"Det er det som er kunst, skjønner du? Picasso måtte bevise for verden at han kunne male ordentlig, før han begynte å plassere begge øynene på samme side av et ansikt og male neser som stikker ut av knær og sånt. For hvis du maler feil fordi du ikke kan bedre, er du bare dust. Men hvis du gjør det fordi du vil? Da er du kunstner."
At mannfolk vil ha en jomfru, har selvsagt å gjøre med at svært mange menn er slik at de ønsker kontroll, gjerne med den bonus at ingen andre enn kona vet hvor talentløs han er på lakenet. Skikkelige mannfolk føler seg ikke truet av erfarne kvinner. De er trygge på sin seksuelle identitet. Umodne menn er ikke det, de får jo fnatt bare kona har lyst til å gå på 14-forestillingen på Saga Kino. For der fins det jo andre menn, for eksempel billettkontrolløren, som sikkert er et svin, akkurat som ektemannen. Og til den slags har man jo alltids en religion eller to å slå i bordet med.
"Voldtatt", Frederik Skagen
Normalt liker jeg å lese fortellinger i egne omgivelser og nærmiljø, men denne boka har jeg hatt på vent en stund, fordi jeg finner det å lese om voldtekter som frastøtende - særlig når jeg bor i Fagerliveien, noen hundre meter fra Møllebakken hvor det viktigste offeret bor, og øvrig handling foregår i nære omgivelser.
Liker også å lese bøker om aktuelle temaer. Dessverre er voldtekter det, samt at debatten om krenkelser av unge jenter går jo hett nå i disse dager. Jf tafsedebatten som går og går. Vel, Skagen skreiv boka i 1985, og i starten ble ei enslig jente på tur gjennom byen antastet av en gjeng unge hvite menn i dongeribukser i Trondheim sentrum - det var sikkert ikke så mange den gang som mente at det var så usannsynlig kunne skje i Trondheim by. Da hadde han ikke skrevet det - lite troverdige bøker selger ikke så godt.
Vel det var litt utenomsnakk, noe jeg synes er noe av det viktigste med bøker. Så til boka:
Beate Bjørgum blir voldtatt. Føler både skyld og skam. Dette er ikke en sånn typisk etterforskningskrim, selv om det etterforskes også. Det er ikke politihelt/antihelt som er hovedfokuset; her er det mest tankene til vekselsvis overgriper, som voldtar flere og dreper noen, så tankene til et offer som reddet seg selv fysisk unna etter voldtekten. Etter det sliter hun forståelig nok med mye, bla dette med skam, og om det er mer belastende å anmelde enn å tie osv - noe som også diskuteres i disse dager.
Kjent å lese en politifortelling fra før mobiltlf og DNA-tida. Det er to forskjellige ting.
Sendt fra min iPhone
Det er ikke alt du kan helbrede. Og ikke alt som repareres blir vakrere. Av og til blir det bare ødelagt. Ingenting annet.
Det var det som var problemet med folk. Alle folk, fra alle verdener. De reparerte ikke ting. De bare ødela.
"Styrke, makt og råskap. Men tror du det er en forskjell som sss...ssitter i kroppen? [...] Nei, vi er lagd av det samme. Makten sitter i hodet. Dreyri oppfostres som overlegne, og forblir overlegne."
"Kulde? Dere tåler mer. jeg har sett det mange ganger. Skerri kan gå halvnaken i en storm!"
"Kan hende..." han så på henne. "Eller kan hende hun har blitt fortalt at hun tåler mer, siden hun ble født."
Du har aldri blitt lært hva som er rett å gjøre. Du har blitt lært at så lenge det er du som gjør det, så er det det rette. [...] Likevel kjemper du en kamp mot deg selv, og det gjør deg til en god mann, Rime. En sterk mann. Bare sterke menn tåler å miste alt.
Jeg skulle ønske jeg kunne si at å finne ut av rett og galt blir enklere med årene, men sånn er det ikke. Tvert imot. jo eldre man blir, jo mer har man sett. Og jeg har sett for mye av folks feil og mangler til å tro at det er enkelt å velge riktig.
Ingen ble ferdig med sangen samtidig. Til slutt var det bare Wiltersen-tvillingene igjen; de sang teksten til en meget langsom sørgemarsj.
Jada! Alle tråder samles, de fleste mysterier oppklares, vi lærer masse nytt om både personer og verdener og jeg finner ikke en eneste klisje! Ikke mange som både tenker og skriver like godt som Siri Pettersen. Kom igjen! Skriv mer! :-)
Rektor, kan jeg stille deg ett spørsmål?
Det har du akkurat gjort, men du kan godt stille ett til.
Det var godt med en oppklaring! Jeg selv ble veldig begeistret for denne boka, men ser at mange andre har motsatte følelser, og det er helt normalt. Den forrige boka i lesesirkelen , var jo flesteparten overbegeistret for, men jeg likte den ikke i det hele tatt. Anser dette også som normalt.
Når vi leser en bok, har jeg som prinsipp om ikke å lese noen omtaler fra boka før jeg begynner. Boka skal tolkes av meg, vil ikke bli påvirket av andre sine synspunkter. Det er helt ok med anbefalinger, men vet at alle er forskjellige og derfor vet jeg ikke om boken er noe for meg før jeg begynner å lese.
Det jeg anser som det største problemet er all vranglære som fins der ute. Jeg nevnte i svaret pornoindustrien som kun er et par tastetrykk unna, følelsesløst og lagd på menn premisser. Altfor mange får sin eneste kunnskap derfra. Altfor mange foreldre er livredde for å snakke om sex, kanskje de føler seg klønete eller at de er redde for å utlevere seg sjøl..? Jeg er en kjent natteravn i Odda og har to ganger blitt oppsøkt av tenåringer, begge gangene jenter, tru det eller ei, om jeg ville være en samtalepartner og sex har vært et tema. Jeg sa ja begge gangene og begge har vært fornøyd med svarene. Den ene satt jeg og prata med i nærmere to timer på mitt eget kjøkken, der både en debuttantsjuk kjæreste og forholdet til mora var problemet.
12-13 og har sex... Hvilken type sex, er mitt motspørsmål, uten at du antagelig kan svare i alle tilfellene. Hvis det kun er nysgjerrig beføling fra begge sin side, er jeg egentlig positiv til det, har vært der sjøl og det var en flott opplevelse, ufarlig og lærerikt, som du skriver et sted. Om disse derimot innbefatter samleie blir det helt feil for meg også. 14-åringer som overnatter er jeg også skeptisk til
Jeg mener bestemt at en dyktig pedagog kunne lært bort ulike ting som seksuallivet favner under, så som altså følelser, videre likeverdighet og respekt som altfor mange gutter ikke veit hva er, sånn som de snakker om jenter på.
Akkurat!! Det var det du gjorde:-):-)
Nå tror jeg du er inne på noe. At læreren skal ha ansvar for dette blir, som du sier, pinlig for alle. Det er heller ikke noe de er spesielt utdannet til, såvidt jeg vet. Å ha egne personer som er utdannet innen dette tror jeg vil føre til en mer åpen og seriøs dialog, om man også skiller gutter og jenter så tror jeg mye er gjort. De fleste snakker ikke om dette hjemme og da er man dårlig forberedt når man møter på utfordringer og ukjente situasjoner ettersom man vokser opp. Om man er forberedt og har tatt et standpunkt så tror jeg kanskje noen av 13-14 åringene hadde tatt et annet valg. I den alderen er det lett å bli usikker og gjøre det som "forventes".
Det høres ut som jeg fikk deg til å tenke litt og det synes jeg er fint :-)
Du har nok helt rett, men kanskje det kunne hatt vært en fagperson som kunne ha tatt det opp for elevene, har vært til stede en gang i en 9 klasse da læreren skulle snakke om blant annet prevensjon, og det ble skikkelig pinlig både for læreren og elevene. Jeg er nok ganske så konservativ når det gjelder dette temaet, jeg er vokst opp med en katolsk mor, så når meg og min søster skulle på date måtte vi ha med anstand, skikkelig morsomt:-)
Vibeke jeg støtter deg, du har samme alder som min eldste sønn, og dere unge ser nok mer hvor skoen trykker!!
Her må jeg si at jeg er helt uenig med deg. Akkurat denne boken føler jeg kanskje ikke burde være på leselisten, utfra tittelen å dømme, men ungdommer prater uansett og når man i tillegg har Internett så blir det mye upålitelig info. Da tror jeg det hadde gjort seg med litt naturlig og nøktern info fra en fagperson. Nå snakker jeg ikke om selve akten, men mer info om grensesetting, sårbarhet og alt som rører seg i kroppen og topplokket. Kunnskap er makt, også når det gjelder sex. Jeg tror ikke det hadde ført til at ungdom har mer sex eller tidligere sex, for som du nevner, det er allerede på radaren deres.
Det er derfor rimelig å anta at også det faktum at et verk er skrevet av en kvinne, har betydning for hvordan det blir lest, klassifisert, mottatt og vurdert. Resepsjonen av kvinners filosofiske arbeider blir trolig influert av at kvinner i vår moderne kultur har vært assosiert med følelser, det private, det nære - alt det filosofi ikke er. Kvinner oppfattes å uttrykke seg som kjønnsvesen - på vegne av seg selv eller i beste fall en gruppe kvinner, og ikke på vegne av Mennesket. Dermed blir det kvinner sier sett på som noe partikulært, en særinteresse, ikke noe allment interessant.
Som i Fugl av samme forfatter handler det også denne gangen om å føle seg annerledes eller utenfor, men det er ikke Luna, men fisken som ikke hører hjemme. Luna vil hjelpe fisken hjem, men må bare finne ut hvor hjem er. På veien gir forfatteren oss flere hint og morsomme situasjoner der Luna prøver å kamuflere fisken så ingen skal se den, og ikke minst at de to tar en spisepause på en sushirestaurant. Etter at jeg ble så utrolig glad i Fugl var det en selvfølge å kjøpe hennes nyeste bok i høst. Illustrasjonene til Lisa Aisato er så estetisk vakre og dominerende i denne boken at det kjennes mer som om jeg har kjøpt meg billedkunst enn en tekstbok, og det har jeg jo forsåvidt. I En fisk til Luna er det enda færre ord enn i Fugl og det er helt i orden for det er gjennom bildene historien først og fremst blir fortalt. I flere oppslag spesielt mot slutten er ordene egentlig overflødige. Det er noe så vakkert med Lisa Aisato sine tegninger, en ren estetisk nytelse. Ettersom jeg har lest den flere ganger liker jeg den bedre og bedre. Mangelen på tekst gjør at det er veldig åpent for tolkninger og ikke minst å ta inn de vakre illustrasjonene ihvertfall for en voksen leser. For en utålmodig 4-åring er ikke alltid helt med på det:-)
Når mamma gråter, gråter hun bare
fordi hun er glad, sier pappa.
Det er når hun smiler
det er umulig
å vite hva hun tenker på.