Anbefaler Zlatas dagbok, som er dagboken til en jente som levde under krigen i Sarajevo. På mange måter lik Anne Franks dagbok, begge er dagbøker skrevet av unge tenåringsjenter som opplever krig. Og den grep meg veldig.
Tja, om du vil vite meir om vanlege folk i Tyskland under krigen, kan filmatiseringa av Sophie Scholls siste dagar tilrås! På tysk heiter den "Sophie Scholl - die letzten Tage", og eg trur at oversettinga blir "Sophie Scholls siste dager". Historia som blir fortalt der, er like sann som den om Anne Frank, men ho blir fortalt gjennom film og er full av spenning. Veldig interessant og rørande film.
Sjølv leste eg Anne Frank som 12- eller 13-åring, og eg hugsar eg syntest det var så fælt, og eg gråt når eg såg bileta av ho og visste at denne jenta hadde vorti drept for noko så dumt som at ho var jødisk.
Han brukte i alle fall "albumblade"
Kaster aldri bøker. Det er et prinsipp. De jeg ikke vil ha i bokhylla selger jeg på Vestkanttorget i Oslo. 3 dårlige bøker og vips, så har jeg nok til en kroneis.
"Far pleide å si at ingenting er så arvelig som fattigdom," sier hun, "og du behøver ikke engang å vente halve livet på at arven skal bli din, du får den i det øyeblikket du unnfanges. ...."
Kanskje denne vil interessere (?)
Vet ikke om den er å få kjøpt nå. Den utkom i 1990. Kanskje hos et antikvariat.
Var ikke oppmerksom på denne tråden før nå. Spennende. Har hatt mange Hamsun-perioder i mitt leserliv. Jeg har at på til lagd sanger av hans dikt fra "Det vilde kor". Som historiker syns jeg hans perioder i Amerika er svært spennende. Hans ferd "over there" er på tampen av utvandrertiden, hans inntrykk er viktige, men som vanlig satt på spissen. Han var jo "Nut" over there, ikke Knut. Favorittromanene er jo så absolutt August-triologien, helt uovertruffen mener jeg. Med detaljrikdom, persongalleri og sitt sprudlende liv er den noe av det rikeste vi har innen skjønnlitteratur. I den store skogen av biografier, kommentarer ol. har jeg også lest "En ørn i uvær" av Sten Sparre Nilson som jeg syns var spennende. Husker ikke om jeg var enig eller uenig da jeg leste den, men at den var perspektivrik, bevares.
Tja, jeg tror ikke Hamsun mente (stort sett i alle fall) at andre enn mottakerne skulle lese de private brevene han skrev og sendte. En annen sak er at forskere og andre synes det er interessant å få vite mer om spesielle personer og om hva de mente (også privat).
Et lite sitat fra forordet i bokserien:
"Hamsun selv sparte ikke på mottatte brev, og dette har naturligvis vanskeliggjort kommentararbeidet."
Apropos uforskammet: I 1970 ga Aschehoug ut Brev til Marie med kommentarer av Tore Hamsun. En avis ville vite hva broren Arild Hamsun mente om boka og fikk følgende svar: "Ingenting. Jeg leser ikke andres brev".
Da skal jeg altså lese andres brev. Er ikke det uforskammet?
Vel, for ca. 10 år siden kjøpte jeg serien "Knut Hamsuns brev", 6 ordinære bind (1879-1951) + ett supplementsbind. Jeg leste noen av brevene da, men så mistet jeg interessen og siden har de stått urørt i bokhylla.
Men nå fikk jeg lyst til å lese dem, og starter da med bind 1, 1879-1895. I alt inneholder de sju bindene 3318 brev, så om jeg leser ti brev pr. dag, skulle det ta ca. ett år. Får ha det som intensjon i alle fall.
Jeg var tildelt rollen som den som skulle gå upåaktet gjennom livet. Det høres kanskje enkelt ut, men man risikerer å komme i tvil om hvorvidt man faktisk eksisterer. Man er overlatt til seg selv, man har ingen som så å si kan bekrefte ens eksistens.
Det er faktisk lettere å holde seg flytende enn det er å gå under. Man flyter fordi man ikke våger noe annet.
Jeg er akkurat ferdig med Blond og syntes det var en veldig god bok. J.C. Oates skriver en veldig drivende historie og du kommer veldig under huden på hovedpersonen. Kanskje ikke så bra for ihuga Marilyn-fans siden dette ikke er en biografi, men en roman basert på hennes liv.
Her i blokka hvor jeg bor er det en hylle hvor du kan sette fra deg bøker du ikke har bruk for, har satt igjen noen der selv som jeg ikke har fått solgt og som ikke gikk i butikken, og har avlert en del engelske derfra på biblioteket i Strömstad.
do not repeat the tactics which have gained you one victory, but let your methods be regulated by infinite varieties of circumstances
http://www.posten.no/produkter-og-tjenester/brev-og-frimerker/_attachment/158886?_ts=135c930e800
Ingen mennesker kan unngå redsel.
En dag blir vi alle ensomme.
Vi lå tett sammen på madrassen hennes foran peisen i den røde stuen. Det var bare Ida og meg. Datter og mor, som det så ofte hadde vært det året. Ida gråt og sa: "Jeg vil ikke dø fra deg, mamma. Jeg vil ikke at du skal få det vondt." Jeg vet ikke om mine ord greide trøste henne den natten.
I dag er det bokdag i verden. Mange bloggere har giveaways med masse fine bøker. Også jeg! Vestlandets leirgjøk - vinn bok