Jeg ble betatt av fortellingen og om hovedpersonen Tommy i boka til Odd W. Surén. Jeg humret og lo flere ganger og jeg er sikker på at jeg kjenner en lignende person, i allefall en del av hans særegenheter.
Tommy er en godt voksen lærer og ungkar som har tilegnet seg endel vaner. Han sliter med det sosiale og er klossete i møte med andre mennesker Han gir oss en ærlig beskrivelse hvordan hans hverdag er og tankene rundt livet generelt.
Dette er en morsom bok men også en litt sår en. Surén lar oss bli godt kjent med Tommy og det er det sterke med boka, den er skrevet i en lett tone og Tommy forteller oss villig vekk hvordan han har det til enhver anledning. I denne boken skal han i bryllup til broren sin. Jeg har lest at det er flere bøker med Tommy Kristoffersen i hovedrollen.
Jeg leser gjerne flere bøker av Surén med glede, for så bra synest jeg denne lille boka var.
Dette var dagens boktips :)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Viser 16 svar.

Til å begynne med ble jeg litt irritert på kynikeren Tommy, men så etter hvert at han jo har en del gode observasjoner og treffende karakteristikker også. Fra midten av boka, var jeg solgt! Tror jeg vet av noen Tommyer, og når alt kommer til alt har vi kanskje et snev av ham i oss alle sammen? Dette var både litt pinlig og morsom lesning - anbefales!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Da har jeg tilbragt en helg i bryllup sammen med Tommy Kristoffersen! Ojojoj - så vanskelig livet kan bli når man går inn for det, dere... Alt dere har sagt her i tråden stemmer med min leseopplevelse - Surén skriver veldig godt (en velutviklet observasjonssevne har han utvilsomt også), mye å humre av - og som AnjaE har jeg også blitt litt "beklemt" over å gjenkjenne trekk ved meg selv i Tommy.... (nesten så jeg ikke tør å sette det på prent! :-D ). Tommy-figuren utmerker seg ved at alle særheter er trukket ut i n'te potens - og så har han så mange av dem. Derfor både krynper man seg (i gjenkjennelse?) over Tommy, humrer av ham, "lider" med ham og gir ham fullstendig rett i endel av hans karakteristikker. Samtidig som man rister på hodet...

Tusen takk for å ha gitt meg billett til Tommy Kristoffersen vanskelige ferd gjennom livet, først og fremst til Karin Jensen, naturligvis - men også til de andre passasjerene i denne tråden! Nå står de neste to bøkene i Tommy-trilogien for tur... Og jeg har allerede sniktittet og sett at nå skal vi ut og fly sammen!

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Veldig bra å høre at boka falt i smak, nå ble jeg glad. Tommy er farlig nær egne tanker og hans konklusjoner/meninger. Mange ganger er jeg helt enig med Tommy.
Vi har nok alle en liten "Tommy" i oss.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Ja - det er dét jeg også har "trøstet" meg med: det er ganske allmennmenneskelige trekk, det vi kjenner oss igjen i ved Tommy; det er Suréns fortjeneste at vi klarer å se oss selv litt utenfra og se hvor ufrivillig komisk vi lett kan bli, ved at særhetene, bekymringene og den sosiale usikkerheten blir blåst opp og umulige å overse. Bra attest til en forfatter i mine øyne!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Og det boktipset falt jeg for - takket være deg og de andre i denne tråden. Jeg er bare litt "bekymret" for om denne boken blir så sår at jeg ikke kommer til å orke å lese den likevel? Jeg har det sånn med Elling-bøkene til Ambjørnsen; det ble for vondt å lese om Ellings særheter, der andre ser humor så jeg bare en stakkars sjel som slet mer enn det skulle være nødvendig. Jeg at det var godt skildret, men jeg fikset ikke å lese videre. Latteren satt fast i halsen - hvis den da i det hele tatt meldte seg...

Så hva tror du, Karin - og dere andre: er det likhetspunkter mellom Elling og Tommy, blir det sammenlignbare leseopplevelser?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Både ja og nei, men mest nei. Tommy er en intelligent mann og er ikke så puslete som Elling. De tingene Tommy ikke helt får til klarer han å skjule for andre. Dvs, han er klar over at han har visse sosiale problemer, han prøver å gjøre noe med det og han forteller oss villig vekk om sine vaner/uvaner i dagliglivet.
Vet du hva, jeg tror du trygt kan lese den uten å være bekymret. Du vil faktisk kjenne deg igjen i enkelte ting han tenker og gjør. Til tross for at boka er kort blir du utrolig godt kjent med personen.
Jeg tror jammen meg du vil bli sjarmert av Tommy :)

Forfatteren han visst skrevet flere bøker om Tommy og de har jeg bestilt og jeg bare gleder meg til å følge han videre.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hell i uhell idag. Ipoden døde mens jeg hørte på "Enken", men jeg hadde jo vært på biblioteket og hentet "Dråper i havet", så da hadde jeg lesestoff på bussen hjem!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Luksusproblem: Jeg kommer aldri i gang med mine egne bøker fordi jeg stadig får tips her inne, som jeg øyeblikkelig må bestille på biblioteket. Så nå er denne bestilt. :D

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jaså - du har det slik du òg? Tror det har blitt endel av oss som "sliter" på samme måte her inne... :-D

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Pluss at jeg bruker veldig mye tid her inne, så jeg får ikke lest bøker i det hele tatt... Godt at man har lydbøker da. :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det har ant meg at vi har ganske lik boksmak en god stund nå, derfor kunne jeg rett og slett ikke la være å lese denne boka. Takk for tipset, forresten!

Ja, dette er en humoristisk bok. Samtidig har den, som du sier, absolutt en sår undertone. Det er helt klart at Tommy Kristoffersen er en observatør. Han beskuer andre, mens han selv forsøker å være så lite synlig som mulig. Hans store skrekk er å bli sett. Hele tiden ser han for seg scenarioer, han er helt tydelig en drømmer som visualiserer det aller verste som kan skje i en hver situasjon. Tommy er definitivt karikert, samtidig kan jeg kjenne meg igjen i enkelte sider ved hans situasjon/personlighet: jeg har ikke førerkort, jeg har ikke barn, sosiale tilstelninger der man ikke kjenner noen kan være vanskelige å takle, enkelte ganger synes jeg andre mennesker er teite…. Det er ganske nifst hver gang man møter seg selv i døra, særlig når de egenskapene en gjenkjenner er gitt til en mistilpasset og stakkarslig karakter.

Tommy har spart og drømmer om å si opp jobben for å bli forfatter. Dessverre greier han ikke produsere annet enn små dikt, som sannsynligvis ikke er særlig gode. Han gremmes og vemmes over menneskene han må forholde seg til, dette være seg både arbeidskolleger og familie. Tommy aksepterer ikke feil og ser ned på de fleste han møter på sin vei:

Det var ellers nok av gamle kolleger som i det ene øyeblikket hevdet at de ble klokere med årene og i det neste skrøt av at de aldri hadde skiftet mening. Det har jeg alltid sagt, sa de om det meste. Jeg var ofte fristet til å spørre dem hva den økte klokskapen besto i, men jeg gjorde det ikke.

Han liker ikke sine medmennesker, samtidig gjør han alt for ikke å bli mislikt/lagt merke til. Han er som en skygge som gjør alt for å gli ubemerket gjennom livet. Tommy har greid å overbevise seg selv om at det nettopp er dette han ønsker: ensomhet og en tilværelse uten alle de uperfekte menneskene han må forholde seg til:

Aldri har noen sagt: Jeg elsker deg! til meg. Heldigvis! Jeg har unngått erklæringer av følelsesladet åpenhjertighet og anser meg som privilegert, uhyre privilegert.

Samtidig som Tommy prøver å holde avstand, prøver andre mennesker å komme ham inn på livet. I denne boka gjør Wollert Ellingsen, brudens far, et positivt inntrykk på hovedpersonen. Ganske ironisk, siden Ellingsen selv har sitt å stri med.

Jeg tok meg i å både le av og med Tommy Kristoffersen. Hans motstand mot det normale og vanlige er ganske naiv, samtidig er det noe i meg som heier på ham og ønsker at han skal greie å holde på den han er...

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Så bra at du også har lest den da. Jeg blir så glad når slike små perler dukker opp og så er det så morro å fortelle andre om bøker en liker.
Jeg fant boka helt tilfeldig og fikk den i hånda pga bokomslaget som jeg synest var utrolig stilig. Blankt og fint med flotte illustreringer ( ser i boka at hun heter Nina Banggren)
Det er de mange små detaljene som gjør boka, og forfatteren klarer med hell å få leseren med seg og gir hovedpersonen et troverdig ansikt.
Den boka skulle i grunnen mange lese, den er lærerik og underholdene :) Med lærerik mener jeg å tilegne seg noe mer respekt for personer som har litt vansker med å tilpasse seg "normaliteten" (hva nå det måtte være).
Mange tar på seg en "maske" og prøver å henge med i ulike sosiale sammenhenger. Det er sandelig ikke alltid like lett for den jevne mann og kvinne nå til dags med alle de krav som blir stilt en.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Denne boka er jo så spekket med gullkorn at jeg koser meg glugg ihjel med den! Det blir nok flere Surén-bøker på meg, ja.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har lest debutboka hans: "Fanger og opprørere" En samling på seks noveller, som jeg i 1995 ga terningkast 5. Husker ikke så mye annet enn at han skriver i en lett og humoristisk tone, som du også er inne på.

Når jeg nå leser din bokanmeldelse om Tommy Kristoffersen, så blir jeg nysgjerrrig, og finner ut at aschehoug.no har alle tre bøkene om ham i en utgave for bare 79,- Et fristende tilbud som jeg må tenke litt på.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Se det, da er 79 kroners utgaven bestilt :) Det er så flott å plutselig ut av ingenting å kommer over en slik artig liten bok, for meg var både boka og forfatteren ukjent.
En annen grunn til at den falt i smak kan jo være at en kjenner seg igjen i både tankene og handlingene til Tommy, hehe.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Bestilte den jeg også. Kunne ikke la være, når jeg begynte å lese litt i "Fanger og opprørere". Han skriver virkelig godt. Og som du sier, vi kan kjenne oss igjen i bøkene. Hvilke er både godt og vondt, men mest godt.

Herlig. Jeg gleder meg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Marit MogstadPer Åge SerigstadIngunn SKirsten LundMads Leonard HolvikMarthe LandsemIris ElisaReadninggirl30Julie StensethalpakkaGunn DuaasEllen E. MartolPiippokattaAud- HelenNinaAlice NordliCarine OlsrødTove Obrestad WøienHanne Kvernmo RyeMarianne  SkageEli HagelundHeidi BHeidiVannflaskeElisabeth SveeHarald KKjersti SGrete AastorpAmanda AChristoffer SmedaasKatrinGSvein Erik Francke-EnersenEmil ChristiansenGro-Anita RoenOdd HebækMarianne MSynnøve H HoelReidun SvensliBerit Rgretemor