Håkon Mella har skrevet en god bok om det å dyrke sin egen kjøkkenhage. Med få midler og enkle grep kan du få til god dyrking i vinduskarmen, på balkongen eller i hagen. Her får du tips om å komme i gang. Du får også gode tips om å hvordan ta vare på fruktene, plantene og frøene fra årets sesong. Ved siden av sitt arbeid med økologisk dyrking, jobber Håkon Mella som kokk. Han har flere gode tips om hvordan utnytte din kjøkkenhage på kjøkkenbenken. Boken er skrevet for norske forhold.
Tar man turen ut av kjøkkenkroken, ut av kjøkkenhagen og ut i den ville naturen, vil man oppdage vekster i naturens egen spiskammer. Med 50 ville og velsmakende vekster og med over 100 oppskrifter, har Ellen Beate Wollen samlet ideer og tips til hva man kan bruke det man finner i utmark og skog. Kortreist mat kan ikke bli mer kortreist enn det å plukke spiselige planter på stien når man går på tur.
Det beste av alt er at det du har plukket med deg er gratis. Selv om allemannsretten innebærer at man kan ferdes fritt, oppholde seg, raste og høste i utmark og på stier gjennom hele året, er det flere hensyn man skal ta. Man skal vise respekt overfor naturen og ta hensyn til den.
Gjennom kapitler om blomster, urter, tang og tare, sopp, busker og trær, bær og blader, tar hun oss med på en rundtur i fjellet, i skogen og langs strandkanten. Boken er kunnskapsrik. Den er rik på fristelser på hva du kanskje går glipp av hvis du haster forbi en slåpetorn, groblad, bjørk, nesler og villbringebær.
Tonje Bergh har sin utdannelse innen plantevitenskap og grøntanlegg. Hun har flere gode tips om å plante i krukker og potter. Fordelen med å plante i krukker og potter er at du kan flytte dem rundt på terrassen eller i hagen.
Ved å blande flere planter i den samme krukken får man en maksimal utnyttelse av plassen. Hun har flere tips om sammenplanting. Alt i alt er det 20 sammenplantinger med presentasjon av over 50 planter. Med å ha grønnsaker, urter og blomster i samme krukke vil du en få en frodig, fargerik og velduftene blanding.
I en krukke har hun plantet tulipan og stevia. De tidlige blomstrende tulipanene kombineres med stevia som med sitt grønne bladverk holder gjennom hele sommeren. Bladene til stevia er 300 mer søte en vanlig hvitt sukker. I en annen krukke har hun blandet roser, lavendel, oregano, gressløk og basilikum. I blomsterspråket er basilikum forbundet med både ondskap og godhet. Den kan symbolisere både hat og gode ønsker. Symbolverdien er motsetningsfylt.
Alle plantetipsene i boken kan spises. Boken er fin som oppslagsverk. Boken er et ypperlig gavetips til den som ønsker seg en bok om blomster til dyrking og servering.
takk for tipset!
Nå ble tiden jeg fikk til å skrive teksten så kort og boksamlingen står ennå på loftet.... Derfor ble det en kort liste med anbefalinger med noen titler som omhandler forsoning. Jeg legger ut teksten på bloggen min så fort Gatemagasinet Klar er ute med det neste nummeret sitt. Vil bidra med det jeg kan for at Klar går klar for mange flere utgivelser.
Det ble en tynn anbefalingsliste med syv titler. Teksten vil være å finne i mai-nummeret til gatemagasinet Klar i Kristiansand. Etter hvert her og på huvenes.no
Kjempebra liste!
Det gjorde jeg. Sterkt om diktene til Karin Haugane.
Skal skrive en artikkel om forsoning som tema i litteraturen. Har dere noen tips eller favoritter av bøker som dere har lest med forsoning som en del av innholdet?
En god og gratis App via iPaden. Morsom opplesning.
Har lest KalleKometogMeteormonsteret og rundetider.
Og med det var lista ferdig.
Her er linken: Tid for fotball
Fire titler igjen. Uenig i lista mi. Noen du savner.
Hører Anders Ribu gjenoppfriske en av mine russiske favoritter: Fedre og sønner av Ivan Turgenjev. #bokfredag
Kun ni lydbøker gjenstår på listen. Trekker en vinner i løpet av romjulen.
Måker snø og hører Ben Hur via Ordflyt.no
Litt vanskelig å si hva som er favoritten akkurat nå. Sjekk gjerne ut Tegneseriehylla mi. Jason, Øystein Runde, Joe Sacco, Guy Delisle, Steffen Kvernland og Lars Fiske er vel de jeg først kommer på. Tronsmo er gode. Ta også turen innom Deichmanske på Grünerløkka for inspirasjon. 2.etg er en gullgruve for tegneserieentusiaster.
Hva med å forsøke en tegneserieroman? Flere gode klassikere har blitt tegneserieromaner. Ellers kan jeg anbefale flere gode tegneseriereiseskildringer.
Rolf Stenersen (1899-1978) var en norsk finansmann, idrettsmann, forfatter og kunstsamler. Han hadde en stor samling av Edvard Munch sin kunst. Han var personlig venn av kunstneren som han portretterte i boken Edvard Munch. Nærbilde av et geni (1944). Den leser du sin helhet på Bokhylla.no
Store deler av hans samling er å se på Stenersenmuseet i Vika, Oslo. Flere ønsker at hans samling skal få en permanent utstilling i et eget museum. Les mer om dette i Dagbladet. Flere røster ønsker at Edvard Munch skal få et museum som er hans kunst verdig. Idag er han stuet vekk i ytterkanten av Oslo sentrum på Tøyen.
Rolf Stenersen sitt hjem Villa Steneren på Vindern er åpent for publikum. Villaen ble tegnet av Arne Korsmo i 1937. Den regnes som et av hovedverkene i norsk funksjonalisme. Jeg har vært og besøkt huset som museumsgjenger og anbefaler alle som har anledning til å besøke dette huset som har åpent en søndag i måneden. Mer om dette praktbygget og andre norske funkishus finner du i boken Norsk funkis av Lars Aarønæs, J. M. Stenersens Forlag, 2007.
Villa Ekely, der Edvard Munch levde sine siste dager er jevnet med jorden. Mer om denne kulturvandalismen leser du blant annet i artikkelen Den enes død, den andres brød av Lena Limdgren i Morgenbladet. Artikkelen vakte debatt. Også dette leser du i Morgenbladet. Der kan du blant annet se kunstneren Per Ung posere med det som skal være rester fra Villa Ekely: en dørklinke til en dør som for alltid er lukket. Litteraturtidsskriftet Vinduet avslutter 2012 med åpne et nytt vindu med et nummer viet i sin helhet til Edvard Munch og Rolf Stenersen.
Lanseringen av Vinduet 4/2012 finner sted lørdag 22. desember, Last Train i Oslo. Programmet for den festaftenen er skissert på Vinduet.no