Endelig har jeg fått lest denne boka, den har stått på "burde-lista" lenge. Har gitt den terningkast 5, for det er en god bok, men tittelen "tidenes beste norske bok" er jeg ikke like sikker på. Boka forteller en god historie, som jeg på mange måter skulle ønske var sann, men den er også preget av naivitet og ensidighet. Oppsummert er det en spennende bok som jeg vil anbefale videre, men ikke tidenes beste norske i min bok ;)
Som fattig student har jeg nettopp gjort et stort offer. Som ung mann har jeg nettopp begått mitt mest forfengelige kjøp noengang. Jeg har vekslet tomme verdier mot gull, jeg har byttet forgjengelige papirlapper mot noe evig og uendelig. Jeg stryker den nå, blir yr, mektig yr, kjærtegner dens rygg med min alt for ru finger. Jeg snakker naturligvis om min nylig ervervede førsteutgave av Ibsens Når vi døde vågner! Åh, hvordan kan slik ekstravaganse gjøre meg så stolt i brystet? Det synes nå som om min fremtid som bokelsker vil bli som boksamler. Et essay av Walter Benjamin heter "Jeg pakker ut mitt bibliotek", og i den oppspilte stemning jeg er i nå vil jeg gjerne høre hvilken bok i din store eller lille samling du setter mest pris på, og da tenker jeg selvsagt ikke på det enkelte verk, men på et fysisk eksemplar i din eie, et eksemplar som kanskje har sin egen historie og utvilsomt sin egen lukt. Lenge leve papirboken!
Wie sagt man dies auf Deutsch: Wir lieben Bücher. Genau so wie Du.
I følge et register over hans forfatterskap på nb.no, side 93, ser det ut til at Ti mil først var med i Magasinet (nr. 37, 1959), men at man også kan finne novellen i samlingen Tusseleiken (1987). Håper dette kan hjelpe!
Deilig litt tjukk bok som var flott å ha med seg på ferie. Som krim sklei den litt ut på slutten - men totalt sett var dette en bra bok- Leser omtrent ikke krim og dette var jo heller ingen "vanlig" krimhistorie. Beskrivelsen av arbeidsmiljøet og relasjonene menneskene imellom var veldig gode. Priser meg lykkelig for ikke å jobbe et slikt sted. Men budskapet er viktig okke som. Og hvem som helst kan feilkommunisere med hverandre og det kan få vide konsekvenser for alle parter. Anbefales
Dette huset må jo være perfekt for bokhamstere... Noe å bli inspirert av? :p
Bøker som treffer deg som et knyttneveslag i magen, som stikker som en kniv og som aldri slipper tak i deg igjen. Jeg begynte med bøker jeg selv hadde lest, men har lagt til noen flere etter forslag fra andre.
Jeg tenker ikke legge til flere bøker på lista basert på andres anbefalinger, men folk må selvsagt stå fritt til å komme med forslag fra egne leseerfaringer basert på listas tittel.
Det finnes mange tragiske skjebner, og det kan være både vondt og vanskelig å lese om disse. Det var allikevel ikke primært dette jeg hadde i tankene da jeg satte opp lista, da var det mange andre bøker som hadde blitt med, om mishandling, krig, voldtekt og annen jævelskap. Denne lista kunne hett "Forferdelige fortellinger fra virkeligheten" eller noe i den duren.
Skillet blir nødvendigvis ikke vanntett, og var nok ikke fullstendig gjennomtenkt da jeg først lagde lista (da hadde vel ikke "Fange i natt og tåke" vært med). Men altså bøker som "gjør vondt", hva var det da jeg mente? Den opprinnelige beskrivelsen har fått stå, men nå uten direkte oppfordring til å komme med egne forslag.
Redderen i rugen...
Nå er det egentlig litt tidlig for meg å risikere å utsette meg for de mest usaklige innleggene, i og med at jeg ikke kan varsle om dem på noen dager ennå, men jeg får ta sjansen.
Du har helt rett, med unntak av at det ikke er et flertallsdiktatur i ordets rette forstand (jeg ser at du bruker gåsetegn, så jeg regner med at du heller ikke mener akkurat det, men det er et poeng for meg når jeg etterhvert kommer til poenget). Det kan oppleves på den måten når de kommer som en flokk, en etter en, mennesker som ikke har hatt noe som helst med diskusjonen å gjøre så langt, mennesker som du ikke en gang har hatt noe å gjøre med her før i det hele tatt, som kommer for i beste fall å gi stjerner til alle som er uenig med deg (de innrømmer jo selv at de bruker stjerner for å markere uenighet), eller for å forvrenge det du har skrevet og å gi deg de mest utrolige motiver. Men de representerer ikke noe flertall, de er bare en liten mobb, men fordi de er de eneste som evner å stå samlet virker de større enn de er.
Det store flertallet tror jeg er lykkelig uvitende om hva som foregår. Mobben er ikke noen formelt organisert gruppe, men samles om noen av de samme personene hver gang, og er preget av at den består av noen av de mest aktive brukerne her som og antageligvis er de mest sentrale i mobben. De føler åpenbart et slags eierskap her.
Resten av oss blir stående igjen som enkeltindivider, og individualismens svakhet har alltid vært dens manglende evne til å samle folk om noe. Jeg er selv en individualist, og vil ha mer individualsime på alle plan i samfunnet, så det er ikke ment som kritikk av individualsimen, bare som en erkjennelse.
Jeg har heller ingen gode løsninger å komme med, å bruke samme metoder som dem vil bare forsterke problemet. Vi får heller forsøke å heve oss over dem, ignorere dem når de er usaklige, støtte hverandre og andre ofre for mobben på privaten når vi oppdager at flokken er løs, og å håpe at eierne av nettstedet sanksjonerer dem en etter en når det blir for ille.
Man kan jo for eksempel true med å fjerne stjernesystemet hvis enkeltes oppførsel utarter seg. :)
Jeg aksepterer at stjernesystemet er her nå, jeg ser ikke at det har noen positiv funksjon, og som du selv sier at det er med på å undergrave en positiv kommunikasjon mellom brukere som er her for å glede seg over felles interesse i bøker og lære av hverandre. Jeg har merket meg at de jeg diskuterer med får en eller to stjerner på alle innleggene sin enkelte steder, mens jeg får ingen, og lurt på om det er noen som vil "straffe meg". I så fall er de ikke spesielt intelligente, de som har diskutert med meg har gjort nettopp det, diskutert med meg, ikke mot meg, og de har analogt med dette belønnet de som er med meg, ikke mot meg.
Jeg synes dette var informativ og oppklarende. Jeg synes å huske at dette "karmasystemet" har blitt såvidt beskrevet eller hintet til tidligere, men ikke så detaljert som her.
Jeg synes det er bra at det finnes et slikt vektet system, og det hjelper oss kanskje å håndtere de åpenbare trollene. Men samtidig så tror jeg ikke det er egnet til å takle et mer grunnleggende og subtilt problem, nemlig det omfattende "flertallsdiktaturet" som synes å råde her på bokelskere. Og at karma er knyttet til stjerner er muligens med å sementere det.
Etter de hendelsene som Yngve snakker om ble jeg klar over at enkelte brukere synes å kunne "diktere kursen" i skremmende stor grad. Jeg observerte ihvertfall at en disproposjonal mengde brukere fjernet stjerner tilsynelatende på oppfordring. Og når vi ser at stjerner blir brukt i stor grad i følge trynefaktoren og at mange gir 90% av sine stjerner til en liten gruppe andre brukere, så øyner jeg oppskriften på en subtil undergraving av god, åpen og likestilt kommunikasjon på bokelskere.
Jeg har ikke egentlig noe konkret forslag om hvordan vi kan bøte på dette problemet, heller ikke forventer jeg at det gjøres noe konkret med det med en gang. Men det er en bekymring som jeg tror det er verdt å være klar over.
lol
;)
Og Mennerne Hærkleder paa seg tok,
og Skjold og Øks dei lyfte fraa Krok,
dei hekta i Belte sitt goda Sværd,
treiv Spjot og Boge og skunda til Ferd.
For kom det deim, vilde Noreg herja,
so fannst der og deim, som vilde det vergja.
Om mus og menn, John Steinbeck - syns den faktisk var bedre som film !
Fluenes herre, William Golding - Både bok og film var fantastisk.
Tid for hevn, John Grisham - kjempebra film
Øst for eden, John Steinbeck
Forest Gump, Winston Groom
Cider house Rules, John Irvin
The Constant gardener, John Le Carre
The Godfather, Mario Puzo
About a Boy, Nick Hornby
To kill a mockingbird, Harper Lee
Lovely Bones, Alice Sebold
The World According To Garp, John Irving . Bra bok og film selv om jeg savnet en del fra boken i filmen.
Det er de jeg kom på i farta, er mange flere men disse er favorittene. Om du ved best etter en bok mener at filmen er laget så likt boken som mulig er det en sansynlighet for at jeg endrer listen litt =)
Glemte Ondskapen av Jan Guillou, den er definitivt med !
Da har jeg vel scannet inn alt som er "innom hus", da mangler jeg bare å finne alt jeg har lest utenom. :) Har fått gjort reint i hele huset, for å si det mildt...vi har "nøset" og trodd at vi ville bli skikkelig "snørrete" her...men bare støv som er blitt flyttet på----selvom jeg tar støvsugeren langs og inni hyllene, hvertfall 1 gang i året. Vel...jeg vet ikke om jeg orker å lete fram bøker som jeg har lånt på biblioteket opp gjennom åra. Det er mange det! :) Håper at dere bruker bibliotekene...det er viktig! Kommunene kutter bevilgningene der også. :( Vell...that's it! Bare noen ord en sen aften.
Jeg leste utrolig mye da jeg var yngre. Jeg leser fortsatt bøker som kanskje vil bli kategorisert som ungdomsbøker. Det finnes så himla mye fint. Det er også fint for voksne å lese ungdomsbøker tror jeg, så, ta en kikk.
Heisann! Det er mange som er eldre enn deg her, men mange har egne lister med barne- og ungdomsbøker. Ta en titt!
Jeg kan anbefale forfattere som Klaus Hagerup, Harald Rosenløw Eeg og Bjørn Ingvaldsen.
Ellers anbefaler jeg deg å lese de tre bøkene til Philip Pullman om den mørke materien. Den første heter Det gyldne kompasset. De er virkelig fantastiske!
Les og kos deg! :)
Lonesome Dove :)
Da må vi gratulere KittyMilner som er medlem nr 10000 :) HURRA!!
Snart er det feiring:) Kanskje runder vi titusen medlemmer i løpet av dagen. Burde kanskje vært en liten markering...