Klikk på en bok for å skrive en omtale.

Viser 1 til 20 av 114 bokomtaler

Slaktehus-5 er en satirisk antikrigs roman med mange ulike virkemidler, som satire og svart humor. SLIK ER DET.

Dette er også Vonnegut sin debutroman, hans livsverk - romanen som ga ham gjennombrudd og suksess. Romanen er blitt en klassiker og har i tillegg havnet på listen over 1001 bøker du bør lese før du dør. SLIK ER DET

Vonneguts bok er en slags "Science fiction" som handler om krig og menneskelig råskap, men med utradisjonelle fortellergrep. Denne Vonneguts ytring mot krig fikk spesielt gehør hos leserne under vietnamkrigen. SLIK ER DET.

Roman hopper mye i tid, men det funker greit det. Vonnegut får formidlet hvor meningsløs han synes krig er og hvor ille bombingen av Dresden var - en sted hvor han selv satt som krigsfange under bombingen. Vonnegut smetter inn og ut av handlingen i boken - SLIK ER DET

Dette er "Min forfatter fra Amerika" i år i Elinas Lesesirkel 1001-bøker. SLIK ER DET.

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Ambisiøs debutroman
Danske 🇩🇰 Asta Olivia Nordenhof har skrevet en kort, brutal og medrivende roman rundt brannen på Scandinavian Star og de menneskelige omkostningene i tragediens kjølvann. Historien begynner med et ulykkelig par på Fyn på 1980-tallet. Denne innledende fortellingen om Kurt og Maggie er den første i et planlagt sjubindsverk.

Nordenhof vant i år EU's litteraturpris for Penger på lomma

Dette er en sterk og varm historie om tøff oppvekst, fattigdom, et turbulent ekteskap og forholdet til penger, med msorg for de som alltid taper.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Denne boken var en gang et forslag i Lesesirkelen her på Bokelskere. Jeg noterte tittelen på leselisten min, og det er jeg glad for. En lærerik og spennende opplevelse.

"En mester er strålende, men bøker er bedre. Den som eier et bibliotek, har tusen lærere"

"Man kan ikke gå rett når veien er krokete"

Arkitektens læregutt av Elif Shafak er en tyrkisk historisk roman 🇹🇷
En storslagen fortelling.
Handlingen er fra 1500 - og 1600 - tallet. Tolvåringen Jahan har et sterkt vennskapsbånd med elefanten, Chota.
Han kommer på underligvis til Istanbul, det ottomanske riket sammen med den hvite elefanten. Der blir han læregutt hos er sjefsarkitekten Sinan. De bygger Suleiman moskeen i Istanbul.
Ingrediensene er intriger, vennskap, elefanter, arkitektur, kjærlighet, makt og farlige krefter. Spennende lesing.
Les og kos deg 📚☕👏

Godt sagt! (3) Varsle Svar

“Det er langt fra Haugenstua til Y-blokka.”

Zeshan Shakar sin andre roman etter supersuksessen «Tante Ulrikkes vei».
Tittelen"Gul bok" refererer til utkastet til statsbudsjettet. Det er en interessant roman som handler om den nyutdannede økonomen Mani som får jobb som rådgiver i
Y-blokka. Han bor i leilighet på Haugenstua med sin far, en førtidspensjonert taxisjåfør. Moren er død. Mani er en litt naiv person på vei ut i livet, ny i yrkeslivet, og opplever den vanskelige kjærligheten og ikke minst utenforskap. Bomben 22. juli 2011 er også et element i historien. Romanen er velskreven og har en varm tone. Her får du mulighet til å få et innblikk i en hverdag som er annerledes enn din egen! Jeg liker godt stilen til Zeshan Shakar, jeg synes han får frem forskjellene i samfunnet på en god måte. Jeg koste meg med lydboken.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne selvbiografiske romanen "Tung tids tale" av Olaug Nilssen rørte meg sterkt. Den handler om hvordan det er å være foreldrene til et autistisk barn, og om hvor vanskelig å få den støtten man har behov for. Denne vakre romanen retter seg i du-form til Olaug Nilssens sønn Daniel. De mange beskrivelsene fra dagliglivet gjør stort inntrykk. Jeg bøyer meg i støvet for hvordan Olaug Nilssen makter å skildre livets vanskeligheter med varme og raushet. Det litterære språket til Olaug Nilssen gjør romanen til en spesiell leseropplevelse

Godt sagt! (1) Varsle Svar

«Det du ender med å huske er ikke alltid det samme som du har vært vitne til».
Setningen står på den første siden av Julian Barnes roman «Fornemmelsen for slutten

Julian Barnes regnes som en stor samtidsforfatter i Storbritannia. Dette var mitt første møte med Barnes, et møte som gav mersmak

Det er litt av en roman - stor litteratur. Erkebritisk.
"Fornemmelse for slutten" har et fantastisk språk, er intelligent, sår, reflekterende og vittig.
Den handler om en mann som er i ferd med å gjøre opp status for et levd liv. Det starter med at hovedpersonen, Tony, ser tilbake på tiden som elev på videregående. Han og tre kompiser hang mye sammen, først var de bare tre, men så begynte den intelligente Adrian på skolen deres, og han ble alles favoritt. Han var av typen som satt lærerne på plass med sin innsikt og kunnskap.
Romanen er lettlest, men også intens og filosofisk. Den handler som sagt om hva vi husker, om små og store livsløgner, om minnets upålitelighet, farget av hva vi forteller oss selv om hva som har skjedd i livet vårt.

«Historie er vissheten som oppstår der hukommelsens feilbarlighet møter dokumentasjonens utilstrekkelighet»

Godt sagt! (3) Varsle Svar

«Hundeparken» er en roman av Sofi Oksanen. I hennes sjette roman møter vi fattige kvinner fra Øst-Europa som selger eggene sine til kjøpere fra hele verden. Boken gir en realistisk fremstilling av hvordan disse kvinnene utnyttes. Hundeparken kan leses som en spenningsroman om korrupsjon, hevn, drap og forsvinninger, samtidig som den også er en samfunnskritisk roman om surrogatibransjens utnyttelse av unge kvinner som drømmer om modelkarriere og rikdom. Kvinner som lokkes inn i denne bransjen risikerer senskader av hormonbehandling, men også psykiske ettervirkninger knyttet til det å selge eggene sine. Jeg-personen er en kvinne som ikke helt hører hjemme noe sted. Hemmelighetene hennes får vi innsikt i litt og litt. Jeg-personen skriver henvendt til et «du» som jeg lurte lenge på hvem var.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Hva man skal være tro mot her i livet?
Tritonus er en velkomponert og fin roman av den finlandsfinske forfatteren Kjell Westö.
Romanen blir kalt en skjærgårdsfortelling og den passer kanskje best for et voksent publikum. Dette er en bok om hva som er viktig i livet, og vi møter den berømte dirigenten Thomas Brander som har reist verden rundt og nytt livet som anerkjent musiker. Familieliv og sønn er blitt ofret for karrierens skyld, men nå når han nærmer seg 60, må han erkjenne at livet er mer en musikk, kvinner, vin og luksus. Flere hendelser i livet har vippet ham av pinnen. Nå som 58-åring ønsker å finne seg en tilbaketrukket plass i den finske skjærgård, så et tema her er altså det å vende hjem.
Men mye av ekstravagansen henger i fremdeles for han bosetter seg ikke akkurat i en hytte på en øy, nei, han velger å bygge et palasslignende hus som han kaller Casa Tritonus med marmortrapp og heis. Det er en rolig roman og vi får et godt innblikk i karakterenes indre liv - Her er også mye om musikk. Det ble en god leseopplevelse fra begynnelse til slutt. En bok til ettertanke.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Liker du spøkelseshistorier?
"Jeg sank" av Vidar Sundstø er en kunstnerroman og samtidig en historisk fortelling om Seidmennene på Skrattaskjær, Karmøy.

Hovedpersonen er enstøingen og forfatteren, Eddy Kromvik, som har bestemt seg for å skrive en roman. For å gjøre det har han isolert seg i en hytte på nettopp Avaldsnes. Her møter han arkeologen Henrik Gran og tenåringsdatteren hans, Susanne, som har sommerjobb på vikingsenteret på øya.

Den historiske bakgrunnen for denne spøkelsesfortellingen er Snorres fortelling om da Olav Tryggvason tok fire hedenske trollmenn til fange, brakte dem ut til et skjær utenfor Avaldsnes ved Karmøy, og bandt dem fast, for så å la dem drukne av det stigende tidevannet. I 1899 laget kunstneren Halfdan Egedius en tegning med de 4 seidmennene. Denne tegningen står sentralt i fortellingen, og vi guidet gjennom tegningen flere ganger.

"Jeg sank" er en av bøkene som blir presentert på Norsk litteraturfestival 2021.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette var ei flott lytteoppleving. For ei bok - god flyt og eit vakkert språk.
Kva skjer når eit barn blir så krevjande at dei vaksne ikkje klarer meir?
Sterk og viktig roman om ein kaotiske familiesituasjon. Boka gjev innsikt i menneskesinnet. Hovedpersonen er Benjamin, ein autistisk gut. Dei må takle kvardagen så godt dei kan. I boka får familiemedlemmane kome til orde etter tur. I opninga av romanen møter vi mor til Benjamin, Lea, som er sjuk og einsam. Ho ligg i senga og spelar mens ho et chips og søtsaker. Ho bruker trygda på Hay Day og Candy Crush. I romanen framstår ho som ein snyltar mens storesøstera Rakel gjer alt for ho. Ho har den daglige omsorga for guten medan Lea lar alt skure. Lea tuller med at ho og Rakel er som søstrene Maria og Marta frå Bibelen, der Marta gjer alt arbeidet, medan Maria sit ved Jesu føter utan å gjere noko. Romanen er eigentleg ikkje eit portrett av Benjamin, men av alle rundt han. Romanen er og krydra med humor og spydige replikkar.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tror ikke noen bok har påvirket meg så mye som å lese denne boken. Dette er fiksjon, men også så virkelig likevel. Romanen handler om to grønlandske barn som blir tvangsadoptert til Danmark på 60-tallet. Slike adopsjon skjedde faktisk. Romanen trekker historiske paralleller til
"det grønlandske eksperiment" i 1951, hvor 22. grønlandske barn ble sendt til Danmark på et "dannelsesopphold" i regi av den danske stat. Bak i denne roman (som etterord) retter også forfatteren takk til en rekke kvinner som har fortalt Iben Mondrup om deres oppvekst på Grønland og i Danmark. Dette er også delvis historien om hvordan urbefolkningen på Grønland ble nedvurdert og behandlet. Ikke ulikt behandling av urbefolkninger generelt (tenker også på samene i Norge og fornorskningsprosessen som foregikk.
Lesetips: Lappjævel av Kathrine Nedrejord (ungdomsroman, nominert til bokbloggerprisen 2021)

Fy søren, jeg er opprørt.Her tror det danske paret at de skal redde de stakkars barna, mens barna egentlig blir brukt til å fylle et tomrom i egne liv. Siviliserte dansker vet selvsagt hva som er best for de primitive grønlenderne (akkurat som siviliserte nordmenn visste hva som var best for samene).

Wow, for en roman, en historie man blir engasjert og svært opprørt av å lese. Det koker...
Dette er en bok for lesere som liker historiske romaner, som liker romaner som tar opp viktige tema.

Tematikk: Urbefolkning, holdninger, fordommer, rasisme, lengsel, savn, oppvekstroman, livsløgn, barndom, tilhørighet, forsømmelse, frarøvet barndom m.v.

En takk til Iben Mondrup som skriver så bra om viktige tema.

Historien til de grønlandske adoptivbarna er en viktig historie å få fortalt, og Mondrup gjør det på en god og varsom måte i denne romanen.
Politiken, DK

Sterkt familiedrama som kan ende som årets roman.
Jyllandsposten

Norsk litteraturfestival har laget en podcast om boken som en del av deres lesesirkel

Godt sagt! (7) Varsle Svar

«Hør her'a!» av Gulraiz Sharif er en ungdomsroman fra 2020. Språkdrakten er preget av «kebabnorsk». Her utfordrer Sharif holdninger ved hjelp av humor. Et tema som utpeker seg er kulturforskjeller. Romanen handler om 15-årige Mahmoud som er født i Norge av pakistanske foreldre. Han er en gutt som har det i kjeften. Mahmoud skal vise Oslo til onkelen sin som er på sommerferie i Norge. Og så er det lillebroren som helst ville vært jente. Hvordan skal det gå?
Jeg ser et underliggende budskap som handler om likeverd. Og om muligheten til å være den man vil. En artig bok som nok vil treffe målgruppen (ungdommer), men fikk også en "gammel" norsklærer som meg til å humre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Guds beste barn" er en rå og brutal fortelling om virkelighetens vold fra et tøft gatemiljø på Amager i favorittbyen min København hvor jeg bodde i 13 år. Det er rå og brutal realisme fra Ghettomiljøet på Amager og Christiania. Her blir man revet med fra første stund i fortellingen om vold, rus, kriminalitet, omsorgssvikt, fremmedhat, danskehat, dysfunksjonelle familierelasjoner, vennskap og lojalitet i den danske hovedstaden. Morten Pape skriver virkelig godt og med stor troverdighet. Ikke for sarte sjeler dette, men brutal virkelighet. Viktig å vite om - man går ikke upåvirket hen etter å ha lest "Guds beste barn" Romanen er fiksjon, men bygger på
historien om drabet på Deniz Uzun.

Fra virkeligheten: I 2008 ble det 16 år gamle avisbudet Deniz Uzun drept med et kølleslag, på Amager i Danmark. De tre gjerningsmennene var 15, 17 og 18 år gamle, de hadde gått til angrep fordi de følte at Deniz og kompisen hans glodde på dem. Morten Papes ferske roman er inspirert av tragedien.
Terningkast 6

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Sandra Lillebø sin debutroman "Tingenes tilstand" er en svært personlig bok som utforsker det kompliserte forholdet mellom en mor som er psykisk syk og datteren, som i dette tilfelle er forfatteren selv da boken er selvbiografisk. Her får vi lese om opplevelser fra barndommen, om livet her og nå, og vi får innblikk i familiens forhistorie. Her ser vi at erfaringene fra barndommen forplanter seg inn i voksenlivet. Hennes usikkerhet går blant annet ut på om hun selv skulle kunne ende opp som sin mor som antakelig lider av schizofreni eller som sin mormor som ble tvangsinnlagt flere ganger. Det er sårt å lese om hennes opplevelser og erfaringer i livet. Selv om vi får innsikt i både mor og mormors historie, er boka tross alt en fortelling om datteren - og hennes vinkling eller sannhet, som en av flere versjoner av familiens historie. Boka er svært fragmentisk, og det er derfor opp til leseren å trekke sin konklusjoner.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Rett etter at Toni Morrison mottok Nobelprisen i litteratur ble Toni Morrison spurt om hvordan hun så på forholdet mellom forfatter og leser, og hun svarer:

«Bøkene jeg skriver er gaver fra meg til enhver som vil lese.»

Bøkene til Toni Morrison er i sannhet en gave, og Sangen om Salomon er ikke et unntak her.
Dette er en stor roman som er anerkjent som en av forrige århundrets beste og viktigste amerikanske romaner. Også Barak Obama og Oprah Winfrey har Sangen om Salomon blant sine favoritter. Det er forståelig for dette er kunst, og det er en roman som påvirker, får en til å reflektere.

Romanen Sangen om Salomon forteller om livet til Macon Dead jr., som har kallenavnet ”Mjælkemannen”. Han vokser opp i Michigan, tiden er 1931 og utover. Gjennom romanen forsøker Mjælkemann å finne tilbake til sine røtter i Sørstatene. Som de fleste av Morrisons romaner er hovedtemaene rase og slaveri, familie og røtter. Dagbladet kalte henne for Amerikas svarte samvittighet i et minneord etter hennes død i 2019, og det synes jeg passer. Hun var en klok dame, og en fremragende forteller. Sangen om Salomon er en magisk-realistisk fortellingen med bibelske referanser. Romanen sier noe om hva det vil si å bli værende og hva det vil si å flykte. Morrison viser at barneoppdragelse og økonomisk avhengighet er et hinder for frihet når det gjelder kvinner, og hvordan svarte kvinner er dobbelt undertrykt – både av hvite og av menn uansett farge.

Jeg koser meg nå mens jeg leser Sangen om Salomon. I begynnelsen var jeg litt irritert på oversetterens valg av hedmarksdialekten som skal tilsvare sørstatsdialekten i USA, men dette glemte jeg etter hvert. Hun er en forteller uten like.

“You wanna fly, you got to give up the shit that weighs you down.”
― Toni Morrison, Song of Solomon

“It's a bad word, 'belong.' Especially when you put it with somebody you love ... You can't own a human being.”
― Toni Morrison, Song of Solomon

“You can't own a human being. You can't lose what you don't own. ........................................... He can't value you more than you value yourself.”
― Toni Morrison, Song of Solomon

Godt sagt! (4) Varsle Svar

På omveien hjem av Vilde Kamfjord
«På omveien hjem» er en fin og rørende barnebok om kommunikasjon.
«På omveien hjem» er en bok som består av dialog mellom jentungen Vinde og den voksne Britt. Samtalen foregår på toget mellom Oslo og Lillehammer. De to har aldri møtt hverandre før.
Togturen blir en fin tur både for Vinde og Britt, og for oss som leser.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

De siste dagene har jeg lest Ragnhild Holmås sin bok «Men du ser ikke syk ut». Boka er lettlest og godt skrevet om det å være kronisk syk.
I tillegg har denne biografien en solid porsjon humor. Dette er en bok om usynlig sykdom, en sykdom som folk rynker på nesen av, som folk tenker man raskt kan skjerpe seg frisk fra. Ragnhild Holmås har ME og deler sine egne erfaringer rundt denne usynlige sykdommen. Hun forteller om bagatellisering og mistenkeliggjøring fordi hun ikke klarer å jobbe og bidra som hun tenker at samfunnet forventer av sine borgere - hun ser jo ikke syk ut.
"Kan du ikke bare ta deg sammen"
En vond, viktig og aktuell bok som mange burde få med seg.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

🇧🇻 Dette er en historie om å være pårørende, om nære relasjoner, om å vokse opp med en mor som i perioder er alvorlig psykisk syk, om mørke og lyse dager, om mødre og døtre, om selvmord, om helsevesenet, om pasientrettigheter osv.

Aakre er åpen om sin mors selvmord i denne biografien. Det må være vanskelig å fortelle åpent om selvmordet til en av sine nærmeste uten å utlevere dem. Aakre framstår ærlig, men også svært varsom i sin biografi "Mødre og døtre". 

Aakre og hennes søster er to døtrene som forsøker å forstå hva som skjedde den siste tiden da moren levde og var innlagt, de krever at noen i systemet skal stilles til ansvar.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

I Kathrine Nedrejord sin ungdomsroman følger vi historien til en samisk gutt som tvinges til å starte på internatskole. Sammol kan ikke norsk, men har ikke lov til å snakke samisk på skolen. Han får en tøff, snarere grusom behandling av både lærere og andre unger. Sammol må finne seg i mye, og det blir en smertefull dannelsesreise. Når du tar språket og kulturen fra et menneske, hva skjer da?

Dette er en ungdomsbok som er nominert til bokbloggerprisen 2021, og som jeg vil ta i bruk med mine elever på ungdomsskolen.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Heidi Sævareid skriver om livet på Svalbard på 50-tallet. Her berører hun tema som familieforventinger, kjønnsroller og psykisk helse.

«Longyearbyen» er et portrett av et lite lukket samfunn og et ekteskap som stilles på prøve underveis. Det var ikke helt enkelt for Eivor å reise fra Oslo til Svalbard for å være husmor der mens mannen Finn inn jobber som lege. Eivor følger ganske motvillig med ektemannen. Hun vet lite om hva som venter henne. Hun er ensom og sliter med å finne seg ordentlig til rette. Klimaet er tøft og Eivor finner trøst i hunden Jossa. Det blir fort tydelig at Eivor mistrives. Finn jobber mye, og når han har fri, er de alltid sammen med andre. Det er en rolig roman. Jeg liker den godt, men vil tro at for noen vil den oppleves som stillestående. Jeg blir irritert på Eivor innimellom, selv om jeg også forstår hennes frustrasjon. Blir også frustrert på de valg Finn tar underveis. Det er tausheten som råder her.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

Kirsten LundKaren RamsvikOleHeidiElin Katrine NilssenPiippokattaBjørn SturødEivind  VaksvikReadninggirl30Tine SundalIngridKjerstiHarald KKarin BergHilde VrangsagenTanteMamieBjørg RistvedtIngunn SRisRosOgKlagingStig TTove Obrestad WøienLailaBjørg Marit TinholtEvaMarianneNJulie StensethMorten MüllerHeidi HoltanHelena EHenrik  Holtvedt AndersenTonje-Elisabeth StørkersenHilde H HelsethBerretMariaHåvard EngeFarfalleCathrine PedersenDemeterLars Johann MiljealpakkaRune U. Furberg