Jeg har hatt Pryser som foreleser og vet at han i hvert fall ikke har et løssluppent forhold til sannheten og at han roter i arkiver til det ikke finnes mer å hente.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tror han lånte denne fra Napoleon, men sånn umiddelbart ser det jo veldig ut som erkeamerikansk tenkning, hehe (de er ofte dårlige på å følge fjellvettregelen "det er ingen skam å snu").

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hehe, tilfeldig at du gjør litt narr av amerikanske presidenter akkurat i dag eller? Her er min favoritt:

"Things have never been more like the way they are today in history".
- Dwight D. Eisenhower

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Hvorfor valgte du akkurat Kvinnen som tittel? Det er jo en tittel som mer enn å referere til den bestemte kvinnen i historien, fort også kan antas å vise til kvinnen som kjønn.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fin omtale av en bok jeg lenge har vært nysgjerrig på (får Lillehammer byavis i posten hver torsdag selv). Vil bare gjøre deg oppmerksom på at du har lagt boka i kategorien lister. Går du hit finner du en side som er tilegnet denne boka, der alle omtaler, diskusjoner og sitater fra boka finnes og er ment å skulle legges inn. Greit å vite dersom du har tenkt å bruke bokelskere fra tid til annen!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

If you can't, or won't, think of Seymour, then you go right ahead and call in some ignorant psychoanalyst. You just do that. You just call in some analyst who's experienced in adjusting people to the joys of television, and Life magazine every Wednesday, and European travel, and the H-bomb, and Presidential elections, and the front page of the Times, and God knows what else that's gloriously normal.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg tror ærlig talt ikke det er så mange av disse bøkene som kan blinkes ut, for i det de er i besittelse av kvaliteter som tilsier at de fortjener oppmerksomhet også fra et, hva skal man si, mer kritisk publikum, så har de allerede overskredet sin nykonstruerte sjanger og befinner seg som regel trygt plassert i en annen bås. Jeg tenker på bøker som En dåre fri, Monstermenneske og Knausgårds mammutprosjekt, for å nevne et par. Uten at jeg har lest noen av dem er vel konsensus at de vil noe mer enn at man skal gråte på forfatterens (og sin egen og alle andre menneskers) vegne. Så kan man jo diskutere om de nevnte tre bøker også har blitt tilgodesett med mye virak i kraft av å være "personlige" historier. Jeg synes norsk anmelderkultur generelt er tam og fordummende. Litteraturkritikken lider under at få kan si hvorfor noe er godt skrevet, originalt eller viktig, og hva film gjelder er det enda verre. Ofte sier ikke anmelderne stort mer enn hva reklamen gjør.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sent svar! Ja, det er kanskje så, men jeg finner det litt vanskeligere å bebreide dem for konfliktskyhet og kulturell ansvarsfraskrivelse i disse tilfellene. For hva skal man gjøre i møtet med disse personlige og vonde historiene? Man kan angripe dem på samme måte som all annen litteratur og kunst, hvor kritikkens formål bør være å belyse hva som gir dem kulturell verdi, eller mangel på sådan, men man kan liksom ikke, like lite som man kan abstrahere en venns personlige tragedie. Personlig er jeg ikke redd for å trekke i tvil disse historienes samfunnsverdi, og jeg vil nok aldri heller forstå behovet for å offentliggjøre sorgprosesser og det mest private i ens liv, om dette ikke også er akkompagnert av en tanke om å "si noe mer". Disse historiene har ingen kunstneriske eller subversive ambisjoner, og de er et så langt jeg kan skjønne ganske nytt fenomen. Jeg vet ikke hvordan kritikerne bør forholde seg til dem. De trenger ikke løfte dem opp, for de selger seg selv der de står ved siden av sjokoladen hosNarvesen, men de er også vanskelige å utsette for et kritisk blikk. De stiller seg utilgjengelige for den analytiske så vel som for den emosjonelle granskningen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Haha, herlig!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Men det er jo DEN STORE NORSKE SJØROMANEN.

Og det er visst alt mange synes man trenger å si om den, som om det i seg selv er et kvalitetsstempel for boka at den fyller et slags tenkt kulturelt hull. Det er visst mindre viktig hva det fylles med. Synes det var bra Morgenbladet tok tak i viraken rundt boka og stilte spørsmål ved norsk anmelderkultur i møte med "den gode intensjon". Ble litt på siden dette, men det ante meg av deres kommentarer at dere ikke er overvettes begeistret.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Mistenker at du ikke har lest åpningsinnlegget godt nok! Haha. Jepp, det er kostelig.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg har sett folk kalle forfatterskapet hans for narsissistisk. Jeg kan skjønne hvorfor. Han skriver om seg selv, sin udugelighet og sitt "grå" og totalt usjarmerende vesen i veldig mange av bøkene. Så applauderer mange ham for å ta et oppgjør med dette gjennom grepet han gjorde i Summertime, der han via andre synsvinkler stiller spørsmål ved hvorfor hans historie skal bety noe mer enn andres, hvorfor han bare i kraft av å være forfatter skal være mer interessant, når faktum er, i hvert fall slik han trer frem i den boka, at Coetzee er et stusselig menneske. Problemet er at dette også kan kalles en narsissistisk øvelse, akkurat som det å proklamere at man gir avkall på sin individualitet og identitet er omtrent så individualistisk som en handling kan være. Eksempel fra populærkulturen: Da Prince valgte å kalle seg The Artist Formerly Known as Prince ledet ikke dette akkurat oppmerksomheten bort fra ham selv og hans artistnavn, hehe. Vi slipper ikke unna og kan heller ikke skrive oss fælt langt bort fra oss selv, og kanskje er det dette Coetzee har skjønt.

For selv mener jeg Coetzees narsissisme er sympatisk, i mangel av et bedre uttrykk, nettopp fordi han virker å være bevisst på den. I Disgrace trer nødvendigheten av empati og medmenneskelig forståelse sterkere frem enn i kanskje noen annen bok jeg har lest, nettopp fordi boka er så kompromissløs i sin dveling ved hovedkarakterens oppfattelse, rettferdiggjørelse og rasjonalisering av situasjoner der han burde tatt et større moralsk ansvar og handlet deretter. "Den andre" og dennes følelser er ikke gitt noen plass, overtrampene blir tydelige. Om moral eksisterer og kan komme fra noe sted så er det gjennom identifikasjon med andres lidelse, noe hovedpersonen kanskje også etter hvert skjønner, slik det er forsiktig antydet i bokas slutt. Utestengelsen av den andre, uvilligheten til å forsøke å ta del i den andres annerledeshet, på den andre siden, er for mennesket en nødvendighet for utøvelsen av vold, og en mulig konsekvens er den konteksten som vi finner i mange av Coetzees bøker, også i Disgrace, nemlig rasekonflikten som har preget og fortsatt preger Sør-Afrika, der forfatteren selv er født og oppvokst.

Kortversjonen: Ja, Coetzee er bra, og opplagt opptatt av mer enn seg selv.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Takk for alle gode tips! I stedet for å svare hver enkelt gjør jeg det slik, i tillegg til at jeg naturligvis har gitt en stjerne til hvert bidrag i tråden. De skal alle søkes opp, granskes og veies!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Fordi vi alle skal elske og dø.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Drister meg til å vekke denne tråden til live igjen. Bærer på en drøm om en dag å få besøk av noen som sier "heisann, denne så interessant ut", for så å sette seg godt til rette i sofaen min og slappe godt av med den boka han eller hun har funnet seg. For å øke sjansen for at denne beskjedne drøm skal gå i oppfyllelse har jeg lyst til å skaffe meg et variert utvalg av såkalte kaffebordsbøker.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Jeg har ikke lest boka. Har ikke lest noe annet av Hjorth heller, men omtalene av denne har gjort meg litt nysgjerrig: det finnes ikke rom for den politiske romanen i dagens kultur, men denne boka virker snarere å handle om savnet etter politikk (politikk her forstått i vid betydning: som alle sosiale forhold som innebærer fordeling av makt og som meningsbærende virksomhet) Og det er jo der det må begynne. Tror mange føler på et slikt savn i dagens samfunn, et savn som jo like gjerne og kanskje heller kan kalles et savn etter fellesskap. Kanskje beveger romanen seg fra det partikulære (den forslitte jeg-sliter-så-fælt-med-meg-selv-romanen) til det generelle (heisann, kanskje finnes det her mening) og kanskje bør du derfor lese videre? Jeg aner ikke og spekulerer bare, som vanlig.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg var aldri i tvil om at personen bak åpningsinnlegget også var digglitts bakmann, og allerede i hans neste innlegg fremgikk det enda klarere at dette ikke var noe han hadde intensjon om å legge skjul på. Om han så hadde kamuflert dette kunne man kommunisert hvorfor man synes det er en uting på en langt bedre måte enn å si "du driver snikreklame, vi vil ikke ha noe med deg å gjøre". Man kunne sagt "hei, kult at du har startet en nettside for litteratur, men det kan virke som om du har startet en profil her inne bare for å reklamere for den, noe jeg ikke synes er så kult, fordi blablabla". Det skal sies at jeg personlig ikke hatt noen problemer med det om han hadde bedrevet snikreklame. Man kan jo velge å ignorere det. Å presse noen på defensiven fører sjelden noensteds hen.

Videre synes jeg det virker som mye av den "konstruktive kritikken" fyren ble møtt med er svært farget av ovennevnte "inntrenger"-sentiment. Hadde det vært et etablert forummedlem som ønsket å dele dette med oss så hadde vi vært svært forsiktige med å kritisere sidens oppbygning, funksjon og innhold og i hvert fall formulert kritikken på en måte som gjorde personen oppmerksom på at man også applauderte initiativet.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Du sprer nok glede til flere med bildet ditt. Sprudler av liv!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Umulig å si nå som denne proteksjonistiske stammen, med høvding Jengeno i spissen, har banket på jungeltrommene så hardt at denne (oppfattede) infiltratøren ble skremt. Dette var naturligvis humoristisk ment, men samtidig synes jeg ikke det var det minste rart at han stakk når jeg leser kommentarene i denne tråden.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Mitt bilde er av meg, tidligere har jeg hatt diverse malerier som profilbilde. Det ble valgt etter å ha deltatt i en diskusjon her inne hvor flere ytret at de syntes det var hyggelig med folk som hadde profilbilde av seg selv. Det er også veldig representativt for min person: Jeg sitter i Polen med min favorittøl i en sosial setting, og plutselig finner jeg likevel noe å undre meg over som får meg til å koble ut og stirre opp mot himmelen. Det var vel nettopp denne idiosynkrasien som ble forsøkt fanget med bildet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Hilde H HelsethTralteMargrethe  HaugenKjell F TislevollHarald KElisabeth SveeOleBård StøreDagfinn JakobsenTove Obrestad WøienDemeterLinda Therese BjerkanFrode Øglænd  MalminMarianne  SkageCathrine PedersenTor-Arne JensenGro Anita MyrvangTrude JensenDaffy EnglundSigrid NygaardToneHilde Merete GjessingFrisk NordvestDressmyshelfTine SundalGrete AastorpSynnøve H HoelKaramasov11John LarsenMorten BolstadIngeborg GEster SBerit RBjørg RistvedtBenedikteAkima MontgomeryVioleta JakobsenStig Tingar hSol