Klikk på en bok for å skrive en omtale.
Tankevekkende og interessant! Mange referanser til dagens situasjon. Jeg likte denne veldig godt
Den beste boka jeg har lest sa langt i år. Sterk tematikk og et fantastisk språk! Sjekk mitt blogginnlegg her
Dette er den beste boka jeg har lest hittil i år! Mona Høvrings språk drar meg inn i en boble med en egen tidsregning... I tillegg overrasker boka; tar på kornet temaer som det å være outsider, seksuell oppvåkning, vennskap og sorg. Les og få et unikt innblikk i ungdomsuniverset!!
Dette er bok nummer to i Våk over meg- triologien. Vi følger fortsatt søstrene Katie og Georgia og livet deres i Paris. Katie og Vincent sitt forhold utvikler seg stadig, og Katie blir etterhvert opptatt av å finne ut mer om hvordan forhold mellom gjengangere og mennesker fungerer for andre. Dette at Vincent egentlig er veldig gammel men samtidig holder seg ung i genrasjoner blir veldig vanskelig for henne, natulig nok.Vi følger Katies søken etter informasjon rundt dette, og det fører henne opp i farlig situasjoner.
Jeg liker fortsatt godt å følge dette forholdet mellom Katie og Vincent, og jeg liker godt vekslingen mellom den virkelige verden og den overnaturlige. Boka har en overraskende slutt, noe som gjør at jeg også kommer til å lese den tredje boka i Våk over meg- serien
Jeg har gjort et eksperiment for meg selv; jeg vil lese noe annet enn det jeg vanligvis leser. Valget falt på denne boka; Våk over meg.
Her møter vi søstrene Kate og Georgia som vokser opp i USA. Da foreldrene dør i en trafikkulykke flytter søstrene til sine besteforeldre i Paris. Søstrene takler livet i Paris helt forskjellig. Mens Georgia fester, er utadvendt og får mange venner så murer Kate seg inne i besteforeldrenes leilighet med bøker, deprimert og ensom. Etterhvert klarer Kate å bryte isolasjonen og flytter lesingen til en fast kafè. Der møter hun Vincent. Han er mystisk og sjarmerende, og hun blir veldig betatt av han. De blir bedre kjent, og Kate finner ut at han er en revenant - en gjenganger. Hans skjebne er å ofre seg selv, om og om igjen, for å redde andres liv.
Kate og Vincent blir selvfølgelig stormende forelsket, men det er ikke problemfritt med et forhold mellom en gjenganger og et vanlig menneske.
Våk over meg tilhører sjangeren er paranormal romance. Andre eksempler på dette er feks Twilight.
Så; hva synes egentlig jeg om boka? Jeg leser endel kjærlighetsbøker, og dette blir en kjærlighetsbok med en twist. Jeg liker hvordan forholdet mellom Kate og Vincent utvikler seg, og fenges av det spesielle i at Vincent er en revenant.
Forfatteren skriver bra synes jeg. Beskrivelsene av byen Paris får meg til å ville ta neste fly for å oppleve byen på nytt. Hennes egen blogg finner du her. Våk over meg er mitt første møte med sjangeren paranormal romance, og jeg kommer definitivt til å lese mer av dette.
Å lese denne ungdomsromanen var både en fin og fæl opplevelse.
Fin; fordi jeg møtte igjen Samuel fra Ghana som jeg også hadde lest om i boka Barsakh av samme forfatter. Han hadde nå gjort sitt andre forsøk på å komme seg til Europa, skaffe seg jobb og derved en fremtid. Han hadde så langt lykkes, og boka starter med at han oppsøker Emilie i Norge.
Fæl; fordi at selv om selve jegpersonen i boka er en fiksjon, så er det likevel en realitet at mennesker gjennomlever samme type lidelser "as we speak" kun med det som mål å skape seg en god fremtid.
Denne romanen er absolutt politisk, og det var for meg befriende å lese litteratur for ungdom som har et tydelig budskap og tar side i samfunnsdebatten. Jeg leser mye om kjærlighet (vel og bra), Rysjedame#2 leser mye fantasy(også vel og bra), men denne boka tar opp et aktuelt samfunnstema på en forståelig måte for ungdom. Stranger formidler så bra følelsen av å ikke høre til noe sted, ja, kort sagt, ikke finnes:
"Det verket i fingrene. Hadde han vært som alle de andre i byen, da hadde han dratt til legen. Da hadde han fått tatt røntgenbilde av hånden, fått sårsalve, bandasje, en sykemelding, men han er ikke som dem. Fingrene må bare verke, for heller ikke de finnes. Verkingen finnes ikke. Smerten hans finnes ikke."(Stranger, 2014, s. 126)
Denne boka egner seg godt for ungdommer i vgs (som jo er vår målgruppe), den er lettlest, noe som gjør den ekstra aktuell til lesing på yrkesfag.
Hjerteskjærende lesing, anbefales!
Anna Gavalda skuffer ikke. En fantastisk roman i nydelig nynorsk språkdrakt. En bok om de store universelle tingene; kjærlighet og vennskap på tvers av klasser og samfunnslag. Om å ha hverandre i en vanskelig verden…denne likte jeg veldig godt!
I boka møter vi Tori Spring, en ganske normal tenåring. Hun elsker å sove og blogge. Hun går på skolen, men har ikke altfor mange gode venner. Hun synes hun har et grått og kjedelig liv, og det beste ved dette livet er å skrive på bloggen og leve livet online. Så møter Tori Michael Holden, som hun utvikler et vennskap med.
Det viktigste inntrykket jeg sitter igjen med fra boka er at denne MÅ det være lett for ungdom å kjenne seg igjen i. Forfatteren har lykkes godt med å beskrive de ulike sidene, fordeler og baksider ved tenåringslivet. Jeg tror helt sikker det er fordi hun selv er ung (født i 1994).
I forhåndsomtalen til boka reklamerte forlaget med at den vil passe for lesere som allerede er fan av forfattere som John Green og Rainbow Rowell. Jeg har lest flere titler av begge disse forfatterne, og er helt enig.
Dette er god, realistisk ungdomslitteratur etter min mening:)
Sommerhus med svømmebasseng er den andre psykologiske romanen skrevet av nederlandske forfatteren Herman Koch.
Her møter vi en kynisk og beregnende fastlege, Marc Scholler som har mange kunstnere og kulturpersonligheter som sine "kunder". Blant disse finner vi skuespilleren Ralph Meier, som feier over alt av kvinner som kommer i hans vei. Ralph utvikler kreft, og legen anklages for å ha glemt å levere en prøve som kunne reddet hans liv. Skuespilleren dør, og i tilbakeblikk får vi vite hvorfor legen handlet som han gjorde.
I denne romanen reises flere etiske dilemmaer, bla har man rett til å ta livet av mennesker som er onde? Etter min mening er Koch en mester i å beskrive menneskesinnets mørke og dystre avkroker. På samme måte som med hans forrige roman: "Middagen" så starter boka med tilsynelatende velpolert småborgerlig hygge, men etterhvert som grepet strammes utvikler dette seg til et psykologisk drama.
Personlig er jeg hekta på Koch sitt mørke, dystre og uhyggelige univers. Jeg ser frem at hans neste roman, "Dear Mr.M", kommer på norsk.
Årets største leseropplevelse!! Stillferdig, sterk og med et nydelig, flytende språk!
I den psykologiske thrilleren "Middagen" av Herman Koch møter vi to brødre som med hver sin kone skal møtes til middag på en dyr og fornem restaurant i Amsterdam. Faktisk utspiller hele bokas handling seg under denne middagen. I løpet av måltidet avsløres grusomme hemmeligheter og skjulte sider ved middagens deltakere. Handlingen er elegant bygd opp og " fryserpåryggenfaktoren" stiger mot slutten av boka. Som en tysk anmelder så treffende sa det: et restaurantbesøk blir aldri det samme igjen etter å ha lest denne boka. Det aller mest tankevekkende er at den bygger på en sann historie...det er virkelig til å fryse på ryggen av!
Vel verdt lesning, filmrettighetene er solgt til Hollywood:)
Du er enegget tvilling, vokser opp med kun pappaen din tilstede og skal nå avgårde på University. Du elsker å skrive fanfiction (har mange tusen følgere på nett) og tar det som en selvfølge at du skal bo med og kan "gjemme deg bak" søsteren din (noe du har gjort hele livet).
Det er bare ett problem; søsteren din har ikke den samme planen. Hun vil løsrive seg og bo med en annen...og det gjør vondt.
Slik opplever Cath starten på sitt freshman-year. Hun vegrer seg for det meste nytt; vil ikke spise i kantina, gruer seg til timene osv. Det som tilsynelatende redder henne er flukten inn i skrivingen av fanfiction. "Fanfiction ("fanfic") eller fanfiksjon er tekster og fortellinger som er skrevet av et lesende publikum om allerede etablerte og kjente rollefigurer og historier, særlig fra litteratur og film."(«Fanfiction», 2014). Cath er skuffet over søsteren sin, men sakte men sikkert finner hun seg bedre tilrette på skolen. Hun får venner, skyr ikke lenger kantina og opplever også å bli forelsket i Levi. Han er en godgutt som jeg får masse sympati for. Han lar Cath få den tiden hun trenger ift forholdet deres, og han viser seg også å være en virkelig god venn når livet blir vanskelig for Cath.
Denne boka er en ungdomsroman med temaer som alle ungdommer (og voksne) kan kjenne seg igjen i. Jeg likte den veldig godt, og synes at forfatteren har lykkes med å tegne et realistisk bilde av hvordan ungdommer tenker, handler og lever i dagens USA. Forfatteren har også skrevet en annen populær ungdomsroman: "Eleanor og Park".
Om jeg hadde fått i oppgave å lese en engelsk roman på videregående, ville jeg lest denne!!
Omtalen er hentet fra: Rysjedamenes blogg
Jeg har lest romanen Gyldig fravær av Harald Rosenløw Eeg . Dette er en typisk ungdomsroman i ordets beste forstand; her er det kjærlighet, hat, usikkerhet mht identitet, latter og gråt i skjønn forening.
Romanen tar for seg fem ungdommer som går i samme klasse, og hva som rører seg i livene deres. Jeg synes nok at persongalleriet er litt klisjepreget i boka; innvandrer, innvandrer med religiøs oppvåkning, flinkisjenta, statsministerens sønn mm. Ungdommene tar T- banen på skoletur, og blir utsatt for et bombeangrep. I beskrivelsene av tiden rett etter at bomben går av, blir vi kjent med deres bakgrunnshistorier. Det er kanskje ikke så kult allikevel å være stasministerens sønn? ...og flinkisjenta strever kanskje vel mye for å være den hun er??
Dette er altså en bok med mange løse tråder å holde i for leseren. Det positive er at den blir aldri kjedelig når synsvinklene stadig skifter. Beskrivelsen av bombeangrepet er veldig godt beskrevet...og uhyre dagsaktuelt selv om boka ble skrevet i 2011.
Personlig synes jeg boka ble litt for rotete, spesielt mot slutten. Her viskes grensene ut mellom fiksjon og virkelighet, og det blir uoversiktlig for meg som leser.
Jeg synes at omslaget på boka er et stort pluss; det er Oslo`s T- banekart. Det gir en god pekepinn på hva som venter mellom bokpermene.
Boka egner seg godt til ungdom (som jo er vår viktigste målgruppe i vgs). Den krever litt utholdenhet ift lengde, men er til gjengjeld aldri kjedelig
"Hvor ble du av, Bernadette" er en roman om å føle seg sosialt mistilpasset samtidig som den er full av humor. Bernadette er mor og arkitekt med sosial angst. Hun flyttet med sin mann fra LA til Seattle, og det er i nettopp Seattle hun får oppleve på alvor følelsen av å vært utenfor. Henne forhold til datteren Bee er varmt skildret i boka. De har hverandre i en verden av krav og forventninger fra omgivelsene. Datteren er usedvanlig intelligent, og fra høsten skal hun flytte på kostskole. Bernadette opplever spesielt at hun ikke passer inn sammen med de andre mødrene på Bees privattskole. Mødrene skaper, med sine veltilpassede liv, en følelse av uoppnåelighet i Bernadette, og hun gir liksom opp i utgangspunktet. Jeg får mange tanker om at det helt sikkert er mange mødre som går rundt og føler det på samme måten som Bernadette. De løper rundt og prøver å leve opp til noe som i utgangspunktet ikke er mulig å få til. Forfatteren tar ibruk varierte virkemdler i boka som ulik skriftstørrelse og epost-utveksling. Dette gjør den lett å forholde seg til for meg som leser, og forfatteren makter å holde på oppmerksomheten og interessen min.
På hver side tar boka en ny vendig, og jeg kjeder meg aldri. Bernadette er snål og rar, med jeg får også masse sympati for henne. Jeg anbefaler boka til voksne lesere med sans for humor og et fargerikt persongalleri.
En veldig god krim. Handlingen tar tak i deg, og slipper ikke taket før boka er ferdig. Jeg leste boka med stor entusiasme, klarte nesten ikke å legge den fra meg. Boka tegner et hjerteskjærende portrett av begrepet familie, den toucher innom diskusjonen om arvelighet ift atferd (finnes et såkalt "drapsgen"?) og ikke minst inneholder den en interessant beskrivelse av rettssystemet, dets fordeler og ulemper. Boka passer derfor for både ungdom og voksne. Voksne kan ta foreldrebrillene på, og ungdom kan lese den rett og slett sdom en god krim eller som en studie i amerikansk rettspraksis. For elever på vgs kan den passe spesielt for interesserte med samfunnsfagene
Nydelig bok om ung kjærlighet, kreft og vennskap. Boka berører...tårene trilla
Boka er et spennende konsept; to forfattere som ikke kjenner hverandre og som skriver på vegne av hver sin person i mailutvekslingsform. Jeg ble fenga av hvordan handlingen utspant seg... den setter godt ord på essensen ved det å være ung i verden og hvordan tilfeldigheter noen ganger kan bli styrende for livet ditt. Det at en hovedperson skriver på bokmål og en på nynorsk gir god kontrast til handlingen og gode bruksmuligheter for oss som jobber i vgs.