Klikk på en bok for å skrive en omtale.
Den beste i klimakvartetten hittil. Kryper under huden... fargerikt miljø fra dyrehage i St Petersburg til øde sletter i Mongolia og Görings Carinhall under annen verdenskrig. Tett på mennesker som gjennomlever sine personlige drama og setter alt på spill for å redde den utdøende hesterasen.
Smart, morsom og etterhvert ganske så uhyggelig. Ravatn på sitt beste!
Første del av boka er skikkelig god. Var på nippet til å sende bokanbefaling til alt jeg har av vinyl-elskende venner. Men mot slutten endrer boka helt karakter og blir en slags uforståelig spøkelseshistorie. Lurte på om jeg skulle gidde å lese de siste tretti sidene etter å ha slitt meg gjennom en musikalsk uforståelig grøt en stund. Endte med å ikke lese - skummet og hoppet til slutten for å få med meg løsningen. Ville gitt terning 5-6 på den første delen, 1 til slutten.
Jeg har virkelig sansen for Sidespor-serien til Aschehoug, som samler utradisjonelle kvalitetsbøker fra hele verden. "Den sjuende dagen" passer godt inn i serien. Hovedpersonen Fei Yang dør, men ingen har betalt for et gravsted der han kan få den siste hvilke. Derfor havner han i en slags verden bortenfor verden sammen med andre i samme situasjon. Han møter igjen en rekke mennesker han har kjent mens han var i live, og vi hører dramaene rundt deres død. Boka blir langt mer interessant når man kjenner til forfedrenes betydning i Kina, og ritualene rundt død og begravelse. Dette kan man lese om i etterordet i boka. I sin lette og selvfølgelige tone rommer boka samtidig samfunnskritikk; Omstendighetene rundt flere av dødsfallene er spesielle, og myndighetenes opptreden er i høyeste grad kritikkverdig. Anbefales!
Starter som en uhyre fornøyelig satire over de ytre perfekte og utseendefikserte på vestkanten. Beveger seg i en mer alvorlig retning - med tidsaktuelle temaer som hva baserer man lykken på, forholdet til barna etter samlivsbrudd, beholde selvrespekt og integritet etter et brudd der det er stor økonomisk ulikhet mellom partene. Perfekt for de som liker Lene Hvals "Dollhouse" i Aftenposten - og mange andre. Boken er mye større enn man først skulle tro.
Jeg bøyer meg i støvet. Suverent god spenningsroman av Torkil Damhaug.
Dette er litterært gull! Fabelaktig finsk slektsroman fra debutant Tommi Kinnunen. Både formen, språket og innholdet er suverent godt. Vi møter fire personer i en familie, i ei bygd nord i Finland. Livet til hver enkelt skildres gjennom øyeblikksbilder. Først ut er jordmor Maria, som får barn utenfor ekteskap. Dernest hennes datter Lahja, Lahjas mann Onni, og Lahjas svigerdatter Maria. Gjennom øyeblikksbildene får vi stadig vite mer om personene tidligere i boka. "Der fire veier møtes" er umiskjennelig finsk. Boka utgis senere i januar.
Dette er en krim etter mitt hjerte! "En moderne Hitchcock", stod det på boka jeg leste, og det er en riktig knagg. En kvinne og en mann møtes på et fly. Han er forbannet på kona, som han mener er utro. Hun mener at han bør ta livet av ektefellen sin, og er innstilt på å bidra. Dette er opptakten til "høk over høk"-drama, men flere spennende vendinger. Elegant, godt gjennomført, ganske så fornøyelig. Jeg bet ikke negler akkurat, men det var en pageturner. Jeg ser at boka har fått 5 i VG og at Ambjørnsen har gitt den 6 i Dagbladet. En sterk femmer fra meg!
"Liljekonvallpiken" har et originalt fortellerperspektiv - og gir meg litt "Huis clos/Jean Paul Sartre-vibber". Anbefales for litterært interesserte!
Vi følger 43 år gamle Merete, naboene hennes - paret Karianne (i trettiårene) og Mikke (vesentlig yngre), samt broren til Mikke, Sigurd. Relasjonene og spenningene mellom disse menneskene har fokus i boka.
Det hele observeres, beskrives og kommenteres av en tredjeperson, Jonas, som er som en flue på veggen. I løpet av boka er det ingen direkte møter mellom Jonas og personene i boka, men han har mange meninger om hvordan de oppfører seg, hvorfor de gjør som de gjør, og hva han ville ha gjort om han hadde vært der. Og ikke minst om forholdet mellom han selv og Merete.
Ny stor roman på over 600 sider - vel verdt hver side! En amerikansk samtidsroman med vekt på nettopp samtiden.
Et sentralt miljø i boka er "The Sunlight Project", en organisasjon/hackergruppe ledet av øst-tyske, karismatiske Andreas Wulf, som avdekker hemmeligheter av Assange og Snowden-kaliber. Hovedperson er Pip Tyler, vokst opp med nevrotisk mor, som skjuler seg så godt at Pip ikke en gang har fått vite sitt eget egentlige navn og fødselsdato. En stor roman med Franzen-typiske personlige dramaer og dypdykk i persongalleriets psyke. Anbefales - på det sterkeste!
Leste denne for en del år siden, og opplevde en ting som jeg aldri har opplevd verken før eller senere av å lese en bok: Jeg besvimte faktisk. Det var i scenen der det blir satt sprøyter i hodet på barn som er på vei ut av magen. For å avlive dem. En fødsel telles ikke før barnet (eller hodet) er ute, og man gjorde alt for å holde fødselstallene ned.
Riktignok hadde jeg fløyet inn til en destinasjon som lå høyt oppe dagen før, og var ikke helt høydetilpasset, men likevel.....Sterk kost.
Helt siden "Stoner" har jeg lengtet etter fortellerstemmen til John Williams. Nå er endelig Butcher's Crossing her - i norsk oversettelse. Settingen er en helt annen enn i Stoner: Akademikeren Will ønsker å finne følelsen av å leve i pakt med naturen, og reiser ut på prærien. Både han og leseren blir med på en lang, utmattende og inspirerende bøffeljakt - i en avsondret dal. Språket er så godt, stemningen så levende - dette er gjennomført leselykke. Anbefales!
Oppvekstroman fra Oslo med et sterkt portrett av faren. Far har innvandret fra Polen, og arbeider i perioder på Cirkus Arnardo. Veldig fin roman, med interessant sirkushistorie.
Lars Mytting har solgt til gull og vel så det med boken om ved. Ikke visste jeg at han kunne skrive så fantastisk godt i romanform som det han gjør i Svøm med dem som drukner. Det er en nytelse å lese denne boka. Mange passasjer er så fint formulert at jeg må stoppe og lese dem en gang til.
Boka handler om Edvard Hirifjell, som har vokst opp med bestefaren på en gård i Gudbrandsdalen. Når bestefaren dør, begynner Edvard å søke etter historien om familien sin - og etter hva som skjedde da foreldrene døde i en skog i Frankrike i 1971. Brikkene pusles sammen litt etter litt, og her ligger spenningen i historien. Samtidig behandles en rekke andre temaer; Hvordan det er å være annerledes i ei bygd, bestefarens bakgrunn som frontkjemper, splid mellom søsken, Edvards forhold til kvinner - hva som forener og hva om splitter. Vakre naturopplevelser både fra Shetland og Gudbrandsdalen.
Dette må være en av høstens største leseopplevelser. Dere som allerede er ferdige med Stoner og Innsirkling - dette er neste bok på ønskelisten. Favorittstempel fra meg!
Dødt løp - thriller fra Tour de France. Som omtalen fra forlaget sier - Erik Norse, dømt for bildrap, da ha kjørte i beruset tilstand og kjæresten døde - skal sykle Tour de France. Noen er involvert i en form for svindel, og Erik skal på vegne av politiet forsøke å finne ut hva som foregår.
Jeg koste meg med denne boka! Dette er lett underholdning - som man kan bli nokså oppslukt av. Det mest spennende er alt som har med sykling å gjøre. Strategiene, rollene i laget, vi følger løpet gjennom hver etappe. Jeg kan ingenting om sykling, men syntes jeg lærte mye. Plottet og karakterene er ikke all verden, men boka totalt sett er absolutt verdt å lese - likte denne bedre enn mye annet innenfor lett krim.
Stalker-thriller som fenger fra første side. En historie fra langt tilbake i tid dukker opp - i form av en bok - og utfordrer tilliten og ekteskapet. Ubehagelig og gripende - uten av være "blodig" :-) Anbefales!
Håkon drar tilbake til hjembyen Lillehammer for å delta i begravelsen til Christoffer. Han møter igjen kameratgjengen fra ungdomstiden. De har ikke hatt kontakt på mange år. Hva var det egentlig som skjedde den gangen?
Uhyggen og ubehaget bygger seg opp før du får noen overraskende tvister mot slutten. Meget god, liten roman - jeg liker den! Anbefales!
"Drive" og action i bok om verdens tøffeste løp med hundeslede - med klimautfordringer som sterk ingrediens. Bærer kanskje litt preg av å være ungdomsbok der forfatteren er redd for at leserne skal falle fra hvis det ikke skjer nok. Jeg syntes nok beskrivelsen av starten av rittet og de første, problemfrie dagene var litt vel kjapp. Men - absolutt spennende. Anbefales for både gutter og jenter.
Helt grei bok, men hadde ventet meg noe større av en Nobelprisvinner. Hovedpersonen har lidd av hukommelsestap i en årrekke. Når arbeidsgiveren flytter og jobben avvikles, legger han mer innsats i å finne ut hvem han er. Han nøster opp litt etter litt.
Merkelig vær i Tokyo av Hiromi Kawakami. Jeg er alltid like spent når jeg starter på bøker av en ny japansk forfatter; man aner ikke hva man får. I misosuppen, Søstrene Makioka, Buddha på loftet, Fargeløse Tsukuru Tazaki og hans pilegrimsår...Helt annerledes enn alt vestlig, på hver sin måte. Hovedpersonen i denne har mange likhetstrekk med Murakami-skikkelsene; en dame som forholder seg nokså passivt og distansert til sin egen tilværelse, med få (kun en, faktisk) nær relasjon til andre mennesker. Denne ene er en gammel gymnaslærer som hun møter igjen i voksen alder. Relasjonen utvikler seg - lavmælt, men med nerve, på japansk vis. Også spiser de hele tiden; masse japanske rare retter, som bidrar til å gjøre det ganske så eksotisk. Dette er en kjærlighetshistorie, lettere tilgjengelig enn Murakami, meget japansk - går rett i hjertet. Anbefaler virkelig!