Tekst som har fått en stjerne av Jakob Sæthre:

Viser 1 til 20 av 108:

Herlig harselas!
"Tute med de ulver som er ute" av Ida Marie Haugen Gilbert er en sann svir å lese. Om Aslaug Fossen, så vidt bikket 30, som jobber i "Framtid med visjon", en organisasjon gjennomsyret av rette holdninger og profesjonell språkføring, og med en mellomleder, Karen-Britt, så gjennomført vellykket at det gjør vondt.
Aslaug får det ikke helt til. Stadig for sein på jobb, for seint ute med det hun skal levere, og til tider noe uheldig med språkbruken. Man sier da hverken indianer eller sigøyner!
Trøsten i jobben er at det ofte er kake fordi det som oftest er et eller annet som må markeres. Når den plettfrie Karen-Britt innfører frukt og grønt i stedet for kake - da sprekker det for vår heltinne, som tar et voldsomt oppgjør. Og tusler ut med halen mellom beina og en sykmelding på ubestemt tid.
Så dukker det opp et vikariat i en lokalavis langt ute på bygda. Aslaug får jobben og starter opp med intensjoner om å lære bygdetampene et og annet om urbane verdier som hun vil blande inn i reportasjene hun blir bedt om å skrive. Men ender opp med å sette seg ut med Sauelaget, noe man ikke gjør ustraffet. Når så også ulven dukker opp og forsyner seg grovt av saueflokkene. Da er hundre og ett ute.
Ida Marie harselerer med både by og land så det kviner i svingene. Stilsikker, humoristisk og med passe doser ironi.
Et par små innvendinger har jeg her og der, men den største er likevel at jeg skulle ønske boka var mye lenger enn sine 158 sider. Jeg storkoste meg fra perm til perm!

Godt sagt! (2) Varsle Svar

"Men Reidun Nordsletten var kvinne, med alt det det innebar av medfødte egenskaper i retning åpenhet og taletrang"

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Folk som flyttet til landsbyene, ville kjøpe landsbyallmenningen utenfor husene deres, som var offentlig område, og ble sinte når de ble fortalt at det ikke gikk an. Hvis man drev kveg eller sauer gjennom landsbyen (noe vi har gjort i århundrer), risikerte man å bli trakassert, for dyrene spiste blomster eller tråkket spor i de mer og mer velpleide gressplenene. Noen ferske naboer ringte politiet fordi de hørte menn med hunder som gikk og ropte oppi fjellsidene. Vi var bare ute på sauesanking. To verdener som ikke forstår hverandre, på kollisjonskurs. Det føltes som om vi hadde gått glipp av et eller annet møte, og at de andre i vårt fravær hadde forandret på reglene sånn at det vi drev med, ikke lenger betydde noe.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det ligg eit hav imellom oss

Det ligg eit hav imellom oss,
mellom deg og meg.

Det ligg eit hav mellom
bringa di og mine bryst.

Men augo set kvarandre stemne på polstjerna
og hjarto kan møtast over byljene.

Og vinn du over havet
så er eg løna di

og varme hender
kan leite over mjuk hud.

Men møtet mellom hjarto
over havet er det heilage.

Marie Takvam (1926-) Norge

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jon Michelet var storslagen, fra innerst til ytterst. Det sa selveste Dag Solstad i Michelets begravelse.

Og denne boka er et flott monument over en storslagen mann. Skjønt, i blant var han bare slagen. Han var selvopptatt, ufølsom, arrogant og humørsyk. Men også sårbar, full av kjærlighet og med en stor rettferdighetssans. Han var, med andre ord, menneskelig.

Kristjansson legger lite i mellom her: både Michelets gode og mindre gode sider kommer fram. Hvor blind han var for hvordan hans livsstil gikk utover hans nærmeste, blir svært tydelig. Men likevel skriver Kristjansson med en kjærlighet og ømhet for Michelet og alt han var, og boka er en verdig biografi.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fornøyelig og underholdende om Haldor i Purkvika. Her møtes grådighet og storkarfakter med det enkle livet på småbruket ved sjøkanten på Innherred. Verdier og tradisjoner står for fall. Vittig og spennende skrevet på et dialektpreget nynorsk, allikevel lett og lese. Jeg hadde ikke hørt om denne før den lå som gave under juletreet. Ekstra stas for meg at handlingen er fra kjente trakter. Anbefales, den fortjener å bli lest av mange!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Dette var underholdende lesning, og for en som var idrettsnerd på 60, 70, 80-tallet var boka midt i blinken. Personen Oddvar Brå blir nøye presentert fra barndom til pensjonist, og interessante historier blir dratt fram i en historisk linje.

Kjøpte forøvrig boka på skikveld med Oddvar Brå og Thor Gotaas på Skaret ved Molde. En hyggelig kveld med middag og god drikke, og mye trivelig prat med likesinnede langrennsvenner i Molderegionen. Hovedpersonene underholdt først forsamlingen i over to timer, med skjemt og alvor fra livet til Oddvar Brå, og selvfølgelig var stavbrekket nevnt.. :-)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Fikk dere mange fine bøker i julegave? Selv fikk jeg ingen (snufs!) Helt fra jeg var liten har jeg ønsket meg bøker til jul, men omgivelsene mine har aldri skjønt det, eller de har ment at jeg allerede har for mange.

Godt sagt! (6) Varsle Svar

Være her
ikke der
i sykdommen
som tar her
fra meg

Godt sagt! (3) Varsle Svar

En mann sitter
ved siden av meg
og hulker
legger fra meg avisa
tenker jeg må si noe
ettersom jeg er dannet
gjort noe spennende i det siste?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

snøen
er slett ikke snø
når det snør
midt i juni

snøen har
slett ikke falt ned
fra himmelen
i juni

snøen har
selv steget opp
og blomstret
i juni

som epler
aprikoser
kastanjer
i juni

forville seg
i den ekte snøen
som er snøen i juni
med blomster og frø

når man aldri skal dø

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Geissler til Sivert:
Ta dere Sellanråfolk: dere ser hver dag på nogen blå fjæld, det er ikke opfundne tingester, det er gamle fjæld, de står dypt nedsunkne i fortid; men dere har dem til kamerater. Dere går dere sammen med himlen og jorden og er ett med dem, er ett med dette vide og rotfæstede. Dere behøver ikke sverd i hånden, dere går livet barhændt og barhodet midt i en stor venlighed. Se, der ligger naturen, den er din og dines! Mennesket og naturen bombarderer ikke hverandre, de gir hverandre ret, de konkurrerer ikke, kapløper ikke efter noget, de følges ad. Midt i dette går dere Sellanråfolk og er til. Fjældene, skogen, myrene, engene, himlen og stjærnerne - å det er ikke fattig og tilmålt, det er uten måte.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Meningen med livet skapes i sjelen, bare den indre rikdom formår å gi mennesket den rette lykken. Bare den løfter mennesket over angsten, gir det lyst til å leve og mot til å dø.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Jan Mehlum holder koken han med sin Foyn serie. Faktisk kansje den hittil beste. Synes boka var spennende og godt skrevet. Gikk litt utenfor de vanlige rammene, at endel av handlingen foregår utenfor Norge piffer opp lit ekstra. Kan absolut annbefales.

Godt sagt! (1) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg var i Cuba påsken 2014. Jeg forstår nå hvorfor Fidel Castro kastet ut Amerikanerne etter revolusjonen.

En bra bok som viser urfolket og de fattiges rolle i misbruket av naturen til fordel for kortsiktig kapitalisme fra Amerikanerne og korrupte regjeringer i Latin Amerika.

Bra bok! Anbefales på det sterkeste!

Godt sagt! (9) Varsle Svar

En av de beste Mehlum bøkene jeg har lest. Eller jeg vil i bund og grunn si det er den beste. Tommel opp og 6 til Jan. Takk for en god lese opplevelse. Å du, jeg skal ikke røpe noe. Bare løpe å kjøpe:)

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Mrs. Hoyt var den første jeg kan huske som sa at det å kritisere en bestemt amerikansk president ikke var anti-amerikansk; at det å kritisere en bestemt amerikansk politikk ikke var upatriotisk; og at det å ta avstand fra vårt engasjement i en bestemt krig mot kommunistene ikke var det samme som å ta kommunistenes parti. Men disse distinksjonene gikk de fleste av Gravesends borgere hus forbi; det gjør de den dag i dag blant mange av mine forhenværende landsmenn.

Godt sagt! (9) Varsle Svar

Har kjedet meg gjennom 300 sider. Nå gir jeg opp

Godt sagt! (1) Varsle Svar

"Her er det katolikkene snakker vondt om protestantene, metodistene om kvekerne, lutheranerne om de reformerte, russerne om armenerne. Her smyger fiendskapet seg inn, her mistror svermeren den som helbreder ved bønn, her tvister den ortodokse med kjetteren, her øves ikke miskunn, her hater man, til desto høyere ære for Gud, hvert menneske."

Godt sagt! (4) Varsle Svar

Annonsér hos bokelskere.no


Sist sett

Karen RamsvikEmil ChristiansenTanteMamieLeseberta_23Ingvild SRolf IngemundsenBente NogvaErlend Risvik PaulsenHilde Merete GjessingArne SjønnesenSvein OveMarkus IngebretsenAnniken RøilBjørg RistvedtMetteHarald KJosteinReadninggirl30Kirsten LundNina Solåsandreas h. o.Pia Lise SelnesMarita LoeRufsetufsaKarin  JensenNinaIngunn SAndreas BokleserBookiacAnette SsiljehusmorAgnete M. HafskjoldMarianne AugustaAjiniakraEivind  VaksvikTine SundalTheaHanne MidtsundInge KnoffAud Merete Rambøl