Det var med svært store forventninger jeg tok fatt på denne boka, som av mange er beskrevet som den ypperste av alle Hamsuns bøker.

Handlingen foregår for det meste i nordlandsbygda Polden i 1860- og 1870-årene. August, en nokså mystisk skikkelse i den forstand at ingen vet noe særlig om ham, ankommer Polden med brask og bram. Bare det at han har gulltenner i munnen er oppsiktsvekkende. Og med ett skjer det faktisk noe i den stillestående bygda!

August forteller de utroligste historier, og man kan aldri vite hva som er rent oppspinn og hva som er sant. Plutselig kan han selv dementere det han selv har sagt. Han er litt av en sjarlatan; han lyver, snyter og setter i gang de utroligste prosjekter. Selv når ting går galt, har han alltid noen penger i bakhånd. Kanskje det er sant når han forteller om alt det godset han eier og som står i ulike fremmede havner i verden?

Edevart er svært fascinert av August, og sammen reiser de land og strand rundt for å selge diverse rariteter. Av og til må de flykte fra en og annen bygd fordi folkene der har oppdaget at de er lurt, og det er ikke verdt å utsette seg for å bli banket opp og det som verre er. August har ingen god innflytelse på Edevart, som er mer trygghetssøkende enn August, som søker risiko og elsker å drive med spekulasjoner.

Joda, denne boka er både nydelig skrevet og faktisk ganske interessant. Når jeg likevel opplevde å bli nokså skuffet (vel og merke i forhold til de forventningene jeg hadde), så tror jeg dette har noe med oppleseren å gjøre. Arne Thomas Olsen leste så utrolig tregt at jeg holdt på å gi opp flere ganger. Det er faktisk ganske utrolig at det går an å bruke 21 1/2 time på å lese en bok som ikke er tykkere enn om lag 350 sider!!! De neste bøkene i triologien vurderer jeg derfor å lese selv.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Jeg skal gå i gang med denne nå, og er enig med deg i at Arne Thomas Olsen leser tregt, selv om jeg syns han er en super oppleser. Jeg prøvde å spille av en mp3-fil etter konvertering i "https://mp3cut.net/change-speed" og det fungerte veldig bra! Stilte hastigheten på 1,33x og kutter med det rundt 20 min. på en CD på 1 time og 20 min.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det har vært fascinerende å følge Edevart og August fra barn til voksne menn i dette fiske og jordbruksmiljøet.
Edevart, er den litt stille, ærlige, mens August er det stikk motsatte. Han har kunnskaper og evner til å tenke nytt, gir ikke opp, prøver igjen. Nye planer, nye ideer, tusker til seg litt av og til, men gavmild som få.
Jeg tror vi alle har i oss noe fra disse figurene til Hamsun.
Jeg lot meg virkelig bli sjarmert av disse to.

Spesielt synest jeg han får fremstilt så knakende bra beskrivelser av de vansker Edevart har om han skal reise til Amerika eller ei. Den dragningen han har til å reise, tvilen, uroen, skal, skal ikke.
Hvem har ikke kjent på den!
Jeg synest det er så herlig å lese Hamsun, slippe å vente på de store dramatiske hendelsene, de er vel dramatiske nok for menneskene og det som skjer i livet til personene vi møter i boka vil jeg tro.

Jeg synest Hamsuns personbeskrivelser er noe av det han kan best. Alle personene som blir nevnt i denne boka kan jeg se for meg, de har en personlighet som fascinerer.

Ja, kanskje å lese er bedre enn å lytte, i allefall hvis du ikke er fortrolig med oppleser, du mister da kanskje litt mer av fokuset på innholdet enn ellers.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Takk for en nydelig beskrivelse av boka! Jeg tror du har rett: jeg burde lese disse bøkene i stedet for å høre på lydbøker! Jeg har som ambisjon å komme gjennom August-trilogien i inneværende år!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Sist sett

MarteAmanda ABerit B LieKirsten LundStig TMads Leonard HolvikHarald KKine Selbekk OttersenMcHempettIngunn SLailaVioleta JakobsenAndreas BokleserPi_MesonBenteReadninggirl30Berit RTine SundalBritt ElinAnne-Stine Ruud HusevågRisRosOgKlagingHanne Kvernmo RyeEgil StangelandReidun SvensliCathrine PedersenBjørn SturødTanteMamieAnn ChristinalpakkaAnneWangAlice NordliLilleviMathiasPiippokattaJoannAnne Berit GrønbechFarfalleMarianne MLinda NyrudLisbeth Marie Uvaag