Tror ikke noen bok har påvirket meg så mye som å lese denne boken. Dette er fiksjon, men også så virkelig likevel. Romanen handler om to grønlandske barn som blir tvangsadoptert til Danmark på 60-tallet. Slike adopsjon skjedde faktisk. Romanen trekker historiske paralleller til
"det grønlandske eksperiment" i 1951, hvor 22. grønlandske barn ble sendt til Danmark på et "dannelsesopphold" i regi av den danske stat. Bak i denne roman (som etterord) retter også forfatteren takk til en rekke kvinner som har fortalt Iben Mondrup om deres oppvekst på Grønland og i Danmark. Dette er også delvis historien om hvordan urbefolkningen på Grønland ble nedvurdert og behandlet. Ikke ulikt behandling av urbefolkninger generelt (tenker også på samene i Norge og fornorskningsprosessen som foregikk.
Lesetips: Lappjævel av Kathrine Nedrejord (ungdomsroman, nominert til bokbloggerprisen 2021)

Fy søren, jeg er opprørt.Her tror det danske paret at de skal redde de stakkars barna, mens barna egentlig blir brukt til å fylle et tomrom i egne liv. Siviliserte dansker vet selvsagt hva som er best for de primitive grønlenderne (akkurat som siviliserte nordmenn visste hva som var best for samene).

Wow, for en roman, en historie man blir engasjert og svært opprørt av å lese. Det koker...
Dette er en bok for lesere som liker historiske romaner, som liker romaner som tar opp viktige tema.

Tematikk: Urbefolkning, holdninger, fordommer, rasisme, lengsel, savn, oppvekstroman, livsløgn, barndom, tilhørighet, forsømmelse, frarøvet barndom m.v.

En takk til Iben Mondrup som skriver så bra om viktige tema.

Historien til de grønlandske adoptivbarna er en viktig historie å få fortalt, og Mondrup gjør det på en god og varsom måte i denne romanen.
Politiken, DK

Sterkt familiedrama som kan ende som årets roman.
Jyllandsposten

Norsk litteraturfestival har laget en podcast om boken som en del av deres lesesirkel

Godt sagt! (7) Varsle Svar

Viser 3 svar.

Denne gjorde verkeleg inntrykk!!
Det gjorde vondt å lese om ein så dysfunksjonell familie der løgn og frykt pregar så stor del av kvardagen! Tragisk, men godt skildra!
Eg seier meg enig i din omtale av innhaldet i ein så viktig roman om emne som er lite kjent!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Behandlingen av grønlandske barn er også tema for Peter Høegs roman De få utvalgte (Dansk tittel: De måske egnede). Det er også en sterkt engasjerende bok, men her dreier det som unge grønlendere som blir sendt på internatskole i Danmark. Praksisen med å fjerne barn fra sine minoritetsforeldre er jo også kjent fra Norge helt fram til 1980-tallet, men er kanskje ikke behandlet i romans form som i Danmark?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Takk for tips.
Jeg har lest Peter Høegs roman "Frøken Smillas......., men ikke den du nevner.
Jeg kan ikke komme på noen norsk roman som behandler dette tema. Det nærmeste må vel være "lappjævel". Det er en ungdomsbok, enkelt skrevet, men engasjerende. Er nominert til bokbloggerprisen 2021.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

NerakntschjrldAnne Berit GrønbechMarit HøvdePiippokattaTurid KjendlieVioleta JakobsenHarald KsomniferumStig TKirsten LundRune U. FurbergChristofer GabrielsenTheaJan Arne NygaardIngunn STor-Arne JensenTine VictoriaMarianne_Hanne Kvernmo RyeVannflaskeGodemineSigrid Blytt TøsdalAnita NessIngvild SBeathe SolbergritaolineBookiacJakob SæthreSol SkipnesBente NogvaReadninggirl30mgeAstrid Terese Bjorland SkjeggerudLinda NyrudWenche VargasKatrinGVibekeAvaCarine Olsrød