Lydbokforlaget fyller i år 25 år. Med det markeres 25 år med lydbøker for allmennheten. Siden den gang har det dukket opp flere aktører på lydbokmarkedet. Jeg markerer dette jubileet med å trekke fram titler på 25 lydbøker. Med dettte utvalget håper jeg å speile den norske lydbokens historie.

Kanskje du har innspill på hvilke titler som hører hjemme her? Har du en lydbokfavoritt? Var boken bedre som lydbok enn den var når du leste den selv. Har du en favoritt blant innleserne? Har omslaget på lydboken gjort at du hørte på den? Har du en favoritt blant de mange hørespillene som har blitt produsert?

Legg igjen en kommentar hvis det du har noe på hjertet angående en lydbok du har hørt. Her er listen som vil oppdateres fram til 25. desember 2012:

  1. Nyryddinga av Sigmund Løvåsen. Innleser er Anderz Eide. Fono Forlag, 2008.
  2. Tordivelen flyr i skumringen av Kay Pollak og Maria Gripe. Lydbokforlaget for NRK Radioteateret, 2002.
  3. Kjærlighetens komedie av Henrik Ibsen. Lydbokforlaget for NRK Radioteateret, 2006.
  4. Honningkrukken av Gert Nygårdshaug. Innleser er Helge Winther-Larsen. Cappelen Damm, 2012.
  5. Kong Neptun og perlejakten av Else Baratt-Due. Innlest av Terje Strømdahl. Lydbokforlaget for barnetimen for de minste, NRK, 2005
  6. Dickie Dick Dickens 2: Vente i regn - dårlig tegn! av Rolf og Alexandra Becker. Lydbokforlaget for NRK Radioteateret, 2003.
  7. I trifidenes dager av John Wyndham . Lydbokforlaget for NRK Radioteateret, 1999.
  8. Verdens minste pappa av Svein Woje. Innlest av Iren Reppen. Lydbokforlaget for barnetimen for de minste, NRK, 2010.
  9. På gjengrodde stier av Knut Hamsun. Innlest av Arne Thomas Olsen. Lydbokforlaget. 2002.
  10. Knut Gribb: Den hvite dame og andre hørespill av Reidar Anthonsen, Sverre Årnes, Olav Ottersen og Stein Riverton. Lydbokforlaget for NRK Radioteateret, 2001.
  11. Litteraturens klassikere av Ane Farsethås. Innlest av Anders Ribu. Cappelen Damm, 2008.
  12. De elendige av Victor Hugo. Lydbokforlaget for NRK Radioteateret, 2006.
  13. Sagaen om Jonas Fjeld: De knyttede never av Øvre Richter Frich. Lydbokforlaget for NRK Radioteateret, 2004.
  14. Juffa Oaivvehis Olmmos (Den hodeløse) av Ante Mikkel Gaup. Lydbok for barn med musikk. Innleser og musikk: Ante Mikkel Gaup. DAT - samisk bokforlag og plateselskap, 2009.
  15. Askepott og Lillemus-mei av Bjørn Endreson. Musikkhørespill for barn ved Sigve Bøe og Stabekk Teater og Teaterskole. Ordkommisjonen. 2007.
  16. Dikt i utvalg - Henrik Wergeland. Diktene leses av Liv Dommersnes. Lydbokforlaget, 2008.
  17. Den guddomlege komedien av Dante Alighieri. Oversettere: Henrik Rytter og Sigmund Skard. Innlest av Anderz Eide. Musikk ved Henrik Skram. Cappelen Damm, 2009.
  18. Jørgen + Anne er sant av Vigdis Hjort. Hørespill fra NRK Lørdagsbarnetimen, Lydbokforlaget, 2011.
  19. Den røde enke av Stein Riverton. Krim og spenning fra NRK Radioteateret, Lydbokforlaget, 2012.
  20. God aften, mitt navn er Cox 5 - Mord med motsatt fortegn / Forundring fryder av Rolf og Alexandra Becker, Krim og spenning fra NRK Radioteateret. Lydbokforlaget, 2010.
  21. Det store spelet av Tarjei Vesaas. Innlest av Torgeir Fonnlid. Lydbokforlaget, 2012.
  22. Døde menn går i land av Bernhard Borge alias Andre Bjerke. Krim og spenning fra NRK Radioteateret. Lydbokforlaget, 2002.
  23. Stjerneskipet Marco Polo av Tor Åge Bringsværd og Jon Bing. Krim og spenning fra NRK Radioteateret. Lydbokforlaget, 2007.
  24. En god sak - En Svend Foyn-roman av Jan Mehlum. Innlest av Ola Otnes. Lydbokforlaget, 2012
  25. Vertshuset Jamaica av Daphne du Maurier. Krim og spenning fra NRK Radioteateret. Lydbokforlaget, 2006.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 13 svar.

Og med det var lista ferdig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fire titler igjen. Uenig i lista mi. Noen du savner.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Noe av Andrè Bjerke hører jo med på listen. Enten i lydbok eller hørespillversjon.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Eg les ein heil del lydbøker, men har ikkje høyrt ei einaste av dei på lista di hittil! (Unnataket er Dickie Dick Dickens, som eg sikkert høyrde då det gjekk på NRK radio for lenge sidan). Honningkrukken er elles den einaste her eg har lese som papirbok. Såkalla "klassikarar" er ikkje noko for meg :)

Ivar Nergaard er favorittinnlesaren min, og lydbokversjonen av Minnesotatrilogien anbefalar eg til alle når eg har høve til det. Andre flotte leseopplevingar eg har hatt når det gjeld lydbøker er Mannen som elsket Yngve (lest av Rolf Kristian Larsen), Hypnotisøren (lest av Nils Nordberg), Vindens skygge (lest av Kai Remlov) og Saman er ein mindre aleine (lest av Arnhild Litlere).

Omslaget på lydboka har absolutt ikkje noko å sei for valet av bok.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Kun ni lydbøker gjenstår på listen. Trekker en vinner i løpet av romjulen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Listen er nå oppdatert. Savner du din lydbokfavoritt?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I anledning dagen (imorgen), lørdag den 8. desember, så deler jeg ut en lydbokoverraskelse til en heldig bokfrende.

Hvis du har fulgt med på listen med lydbokomslag og dens oppdateringer hver dag, så har du sett at det har dukket opp titler innenfor ulike sjangre.

Har du en lydbokfavoritt? Skriv ned et par lydbøker du har hatt sansen for. Hvilken rolle spilte omslaget for valget av lydbok? Synes du omslaget passet godt til innholdet.

Skriv ned dine favoritter som svar på dette innlegget, eller skriv en personlig melding her på bokelskere.no Alternativt er å skrive det som kommentar på huvenes.no

Etter at jeg har trukket ut en heldig vinner så vil jeg spørre etter adressen din.

Ha en fortsatt fin helg.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I dag kom for øvrig den lydboka i posten som vil bli vår primære underholdning på vei til og fra julefeiring på hytta. Det er Hans Olav Lahlums "De fem fyrstikkene", åtte og en halv time klassisk krim fordelt på tre noveller. Fint julemotiv på omslaget (bortsett fra en stakkar som ligger kald i snøen). Lahlum er en av de heldige som har fått sin egen stil på omslagene.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Får jo se hvilket omslag man får lyst til å stemme på etter hvert, men dette var i alle fall en lydbok jeg fikk veldig lyst til å høre, og det må jo være en god bieffekt!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du er jo lydbokeksperten. Har ikke du noen favoritter? Fortell litt hvorfor du liker de omslagene så godt...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er nok bare innen krimhørespill at jeg er spesielt godt bevandret. Men jeg skal bruke litt tid på dem, og se om jeg kan plukke frem noen favoritter.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var netopp det jeg håpet på at du skulle si!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er mange fine - og stilmessige svært forskjellige - omslag på hørespillene. Jeg var/er svært glad i det klassiske omslaget på "De dødes tjern" - blir ofte minnet på det når vi kjører forbi slike småtjern. Men dette omslaget finnes ikke på hørespillet som selges nå. Omslaget til "Døden ved vann" har mye av samme stemningen i seg.

"Likrøveren" og "Den tredje mann" er også eksempler på omslag jeg liker. Men like mye som å skryte av enkeltomslag vil jeg skryte av ideen med å la forfattere med mange titler få sin særegne stil, slik som Knut Gribb/Stein Riverton og Paul Cox.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Helge-Mikal HartvedtKirsten LundHarald KRune U. FurbergLilleviIngunn SBjørn SturødCarine OlsrødTralteHanne Kvernmo RyeOleBeathe SolbergAlice NordliLene AndresenAmanda AJulie StensethSynnøve H HoelMarit AamdalMartinAkima MontgomeryMarit HåverstadAvamgeBertyKaramasov11Aud- HelenLinda NyrudChristoffer SmedaasGrete AastorpMarianne MIngeborg GPiippokattaTherese HolmSigrid NygaardBjørg RistvedtEgil StangelandPi_MesonStig TAneMarte