Akk - da jeg skjønte at mitt eget forslag ikke nådde opp, håpet jeg ei stund på Faulkner. I sluttspurten heiet jeg på Huck Finn, men var ikke utspekulert nok til å stemme taktisk i siste runde.
Dermed skal jeg altså hente fram igjen Far Goriot, som jeg leste med litt blanda følelser for et års tid siden. Kanskje jeg med gode medleseres hjelp kan se verket med nye øyne?
Far Goriot av Honoré de Balzac blir neste felleslesingprosjekt i lesesirkelen.
Gratulerer til Hilda som foreslo denne romanen, og gratulerer til henne og oss andre som kan lese boken sammen.
I løpet av neste uke skal jeg lage en generell diskusjonstråd for boken, forfatteren og forfatterskapet (visstnok svært omfattende), og en dag eller to før oppstarten
(mandag 8. september) skal jeg lage første diskusjonstråd for selve felleslesingen.
Det ser ut som Far Goriot har tre deler (eller lange kapitler), så det passer kanskje med tre diskusjonstråder for boken.
Noen forslag for oppdeling og hvor lang tid vi skal bruke på lesing og diskusjon?
Jeg har veldig lyst å lese mer av russiske forfattere.
Derfor blir mitt forslag denne gangen Krig og fred av Tolstoj.
Romanen utkom i 1869 og blir betegnet som et av hans mesterverk. Har lenge ønsket å lese dette verket som fått både høye terningkast og mange gode anmeldelser av lesere her inne.
Er det ok at vi bruker første pauseuka til forslagstilling og avstemming,
og den neste for evt. å anskaffe den boka som skal leses?
Neste felleslesing starter på første mandag etter pausen.
Dette er en samlet omtale av Ken Folletts Stormenes tid, som på norsk er utgitt i to bind. I - Sverdet og korset; II - Katedralen. Historien handler om byggingen av en katedral i Kingsbridge, England. Her følger vi noen personer og deres skjebner. Særlig sentralt i historien står byggmesteren Tom, munken/prioren Philip, jarlens datter Aliena og hennes kjære mann Jack. Boken går over et lengre tidsrom, og særlig på slutten av andre bok gjøres det et lengre hopp. Slik framstår det tydelig at byggingen av katedralen var et livsverk for mange, og for andre noe man ga livet sitt for.
For min del gikk lesningen fort fra andre halvdel av første bok og ut andre bok. På 1165 sider er det et ganske omfattende persongalleri å bli kjent med. Stormenes tid som historie er godt lagt opp. Det er som et eventyr der det gode strider mot det vonde, og hvor det til slutt ender med at det gode vinner, men på veien dit er det mange hendelser som hindrer.
Noe av det jeg syntes var interessant i boken, var hvordan sympatien min stadig vekk gikk fram og tilbake mellom ulike personer. En karakter jeg hadde sympati med store deler av fortellingen er prioren Philip, men Jack vokser gjennom særlig bind II (Katedralen) fram som "den store helten".
Selv om fortellingen er fiksjon, har trekk av romanen rot i faktiske historiske hendelser. Det betyr ikke at romanen i seg selv er helt historisk korrekt, men at den sammenfaller med noen enkelte hendelser. Slikt kan jo gjøre at man også får interesse for den faktiske historien, og det er jo ikke det verste som kan skje.
Det er en roman som lever i deg, og man rives hele tiden med videre til neste side.
Forslag:
Vi avslutter lesingen av en bok på søndag og tar en uke pause.
Deretter bruker vi kommende to dager (mandag og tirsdag) til å foreslå neste bok
(frist tirsdag kl. 21.00).
Vi bruker onsdag og torsdag til avstemming (frist torsdag kl. 21.00).
Dersom vi trenger flere valgomganger, får vi tilpasse det i hvert enkelt tilfelle.
Dette er, som skrevet, bare et forslag. Hensikten er å gjøre forslagstilling og avstemming litt mer strukturert og dermed mindre tidkrevende.
Kommentarer?
Det høyrest knakande bra ut. Gleder meg til å kome i gang igjen.
FruBang, jeg synes du peker på det helt essentielle: at det bør være helt greit at man liker forskjellige bøker. Noe av det som så er fint med et nettsted som bokelskere.no, er at vi kommer i kontakt med lesere som har funnet frem til andre bøker enn oss selv, og kanskje kan bli inspirert til å oppdage at vi har bredere boksmak enn vi trodde. (Selv hadde jeg for eksempel neppe blitt inspirert til å lese Neil Gaiman uten å ha sett skrytet av bøkene hans her inne...)
Bare en ting som du skriver har jeg lyst til å ta litt til motmæle mot:
Jeg er ikke den type person som bruker mye tid på analysering og tolking av litterære tekster som veldig mange av de som leser mye klassisk litteratur gjør, noe jeg tror kommer av at den type bøker er skrevet for å analyseres og tolkes mens det meste av det jeg leser ikke er det.
(Min uthevelse)
Jeg har nemlig ingensomhelst tro på at bøker som har overlevd og blitt klassikere er "skrevet for å analyseres og tolkes", da ville de neppe blitt så bra at de hadde blitt klassikere! Men FORDI de er så bra, er det mange som leser dem uten nødvendigvis å ha den samtidskunnskapen som leserne i "klassikernes samtid" besatt - og blant annet derfor kan dagens lesere ha stort utbytte av analyser: da får vi - blant annet - tilgang på den typen "taus kunnskap" som forfatteren og forfatterens samtidige lesere besatt, og kan bedre forstå HELE klassikeren. Men altså poenget mitt her: Klassikerne ble ikke skrevet for å bli analysert og tolket, men fordi de inneholder mer dybde enn Jo Nesbø (jada, jeg leste masse Nesbø jeg også, før jeg syntes han ble for makaber), kan man både ha glede av dem ved å lese dem rett-frem som en god historie, og ved å dykke dypere og analysere og tolke av hjertens lyst.
Avslutningsvis vil jeg gjerne føye til at jeg selv har gått fem på mange ganger ved å tro at velkjente klassikere vil være drepende kjedelige - for så å gå i gang med dem mest av pliktfølelse og oppdage at hei! dette er jo en fest å lese!. ;)
Jeg får snakke for meg selv og da kjenner jeg meg ikke helt igjen når jeg leser innlegget ditt.
Ja det leses mye eldre litteratur her inne, men det leses og anbefales også mange nye bøker.
Har akkurat avsluttet De usynlige av Roy Jacobsen. Boken kom ut i i fjor og har ligge på bestselgerlistene. Boken leste jeg etter alle de gode anbefalingene som ble gitt her inne.
Jeg er også veldig glad i krim og etter å ha blitt tipset her inne om Det henger en engel alene i skogen av Samuel Bjørk, også utgitt ifjor og på bestselgerlistene, kjøpte jeg den.
Jeg har vært medlem her i snart 5 år og min erfaring er at her inne er vi en mangfoldig gruppe som leser både ny og eldre litteratur innen alle typer sjangere.
Hvis du neste gang ber om forslag til bøker og ber oss komme med forslag av nyere litteratur så er jeg helt overbevist om at du vil få mange forslag på det.
Nå ser jeg at svaret mitt virker litt "krast" mot deg, men det er ikke ment sånn. Syntes det er bra at du sier hvordan du opplever det.
mange her inne er langt over tenåringsstadiet, og vi har vel lest det som vi vokste opp med selv. Vet ikke hva dagens tenåringer leser så jeg anbefaler det som jeg leste selv.
Ja, denne er vakker - jeg fikk assosiasjoner til Nordlands trompet. For meg ble det Roy Jacobsens beste dette. (Mer om den i Reading Randi )
Brannfakkel, neppe. Jeg ser at du har vært medlem her inne i 4 år og 7 måneder. Da vet du like godt som meg at dette har vært oppe til debatt uttallige ganger før. De som liker klassikerne må få lov til å like og anbefale de, og de som liker bøker på bestselgerlistene det samme. På bokelskere.no er det plass for alle, det kan vi være stolte av, mener jeg.
De usynlige var en perle av en roman som gjorde stort inntrykke på meg.
Jeg har tidligere kun lest Frost av forfatteren, en bok som jeg også ble veldig begeistret for.
I denne romanen befinner vi oss på en liten øy på Helgelanskysten og følger den eneste familien som bor der. Vi følger dem gjennom et par tiår i begynnelsen av 1900 tallet og får et grunding innblikk i hvor tøft og vanskelig det var for en fiskerfamilie å overleve.
Jacobsen skriver med stor troverdighet når han beskriver det harde livet, fiske og naturen i dette kystlandskapet. Et stort pluss at han bruker ord og utrykk på dialekt, samt alle hans beskrivelser av redskaper.
Jeg har mine røtter i fiskefamilie fra kysten og kjente igjen alle fiske og fangstuttrykk.
Det er ikke mye dialog i boken. Personene sier ikke så mye, de spør med noen få ord og svarer med et, men allikevel står de frem med personligheter som gjør at man blir kjent med dem. Dette er flotte personer med mye omsorg og kjærlighet for hverandre.
Jeg elsket språket i denne boken. Det er poetisk og direkte, og med sine beskrivelser av mennesker og natur var jeg ikke kommet langt i boken før jeg tenkt på Markens Grøde og Isak Sellanrå. Markens Grøde leste jeg for første gang kun for noen måneder siden og den historien sitter dypt i meg ennå.
Der Isak feller trær og bryter stein så bøter og renser Hans Barrøy garn og fisker.
Synd å være ferdig med boken og måtte reise fra øya Barrøy på Helgelandskysten og de flotte menneskene som lever der. Skulle gjerne ha fulgt dem videre en stund til.
Jeg må rett og slett lese mer av Roy Jacobsen.
Fantasy, grøssere og Science-fiction - alt en leseglad ungdom kan finne på å lese
Passer for alder 13-100 år
Alle bøker er utgitt eller vil bli utgitt på Norsk - Og anbefales på det varmeste!
Mitt barnebarn på 14 leser The fault in our stars eller på norsk Faen ta skjebnen av John Green, med stor iver. Den står også på Hilde S' s flotte liste. Kanskje den kan være noe for dere? Støtter deg hundre prosent på at høytlesning er en fin ting - både for den som blir lest for, og den som leser. Du og datteren din har noe fint sammen :-)
Lykke til!
Bøkene er valgt ut av Ann Helen Hatlestad, Stavanger bibliotek. Listen er basert på populære bøker blant ungdommer i alderen 13-15/16 år, men mange av disse er populære blant mye eldre ungdommer og voksne. Hun gikk kort gjennom alle bøkene og flere av disse har slått godt an hos elevene på skolen der jeg jobber :-).
Kos dere med høytlesning, en flott måte å være sammen på!
1: "De usynlige" , Roy Jacobsen
2: " Din godhet" , Linda Ohlson
3: "En navn ved navn Ove", Fredrik Backman.
Jeg må legge til at det var mange bøker med i konkurransen, da jeg skulle sette opp mine tre favoritter. Likevel er bok nr 1 på lista ovenfor, min udiskutable favoritt :-)
Tidligere i vår var jeg på et littaraturseminar og der fikk vi presentert flere populære, og nye ungdomsbøker. De er delt inn etter sjanger.
Dystopia
Dødslekene, Suzanne Collins
Gone, Michael Grant
Cassias valg, Ally Condie
Uglies, Scott Westerfeld
Dystopia, Terje Thorkildsen (nynorsk)
Vampyrer, hekser, engler, skyggejegere og udødelige
Merket, P.C. Cast
Den siste lærling (serie), Joseph Delaney
Mørk engel, Laini Taylor
Skyggejegerne, Demonenes by 1. bok + film, Cassandra Clare
Våk over meg, Amy Plum
Ever for alltid, Alyson Noel
Krim og spenning
Oslo L, M. Khan
Dødelig kaos 1, Matt Dickinsom
I hunt killers, Barry Lyga
Jeg er nummer fire, Pittacus Lore
Nummer nï, d.s.
De siste seks, d.s.
Livet og kjærligheten
Rubinrød, Kerstin Gier
Faen ta skjebnen, John Green
Hvis jeg blir, Gayle Forman
Perfekt kjemi, Simone Elkenes
Det blir pinlig uansett, Bjørn Sortland & Tyra Teodora Tronstad
Din vakre jevel , Arne Svingen & Helene Uri
Svarte Mathilda (nynorsk), Tor Arve Røssland
Odinsbarn, Siri Pettersen
Divergent (kino nå), Veronica Roth
Kjøpte den første boka på Mammutsalg, og har ikke lest de andre. Bør nok lese kronologisk. Norsk forfatter.
Artig øvelse, det fekk meg til å sjå over lista over bøker eg har lest dei siste par åra. Eg visste jo at eg for det meste les litt eldre bøker for tida, men at eg berre har lest 13 bøker frå 2012 eller nyare av i alt 117 bøker eg har lest sidan 2012 (altså 11%) var likevel litt overraskande.
Ja ja, nok navlebeskuende tøvprat, her er lista:
1 - Nostradamus' testamente av Tom Egeland
2 - Udødelighetens elixir av Gabi Gleichmann
3 - De usynlige av Roy Jacobsen