg selv og en av mine favoritter også. Ser du leser mer om Toulousr Lautrec, hm den må jeg også få tak i. Ei bok fra eller til spiller ingen rolle, hyllene mine stappa fra før. Takk for boktipset, den skal bli artig å lese.
Ps. Nå har jeg fått bestilt boka!!! :)
Heldigvis får jeg kanskje si så har ikke jeg like mange bøker ulest som lest som deg. Jeg har med hard hånd sortert de jeg vil lese og jeg må la noen passere. Vel, jeg har ombestemt meg noen ganger hehe. Dvs. jeg har liten viljestyrke når det kommer til bøker, vel, litt kanskje, jeg gaper da ikke over alt heller.
Jeg er med på å ta et leseår, å det hadde vært utrolig flott.
Tenk å kunne reise bort, leie en vingård i Spania/Frankrike, haugevis med bøker. Kanskje vi her på bokelskere skulle slå oss sammen å dra.
Det hadde vært noe det :)
Det har vært fascinerende å følge Edevart og August fra barn til voksne menn i dette fiske og jordbruksmiljøet.
Edevart, er den litt stille, ærlige, mens August er det stikk motsatte. Han har kunnskaper og evner til å tenke nytt, gir ikke opp, prøver igjen. Nye planer, nye ideer,
tusker til seg litt av og til, men gavmild som få.
Jeg tror vi alle har i oss noe fra disse figurene til Hamsun.
Jeg lot meg virkelig bli sjarmert av disse to.
Spesielt synest jeg han får fremstilt så knakende bra beskrivelser av de vansker Edevart har om han skal reise til Amerika eller ei. Den dragningen han har til å reise, tvilen, uroen, skal, skal ikke.
Hvem har ikke kjent på den!
Jeg synest det er så herlig å lese Hamsun, slippe å vente på de store dramatiske hendelsene, de er vel dramatiske nok for menneskene og det som skjer i livet til personene vi møter i boka vil jeg tro.
Jeg synest Hamsuns personbeskrivelser er noe av det han kan best. Alle personene som blir nevnt i denne boka kan jeg se for meg, de har en personlighet som fascinerer.
Ja, kanskje å lese er bedre enn å lytte, i allefall hvis du ikke er fortrolig med oppleser, du mister da kanskje litt mer av fokuset på innholdet enn ellers.
Er kommet uti tredje handling, og Peer har like stor tro på seg selv som tidligere.
Rundt om en vik på en stigende strand
får jeg legge Peeropolis, hovedstaden.
Verden er avlegs! Nu kommer raden
Gyntiana, mitt unge land!
Både ja og nei, men mest nei. Tommy er en intelligent mann og er ikke så puslete som Elling. De tingene Tommy ikke helt får til klarer han å skjule for andre. Dvs, han er klar over at han har visse sosiale problemer, han prøver å gjøre noe med det og han forteller oss villig vekk om sine vaner/uvaner i dagliglivet.
Vet du hva, jeg tror du trygt kan lese den uten å være bekymret. Du vil faktisk kjenne deg igjen i enkelte ting han tenker og gjør. Til tross for at boka er kort blir du utrolig godt kjent med personen.
Jeg tror jammen meg du vil bli sjarmert av Tommy :)
Forfatteren han visst skrevet flere bøker om Tommy og de har jeg bestilt og jeg bare gleder meg til å følge han videre.
De stængte dørene og rodde bort, stedet var utdød igjen, ingen så efter dem, bare suset fra fossen fulgte dem utover viken
Jeg er sammen med Edevart og August, vi står på den nye brygga til Knoff. August har som vanlig noen prosjekter på gang, nå har han sendt stein til Trondhjem, han lurer på om det kan være guld i de.
Jeg leser "Landstrykere" av Knut Hamsun
Lørdag var jeg på søppla og i en diger container oppdaget jeg til min fortvilelse bøker blandt papp og papir. Hva gjør jeg nå? Det er for dypt til bare å strekke ut armen, må jeg virkelig hoppe oppi noe som ikke er lov og dypt er det også. Phu, hvor kan jeg få hjelp.
Så kommer en kjekk ung mann som jobber der, og jeg skrur på sjarmen og peker og sier: noen har kasta "favorittboka" mi. Jeg kan hente den for deg, sier han. 1000 røde roser til han. Han henta opp:
Yasar Kemal - Legenden om de tusen okser
Sigrid Boo - En dag kom hun tilbake
3 bøker (Fakkel bøker-pocket) Malerkunsten gjennom tidene-Det 17-18-19. århundres maleri
Russisk / dansk ordbok, kjekt å ha....;)
Har du redda noen bøker fra fortapelsen?
Jeg må si det var ei artig bok å lese, med mye visdom, varme, humor og alvor. Det er som oftes ikke alle dikt som er like gode, også her.
Han har et frodig språk, leker med ord og setninger og setter sammen nye ord som "rømmesaussure sippedamer". Her er en setning som jeg synest er fornøyelig, bare hør:
"Øk din styrke til storm og sus,
forbi paddeslappe halliker og firfirsleslappe spanere
forbi snushanelue langere hespetreheslige
hattedamer og slangesleipe sladrehankhurper".
Her er dikt fulle av kontraster og motsetninger, dikt som ser litt skjevt på hverdagsting. Der er mye energi i dikta, de er kraftfulle.
Bertrand Besigye fikk Tarjei Vesaas debutantpris for denne diktboka i 1993.
Så bra at du også har lest den da. Jeg blir så glad når slike små perler dukker opp og så er det så morro å fortelle andre om bøker en liker.
Jeg fant boka helt tilfeldig og fikk den i hånda pga bokomslaget som jeg synest var utrolig stilig. Blankt og fint med flotte illustreringer ( ser i boka at hun heter Nina Banggren)
Det er de mange små detaljene som gjør boka, og forfatteren klarer med hell å få leseren med seg og gir hovedpersonen et troverdig ansikt.
Den boka skulle i grunnen mange lese, den er lærerik og underholdene :) Med lærerik mener jeg å tilegne seg noe mer respekt for personer som har litt vansker med å tilpasse seg "normaliteten" (hva nå det måtte være).
Mange tar på seg en "maske" og prøver å henge med i ulike sosiale sammenhenger. Det er sandelig ikke alltid like lett for den jevne mann og kvinne nå til dags med alle de krav som blir stilt en.
Takk Gretemor for at du ville dele dette med oss. Et nydelig og sørgmodig dikt.
...lufta i gatene ble plutselig varmere, varmere enn et håndtrykk, varmen fra folkestrømmen forvandla seg til et eneste enormt håndtrykk, alle forbipasserende ble bekjente uten navn, hele verden ble min familie!
Du verden, det var en givende og flott artikkel.
‒ Er ikkje også finsliping av knappe, presise formuleringar ei form for språkdyrking og språkkjærleik?
‒ Jo, det er ikkje det eine mot det andre. Fleire stilartar bør kunne aksepterast som like gode, og det må gjerne vera ei blanding. Det er einsrettinga eg reagerer på, dei som seier at den rådande trenden er det einaste rette.
Jeg er så enig med Bertrand Besigye i det.
Må vekkje interessa
Bertrand Besigye meiner det trengst tiltak som skaper språkinteresse. Som døme på noko positivt trekkjer han fram programmet «Typisk norsk» med Petter Skjerven, som gjekk på NRK fjernsyn for nokre år sidan.
‒ Programmet var med på å gjera folk interesserte og nysgjerrige. Det viste kor spennande språk er. Men norsk fjernsyn burde ha eit fast språkprogram, slik svenskane har, meiner Besigye. – Gjerne eit program der også dei språkelskande poetane får sleppe til.
Det norske språket er vårt verktøy, vi må dyrke og passe godt på det.
Dostojevskij satt selv i tukthus i Sibir, han ble sendt dit på straffearbeid for medvirkning i revolusjonær aktivitet mot tsar Nikolai I i 1849. Boka er basert på forfatterens egne opplevelser fra et fire års tukthusopphold.
I leiren traff han alle slags mennesker både blandt voktere og fanger. I dette dødens hus møter vi skikkelser som har begått de mest forferdelige handlinger.
Meget fascinerende bok med mange selvopplevde situasjoner og ikke minst får han bruk for sin gode observasjonsevne i leiren, og som han drar nytte av når han skriver bøkene.
Disse bøkene er ikke av de mest kjente men de fortjener å bli satt fokus på når vi vet at mye av det han skriver om har han selv opplevd.
Takk Morten, jeg ble bare litt engstelig for jeg trodde jeg skulle bli avslørt ;) hehe, men nå forstår jeg hva du vil. Jeg er enig med deg i det du skriver. De fleste har vel lagt merke til at en del har 0 til 1 bok i samlingen og det var det liksom, null og niks ellers.
Noen må ha slettet en konto i det siste for jeg mistet 10 stjerner, ingen liker vel å bli tatt fra en premie :)
Neida, ærlig talt så det gjør ingen ting men skjønner at noen gir seg her på bokelskere.
Historiske hendelsene bak diktet er vel et hovedfokus, nemlig krigen mellom Frankrike og England og hvordan Ibsen bruker det i diktet.
Napoleonskrigen sluttet i 1815 men den hadde innvirkning på Norge ved at norske havner var blokkert. Det herjet matmangel og "Terje Vigen" var nok ikke den eneste som tok sjansen og prøvde å komme seg over til Danmark for å skaffe familien korn.
Engelske krigsskip patruljerte havet mellom Norge og Danmark. Det gjorde at danske skip ikke kunne komme over med korn til Norge. Derfor sultet mange i Norge, og mange var veldig fattige.
Henrik Ibsen bodde noen år i sin ungdom i Grimstad og det er nok sannsynlig at han vanket nede ved bryggene , der kunne han treffe sjømenn og høre deres erfaringer og historier .
Han satt i Kristiania i 1861 og skrev Terje Vigen, og hvilket historisk verk diktet ble.