Her har det vært mer mest pensumlesning og lesning av faglig litteratur til oppgaver som skal skrives. Ellers har jeg forsatt ca kommet 70% i The Power av Naomi Aldermann og tenke å fullføre denne helgen, håper jeg. Ellers håper jeg også rekker over pensumlesing søndag. Ønsker alle en god helg med flott vær og med godt fra bokverden eller noe annet godt :). God helg :)
Det er imponerende hvor mange gode bøker vi har lest sammen!
Av de 26 er det kun én jeg avbrøt pga. bokens kvalitet (Hvis en reisende en vinternatt), én jeg sto over fordi jeg har lest den flere ganger før (Kjærlighet i koleraens tid) og tre jeg sto over av andre årsaker. Lesesirkelen har bidratt til at jeg oppdaget både nye titler og nye forfattere. Berikende!
Håper riktig mange, gamle og nye lesesirkeldeltakere, blir med i denne runden. Velkommen til alle!
Våren har kommet, så her blir bøkene med ut. Mest lesing blir det i den historiske romanen " Noen kjenner mitt navn" av Lawrence Hill. Det er andre gang jeg leser den. Historien handler om den 11 år gamle jenta Aminata Diallo, som blir bortført fra sin landsby i Vest- Afrika og satt på et slaveskip med kurs for USA, der hun etterhvert havner midt i uavhengighetskrigen.
Ellers skal det fine været brukes til sykling i skogen like ved der jeg bor.
God lesehelg til alle :)
Det har blitt mer TV-titting en boklesing i det siste, men siden det ikke er noe sport på morgenen i helgene nå får jeg lest litt mer.
Har allerede startet på Spøkelse! - hvileløse gjengangere i tradisjon og historie igår kveld, har lest den en gang før (i 2003), men hadde bestemt meg at når jeg hadde fått kjøpt meg hele serien, da skulle jeg lese alle en gang til. Det var meningen det skulle være ifjor, men det ble det ikke noe av, men nå er jeg endelig igang, hvis jeg rekker det starter jeg på Vampyr! - blodsugende lik i litteratur og tradisjon på søndag.
I tillegg denne helgen skal jeg lese på Lady Vivian Hastings (Long John Silver) og de 3 andre i denne miniserien.
Fredag 13. april 2018.
Kategori:
Nyere verdenslitteratur (unntatt nordisk), utgitt etter 1975.
Hver deltaker kan foreslå én - 1 - bok.
Bare de som er registrert (jfr. hovedtråden) kan foreslå bok og senere være med å velge hvilken bok vi skal lese sammen.
Alle kan delta i diskusjonen og skrive innlegg under felleslesingen.
Frist for å foreslå bok:
Søndag, 22. april 2018, kl. 18.00
Då er eg endelig i gang...dvs eg starta for eit par veker sidan, men leselyst og interesse har vore av det heilt labre slaget.
Så- i går - kom eg meg endeleg i gang, og til mi store glede vart eg fanga i teksten. Trur kanskje det var skildringa av reisa i India som gjorde utslaget ( i tillegg til min personlege situasjon).
No ser eg fram til å lese meir om Ingefrid og hennar prestegjerning, om arv og menneska ved Svartvatnet. Der er mange løyndomar å ta tak i!
Er glad eg ikkje gav opp, trur eg kan få noko å minnast.
Hei igjen. Jeg glemte en forfatter i forslagene jeg kom med tidligere. Nemlig Elisabeth Dored. Hun var en norsk forfatter fra Halden som skrev noen romaner med handling lagt til romertiden. Disse bøkene kom ut for ca seksti år siden og er sikkert ikke så mye lest i dag, men er vel verdt å prøve seg på. Hun var gift med en filmfotograf fra Litauen (?) som var en verdenskjent nyhetsfotograf/ filmskaper om politiske hendelser fra den russiske revolusjon, den spanske borgerkrig og mye mere. Elisabeth skrev en biografi om han: For meg er jorden rund. En meget interessant og spennende bok, og jeg har lagt ut flere sitater her fra boka.
Eldre forfattere er vel verdt å lese litt av og alle bibliotekene klarer vel å finne bøkene.
God lesing!
Er det noko ein bokelskar likar, så er det å kunna bidra med lesetips og bokforslag!
Eg vil nytta høvet til å tipsa deg om Hendelser ved vann av Kerstin Ekman: Ein psykologisk thriller, stillferdig, mørk og med mange lag, - litt tunglest, men velskriven. Tildelt Nordisk Råds litteraturpris og Glassnøkkelen.
Så utrolig hyggelig å se hvor mange som har tatt seg tid til å komme med forslag! Ikke bare det, men jeg ser noen har både undersøkt boklisten min og forfattet innlegg om igjen flere ganger pga svikt i teknologien. Skulle gjerne svart hver enkelt, men jeg prøver meg på dette fellessvaret her i første omgang. Håper alle får med seg at jeg setter stor pris på innsatsen!
Nå har jeg nesten motsatt problem; jeg vet ikke hvilken bok jeg skal begynne med :D Jeg skal sette meg ned og lese meg opp på bøkene som er foreslått og velge ut noen.
Takk igjen!
Dét er en bedre metode! Det pinlige er bare at jeg kan den også fra før ... og LIKEVEL går det galt fra tid til annen. For jeg husker jo ikke å sikre meg hver gang jeg er ute og taster... Men tusen takk for gode råd og forsøk på å lære meg bedre vaner - noen mennesker kan vel bare ikke hjelpes. ;P
Akkurat nå oppdaget jeg at bok nr. 3 i en trilogi av britiske Jane Gardam er kommet på norsk - nå hadde jeg aldri hørt om henne, men her er et The Guardian-intervju med Jane Gardam
om hennes forfatterskap og om denne trilogien. Visstnok fengslende saker om hvordan britene fikk sin "stiff upper lip", med en eldre britisk mann i hovedrollen.
Åja, åja - den metoden anbefaler jeg ofte og gjerne til andre, forstår du. Men selv er jeg altfor utålmodig til å gidde/orke å kladde i Word.... Og jeg lærer - a-l-d-r-i.
Støtter flere som er nevnt, spesielt Margaret Atwood (men ikke novellene hennes) og Arundhati Roy. I tillegg vil jeg legge til Connie Willis, Shirley Jackson og Angela Carter. Jeg er temmelig sikker på at disse kan motbevise deg i fordommene dine. Atwood og Willis er på topplisten min, i alle fall, sammen med blant annet Vonnegut som du selv har nevnt.
Nå har jeg TO ganger slettet laaange epistler ved å trykke "Svar" over tekstfeltet, i stedet for "Lagre" under. =&!!@#!!?)@£$!!!!! - men jeg vil likevel gjerne gi deg i alle fall noen forfatternavn du BØR sjekke (og som såvidt jeg har sett, ikke har vært nevnt i svarene du allerede har fått), so here goes:
Sigrid Undset!
Sissel Lange-Nielsen
Marte Michelet (sakprosa)
Elisabeth Aasen (sakprosa)
Fra USA:
Toni Morrison (nok en nobelprisvinner)
Dorothy Parker
Lionel Shriver
Carson McCullers
Louise Erdrich
Leslie Marmon Silko
Fra/om Kina:
Pearl S. Buck (nobelprisvinner...)
Han Suyin
Anchee Min
Fra UK:
Muriel Spark (Anbefaler alt..., hun skrev sylskarpt, intelligent og underholdende)
Hilary Mantel ("Wolf Hall" og "Bring Up the Bodies" er prisbelønnede historiske romaner om Henrik VIII)
Fra Sverige:
Marianne Fredriksson (Anbefaler "Simon och ekarna")
Elin Boardy ("Mary Jones historia : nedtecknad av mej själv och alldeles uppriktig : om mitt liv samt om Dolores & John Silver, så som jag fått det berättat för mej av dom själva" - veldig morsomt "haleheng" til den klassiske sjørøverromanen...)
Bodil Malmsten (Start gjerne med "Priset på vatten i Finisterre")
Fra India:
Arundhati Roy ("Guden for små ting")
Fra Nigeria:
Nja. Der har du vel litt mer å forske i? ;)
Tre danske forfattere som jeg kan anbefale: Karen Blixen (Afrika og «gotiske» fortellinger, som Babettes gjestebud), Tove Ditlevsen med «Barndommens gate», og Helle Helle som skriver korte, men intense romaner fra nåtiden. Alle finnes i norske utgaver.
Flere amerikanske forfattere er alt nevnt av andre i denne tråden. En av mine favoritter er Willa Cather med «Death Comes to the Archbishop» med handlingen lagt til New Mexico etter innlemmelsen i USA ca. 1850. Carson McCullers' «The Heart is a Lonely Hunter» fra 1943 er også suggererende lesning.
Herta Müller skriver krasse oppgjør med Romanias spesielle variant av kommunismen.
"Etter å ha lest denne boka
er det ihvertfall ingen grunn til å tro noe annet enn
at Jesus faktisk døde på korset"
konkluderer 'Dekodet' siv.ing Davidsen:
"Svein Woje og Kari Klepp ønsker å vise at Det nye testamentet (NT)
ikke stemmer.
At Jesus var inspirert av buddhisme og essenere,
og at hans bror Jakob var den egentlige viderefører av hans lære.
Kirken har forvrengt hans lære og forfulgt alle som har tenkt
annerledes. Sies det.
Men selv om målet er klart er boka uklar."
"For en som har lest slike bøker i over tjue år er det bare nivået
av feil som er nytt.
Det forskrekker at dette er skrevet av norsklærere og lærebokforfattere.
Det er vås når Woje og Klepp påstår at
”Etter hvert som kristendommen fikk fotfeste, ble jorden flat,
og slik ble den værende til opplysningstiden på 1500-tallet”
Det kan ikke aksepteres at lektorer blander sammen renessanse og opplysningstid,
og viderefører myten om at man i middelalderen trodde jorda var flat.
Eller at man sprer ønsketenkning som at
”de fire evangeliene i Det nye testamentet er et tilfeldig utvalg
av et mye større antall evangelier og tekster
som var i bruk i menigheter av Jesustilhengere”.
Det imponerer ingen historikere å legge like mye vekt på løsrevne skrifter
fra 2-300-tallet som på de som er skrevet inn i en konkret historisk sammenheng
av generasjonene som kjente Jesus og disiplene.
Man overbeviser heller ingen når man blander kirkemøtet i Nikea på 300-tallet
med striden mellom øst- og vestkirken mange hundre år senere.
_
Forfatterne gjør for eksempel et nummer av at Buddha la vekt på
en indre opplysningsvei
som gjorde at man kunne ”arbeide seg frem mot å bli fri
fra lidelse og gjenfødelse”
..Så begynner man å snakke om en ”påfallende” likhet mellom buddhismen og
kristendommen i ”tanken om gjenfødelsen”.
Enten har ikke forfatterne selv forstått hva NT og kristne mener med ordet
gjenfødelse,
eller så er dette en bevisst fordreielse.
Det er en fundamental motsetning mellom en som vil unnslippe gjenfødelsene
gjennom eget arbeid
og dermed befries fra illusjonen om å være et virkelig ”jeg”,
og en som blir gjenfødt - én gang –
uten egen fortjeneste, til evig liv med Gud.
Mer betagende anmeldelse av produktet kan leses på Davidsønns blogg, her >
Hei! Jeg har ikke telt etter hvor mange bøker jeg har av kvinnelige forfattere, men jeg vet det er noen - og noen av disse hører med til det jeg setter aller høyest.
Nå har jeg ikke lest alt det de andre skriver og foreslår, men her kommer noen få forslag på bøker som har fått terningskast seks av meg:
Ragnhild Jølsen ( omtrent alt hun har skrevet i en bok).
Aino Kallas, Gjennom eld og vatn. ( Fire noveller oversatt til fantastisk nynorsk.)
Kerstin Ekman, og da særlig Guds barmhjertighet.
Dette er vel kan hende bøker som ikke er mest framme i boklista, kanskje bortsett fra Kerstin Ekman. Men prøv, jeg har fått rike lesestunder gjennom disse bøkene.
Foruten mange gode forfattere andre allerede har trukket fram, som Joyce Carol Oates, novellemesteren Alice Munro og Margaret Atwood (særlig MaddAddam-trilogien – Oryx and Crake, The Year of the Flood og MaddAddam - Alle tre er også utgitt på norsk), vil jeg anbefale:
Rachel Kushner, USA. Min favoritt er The Flamethrowers (norsk tittel Flammekasterne)
Bonnie Jo Campbell, USA. Særlig novellesamlingene American Salvage og Mothers, Tell Your Daughters, men også romanen En elv en gang (engelsk tittel: Once Upon a River)
Jenny Erpenbeck, Tyskland. Alle de tre romanene jeg har lest av henne: The End of Days
(norsk tittel Alle dagers ende), Visitation og Går, gik, gået (norsk tittel: Går, gikk, har gått)
Eimear McBride, Irland. Begge romanene hennes, A Girl Is a Half-formed Thing og The Lesser Bohemians (særlig den første)
A. L. Kennedy, Skottland. Særlig novellesamlingen Night Geometry and the Garscadden Trains
Mette Karlsvik, Norge. Bli Björk
Slår eit slag for følgende kvinner: (=i parantes : favorittbøker mine av forfattarinna)
- Anna Gavalda ("Saman er ein mindre aleine")
- Marit Eikemo ("alt inkludert")
- Agnes Ravatn ("fugletribunalet)
- Helga Flatland (" vingebelastning ")
- Karin Fossum (" de gales hus", "elskede Poona")
Og nokre til som fortjener å nevnes:
- Diane Setterfield ("den tretten de fortellingen")
- Jessie Bolton ("Miniatyrmakeren")
- Clare Macintosh ("I let you go")
- Margaret Atwood ("MaddAddam")
- Charlotte Bronte ("Jane Eyre)